current views are: 20

19 Οκτωβρίου 2020
Δημοσίευση11:05

Νέα πρόκληση Άγκυρας: Απειλεί να στείλει και γεωτρύπανο στο Καστελόριζο!

«Αν βρούμε κάτι θα στείλουμε γεωτρύπανο απέναντι από Κας», ισχυρίστηκε ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας, Φατίχ Ντονμέζ.

Δημοσίευση 11:05’

«Αν βρούμε κάτι θα στείλουμε γεωτρύπανο απέναντι από Κας», ισχυρίστηκε ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας, Φατίχ Ντονμέζ.

Την ώρα που το Oruc Reis κινείται κοντά τα 12 νμ από το Καστελόριζο ο υπουργός Ενέργειας, Φατίχ Ντονμέζ, αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να στείλει στις περιοχές που ήδη κινείται το Oruc Reis.

«Αν βρούμε κάτι θα στείλουμε γεωτρύπανο απέναντι από Κας», διαμήνυσε ο Ντονμέζ.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Hurriyet o Ντονμέζ δήλωσε «συνεχίζουμε τις εργασίες μας στην ανατολική Μεσόγειο. Πρώτα βγάζουμε την ακτινογραφία της περιοχής και μετά κάνουμε γεωτρήσεις. Κάνουμε σεισμικές έρευνες σε περιοχές που βλέπουμε ροή αερίου. Έχουμε σεισμικές έρευνες σε δική μας περιοχή απέναντι από το Κας. Μετά την εξέταση των δεδομένων και αν βρούμε πιθανότητες τότε θα στείλουμε το πλωτο γεωτρύπανο μας να κάνουμε γεωτρήσεις».

Στην κόψη του ξυραφιού το Oruc Reis

Η Τουρκία κλιμακώνει τις προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, προσπαθώντας να εντείνει τις πιέσεις της και να πυροδοτήσει μια νέα σύγκρουση με την ελληνική πλευρά. Σύμφωνα με πληροφορίες, το Oruc Reis, πλέει στα όρια της παράνομης τουρκικής NAVTEX, πλησιάζοντας το Καστελόριζο.

Tο τουρκικό ερευνητικό σκάφος βρέθηκε να πλέει λίγο πιο πάνω από τα 12 μίλια από τη νήσο Στρογγύλη, ενώ βρισκόταν στα 13,9 μίλια νοτιοανατολικά του Καστελόριζου, προκαλώντας για μία ακόμη φορά τη χώρα μας και την Ευρώπη. Το πλοίο παραμένει στην περιοχή και πλέει με ταχύτητα 4,4 ναυτικών κόμβων, μόλις 18 μίλια νοτιοανατολικά του ακριτικού νησιού και το συνοδεύουν τουρκικά πολεμικά και τα βοηθητικά του Ataman και Cengiz Han.

Αθήνα: Δεν παράγει έννομα αποτελέσματα ο νέος «χάρτης» έρευνας και διάσωσης

«Η Άγκυρα με νέα κίνηση που έρχεται να προστεθεί στις αλλεπάλληλες προκλήσεις του τελευταίου διαστήματος προχώρησε μονομερώς και αυθαίρετα στον επαναπροσδιορισμό των ορίων της περιοχής ευθύνης έρευνας και διάσωσής που βρίσκεται στη δικαιοδοσία της. Η απόφαση αυτή είναι προδήλως παράνομη καθώς επικαλύπτει περιοχές που ανήκουν όχι μόνο στην ελληνική δικαιοδοσία αλλά και στην ελληνική κυριαρχία», σημείωσε στη διάρκεια του Briefing ο Στέλιος Πέτσας.

Συμπλήρωσε μάλιστα: «Δεν στηρίζεται σε επιχειρησιακά κριτήρια, δεν εξυπηρετεί σκοπούς ασφάλειας της ανθρώπινης ζωής προσκρούει μετωπικά στη διεθνή νομιμότητα και δεν παράγει έννομα αποτελέσματα. Υπογραμμίζεται ότι η ελληνική περιοχή ευθύνης για την έρευνα και τη διάσωση έχει καθοριστεί τη δεκαετία του 1950, έχει δηλωθεί από το 1975 στον αρμόδιο διεθνή ναυτιλιακό οργανισμό και συμπίπτει με την περιοχή ελέγχου πτήσεων που έχει αναλάβει η Ελλάδα δηλαδή το FIR Αθηνών. Υπογραμμίζεται ακόμη ότι η Ελλάδα μέσω του αρμόδιου ενιαίου κέντρου συντονισμού επιχειρήσεων έρευνας και διάσωσης στον Πειραιά συντονίζει αποτελεσματικά όλες τις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης στην περιοχή της ευθύνης της παρέχοντας υπηρεσίες σε όλα τα πλοία και αεροπλάνα που τυχόν κινδυνεύουν. Όπως γνωρίζετε η τελευταία Σύνοδος Κορυφής επαναλαμβάνει στο κείμενο των συμπερασμάτων της ομόφωνη αξίωση των ηγετών της ΕΕ προς την Τουρκία να σταματήσει τις προκλητικές ενέργειες της στην Ανατολική Μεσόγειο. Επαναλαμβάνει την ανάγκη να σεβαστεί η Τουρκία τα ψηφίσματα του ΣΑ για το Βαρώσι και να αντιστρέψει τις τελευταίες ενέργειές της. Επαναβεβαιώνει τα συμπεράσματα της προηγούμενης Συνόδου Κορυφής τα οποία παραπέμπουν σε συγκεκριμένα άρθρα για την επιβολή κυρώσεων. Η υλοποίηση των κοινών αποφάσεων της ΕΕ για την προάσπιση των συμφερόντων της ρίχνει το σπόρο για τη διαμόρφωση μίας ευρωπαϊκής πολιτικής αποτροπής. Στη Σύνοδο ο πρωθυπουργός έθεσε στους ηγέτες της ΕΕ ζήτημα εμπάργκο όπλων προς την Τουρκία έτσι ώστε να εμπλουτιστεί η εργαλειοθήκη που είχε ήδη υιοθετήσει το συμβούλιο εξωτερικών υποθέσεων».


σχετικα αρθρα