ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πέτσας για χάρτη πρόκληση από την Άγκυρα: Προδήλως παράνομος – Δεν παράγει έννομα αποτελέσματα

Δημοσίευση 19 Οκτωβρίου 2020, 11:00 / Ανανεώθηκε 19 Οκτωβρίου 2020, 12:29
Πέτσας για χάρτη πρόκληση από την Άγκυρα: Προδήλως παράνομος – Δεν παράγει έννομα αποτελέσματα
Photo: Intime
Facebook Twitter Whatsapp

Τι είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος για την πρόσφατη τουρκική πρόκληση με το νέο χάρτη για την περιοχή έρευνας και διάσωσης.

«Η Άγκυρα με νέα κίνηση που έρχεται να προστεθεί στις αλλεπάλληλες προκλήσεις του τελευταίου διαστήματος προχώρησε μονομερώς και αυθαίρετα στον επαναπροσδιορισμό των ορίων της περιοχής ευθύνης έρευνας και διάσωσής που βρίσκεται στη δικαιοδοσία της. Η απόφαση αυτή είναι προδήλως παράνομη καθώς επικαλύπτει περιοχές που ανήκουν όχι μόνο στην ελληνική δικαιοδοσία αλλά και στην ελληνική κυριαρχία», σημείωσε στη διάρκεια του Briefing ο Στέλιος Πέτσας.

Συμπλήρωσε μάλιστα: «Δεν στηρίζεται σε επιχειρησιακά κριτήρια, δεν εξυπηρετεί σκοπούς ασφάλειας της ανθρώπινης ζωής προσκρούει μετωπικά στη διεθνή νομιμότητα και δεν παράγει έννομα αποτελέσματα. Υπογραμμίζεται ότι η ελληνική περιοχή ευθύνης για την έρευνα και τη διάσωση έχει καθοριστεί τη δεκαετία του 1950, έχει δηλωθεί από το 1975 στον αρμόδιο διεθνή ναυτιλιακό οργανισμό και συμπίπτει με την περιοχή ελέγχου πτήσεων που έχει αναλάβει η Ελλάδα δηλαδή το FIR Αθηνών. Υπογραμμίζεται ακόμη ότι η Ελλάδα μέσω του αρμόδιου ενιαίου κέντρου συντονισμού επιχειρήσεων έρευνας και διάσωσης στον Πειραιά συντονίζει αποτελεσματικά όλες τις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης στην περιοχή της ευθύνης της παρέχοντας υπηρεσίες σε όλα τα πλοία και αεροπλάνα που τυχόν κινδυνεύουν. Όπως γνωρίζετε η τελευταία Σύνοδος Κορυφής επαναλαμβάνει στο κείμενο των συμπερασμάτων της ομόφωνη αξίωση των ηγετών της ΕΕ προς την Τουρκία να σταματήσει τις προκλητικές ενέργειες της στην Ανατολική Μεσόγειο. Επαναλαμβάνει την ανάγκη να σεβαστεί η Τουρκία τα ψηφίσματα του ΣΑ για το Βαρώσι και να αντιστρέψει τις τελευταίες ενέργειές της. Επαναβεβαιώνει τα συμπεράσματα της προηγούμενης Συνόδου Κορυφής τα οποία παραπέμπουν σε συγκεκριμένα άρθρα για την επιβολή κυρώσεων. Η υλοποίηση των κοινών αποφάσεων της ΕΕ για την προάσπιση των συμφερόντων της ρίχνει το σπόρο για τη διαμόρφωση μίας ευρωπαϊκής πολιτικής αποτροπής. Στη Σύνοδο ο πρωθυπουργός έθεσε στους ηγέτες της ΕΕ ζήτημα εμπάργκο όπλων προς την Τουρκία έτσι ώστε να εμπλουτιστεί η εργαλειοθήκη που είχε ήδη υιοθετήσει το συμβούλιο εξωτερικών υποθέσεων».

«Η συνολική αξιολόγηση της συμπεριφοράς της Τουρκίας θα γίνει τις επόμενες εβδομάδες. Απώτερος ορίζοντας είναι ο Δεκέμβριος. Αλλά κανένας δεν μπορεί να αγνοεί τις δηλώσεις των υπουργών Εξωτερικών της Γαλλίας και της Γερμανίας ακόμα και για συντομότερη προθεσμία», συνέχισε.

Στη συνέχεια ο κ. Πέτσας αποκάλυψε πως την Τετάρτη ο πρωθυπουργός θα μεταβεί στη Λευκωσία στο πλαίσιο της τριμερούς Ελλάδας - Κύπρου – Αιγύπτου.

Αναφερόμενος στο φράχτη στον Έβρο ο κ. Πέτσας σημείωσε πως πέρα από τον αποτρεπτικό του ρόλο, συνεπάγεται πολλαπλά οφέλη, καθώς θα λειτουργήσει και ως αντιπλημμυρικό έργο.