ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πυρά από την αντιπολίτευση για τα συμπεράσματα της Συνόδου: Ανοίγουν την όρεξη στην Άγκυρα

Δημοσίευση 16 Οκτωβρίου 2020, 20:00 / Ανανεώθηκε 16 Οκτωβρίου 2020, 20:09
Πυρά από την αντιπολίτευση για τα συμπεράσματα της Συνόδου: Ανοίγουν την όρεξη στην Άγκυρα
Facebook Twitter Whatsapp

Δριμεία κριτική για τα συμπεράσματα της Συνόδου στο σκέλος που αφορούν τις τουρκικές προκλήσεις ασκεί η αντιπολίτευση. Τι αναφέρουν ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ΚΙΝΑΛ και Ελληνική Λύση. 

Κριτική στην κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό ασκούν τα κόμματα της αντιπολίτευσης με αφορμή τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής και ιδιαίτερα στο κομμάτι που αφορούν τις τουρκικές προκλήσεις. Μεταξύ άλλων η αντιπολίτευση κάνει λόγο για αποτυχία και υποχωρητικότητα που ανοίγει την όρεξη στην Τουρκία.

Πιο συγκεκριμένα, ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ αναφέρει: «Τα σημερινά Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου επιβεβαιώνουν την απόλυτη αποτυχία του κ Μητσοτάκη να θέσει την ΕΕ προ των ευθυνών της, απέναντι στις πιο επιθετικές ενέργειες στις οποίες έχει προβεί η Τουρκία εις βάρος των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων την τελευταία 20ετία».

Όπως αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ: «Παρά τη νέα Navtex στα 6,5 νμ από το Καστελλόριζο, όχι μόνο δεν υπάρχει αναφορά σε «κυρώσεις ή μέτρα» αλλά δίνεται ουσιαστικά το μήνυμα στη Τουρκία ότι μέχρι τον Δεκέμβριο η ΕΕ δεν θα χρησιμοποιήσει καν «μέσα ή επιλογές» εις βάρος της, ανεξαρτήτως των προκλήσεων στις οποίες θα προβεί».

Η έλλειψη στρατηγικής της κυβέρνησης αποδεικνύεται πιο επικίνδυνη από ποτέ για τη χώρα εκτιμούν από την Κουμουνδούρου και καταλήγουν: «Ο κ. Μητσοτάκης οφείλει να επιστρέψει σε μια εθνική στρατηγική προάσπισης των κυριαρχικών δικαιωμάτων και επανεκκίνησης των διερευνητικών, με αρχή, μέση και τέλος και σαφείς κόκκινες γραμμές. Είναι αδιανόητο και δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό οι διπλωματικές κόκκινες γραμμές της Ελλάδας να είναι στα 6 νμ».

Την ίδια ώρα το ΚΙΝΑΛ σχολιάζοντας τα συμπεράσματα της Συνόδου τονίζει πως πρόκειται για «μια από τα ίδια» και «μόνο φραστική καταδίκη της Τουρκίας. Δεν αποδέχθηκαν ούτε την πρόταση για εμπάργκο στην πώληση όπλων προς την Τουρκία».

Το Κίνημα Αλλαγής επισημαίνει πως «ο κ. Ερντογάν θα συνεχίσει ανενόχλητος ως τον Δεκέμβριο, την προσπάθεια του να δημιουργήσει τετελεσμένα εις βάρος των εθνικών μας συμφερόντων».

Επικρίνει ταυτόχρονα τους χειρισμούς του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη σημειώνοντας πως «αντί μετά από κάθε αποτυχία να δηλώνει ικανοποιημένος, οφείλει να καταλάβει ότι μόνο η αποφασιστική στάση απέναντι στην Τουρκία, θα φέρει αποτελέσματα» και τονίζει: «Η υποχωρητικότητα ανοίγει την όρεξη της Τουρκίας και δεν θέτει τους εταίρους μας προ των ευθυνών τους».

Η Ελληνική Λύση μέσω του προέδρου της, Κυριάκου Βελόπουλου, σχολιάζει: «Η εικόνα του πρωθυπουργού να ταυτίζει την εθνική κυριαρχία με τα 6 μίλια και να ανακοινώνει ότι υποτιθέμενες κυρώσεις κατά της Τουρκίας «μπορεί να συζητηθούν» τον Δεκέμβρη, προκαλεί θλίψη σε κάθε Έλληνα. Την ίδια ώρα ο Ερντογάν πυροδοτούσε τους S - 400, χλευάζοντας Ελλάδα και Ευρώπη. Για ακόμα μια φορά, δυστυχώς ηττηθήκαμε».