ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΑΟΖ και επέκταση χωρικών υδάτων ψηλά στην ελληνική ατζέντα - Κρας τεστ η 22η Οκτωβρίου για το Oruc Reis - Έφτασε στα εννέα μίλια

της Χριστίνας Κοραή - Δημοσίευση 20 Οκτωβρίου 2020, 21:00 / Ανανεώθηκε 20 Οκτωβρίου 2020, 21:45
ΑΟΖ και επέκταση χωρικών υδάτων ψηλά στην ελληνική ατζέντα - Κρας τεστ η 22η Οκτωβρίου για το Oruc Reis - Έφτασε στα εννέα μίλια
Facebook Twitter Whatsapp

Πέραν της Συνόδου Κορυφής που έστειλε τελεσίγραφο στην Τουρκία για κυρώσεις αλλά μετά από εβδομάδες, τον Δεκέμβριο- ασκεί πρέσινγκ προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για μέτρα που συνδέονται με την τελωνειακή ένωση της Τουρκίας όπως και σε κράτη μέλη της ΕΕ (Γερμανία, Ισπανία, Ιταλία) που συνεχίζουν τα προγράμματα εξοπλιστικών που έχουν υπογράψει με την Τουρκία, ύψους πολλών δισ. ευρώ.

Διπλωματικό μαραθώνιο τρέχει η ελληνική κυβέρνηση με στόχο να προωθήσει την στρατηγική των ΑΟΖ και της επέκτασης των χωρικών υδάτων. Πέραν της Συνόδου Κορυφής που έστειλε τελεσίγραφο στην Τουρκία για κυρώσεις αλλά μετά από εβδομάδες, τον Δεκέμβριο- ασκεί πρέσινγκ προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για μέτρα που συνδέονται με την τελωνειακή ένωση της Τουρκίας όπως και σε κράτη μέλη της ΕΕ (Γερμανία, Ισπανία, Ιταλία) που συνεχίζουν τα προγράμματα εξοπλιστικών που έχουν υπογράψει με την Τουρκία, ύψους πολλών δισ. ευρώ. Είναι οι ίδιες που καθυστερούν και τις κυρώσεις σε βάρος της και επιμένουν στο διάλογο που δεν μπορεί να γίνεται ενώ είναι σε εξέλιξη εχθρικές ενέργειες της γειτονικής χώρας.

Κι όλα αυτά, την ώρα που το Οruc Reis με τη συνοδεία έξι πολεμικών πλοίων έφτασε κοντά στα εννιά ναυτικά μίλια από το Καστελόριζο. Ο τρόπος που κινείται, δημιουργείται η εντύπωση ότι κάνει έρευνες και όπως έχει προειδοποιήσει η Τουρκία εάν εντοπιστούν ενεργειακά ευρήματα, θα στείλει τα γεωτρύπανα της. Δεν αποκλείεται αύριο να πλησιάσει ακόμη πιο κοντά στο Καστελόριζο όπως εκτιμούσαν στρατιωτικές πηγές με τις οποίες συνομίλησε το NEWPOST.

Η NAVTEX που έχει εκδοθεί παρανόμως προέβλεπε δυνατότητα διεξαγωγής ερευνών μέχρι τα εξίμισι μίλια από το Καστελόριζο. Στις 22 Οκτωβρίου λήγει και θα φανεί εάν η Τουρκία θα κλιμακώσει ακόμη περισσότερο την ένταση επεκτείνοντας την διάρκεια της navtex αλλά και το εύρος της. Αν δηλαδή θα πλησιάσει ακόμη περισσότερο στο Καστελόριζο ή σε άλλο νησί του συμπλέγματος της Μεγίστης ή στην Κρήτη.

Η ελληνική κυβέρνηση σκληραίνει τη θέση της. Η άποψη που κυριαρχεί είναι ότι δεν μπορεί ένα κράτος – μέλος της ΕΕ να κινδυνεύει με πόλεμο από την Τουρκία και τα υπόλοιπα να μην παίρνουν δραστικά μέτρα. Το γεγονός ότι επανέρχεται με τις επιστολές Δένδια προς τους ομολόγους του της Γερμανίας, της Ισπανίας και της Γαλλίας το θέμα του εμπάργκο των όπλων προς την Τουρκία το οποίο έθεσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και στη σύνοδο κορυφής, δείχνει ότι οι πιέσεις θα αφορούν και τις διμερείς σχέσεις. Άλλωστε η τελωνειακή ένωση είναι μία πολύπλοκη και πολύχρονη διαδικασία, ενώ το εμπάργκο όπλων είναι απόφαση ενός κράτους - μέλους και δεν χρειάζεται ευρωπαϊκή ομοφωνία στα θεσμικά όργανα της ΕΕ. Απλώς δεν υπάρχει πολιτική βούληση μέχρι τώρα και είναι σαφές ότι ο πρωθυπουργός θέλει να θέσει όλους τους εταίρους προ των ευθυνών τους.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο υπουργός εξωτερικών με επιστολή του προς τον Ύπατο αρμοστή για θέματα εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ, επισημαίνει όχι μόνο την τουρκική παραβατικότητα, αλλά και το θεμελιώδες δικαίωμα της χώρας μας να κάνει επίκληση του άρθρου 42.7 της Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ρήτρα αμοιβαίας αλληλεγγύης).

