ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πολιτική κυριαρχία της ΝΔ και του Μητσοτάκη δείχνουν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις – Πώς αξιολογούν την κυβέρνηση για κορωνοϊό, ελληνοτουρκικά

Δημοσίευση 17 Οκτωβρίου 2020, 11:00 / Ανανεώθηκε 17 Οκτωβρίου 2020, 11:54
Πολιτική κυριαρχία της ΝΔ και του Μητσοτάκη δείχνουν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις – Πώς αξιολογούν την κυβέρνηση για κορωνοϊό, ελληνοτουρκικά
Photo: Intime
Facebook Twitter Whatsapp

Η ΝΔ σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις της MARC για τον τηλεοπτικό σταθμό Αlpha, της Alco για το OPEN και της Opinion Poll καταγράφει άνετο προβάδισμα 19,7 και 15,3 και 19,9 ποσοστιαίων μονάδων αντίστοιχα. Και στις τρεις μετρήσεις, οι πολίτες κρίνουν θετικά το έργο της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού, καθώς επίσης και τους χειρισμούς στο μέτωπο των ελληνοτουρκικών.

Εδραιώνει την κυριαρχία της στο πολιτικό σκηνικό η Νέα Δημοκρατία, σε μια εξαιρετικά κρίσιμη καμπή για την χώρα, καθώς βρίσκεται αντιμέτωπη με πολλαπλές κρίσεις, με κυριότερες την πανδημία του κορωνοϊού και τις προκλήσεις της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο. Στην κρισιμότερη φάση λοιπόν που διανύει η χώρα, όπως φαίνεται και από τις δημοσκοπήσεις -τόσο από την πρόθεση ψήφου, όσο και από τα ποιοτικά στοιχεία- η Νέα Δημοκρατία και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, συνεχίζουν να λαμβάνουν ψήφο εμπιστοσύνης από τους πολίτες, με ποσοστά δημοφιλίας ιδιαίτερα υψηλά.

Η ΝΔ  σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις της MARC για τον τηλεοπτικό σταθμό Αlpha, της Alco για το OPEN και της Opinion Poll καταγράφει άνετο προβάδισμα 19,7 και 15,3 και 19,9 ποσοστιαίων μονάδων αντίστοιχα. Και στις τρεις μετρήσεις, οι πολίτες κρίνουν θετικά το έργο της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού, καθώς επίσης και τους χειρισμούς στο μέτωπο των ελληνοτουρκικών.

Η δημοσκόπηση της MARC

Ειδικότερα, στην πρόθεση ψήφου της δημοσκόπησης της MARC, η ΝΔ συγκεντρώνει το 39,2% έναντι 19,5% που συγκεντρώνει ο ΣΥΡΙΖΑ, διαφορά 19,7 μονάδων. Το ΚΙΝΑΛ συγκεντρώνει 6,5%, το ΚΚΕ 5,3%, η Ελληνική Λύση 3,3% και το ΜέΡΑ25 2,5%. Στο 13,5% η αδιευκρίνιστη ψήφος, το 3,6% απαντά πως δεν θα ψηφίσει. Στο 3,9% το λευκό/στο 2,7% στο άκυρο.

Η αξιολόγηση της κυβέρνησης

Θετικά κρίνει το 31,8% των ερωτηθέντων το έργο της κυβέρνησης, ενώ το 29,9% μάλλον θετικά. Αρνητικά κρίνει από την άλλη τα κυβερνητικά πεπραγμένα το 23,1%, ενώ μάλλον αρνητικά το 13,4%.

Δείτε ολόκληρη τη δημοσκόπηση που προβλήθηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha

Τι δηλώνουν για ελληνοτουρκικά και δίκη Χρυσής Αυγής

Το 54,2% θέλει επιμονή στο διάλογο με την Άγκυρα, ενώ το 39,7% ζητεί πιο σκληρή στάση κατά των τουρκικών προκλήσεων.

Το 78,9% απαντά πως μάλλον ικανοποιήθηκε για τη καταδίκη της Χρυσής Αυγής, ενώ το 8,1% δηλώνει πλήρως ικανοποιημένο. Από την άλλη το 5,4% δηλώνει πως σίγουρα δεν ικανοποιήθηκε ενώ το 2,4% μάλλον δεν ικανοποιήθηκε.

Από τη δημοσκόπηση προκύπτει ότι η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών ανησυχεί για τον κορωνοϊό. Και αυτό γιατί το 35,6% των ερωτηθέντων ζητεί πιο αυστηρά μέτρα κατά του κορωνοϊού, ενώ το 39,2% εκτιμά τα μέτρα είναι αυτά που αρμόζουν για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Το 19% απαντά πως είναι πολύ αυστηρά τα μέτρα που αποφασίστηκαν.

