ΠΟΛΙΤΙΚΗ

To Newpost «Εκ των έσω» - Μηταράκης: Η ΕΕ να ασκήσει αυστηρή μεταναστευτική πολιτική – Ψυχογιός: Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μίλησε για ανοιχτά σύνορα

Δημοσίευση 20 Οκτωβρίου 2020, 13:00 / Ανανεώθηκε 21 Οκτωβρίου 2020, 11:00
To Newpost «Εκ των έσω» - Μηταράκης: Η ΕΕ να ασκήσει αυστηρή μεταναστευτική πολιτική – Ψυχογιός: Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μίλησε για ανοιχτά σύνορα
Facebook Twitter Whatsapp

Στόχος σε αυτή την πρώτη θεματική πράξη διαλόγου ήταν να αναλυθεί πολύπλευρα το θέμα του μεταναστευτικού. Πρόκειται για ένα διάλογο που κινήθηκε γύρω από ένα φλέγον ζήτημα στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια και βασίζεται σε δεδομένα έρευνας της Metron Analysis για το newpost.gr.

To newpost.gr, έχοντας διανύσει 10ετή πορεία στην ενημέρωση και την πολιτική ειδησιογραφία εγκαινίασε σήμερα σειρά συζητήσεων και διαλόγου με στόχο να αναλυθούν θέματα που απασχολούν την πολιτική και την κοινωνική επικαιρότητα. Το «Εκ των έσω» έρχεται για να δημιουργήσει ένα πολυμορφικό θεσμό στην ενημέρωση μέσω ψηφιακής και φυσικής παρουσίας και με διαδικτυακό και διαδραστικό τρόπο παρουσίασης.

Στόχος σε αυτή την πρώτη θεματική πράξη διαλόγου ήταν να αναλυθεί πολύπλευρα το θέμα του μεταναστευτικού. Πρόκειται για ένα διάλογο που κινήθηκε γύρω από ένα φλέγον ζήτημα στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια και βασίζεται σε δεδομένα έρευνας της Metron Analysis για το newpost.gr. Τα αποτελέσματα της έρευνας αποτέλεσαν την πρώτη ύλη ενός γόνιμου διαλόγου.

Δείτε πως μετέδωσε το Newpost τη διαδικτυακή συζήτηση:

Μηταράκης: Ευρωπαϊκό πρόβλημα το μεταναστευτικό

«Είναι ευρωπαϊκό πρόβλημα το μεταναστευτικό. Η ΕΕ είναι πόλος έλξης για εκατομμύρια μεταναστών, για να ζήσουν με τον δικό μας τρόπο ζωής. Η ΕΕ πρέπει να το αντιμετωπίσει με κανόνες, προστατεύοντας τον Ευρωπαϊκό τρόπο ζωής. Αλλά έχοντας λελογισμένα τις δεξιότητες που ως Ευρώπη χρειαζόμαστε. Διαχωρίζοντας πλήρως την παράτυπη μετανάστευση. Η ΕΕ πρέπει να ασκήσει αυστηρή αλλά δίκαιη μεταναστευτική πολιτική. Διαχωρίζοντας τους πρόσφυγες από τους μετανάστες. Επιστρέφοντας τους μετανάστες και έχοντας κλειστά κέντρα καταγραφής. Και για τις ΜΚΟ, προσπαθούμε την ήρα από το στάρι», είπε αρχικά ο Νότης Μηταράκης«Το νούμερο των ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στο πεδίο και δεν πληρούν τις προϋποθέσεις, έχει γίνει πολύ μικρότερο». Σε αυτό το σημείο, ο κ. Μηταράκης παρατήρησε πως είναι και θέμα της εκάστοτε χώρας να φυλάξει τα σύνορά της. Και επεσήμανε πως «έχουμε αποδείξει πως μπορούμε να φυλάσσουμε τα θαλάσσια σύνορά μας».

Ο κ. Μηταράκης τόνισε πως η αντιμετώπιση της κατάστασης στα νησιά ήταν από τα βασικά προβλήματα που έπρεπε να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση της ΝΔ, όταν ανέλαβε. Επιπρόσθετα τόνισε πως η βασική στόχευση ήταν να αποκοπούν οι αυξημένες μεταναστευτικές ροές.

