ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η Τουρκία εξέδωσε νέα Navtex για το Oruc Reis: Οι έρευνες παρατείνονται μέχρι τις 27 Οκτωβρίου

Δημοσίευση 21 Οκτωβρίου 2020, 23:00 / Ανανεώθηκε 22 Οκτωβρίου 2020, 00:14
Η Τουρκία εξέδωσε νέα Navtex για το Oruc Reis: Οι έρευνες παρατείνονται μέχρι τις 27 Οκτωβρίου
Facebook Twitter Whatsapp

Αργά το βράδυ της Τετάρτης, εκδόθηκε νέα Navtex για τις επιχειρήσεις έρευνας του Oruc Reis.

Δίχως τέλος συνεχίζονται οι τουρκικές προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς εκδόθηκε νέα Navtex για τις επιχειρήσεις έρευνας του Oruc Reis.

H νέα Navtex που αφορά έρευνες του Oruc Reis, επεκτείνει χρονικά έως τις 27 Οκτωβρίου τις έρευνες του τουρκικού ερευνητικού μεταξύ της Ρόδου και του Καστελόριζου.

Δείτε τη Navtex:

Σε ύψιστη ετοιμότητα οι Ένοπλες Δυνάμεις

Θυμίζουμε ότι το Oruc Reis με τη συνοδεία έξι πολεμικών πλοίων έφτασε κοντά στα εννιά ναυτικά μίλια από το Καστελόριζο. Εκεί και για πρώτη φορά από το απόγευμα της περασμένης Δευτέρας 12 Οκτωβρίου όταν το Oruc Reis μπήκε στην Ελληνική υφαλοκρηπίδα ο Τουρκικός στολίσκος άλλαξε σχηματισμό, όπως έγραψε το Newpost. Οι αποστάσεις μίκρυναν και οι Τουρκικές φρεγάτες και κορβέτες σχημάτισαν ουσιαστικά μια κλειστή «ασπίδα» γύρω από το ερευνητικό. Πάνω από την Τουρκική αρμάδα πετούσε συνεχώς αεροσκάφος ναυτικής συνεργασίας CN-235 αλλά και ελικόπτερα S-70 τα οποία είχαν απονηωθεί από τις Τουρκικές φρεγάτες.

Για πρώτη φορά όμως τις τελευταίες ημέρες τα Τουρκικά πολεμικά πλοία είδαν και τις Μονάδες του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού να αλλάζουν και αυτές σχηματισμό. Και ενώ τα πλοία του Στόλου είχαν καταλάβει θέσεις με τακτικό πλεονέκτημα ενώ άλλες Μονάδες παρακολουθούσαν το Τουρκικό ερευνητικό αναδιατάχθηκαν. Αρκετά πλοία αναπτύχθηκαν νότια του Καστελόριζου σε κοντινές αποστάσεις σχηματίζοντας ένα πλωτό «τείχος». Την δική τους «ασπίδα» στο ακριτικό σύμπλεγμα. Μια κίνηση κυρίως συμβολική. Μήνυμα στην Άγκυρα ότι οι προκλήσεις έχουν και όρια με το Πολεμικό Ναυτικό να έχει και τα μέσα και τη βούληση να σταθεί φρουρός στα ακριτικά νησιά και στις θαλάσσιες περιοχές πλήρους κυριαρχίας. Και δεν ήταν μόνο οι Μονάδες επιφανείας πανέτοιμες στην ευρύτερη περιοχή αλλά και ο μεγάλος «εφιάλτης» των γειτόνων, τα Ελληνικά υποβρύχια.