ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Διαμαντοπούλου στον Alpha 98,9: «Δεν θα επιστρέψω στην πολιτική σκηνή» - «Είναι μια γαλανόλευκη μάχη»

Δημοσίευση 22 Οκτωβρίου 2020, 13:00 / Ανανεώθηκε 22 Οκτωβρίου 2020, 14:08
Διαμαντοπούλου στον Alpha 98,9: «Δεν θα επιστρέψω στην πολιτική σκηνή» - «Είναι μια γαλανόλευκη μάχη»
Photo: Intime
Facebook Twitter Whatsapp

Η πρώην υπουργός και υποψήφια για τη θέση του Γενικού Γραμματέα του ΟΟΣΑ εξήγησε τους λόγους που αποφάσισε να μείνει εκτός πολιτικού συστήματος και εμμένει σε αυτή της την απόφαση. 


 

Ξεκάθαρη για ακόμα μια φορά ήταν η Άννα Διαμαντοπούλου για την πολιτική της πορεία, η οποία έχει ολοκληρωθεί εδώ και μια οκταετία και δεν πρόκειται να αλλάξει.

Η υποψήφια για τη θέση του Γ.Γ του ΟΟΣΑ τόνισε ότι τα σενάρια για την υπουργοποίησή της δεν ευσταθούσαν και δεν έχει σκοπό να επιστρέψει στην πολιτική σκηνή.

«Έχω 8 χρόνια εκτός του πολιτικού συστήματος. Δεν θα επέστρεφα. Όταν υπήρχαν τα σενάρια για την υπουργοποίησή μου είχαν βγει 4-5 φορές και είχα εξηγήσει γιατί δεν θα είμαι υπουργός. Αφού το είπα 100 φορές και γραφόταν 200, μετά σταμάτησα κι εγώ. Δεν θα γυρίσω, η επιλογή μου ήταν πολύ συγκεκριμένη. Είμαι πρόεδρος ενός οργανισμού ο οποίος ασχολείται με την 4η βιομηχανική Επανάσταση, θεωρώ ότι είναι πολύ σημαντική δουλειά και αυτή είναι μια μάχη που έχει εθνικά χαρακτηριστικά. Είναι μια γαλανόλευκη μάχη», δήλωσε χαρακτηριστικά στον Alpha 98,9 και το «Χωρίς Μάσκα», με τους Νίκο Παναγιωτόπουλο και Γιώργο Σμυρνή.

Η κ. Διαμαντοπούλου ανέλυσε τη σημαντικότητα της ύπαρξης του ΟΟΣΑ λέγοντας ότι: «Στην εποχή που ζούμε, με την πανδημία, την ψηφιακή εποχή, την κλιματική αλλαγή, τα προβλήματα, δεν μπορεί καμία χώρα να τα λύσει μόνη της. Ο ρόλος των διεθνών οργανισμών είναι μεγαλύτερος. Ο ΟΟΣΑ δημιουργήθηκε μετά τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο, ήταν ένας οργανισμός που υποστήριξε τις χώρες ώστε να ανακάμψουν και μετά το '61, έγινε ευρύτερος. Έχει πλέον 37 χώρες, οι οποίες μπαίνουν με σημαντικές προϋποθέσεις δημοκρατίας και ανάπτυξης, που είναι το 65% του παγκόσμιου ΑΕΠ».

Όσο για τη διαδικασία που ακολουθείται, είπε: «Για να επιλεγεί ο Γενικός Γραμματέας, υπάρχει ένας διαπιστευμένος πρέσβης από κάθε χώρα και ξεκινάνε οι ακροάσεις των υποψηφίων για 3 ώρες. Μετά το τέλος και περίπου για 2 μήνες, υπάρχουν συνεδριάσεις συνεχείς, ένας ένας φεύγουν οι υποψήφιοι έτσι ώστε να μείνει ένας, ο οποίος βγαίνει με απόλυτη συμφωνία. Σε αυτούς τους γύρους είναι πολλά τα ζητήματα. Από εκεί και πέρα, είναι ένα διεθνές παιχνίδι, με συμμαχίες, αντιπαλότητες και αυτή τη φορά έχουμε πολλές υποψηφιότητες, είναι 9 και είναι περισσότερες από κάθε άλλη φορά».

Πώς ο ΟΟΣΑ επηρεάζει τον Έλληνα πολίτη: «Είναι ένας οργανισμός της υποστήριξης των μεταρρυθμίσεων που επιλέγουν οι χώρες. Δεν επιβάλλει μεταρρυθμίσεις, τον καλεί μια χώρα για να κάνει μεταρρυθμίσεις εκεί που έχει προβλήματα. Κατά τη διάρκεια της κρίσης στην Ελλάδα συνεργάστηκε πολύ με τις κυβερνήσεις της πρώτης φάσης του μνημονίου αλλά και με την κυβέρνηση Τσίπρα. Μάλιστα, ήταν από τα πρώτα ταξίδια που είχε κάνει εκείνος. Πρόκειται για μια οργάνωση με τεράστια τεχνογνωσία και εμπειρία»

Για το τι έχει αλλάξει στην Ευρώπη από την περίοδο που ήταν Επίτροπος της Κομισιόν: «Έχουν αλλάξει πολλά. Κάθε εποχή έχει τις δικές τις εντάσεις. Εκείνη την περίοδο είχαμε τη διεύρυνση με τις 10 χώρες, το Ιράκ, τους Δίδυμους Πύργους. Σήμερα ζούμε σε μια στροφή του κόσμου, έχουμε την ψηφιακή αλλαγή που αλλάζει τα δεδομένα. Έχει σημασία να έχουμε ελληνική παρουσία σε όλους τους διεθνείς οργανισμούς. Πρώτη φορά αποφασίσαμε ως χώρα για υποψηφιότητα. Η δική μου υποψηφιότητα είναι ανάλογη με αυτά που έχει ως προϋποθέσεις ο ΟΟΣΑ, όπως η εμπειρία πάνω σε αυτόν, η εθνική πολιτική εμπειρία και οι δικτυώσεις ανά τον κόσμο».

Για τις αντιδράσεις από τα άλλα πολιτικά κόμματα και το ΚΙΝΑΛ: «Δεν υπάρχει πολιτικά σκεπτόμενο πρόσωπο που να μην πιστεύει ότι είναι σημαντικό να μην υπάρχει υποψηφιότητα. Δεν μου κάνουν εντύπωση οι αντιδράσεις, όμως αυτές κράτησαν για λίγο. Η γενική αντιμετώπιση ήταν άλλη, είχα τηλέφωνα προσωπικά και μηνύματα και από το ΠΑΣΟΚ και από τον ΣΥΡΙΖΑ».