«Τώρα στην Κω τη Λέρο έχουμε λιγότερους από ότι το 2019. Στη Σάμο και τη Λέσβο σε λίγο καιρό θα έχουμε και εκεί λιγότερους. Βάλαμε στόχο να αποσυμφορήσουμε τα νησιά χωρίς να φτιάξουμε νέες δομές. Αποσυμφορήσαμε τα νησιά χωρίς να γεμίσουμε μετανάστες στην ηπειρωτική Ελλάδα. Και για πρώτη φορά έχουμε μεγαλύτερο ισοζύγιο αναχωρήσεων με αφίξεις. Και το καταφέραμε με νόμιμους τρόπους, με αποχωρήσεις, απελάσεις κλπ. Και έχουμε ένα από τα πιο πλήρη προγράμματα ενσωμάτωσης στην ΕΕ και έχουν εγγραφεί 17.000 πρόσφυγες και μετανάστες. Και αυτοί πρέπει να δουλέψουν. Η λογική των ισόβιων επιδομάτων έχει τελειώσει», είπε.

Ο κ. Μηταράκης εξαπέλυσε πυρά κατά του ΣΥΡΙΖΑ για τους χειρισμούς του ενώ είχε τη διακυβέρνηση: «Η αποσυμφόρηση των νησιών έγινε κατά παράβαση της συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας επί ΣΥΡΙΖΑ, και επί της ουσίας όλοι αυτοί που φτάσανε στην ηπειρωτική Ελλάδα, θα έμεναν μόνιμα στην Ελλάδα. Όσοι βρίσκονται στην πλατεία Βικτωρίας, δεν ήρθαν εκεί το 2020».

Επιπρόσθετα, σχολιάζοντας εύρημα της δημοσκόπησης ότι υπάρχουν ευθύνες και στη χώρα μας για τη διαχείριση του μεταναστευτικού, ο κ. Μηταράκης τόνισε: «Υπάρχει εσωτερικό θέμα, η χώρα μας έγινε πύλη εισόδου το 2015. Τα του οίκου μας πρέπει να τα κάνουμε εμείς. Πρέπει να ελέγξουμε τις ροές, να κλείσουμε τα κέντρα και αυτά έχουν αποδώσει. Μένει να αποδώσει η πολιτική μας στην ηπειρωτική Ελλάδα. Θα κλείσουν οι περισσότερες δομές. Όσοι δικαιούνται προστασίας θα μπουν σε προγράμματα ενσωμάτωσης, και οι υπόλοιποι θα αναχωρίσουν».

Ο κ. Μηταράκης παραδέχθηκε πως «ο κόσμος δεν είναι ευχαριστημένος, γιατί δεν έχουμε λύσει ακόμα πλήρως το πρόβλημα». «Έχουμε ακόμα το θέμα της ηπειρωτικής Ελλάδας, που θα δούμε διαφορετική εικόνα εντός του 2021. Υπάρχει μια έντονη πόλωση τόσο στην Ελλάδα, αλλά είναι χαρακτηριστικό του πολιτικού διαλόγου σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Απαντώντας στην παρατήρηση του δημοσιογράφου Τάκη Χατζή ότι τα κόμματα έχουν εργαλειοποιήσει το μεταναστευτικό, ο κ. Μηταράκης σημείωσε πως «είναι θέμα ξεκάθαρων ιδεολογικών τοποθετήσεων. Υπάρχει η λογική που λέει πως “δεν θέλω παράνομη μετανάστευση”. Ο ΣΥΡΙΖΑ λέει πως δεν θέλει κλειστές δομές, δεν θέλει να φύγουν».

Ο κ. Μηταράκης άφησε εκ νέου αιχμές κατά του ΣΥΡΙΖΑ για τα πεπραγμένα του ενόσω ασκούσε την διακυβέρνηση του τόπου: «Είναι δεδομένη η ανάγκη ευρωπαϊκής αλληλεγγύης και όχι όπως το 2015 που ήρθε ένα εκατομμύριο κόσμος για να τους στείλουμε σε άλλες χώρες. Η χώρα μας με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο να προστατεύει τα σύνορα, να έχει περιορισμένες ροές και πάνω σε αυτές τις περιορισμένες ροές να υπάρχει ευρωπαϊκή αλληλεγγύη».

