ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κόκκινος συναγερμός μέχρι τις 3 Νοεμβρίου - Οι χάρτες, οι προκλήσεις και η νέα γερμανική πρωτοβουλία - Συγχαρητήρια Ακιντζί στους «μάγειρες»

της Χριστίνας Κοραή - Δημοσίευση 19 Οκτωβρίου 2020, 16:00 / Ανανεώθηκε 19 Οκτωβρίου 2020, 16:58
Κόκκινος συναγερμός μέχρι τις 3 Νοεμβρίου - Οι χάρτες, οι προκλήσεις και η νέα γερμανική πρωτοβουλία - Συγχαρητήρια Ακιντζί στους «μάγειρες»
Facebook Twitter Whatsapp

Η γερμανική καγκελαρία δια στόματος Ζάιμπερτ επιβεβαίωσε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη νέα πρωτοβουλία της Άνγκελα Μέρκελ με στόχο να μειωθεί η ένταση και να ανοίξει ο δρόμος για τις διερευνητικές επαφές οι οποίες ενώ εξαγγέλθηκαν μετά τη συνάντηση Δένδια - Τσαβούσογλου, πάγωσαν με υπαιτιότητα της Άγκυρας η οποία συνέχισε τις μονομερείς ενέργειες με αποτέλεσμα οι δύο στόλοι να έχουν πάρει και πάλι θέσεις μάχης, γύρω από το σύμπλεγμα της Μεγίστης αλλά και την Κρήτη.

Παιχνίδι για γερά νεύρα παίζει ο Ερντογάν με το Οruc Reis, τα γεωτρύπανα και τους χάρτες έρευνας και διάσωσης που εξέδωσε «μαρκάροντας» το μισό Αιγαίο και την περιοχή από την Κρήτη μέχρι την Κύπρο, επεκτείνοντας τα όρια που φαντάζεται ότι έχει η Τουρκία πέρα και από εκείνα της πάλαι ποτέ γαλάζιας πατρίδας. Έφερε μάλιστα και σχετικό νόμο. Η γερμανική καγκελαρία δια στόματος Ζάιμπερτ επιβεβαίωσε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη νέα πρωτοβουλία της Άνγκελα Μέρκελ με στόχο να μειωθεί η ένταση και να ανοίξει ο δρόμος για τις διερευνητικές επαφές οι οποίες ενώ εξαγγέλθηκαν μετά τη συνάντηση Δένδια - Τσαβούσογλου, πάγωσαν με υπαιτιότητα της Άγκυρας η οποία συνέχισε τις μονομερείς ενέργειες με αποτέλεσμα οι δύο στόλοι να έχουν πάρει και πάλι θέσεις μάχης, γύρω από το σύμπλεγμα της Μεγίστης αλλά και την Κρήτη.

Οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα. Έχει σημάνει κόκκινος συναγερμός όπως δήλωσαν στο NEWPOST υψηλόβαθμές κυβερνητικές πηγές. Το Oruc Reis που συνοδεύεται από πέντε τουρκικά πολεμικά πλοία παρακολουθείται στενά. Αν και πλησίαζε στο Καστελόριζο πριν από λίγο και πάλι απομακρύνθηκε. Η navtex που εξέδωσε η Τουρκία για έρευνες στα εξίμιση μίλια από το Καστελόριζο λήγει στις 22 Οκτωβρίου. Θα φανεί μέχρι τότε εάν η νέα παρέμβαση της Μέρκελ την οποία είχε προαναγγείλει το NEWPOST, την περασμένη Παρασκευή, θα αποδώσει καρπούς ή θα κλιμακωθεί κι άλλο η τουρκική προκλητικότητα.

Alert

Στις 3 Νοεμβρίου γίνονται οι αμερικανικές εκλογές και μέχρι τότε ο Τραμπ που θα μπορούσε να σηκώσει το τηλέφωνο για να σταματήσει τον Ερντογάν, δίνει μάχη για να μειώσει την μεγάλη διαφορά που τον χωρίζει από τον Τζο Μπάιντεν και να γυρίσει υπέρ του το προεκλογικό κλίμα. «Προετοιμαζόμαστε για όλα τα ενδεχόμενα» δήλωσε κυβερνητική πηγή στο NEWPOST. «Το δεκαπενθήμερο που ακολουθεί μέχρι τις αμερικανικές εκλογές είναι πολύ κρίσιμο. Οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις δεν θα επιτρέψουν τετελεσμένα.»