Το 40,3% κρίνει θετικά τα μέτρα της κυβέρνησης για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού και το 29,2% μάλλον θετικά. Από την άλλη αρνητικά κρίνουν τους χειρισμούς της το 19,5% των ερωτηθέντων και μάλλον αρνητικά το 9,7%.

Θετικά αξιολογεί τα οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης για τον κορωνοϊό το 26,9% και μάλλον θετικά το 28,5%. Αρνητικά τα αξιολογούν το 24,6% και μάλλον αρνητικά το 12,1%.

Από την άλλη το 48,4% απαντά πως δεν είναι ρεαλιστικά τα μέτρα που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ για την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας, ενώ το 30,1% απαντά πως δεν τα γνωρίζει. Το 19,4% απαντά πως τα μέτρα που προτείνει η αξιωματική αντιπολίτευση είναι ρεαλιστικά.

Το 53% θεωρεί ως καταλληλότερο για πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ενώ το 23,3% επιλέγει τον Αλέξη Τσίπρα.

Το 56,7% απαντά πως τα πράγματα θα πήγαιναν χειρότερα εάν ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν στην κυβέρνησης, το 15,1% πως θα πήγαιναν καλύτερα και το 17,5% θα ήταν περίπου ίδια.

Δείτε το δεύτερο μέρος της δημοσκόπησης

Το 40,3% κρίνει θετικά τα μέτρα της κυβέρνησης για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού και το 29,2% μάλλον θετικά. Από την άλλη αρνητικά κρίνουν τους χειρισμούς της το 19,5% των ερωτηθέντων και μάλλον αρνητικά το 9,7%.

Δημοφιλέστερος υπουργός της κυβέρνησης είναι ο Νίκος Δένδιας με 61,7% θετικές γνώμες και ακολουθούν ο Βασίλης Κικίλιας με 58,9% και ο Νίκος Παναγιωτόπουλος με 58,8%.

Η δημοσκόπηση της ALCO

Προβάδισμα άνω των 15 μονάδων για τη Νέα Δημοκρατία έναντι του ΣΥΡΙΖΑ καταγράφει η δημοσκόπηση της ALCO για τον Οκτώβριο, η οποία παρουσιάστηκε στο δελτίο του τηλεοπτικού σταθμού OPEN. Συγκεκριμένα, η ΝΔ λαμβάνει 38,2%, έναντι 22,9% του ΣΥΡΙΖΑ, με το Κίνημα Αλλαγής σταθερά στην τρίτη θέση, με 6,7%, το ΚΚΕ λαμβάνει 5,3%, η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου 4,3% και το ΜέΡΑ25 του Γιάνη Βαρουφάκη 3,7%.

Στην ερώτηση περί καταλληλότερου πρωθυπουργού, ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης προηγείται με με 42%, «κανένας» απαντά το 30%, ενώ τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ και τέως πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα επιλέγει το 23% 

Το 86% των ερωτηθέντων κρίνει ως «σωστή» την απόφαση στη δίκη της Χρυσής Αυγής, ενώ 6% διαφωνεί.

Το 48% των πολιτών στηρίζουν τους κυβερνητικούς χειρισμούς στα ελληνοτουρκικά, ενώ το 32% τούς θεωρεί «αποτυχημένους».

Και στις οικονομικές του προτάσεις, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας πείθει περισσότερο σε σχέση με τον ηγέτη του ΣΥΡΙΖΑ.

Αν και η πλειοψηφία εξακολουθεί να εμπιστεύεται της κυβέρνησης ως προς τον κορωνοϊό, η διαφορά με τους προηγούμενους μήνες είναι χαοτική: 30 μονάδες μείον από τον Μάιο και 6 μονάδες λιγότερες από τον Σεπτέμβριο.

Δυσαρεστημένοι είναι οι πολίτες με τα μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας στην παιδεία, τα ΜΜΜ και το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Ειδικά, στην Αττική τα ποσοστά δυσαρέσκειας με την κατάσταση στα ΜΜΜ και την παιδεία προσεγγίζει το 70%.

Ως βασικό πρόβλημα της χώρας οι πολίτες ιεραρχούν τον κορωνοϊό και ακολουθούν η ανεργία, τα ελληνοτουρκικά, το μεταναστευτικό, η Παιδεία και η Υγεία.