Ο κ. Μηταράκης τόνισε πως «η Ευρώπη δεν θα έρθει να λύσει ένα πρόβλημα της Ελλάδας, όπως τα προηγούμενα χρόνια. Θα έρθει να βοηθήσει μια χώρα που έχει περιορίσει τις ροές, έχει καταφέρει να οργανώσει σωστά τα του οίκου της. Λύνουμε τα θέματα και αυτό μας επιτρέπει στο ευρωπαϊκό πεδίο να είμαστε στην πρώτη γραμμή της διαπραγμάτευσης. Για πρώτη φορά στο νέο σύμφωνο εντάσσεται και ο έκτακτος μηχανισμός διαχείρισης κρίσεων. Λύσαμε το πρόβλημα των νησιών σε μεγάλο βαθμό».

«Τα κλειστά κέντρα χτίζονται ήδη. Στη Λέσβο, χρησιμοποιούμε την προσωρινή δομή, έχουν προχωρήσει τα βελτιωτικά έργα. Κλιμάκιο μηχανικών της ΕΕ μαζί με τοπικά κλιμάκια θα επιλέξουν τη βέλτιστη τοποθεσία για τη νέα δομή. Το ίδιο θα γίνει και στη Χίο. Θα είναι ουσιαστικά άδεια αυτά τα κέντρα, θα έχουμε όμως την ασφάλεια σε περίπτωση νέας κρίσης», υποστήριξε ο υπουργός Μετανάστευσης.

Ο ίδιος τόνισε πως οι αποφάσεις για παροχή ασύλου έχουν προχωρήσει κατά πολύ, την ώρα που αυξήθηκαν οι επιστροφές. Επιπρόσθετα τόνισε πως «η Τουρκία λόγω κορωνοϊού έχει ουσιαστικά παγώσει τη Συμφωνία με την ΕΕ».

Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής τόνισε πως έχει εγκριθεί το σχέδιο που προσκόμισε η Ελλάδα για τα κλειστά κέντρα στα νησιά. Είπε πως το σχέδιό μας χρηματοδοτείται 100% από την ΕΕ.

«Φυλάμε τα σύνορά μας με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο. Δεν κάνουμε παράνομες επαναπροωθήσεις. Οι NYT έχουν θέμα με πηγή την Τουρκική Ακτοφυλακή, και οι Τούρκοι λαθρέμποροί έχασαν εκατομμύρια ευρώ από τη διακίνηση. Και κάποιες ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στα νησιά αντιμετωπίζουν κατηγορίες για λαθροδιακίνηση», είπε και συνέχισε:

«Η κατάσταση στα νησιά είναι δύσκολη, γι αυτό κάνουμε νέα κλειστά κέντρα. Η κατάσταση στο Καρά Τεπέ είναι καλύτερη από τη Μόρια. Έχουμε μόνο 6.000 άτομα σε δομή χωρητικότητας 10.000. Έχουμε ασφάλεια και τάξη».

Σε ερώτηση του δημοσιογράφου Κώστα Τσιτούνα για τον πληθυσμό της Ευρώπης, ο κ. Μηταράκης είπε: «το δημογραφικό είναι ένα τεράστιο πρόβλημα για τη Ευρώπη και η απάντηση σε αυτό πρέπει να είναι η νόμιμη μετανάστευση, μετανάστευση με κανόνες. […] Η Ευρώπη λόγω δημογραφικού χρειάζεται να έχει φρέσκο αίμα. Αλλά αυτό δεν μπορεί να γίνει με όποιον επιλέγει να μπει σε μια βάρκα και να έρθει παράτυπα στα ελληνικά νησιά. Πρέπει να είναι με ανθρώπους οι οποίοι θα πάρουν άδειες παραμονής και εργασίας». Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «η Ευρώπη ήδη συζητά συστήματα νόμιμης μετανάστευσης και η χώρα μας πρέπει να κάνει πιο έντονα αυτή τη συζήτηση. Στους εργάτες γης πρέπει να έχουμε ένα πιο καθαρό νομικό καθεστώς ώστε να μην έχουμε φαινόμενα εκμετάλλευσης εργατών σε συγκεκριμένες περιπτώσεις. Άρα η λύση δεν είναι αυτοί που μπαίνουν με τις βάρκες, η λύση είναι οι κανόνες».