Στη Χάγη με Αλβανία

Υπάρχουν εξελίξεις και σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο οριοθέτησης ΑΟΖ Ελλάδας – Αλβανίας. Ο Νίκος Δένδιας επισκέφθηκε τα Τίρανα όπου είχε συναντήσεις με τον πρωθυπουργό της Αλβανίας Έντι Ράμα και τον ασκούντα χρέη υπουργού Εξωτερικών Γκεντ Τσεκάι. Οι δύο πλευρές συμφώνησαν να προχωρήσουν σε διαπραγματεύσεις για τον καθορισμό των θαλασσίων ζωνών, εντός συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος, και στο βαθμό που αυτές δεν τελεσφορήσουν, Ελλάδα και Αλβανία να υπογράψουν συνυποσχετικό και να προσφύγουν στη Χάγη προκειμένου να επιλυθεί αυτή η χρόνια εκκρεμότητα.

Επέκταση χωρικών υδάτων στο Ιόνιο

Στο τελικό στάδιο βρίσκεται σύμφωνα με πληροφορίες του NEWPOST η επέκταση των χωρικών υδάτων στο Ιόνιο μετά την υπογραφή και της συμφωνίας Ελλάδας – Ιταλίας για κοινή ΑΟΖ. Το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος με την οριοθέτηση κόλπων και γραμμών βάσης, εστάλη στο Συμβούλιο Επικρατείας και είναι θέαμα λίγων ημερών η έγκριση του. Θα ακολουθήσει νόμος για την επέκταση. Η οριοθέτηση αυτή θα φτάνει μέχρι το ακρωτήριο Ταίναρο της Πελοποννήσου δεν θα πιάνει την Κρήτη στην παρούσα φάση όπως αναφέρουν αρμόδιες κυβερνητικές πηγές στο NEWPOST.

Η τελωνειακή ένωση

Διπλωματικές πηγές δήλωσαν ότι ο υπουργός Εξωτερικών, σε επιστολή του προς τον Επίτροπο Διεύρυνσης Oliver Varhelyi υπογράμμισε ότι η Τουρκία συνεχίζει να παραβιάζει μονομερώς, με την υιοθέτηση μη προβλεπόμενων δασμολογικών, νομοθετικών και ισοδύναμων μέτρων, την τελωνειακή ένωση ΕΕ-Τουρκίας.

Στο πλαίσιο αυτό ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εξετάσει άμεσα την υιοθέτηση περαιτέρω μέτρων. Υπογράμμισε επίσης ότι ως μήνυμα αποδοκιμασίας για την κατά συρροή παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα πρέπει να εξεταστεί το ενδεχόμενο συνολικής αναστολής της τελωνειακής ένωσης ΕΕ-Τουρκίας.

Οι πληροφορίες του NEWPOST αναφέρουν ότι για την ακρίβεια η Ελλάδα ζητάει να ελεγχθεί η Τουρκία και να ετοιμαστεί λίστα με τις παραβιάσεις των όρων της τελωνειακής Ένωσης και να παρθούν μέτρα. Εφόσον δεν συμμορφωθεί να εξεταστεί η αναστολή της Τελωνειακής Ένωσης όπως αναφέρεται και στην επιστολή Δένδια.

Το εμπάργκο

Ο υπουργός Εξωτερικών σε άλλες επιστολές προς στους ομολόγους του της Γερμανίας Heiko Maas, της Ισπανίας Arancha Gonzalez-Laya και της Ιταλίας Luigi Di Maio, επισημαίνει τις πρόσφατες προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας, οι οποίες, όπως υπογραμμίζει, αποσκοπούν «στη δημιουργία τετελεσμένων με στρατιωτικά μέσα» και υπενθυμίζει την παρέμβαση του Πρωθυπουργού στο τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο σχετικά με την υποχρέωση των Κρατών Μελών της ΕΕ, όπως αυτή προκύπτει από Κοινή Θέση της, να αναστείλουν τις εξαγωγές στρατιωτικού εξοπλισμού προς τρίτες χώρες, οι οποίες χρησιμοποιούν τον εξοπλισμό αυτό για επιθετικές ενέργειες ή την περιφερειακή αποσταθεροποίηση, όπως ακριβώς πράττει η Τουρκία.

Ειδικά στην επιστολή του προς τον Γερμανό ομόλογό του, ο κ.Δένδιας ζητάει να μην δοθούν οι άδειες για την εξαγωγή συγκεκριμένου στρατιωτικού υλικού προς την Τουρκία, όπως υποβρύχια, φρεγάτες, αεροσκάφη και αναβάθμιση τεθωρακισμένων.