Για μια νέα κίνηση που έρχεται να προστεθεί στις αλλεπάλληλες προκλήσεις του τελευταίου διαστήματος, έκανε λόγο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας για τους τουρκικούς χάρτες έρευνας και διάσωσης. «Η απόφαση αυτή, είναι προδήλως παράνομη, καθώς επικαλύπτει περιοχές που ανήκουν, όχι μόνο στην ελληνική δικαιοδοσία, αλλά και στην ελληνική κυριαρχία» δήλωσε. «Δεν στηρίζεται σε επιχειρησιακά κριτήρια» συνέχισε. «Δεν εξυπηρετεί σκοπούς ασφάλειας της ανθρώπινης ζωής. Προσκρούει μετωπικά στη διεθνή νομιμότητα. Και δεν παράγει έννομα αποτελέσματα.»

Η κυβέρνηση επισημαίνει ότι η ελληνική περιοχή ευθύνης για την έρευνα και τη διάσωση έχει καθοριστεί την δεκαετία του 1950, έχει δηλωθεί από το 1975 στον αρμόδιο Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό (ΙΜΟ) και συμπίπτει με την περιοχή ελέγχου πτήσεων που έχει αναλάβει η Ελλάδα δηλαδή το FIR Αθηνών. Η Ελλάδα, μέσω του αρμόδιου Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης στον Πειραιά, συντονίζει αποτελεσματικά όλες τις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης στην περιοχή της ευθύνης της, παρέχοντας υπηρεσίες σε όλα τα πλοία και αεροπλάνα που τυχόν κινδυνεύουν. Και το 1988 ψήφισε νόμο για το Αιγαίο η Τουρκία αλλά και εκείνος είναι άκυρος.

Απειλή με γεωτρύπανα!

Με αποστολή γεωτρύπανου απέναντι από το Κας που βρίσκεται πολύ κοντά στο Καστελόριζο, απείλησε το πρωί ο υπουργός ενέργειας Φατίχ Ντολμέζ.

«Συνεχίζουμε τις εργασίες μας στην ανατολική Μεσόγειο» δήλωσε. «Κάνουμε σεισμικές έρευνες στις περιοχές που βλέπουμε ροή αερίου, σε δική μας περιοχή, απέναντι από το Κας» συνέχισε. «Μετά την εξέταση των δεδομένων και αν βρούμε πιθανότητες τότε θα στείλουμε το γεωτρύπανό μας να κάνουμε γεωτρήσεις» τόνισε.

Ο Στέλιος Πέτσας διέψευσε ότι γίνονται σεισμικές έρευνες στην περιοχή και κάλεσε την Τουρκία να ξανασκεφτεί τα περί αποστολής γεωτρύπανου ή οτιδήποτε άλλου, που αντιβαίνει στο διεθνές δίκιο και στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου όπου καταγγέλλονται οι μονομερείς ενέργειες της Τουρκίας και της δίνεται τελεσίγραφο μέχρι την Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου να επιστρέψει στο δρόμο των διερευνητικών επαφών. Η ελληνική κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να καθίσει στο τραπέζι εάν η Τουρκία δεν αποσύρει το Οruc Reis και τα πολεμικά πλοία.

Οι «μάγειρες»

Με την γλώσσα της Άγκυρας μίλησε ο νικητής των λεγομένων προεδρικών εκλογών του ψευδοκράτους και εκλεκτός του Ερντογάν Ερσίν Τατάρ, στα κατεχόμενα, γεγονός που δυσκολεύει ακόμη περισσότερο το εξαιρετικά πολύπλοκο σταυρόλεξο του κυπριακού.

 «Με εντολή του λαού θα προστατεύσουμε τα συμφέροντα μας, και τα εδάφη μας, σε μελλοντικές διαφωνίες και θα διαφυλάξουμε την Τουρκία ως την εγγυήτρια δύναμη στις δυνάμεις μας» δήλωσε ο Τατάρ. Αν και το αποτέλεσμα της πρώτης Κυριακής άφηνε ανοιχτό το ενδεχόμενο νίκης του Ακιντζί, τελικά ηττήθηκε επιβεβαιώνοντας όσους είχαν πολλές ενστάσεις για το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών λόγω της εμπλοκής του ίδιου του Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος κάλεσε τον Τατάρ στην Άγκυρα για να του κάνει δώρο το άνοιγμα του παραλιακού μετώπου στα Βαρώσια, της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου, που σύμφωνα με τις αποφάσεις του ΟΗΕ πρέπει να δοθεί στους νόμιμους ιδιοκτήτες της όταν επιλυθεί το κυπριακό. Αιχμές για τουρκικό δάκτυλο άφησε ο Ακιντζί.

«Αν λέγαμε ότι αυτές οι εκλογές έγιναν με κανονικές συνθήκες δεν θα λέγαμε αλήθεια» δήλωσε. «Εγώ ήθελα να πω μόνο συγχαρητήρια στον κ.Τατάρ αλλά συγχαίρω και όσους έπαιξαν ρόλο σε αυτό το αποτέλεσμα που βγήκε».