Σε ερώτηση της Χριστίνας Κοραή για τις κλειστές δομές και την αποσυμφόρηση των νησιών, ο υπουργός απάντησε: «Αυτό που βιώνουμε φέτος, δεν το έχουμε βιώσει εδώ και δέκα χρόνια. Τέτοιο επίπεδο ροών δεν έχει ξανααντιμετωπίσει η χώρα μας σε μία εποχή όπου η Ιταλία βιώνει διπλασιασμό των ροών. Η δεύτερη προτεραιότητά μας είναι ο περιορισμός των επιπτώσεων της κρίσης στις τοπικές κοινωνίες. Στα νησιά πράγματι είχαμε μία απαράδεκτη κατάσταση. Έχουν φύγει από τα νησιά από την 1η Ιανουαρίου πάνω από 30.000 πρόσφυγες και μετανάστες. Όσοι παραμένουν στις δομές θα φύγουν πράγματι μέχρι το Πάσχα».

Σε ερώτηση του δημοσιογράφου Νίκου Παναγιωτόπουλου, μετά τη συζήτηση, αναφορικά με την κρίση στα ελληνοτουρκικά και το Oruc Reis που πλησιάζει τα χωρικά ύδατα του Καστελόριζου ο Νότης Μηταράκης τόνισε ότι:«Παρακολουθούμε πολλές φορές μέσα στο 2020 την προσπάθεια της Τουρκίας να κλιμακώσει τη σχέση της με την Ελλάδα. Παρακολουθούμε αυτή την κατάσταση με αποφασιστικότητα και αυτοπεποίθηση».

«Στην προσπάθεια της Τουρκίας προ μηνών να εργαλειοποιήσει το μεταναστευτικό, η απάντησή μας στα χερσαία και τα θαλάσσια σύνορα απέτρεψε την Τουρκία να εργαλειοποιήσει την κρίση. Οποιαδήποτε προσπάθεια της Τουρκίας να παραβιάσει το διεθνές δίκαιο και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας, θα απαντηθεί όχι μόνο από την Ελλάδα αλλά και από την ΕΕ».

Για το αν υπάρχει κόκκινη γραμμή στις προκλήσεις ο υπουργός είπε: «Πάντα υπάρχουν κόκκινες γραμμές, είναι δεδομένη η αποφασιστικότητά μας να προστατεύσουμε τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας».

Για τις πληροφορίες που αναφέρουν ότι στον Έβρο συγκεντρώνονται ξανά μετανάστες έτσι ώστε να επαναληφθεί η προσπάθεια εργαλειοποίησης του μεταναστευτικού επεσήμανε ότι: «Έχουν υπάρξει τέτοιες πληροφορίες τους τελευταίους μήνες. Η μείωση των ροών κατά 91% το τελευταίο εξάμηνο δείχνει ότι οποιαδήποτε τέτοια προσπάθεια θα αντιμετωπιστεί.

Ψυχογιός: «Το μεταναστευτικό μπορείς να το διαχειριστείς, όχι να το λύσεις»

Ο Τομεάρχης Μεταναστευτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Ψυχογιός, σημείωσε πως «Σε όλα τα διεθνή φόρα που πηγαίνουμε βάζουμε το θέμα των αιτίων της μετανάστευσης. Είτε να χτυπηθούν οι αιτίες, είτε μέσω της ισότιμης συνεργασίας της ΕΕ με τις χώρες προέλευσης. Το μεταναστευτικό μπορείς να το διαχειριστείς, όχι να το λύσεις».

Σχολιάζοντας τον εμπρησμό της Μόριας ο κ. Ψυχογιός έκανε λόγο για «προαναγγελθέν έγκλημα. Το ζήτημα είναι και η ντροπή της Ευρώπης και η ντροπή της χώρας. Και η Μόρια χτίστηκε επί κυβέρνησης Σαμαρά. Υπάρχει και ευθύνη της χώρας, πέραν της ΕΕ. Υπήρξε άρση του γεωγραφικού περιορισμού για τις ευπαθείς ομάδες».

