current views are: 12

26 Οκτωβρίου 2020
Δημοσίευση09:55

Στην Αθήνα οι ΥΠΕΞ Ρωσίας και Ισραήλ: Διπλωματική «ασπίδα» απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα

Κρίσιμες επαφές του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Νίκου Δένδια με τους υπουργούς Εξωτερικών της Ρωσίας και του Ισραήλ, που επισκέπτονται την Αθήνα. Διπλωματικό τείχος της ελληνικής κυβέρνησης απέναντι στον Ερντογάν.

Δημοσίευση 09:55’

Κρίσιμες επαφές του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Νίκου Δένδια με τους υπουργούς Εξωτερικών της Ρωσίας και του Ισραήλ, που επισκέπτονται την Αθήνα. Διπλωματικό τείχος της ελληνικής κυβέρνησης απέναντι στον Ερντογάν.

Την ώρα που η τουρκική προκλητικότητα μαίνεται και μέρα με την ημέρα εντείνεται, η ελληνική κυβέρνηση χτίζει ένα «διπλωματικό τείχος» απέναντι στις κινήσεις του Τούρκου προέδρου Ερντογάν, με συνεχείς επαφές υψηλού συμβολισμού. Έτσι, σήμερα και αύριο στην Αθήνα θα βρεθούν οι υπουργοί Εξωτερικών της Ρωσίας και του Ισραήλ, Σεργκέι Λαβρόφ και Γκάμπι Ασκενάζι

Λίγο πριν τη 1 το μεσημέρι ο Νίκος Δένδιας υποδέχτηκε τον Ρώσο ομόλογό του. 

Η σημερινή επίσκεψη του Ρώσου Υπουργού Εξωτερικών και οι συναντήσεις του τόσο με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη όσο και με τον Υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια θεωρούνται ιδιαίτερης σημασίας.

Εκτός από τις διμερείς σχέσεις των δύο χωρών στην ατζέντα των συζητήσεων θα βρεθούν και οι τελευταίες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή αλλά και το μέτωπο του Ναγκόρνο Καραμπάχ

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, σήμερα στις 12:30 ο κ. Λαβρόφ έχει συνάντηση στο υπουργείο Εξωτερικών με τον Νίκο Δένδια, ενώ με τον πρωθυπουργό θα συναντηθεί στις 17:00. Επιπλέον, ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας θα συναντηθεί και με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα.

Λαβρόφ: Κυριαρχικό δικαίωμα τα 12 ναυτικά μίλια

Δεν πέρασε, πάντως, απαρατήρητη η σαφής θέση της Μόσχας αναφορικά με το ζήτημα των χωρικών υδάτων, θέση που επανέλαβε ο Σεργκέι Λαβρόφ και σε σημερινή του συνέντευξη στο Αθηναϊκό Πρακτορείο.

«Συγκεκριμένα, το άρθρο 3 της Σύμβασης προβλέπει ότι κάθε κράτος έχει το κυρίαρχο δικαίωμα να καθορίσει το εύρος των χωρικών υδάτων του έως τα 12 ναυτικά μίλια. Την ίδια στιγμή, σε ορισμένες περιπτώσεις οι χώρες για κάποιους λόγους καθορίζουν τα χωρικά ύδατα μικρότερου εύρους. Και όταν προκύπτει το ζήτημα της οριοθέτησης της αιγιαλίτιδας ζώνης μεταξύ των όμορων χωρών, αυτό πρέπει να επιλύεται σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο. Η Ρωσία τάσσεται υπέρ της διευθέτησης οιονδήποτε διαφορών αποκλειστικά μέσω του πολιτικού διαλόγου, της εκπόνησης των μέτρων εμπιστοσύνης, της αναζήτησης αμοιβαία αποδεκτών λύσεων με βάση τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου», τόνισε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών. 

Ενίσχυση της Τριμερούς με Ισραήλ

Παράλληλα, συνεχίζεται η ενίσχυση των περιφερειακών συμμαχιών μέσω των τριμερών σχημάτων συνεργασίας. Σε αυτό το πλαίσιο, ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ Γκάμπι Ασκενάζι θα βρεθεί σήμερα και αύριο στην Αθήνα προκειμένου να έχει διμερείς συναντήσεις με τον Κ. Μητσοτάκη και τον Ν. Δένδια ενώ την Τρίτη θα συμμετάσχει στην Τριμερή Σύνοδο Υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ. Οι περιφερειακές εξελίξεις και η ενίσχυση των σχέσεων Αθήνας και Τελ Αβίβ θα βρεθούν στο επίκεντρο των συναντήσεων.


σχετικα αρθρα