Ο Μητσοτάκης και ΝΔ οδηγούν την κούρσα και στη μέτρηση της Opinion

Πρώτος και καταλληλότερος για πρωθυπουργός στη δημοσκόπηση της Opinion Poll είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο ίδιος προηγείται κατά 32,1% ( 33,3% ) της καταλληλότητας για Πρωθυπουργός συγκεντρώνοντας το 49,4% ( 52,7% τον Σεπτέμβριο) των προτιμήσεων έναντι 17.3% του Αλέξη Τσίπρα ( 19,4% τον Σεπτέμβριο) και 30,4% ( 23,9%).

Την ίδια στιγμή, η ΝΔ συγκεντρώνει το 38% των προτιμήσεων στην πρόθεση ψήφου, αλλά παρά την πτώση κατά 2.3% κρατάει ισχυρό προβάδισμα της τάξης του 19,9 ποσοστιαίων μονάδων ( 21,2 μονάδες τον Σεπτέμβριο) κι αυτό, γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ καταγράφει ιστορικό χαμηλό στην πρόθεση ωήφου στις έρευνες από τις περυσινές εκλογές με 18,1%.

Η πτώση του ΣΥΡΙΖΑ οφείλεται τόσο στην πτώση του Αλέξη Τσίπρα από την καταλληλότητα ως πρωθυπουργός, αλλά και από το γεγονός ότι το 69,1% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ δηλώνει λίγο ή καθόλου ικανοποιημένο από τον τρόπο που ασκεί αντιπολίτευση.

Όσον αφορά τα υπόλοιπα κόμματα, το ΚΙΝΑΛ είναι εκείνο που σημειώνει άνοδο, καθώς από το 4,5% του Μαΐου, φτάνει στο 6,7%.

Ικανοποίηση για το συνολικό έργο της Κυβέρνησης δηλώνει το 56%, ωστόσο υπάρχει μείωσει από τον Ιούλιο, τότε που το ποσοστό ήταν στο 62%. Θετική άποψη έχει το 30,9% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ και το 73,7% των ψηφοφόρων του ΚΙΝΑΛ. Ανάμεσα στους ψηφοφόρους της ΝΔ ικανοποιημένο δηλώνει το 82,4%

Μοιρασμένο είναι το ποσοστό όσον αφορά στον κορωνοϊό, καθώς το 51% δηλώνει πολύ και αρκετά ικανοποιημένο για την αντιμετώπισή του στο επόμενο διάστημα, ενώ αντίθετα το 48% δηλώνει λίγο ή καθόλου.

Παράλληλα, το 67% δηλώνει ικανοποιημένο από τον τρόπο που έχει χειριστεί την πανδημία συνολικά η Κυβέρνηση.

Το 52% θέλει έναρξη διερευνητικού διαλόγου ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία, ενώ το 45% να έχει αντίθετη άποψη. Το 58% δηλώνει ικανοποιημένο από τον τρόπο που χειρίζεται η Κυβέρνηση τα προβλήματα με την Τουρκία, ωστόσο υπάρχει σημαντική πτώση του 9%, συγκριτικά με τον Σεπτέμβριο, όταν το ποσοστό ήταν στο 67%.

Το 85% δηλώνει ικανοποιημένο από την συνολική καταδίκη της Χρυσής Αυγής ως εγκληματικής συμμορίας, ενώ μόλις ένα 9% δηλώνει λίγο και καθόλου ικανοποιημένο.

Σχετικά με την απόφαση του υπουργείο Παιδείας να ανοίξουν τα σχολεία, το 48% δηλώνει ικανοποιημένο, ενώ όσον αφορά τον Νόμο που ψηφίστηκε πρόσφατα και προβλέπει ότι οι αλλοδαποί που θέλουν να γίνουν Έλληνες και βρίσκονται νομίμως στην Ελλάδα θα πρέπει να δίνουν εξετάσεις για να αποδεικνύουν την γνώση της Ελληνικής γλώσσας, το 72% συμφωνεί.

Στην πρώτη τριάδα των Υπουργών για τους οποίους έχουν θετική άποψη βρίσκονται οι Ν.Δένδιας – Β.Κικίλιας και Τ. Θεοδωρικάκος.

Την δεκάδα συμπληρώνουν οι Υπουργοί Ν. Παναγιωτόπουλος- Μ. Χρυσοχοίδης- Κ. Πιερρακάκης- Χ. Σταικούρας – Κ. Χατζηδάκης – Κ.Τσιάρας και Γ. Βρούτσης.

Ολόκληρη η δημοσκόπηση