Απευθυνόμενος προς τον κ. Μηταράκη, εξαπέλυσε επίθεση κατά της κυβέρνησης και του ίδιου για τους χειρισμούς του: «Είχατε υποσχεθεί ότι θα αδειάσουν τα νησιά, είχατε υποσχεθεί πως την επόμενη ημέρα δεν θα υπάρχει μεταναστευτικό πρόβλημα. Και βρίσκουμε μια κατάσταση χειρότερη από αυτή που παραλάβαμε. Και φέρνετε μετανάστες από τα νησιά και τους βάζετε στην πλατεία Βικτωρίας, γιατί δεν θέλετε να συγκρουστείτε με τους δημάρχους».

Ο κ. Ψυχογιός τόνισε πως ο ΣΥΡΙΖΑ ποτέ δεν είχε μιλήσει για ανοιχτά σύνορα, ενώ σημείωσε πως η λογική στην οποία τοποθετήθηκε το κόμμα ως κυβέρνηση ήταν η ισορροπία δικαιωμάτων και υποχρεώσεων. «Οι δομές που παραδώσαμε στην ενδοχώρα, φτιάχτηκαν και βελτιώθηκαν πολύ ώστε να στεγάσουν κόσμο που έρχεται από τα νησιά. Η ρητορική μας είχε να κάνει με την ισορροπία δικαιωμάτων και υποχρεώσεων των μεταναστών. Και γενικότερα μια λογική που να μη στοχοποιεί τους μετανάστες. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έκανε ποτέ λόγο για ανοιχτά σύνορα, αλλά για φύλαξη συνόρων με βάση το διεθνές δίκαιο».

Ο κ. Ψυχογιός σημείωσε πως «η βασική μας διαφορά με τη ΝΔ είναι ότι εμείς λέμε Διεθνές Δίκαιο, ανθρώπινη αντιμετώπιση και σύμβαση της Γενεύης. Στα νησιά, κάποιοι αυτόκλητοι προστάτες διώχνουν τους μετανάστες. Στην ενδοχώρα υπάρχει μεγάλο πρόβλημα στις δομές».

Επίσης, ο Τομεάρχης Μεταναστευτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε πως «παίζει ρόλο η πίεση στην Ευρώπη. Αίτημα μετεγκατάστασης προς την Ευρώπη δεν είχε διατυπωθεί. Εμείς πάνω σε αυτό βάζουμε πλάτη, σε αντίθεση με την ΝΔ που τορπίλιζε κάθε προσπάθειά μας».

Επιχειρώντας να αποκρυσταλλώσει τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Ψυχογιός, υποστήριξε: «Η θέση μας είναι η εξής: Ανοιχτού τύπου δομές, γρήγορες διαδικασίες, ενδοχώρα και στη συνέχεια στην Ευρώπη. Οι κλειστές δομές θα έχουν και έναν χαρακτήρα που έχει υπάρξει ήδη σαν εικόνα. Έχουμε δει τη δομή Μαλακάσα ΙΙ, το Κλειδί στις Σέρρες, το Καρά Τεπέ. Δηλαδή έχουμε εικόνα».

Σε ερώτηση του δημοσιογράφου Κώστα Τσιτούνα για τον πληθυσμό της Ευρώπης ο κ. Ψυχογιός είπε: «Κομβικό σημείο για το μεταναστευτικό – προσφυγικό, το κομμάτι της ένταξης των ανθρώπων που βρίσκονται εδώ και είναι αιτούντες άσυλο. Θα πρέπει να αξιοποιούνται είτε σαν θέσεις εργασίας με πλήρη δικαιώματα και έλεγχο, είτε να έχουν πρόσβαση στην εκπαίδευση για να εντάσσονται στην κοινωνία είτε να έχουν πλήρη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη είτε να μπορούν να συμβάλλουν και αυτοί και να νιώθουν μέρος αυτής της πολιτείας, αυτό σημαίνει δικαιώματα και υποχρεώσεις για όλους και ότι εν τέλει θα είναι προς όφελος όλων αυτό αν το διαχειριστούμε σωστά».

Φίλης: «Δεν θα σταματήσουν οι μετακινήσεις των πληθυσμών»

Ο διεθνολόγος Κωνσταντίνος Φίλης επεσήμανε αρχικά ότι οι μετακινήσεις πληθυσμών, δεν πρόκειται να ανακοπούν στο εγγύς μέλλον. «Δεν είναι μόνο οι πόλεμοι η αιτία του μεταναστευτικού. Είναι και πολλές άλλες αιτίες. Πέρα από τα ζητήματα της φτώχιας και της ανέχειας, πέραν του ότι η ΕΕ είναι παράδεισος για όσους είναι εκτός της Ένωσης, υπάρχει το θέμα της κλιματικής αλλαγής, υπάρχει και το δημογραφικό. Το 2060 η Αφρικανική Ήπειρος θα έχει υπερδιπλασιαμό πληθυσμού, η Νιγηρία θα γίνει η τρίτη πολυπληθέστερη χώρα του πλανήτη. Αν τα βάλουμε όλα αυτά μαζί μπορούμε να καταλήξουμε στο συμπέρασμα ότι η μετακίνηση των πληθυσμών δεν μπορεί να ανακοπεί».

Επιπρόσθετα, στηλίτευσε τη συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας: «Υπάρχει το ζήτημα του γεωγραφικού περιορισμού. Μετά τη συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας, όσοι έρχονται από τα νησιά στην ενδοχώρα, δεν μπορούν να επιστρέφουν στην Τουρκία. Επρόκειτο για μια αρνητική απόφαση».

Ο διεθνολόγος εκτίμησε πως το μεταναστευτικό σε συνδυασμό και με τα υπόλοιπα προβλήματα της επικαιρότητας, δίνει τη δυνατότητα σε ακραίες δυνάμεις να το εκμεταλλευτούν. «Η κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί δίνει τη δυνατότητα σε ακραίες δυνάμεις που έχουν απλές λύσεις σε σύνθετα ζητήματα όπως με το μεταναστευτικό, να καπηλεύονται, να εκμεταλλεύονται και να προσπαθούν να κεφαλαιοποιήσουν την ανασφάλεια του κόσμου. Όταν ο πολίτης είναι ανασφαλής, είναι και πιο δεκτικός σε ιδέες και απόψεις που υπό άλλες συνθήκες δεν θα τις δεχόταν. Ένας πολίτης μπορεί να κάνει εκπτώσεις σε ιδέες και αρχές όταν είναι ανασφαλής», είπε.

Σε ερώτηση του δημοσιογράφου Κώστα Τσιτούνα για τον πληθυσμό της Ευρώπης ο κ. Φίλης τόνισε: «Υπάρχει μία νέα διάσταση μέσα στο δημογραφικό η οποία λέει ότι για παράδειγμα ο μέσος όρος ηλικίας στην Ιταλία είναι άνω των 50 ετών, στην Ελλάδα δεν θα είναι άνω των 45 στο καλό σενάριο. Στις χώρες της βόρειας Αφρικής και σε όλες αυτές τις ανερχόμενες που μέρος των πολιτών τους θέλει να έρθει στην Ευρώπη, ο μέσος όρος ηλικίας θα είναι μεταξύ 20 και 30 ετών. Άρα θα είναι σε μία απολύτως παραγωγική ηλικία, θα θέλουν να εργαστούν και εφόσον έχουν απογοητευτεί από τις ηγεσίες των χωρών και βλέπουν ότι δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση στην οικονομική και πολιτική πίτα, είναι προφανές ότι θα θελήσουν να έρθουν στην ΕΕ και την ευρωπαϊκή αγορά»

Όπως είπε, ο κ. Φίλης, η ΕΕ έχει δημιουργήσει τρία μαξιλάρια ασφαλείας:

  • «Η χώρα προέλευσης. Εκεί η ΕΕ θέλει να δίνει χρήματα, το πρόβλημα όμως είναι ότι η Ένωση δεν μπορεί να ξέρει που μπορούν να σπαταληθούν τα χρήματα στις Αφρικανικές χώρες. Ο πρώτος στόχος είναι οι άνθρωποι να μείνουν εκεί που μένουν.
  • Η χώρα διέλευσης: Στις χώρες αυτές συγκεντρώνεται ο συντριπτικά μεγαλύτερος πληθυσμός ατόμων που φεύγουν από τις χώρες προέλευσης. Η ΕΕ δίνει χρήματα στις χώρες διέλευσης, γιατί σκέφτεται ότι ο Σύρος που μένει στην Τουρκία θα γυρίσει πιο εύκολα όταν αποκατασταθεί η τάξη.
  • Η χώρες πρώτης υποδοχής, η Ελλάδα, η Ισπανία, η Ιταλία. Ελπίζω να μη χρειαστεί να δοκιμαστούμε σε επίπεδο ροών. Αλλά θα δοκιμαστούμε εάν η Τουρκία αποφασίσει να στείλει 50.000 κόσμο στην Ελλάδα. Και ο βασικός λόγος που η Γερμανία δεν συναινεί σε κυρώσεις πέραν όλων των άλλων είναι και το προσφυγικό/μεταναστευτικό».

Κατά την εκδήλωση προβλήθηκε και βίντεο με τον εμπρησμό της Μόριας

Δήμαρχος Σάμου: «Κλειδί» είναι η συνολική αποσυμφόρηση του νησιού

Ο Δήμαρχος Σάμου, Γιώργος Στάντζος, τόνισε ότι η κατάσταση στο νησί είναι δύσκολη. «Με ιδιαίτερη χαρά ακούω τον πολιτικό κόσμο παρά τις διαφωνίες τις πολιτικές και τις ιδεολογικές, να προσπαθεί να θέσει τη μπάλα στο γήπεδο. Έχουμε ωριμάσει και εμείς ως κοινωνία, περνάμε δύσκολα, θέλουμε αμεσότητα στη δράση της πολιτείες. Κλειδί για εμάς είναι η συνολική αποσυμφόρηση του νησιού και τους κλεισίματος του ΚΥΤ», πρόσθεσε ο δήμαρχος.

«Λόγω των ημερών, όπως εργαλειοποιεί συστηματικά τα τελευταία χρόνια η Τουρκία τον ανθρώπινο πόνο με αυτό το trafficking το ιδιότυπο του οποίο κάνει, υπάρχει ιδιαίτερη ανησυχία ότι μπορεί να εργαλειοποιήσει πυρήνες αποσταθεροποίησης στα νησιά, λόγω των εσωτερικών αντιθέσεων της καταγωγής πολλών από αυτούς τους ανθρώπους. Οι περισσότεροι είναι φιλήσυχοι. Πολλοί όμως δεν είναι, άρα χρειαζόμαστε επίκαιρα να υπάρξει μετακίνηση των πληθυσμών εκτός του νησιού μας», επεσήμανε ο κ. Στάντζος.

Σακελλαρίδης: Λάθος η συμφωνία της ΕΕ με την Τουρκία

«Ως Διεθνής Αμνηστία, αυτό που διαπιστώνουμε για την κατάσταση σήμερα στην Ελλάδα είναι ότι είναι εξαιρετικά προβληματική. Το ζήτημα της διαχείρισης πλέον έχει ξεφύγει από τον έλεγχο της όποιας κυβέρνησης και από την άλλη υπάρχει ένα πάρα πολύ σημαντικό ζήτημα σε σχέση με τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όπως αυτά διατυπώνονται μέσα από διεθνείς συμβάσεις», είπε ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης.

Για την κατάσταση στα νησιά είπε ότι «είναι μία κατάσταση η οποία ξεκινάει από μία πολιτική της ΕΕ σε σχέση με το μεταναστευτικό. Η συμφωνία της με την Τουρκία και ιδιαίτερα το κομμάτι που αφορούσε τον λεγόμενο γεωγραφικό περιορισμό των νησιών, αυτό που έκανε στην πραγματικότητα ήταν κάτι το οποίο είχαμε προειδοποιήσει. Ήταν μία συμφωνία που θα μετέτρεπε τα νησιά μας σε ανοιχτές φυλακές».

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr