ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πελώνη στον Alpha 98,9: Ευκαιρία αναθέρμανσης των ελληνορωσικών σχέσεων – Σημαντική η αναφορά Λαβρόφ στα 12 ν.μ

Δημοσίευση 26 Οκτωβρίου 2020, 13:00 / Ανανεώθηκε 26 Οκτωβρίου 2020, 13:41
Πελώνη στον Alpha 98,9: Ευκαιρία αναθέρμανσης των ελληνορωσικών σχέσεων – Σημαντική η αναφορά Λαβρόφ στα 12 ν.μ
Facebook Twitter Whatsapp

«Υπήρξε μία πρόταση από τον κ. Στόλτενμπεργκ για ένα μορατόριουμ ασκήσεων στρατιωτικών Ελλάδας – Τουρκίας κατά τις στρατιωτικές εορτές αναφερόταν συγκεκριμένα ο κ. Στόλτενμπεργκ σε ασκήσεις που έχουν προγραμματιστεί για τις 28 και τις 29 Οκτωβρίου. Υπήρξε λοιπόν μια κατ’ αρχάς συμφωνία να γίνει αυτό», τόνισε.

Κατ’ αρχάς συμφωνία για μορατόριουμ ασκήσεων στις 28 και 29 Οκτωβρίου υπήρξε σύμφωνα με την αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπο, Αριστοτελία Πελώνη που μίλησε στον alpha 98,9 και την εκπομπή «Χωρίς Μάσκα» με τους Νίκο Παναγιωτόπουλο και Γιώργο Σμυρνή.

«Υπήρξε μία πρόταση από τον κ. Στόλτενμπεργκ για ένα μορατόριουμ ασκήσεων στρατιωτικών Ελλάδας – Τουρκίας κατά τις στρατιωτικές εορτές αναφερόταν συγκεκριμένα ο κ. Στόλτενμπεργκ σε ασκήσεις που έχουν προγραμματιστεί για τις 28 και τις 29 Οκτωβρίου. Υπήρξε λοιπόν μια κατ’ αρχάς συμφωνία να γίνει αυτό», τόνισε και συμπλήρωσε πως ακολούθησαν οι τουρκικές ναυτικές οδηγίες τονίζοντας: «Ωστόσο είναι σαφές από την ευρύτερη συμπεριφορά ότι η Τουρκία ενδεχομένως να επιδιώκει να σύρει την Ελλάδα σε αυτή τη στρατηγική της έντασης και της κλιμάκωσης και η Ελλάδα δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να πέσει σε αυτή την παγίδα».

Σε σχέση με τη συνέντευξη του Σεργκέι Λαβρόφ στο ΑΠΕ-ΜΠΕ που αναγνωρίζει το δικαίωμα της Ελλάδας να επεκτείνει την κυριαρχία της στα 12 νμ τόνισε πως: «Κρατώ ωστόσο, όπως λέγατε και στην εισαγωγή σας, και τις τοποθετήσεις του κ. Λαβρόφ στη συνέντευξη αυτή που έχει παραχωρήσει στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων. Λέει ξεκάθαρα προφανώς το αυτονόητο μεν, αλλά έχει σημασία να το επαναλαμβάνει ότι είναι αναφαίρετο δικαίωμα της Ελλάδας η επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στα 12 νμ». Τόνισε επίσης πως ο εορτασμός για τα 200 χρόνια από την ελληνική επανάσταση και η πρόσκληση στον Πούτιν να δώσει το «παρών» συνιστά ευκαιρία αναθέρμανσης των ελληνορωσικών σχέσεων.

«Νομίζω ότι επιβεβαιώνεται η γραμμή αυτή που κράτησε η Ελλάδα εξ αρχής με αφορμή τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και όλη την επιθετική και παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας. Εξ αρχής είχε τονίσει η κυβέρνηση και ο κ. Μητσοτάκης ότι αυτό είναι ένα θέμα που άπτεται ζωτικών ευρωπαϊκών στρατηγικών συμφερόντων, ότι υπερβαίνει τα στενά όρια αν θέλετε μίας ελληνοτουρκικής διένεξης ή διαφορών που μπορεί ενδεχομένως στα μάτια συμμάχων και εταίρων αυτό να ήταν στην αρχή επειδή όλοι έχουν κατά νου τη διένεξη, αυτή τη διαφορά μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας εδώ και χρόνια και αν θέλετε δεν έδιναν και τη δέουσα προσοχή. Και νομίζω ότι επιβεβαιώνεται περίτρανα αυτό το επιχείρημα σε ό,τι αφορά τη συμπεριφορά της Τουρκίας, μιας χώρας που όχι μόνο δεν σέβεται το Διεθνές Δίκαιο και τις αρχές καλής γειτονίας αλλά δεν σέβεται και βασικές αρχές στις σχέσεις μεταξύ των χωρών, στις σχέσεις με τη Δύση και στη σχέση με την ΕΕ, υποψήφιο μέλος της οποίας και επωφελούμενος από τη σχέση που έχει αυτή τη στιγμή είναι η Τουρκία», είπε αρχικά η Αρ. Πελώνη.

Ερωτηθείσα αν έφτασε η ώρα για σκληρότερη στάση της ΕΕ και κυρώσεις η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος σχολίασε: «Νομίζω ότι έχουμε πει ότι το χρονοδιάγραμμα αυτό έχει τεθεί ήδη από το ευρωπαϊκό συμβούλιο της 1ης και 2ας Οκτωβρίου, μέχρι το Δεκέμβριο. Υπάρχει αυτό το χρονοδιάγραμμα. Θεωρώ ωστόσο αυτές οι εξελίξεις αν θέλετε με τον κ. Μακρόν και όλο αυτό το μπρα ντε φερ δηλώσεων, βλέπω τώρα έχει απαντήσει πάλι το τουρκικό ΥΠΕΞ στον Γάλλο ΥΠΕΞ, ότι μπορεί και πρέπει να προκαλέσει αφύπνιση σε όλη την Ευρώπη για την ευρύτερη συμπεριφορά της Τουρκίας. Γιατί όπως σας είπα πέρα από το ελληνοτουρκικό, υπάρχει το εύρωτουρκικό. Η Τουρκία θα πρέπει να αποφασίσει αν θέλει να είναι απλά μία χώρα που συνορεύει με τα ανατολικά και νότια σύνορα της Ευρώπης ή αν θέλει να είναι εταίρος της Ευρώπης. Και αυτές οι συμπεριφορές προφανώς όχι μόνο δεν βοηθούν αλλά την απομακρύνουν και την απομονώνουν όλο και περισσότερο και αυτό είναι πλέον σαφές σε όλους».

Σε σχέση με το τι θέλει να αποκομίσει η Ελλάδα από την επίσκεψη του επικεφαλής της Ρωσικής Διπλωματίας, κ. Σεργκέι Λαβρόφ η κυρία Πελώνη σημείωσε: «Είναι μία σημαντική επίσκεψη. Αυτή την ώρα που μιλάμε λογικά ήδη έχει μπει στο νεοκλασικό της Βασιλίσσης Σοφίας στο υπουργείο Εξωτερικών ο κ. Λαβρόφ, έχει συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών τον κ. Δένδια θα υπάρξουν και κάποιες τοποθετήσεις απ’ όσο ξέρω μετά. Στις πέντε το απόγευμα θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου. Νομίζω ότι έχει μεγάλη αξία η συγκυρία στην ανατολική μεσόγειο, θα συζητηθούν οι εξελίξεις αυτές. Υπάρχει βέβαια και η συγκυρία για τις διμερείς σχέσεις. Σας θυμίζω ότι το 2021 είναι οι εορτασμοί για τα 200 χρόνια από την έναρξη του αγώνα για την ελληνική ανεξαρτησία και οι εορτασμοί αυτοί είναι και μία ευκαιρία για την αναθέρμανση των σχέσεων των δύο χωρών. Να σας πω ότι ο κ. Πούτιν είναι ένας από τους λίγους ηγέτες στους οποίους θα απευθυνθεί και επίσήμως σήμερα από τον πρωθυπουργό πρόσκληση για να επισκεφθεί την Ελλάδα, να παρευρεθεί στους επίσημους εορτασμούς».

«Κρατώ ωστόσο, όπως λέγατε και στην εισαγωγή σας, και τις τοποθετήσεις του κ. Λαβρόφ στη συνέντευξη αυτή που έχει παραχωρήσει στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων. Λέει ξεκάθαρα προφανώς το αυτονόητο μεν, αλλά έχει σημασία να το επαναλαμβάνει ότι είναι αναφαίρετο δικαίωμα της Ελλάδας η επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στα 12 νμ», σημείωσε.

Ερωτηθείσα αν συνιστά εθνικισμό η επέκταση της κυριαρχίας μας στα 12 νμ η κ. Πελώνη σχολίασε: «Κατ’ αρχάς αυτά τα θέματα δεν πρέπει να γίνονται θέματα δημόσιας αντιπαράθεσης. Μας ακούνε και οι απέναντι, μας ακούνε και οι Ευρωπαίοι, μας ακούνε όλοι. Ούτε και οι προθέσεις της κυβέρνησης προς οποιαδήποτε πλευρά αφορά τέτοιες κρίσιμες αποφάσεις ή αφορά επιχειρησιακά ζητήματα διότι δεν είμαστε μόνοι μας και δεν πρέπει αυτά να συζητιούνται σε αυτούς τους τόνους. Νομίζω ότι αναφερόταν ο κ. Χρυσοχοΐδης στη συγκυρία αν θέλετε που επέλεξε η αξιωματική αντιπολίτευση να χτυπάει αν θέλετε με την αρνητική έννοια αυτό το θέμα. ‘Γιατί δεν το κάνετε τώρα’. Γιατί πάντα η απάντηση είναι, θα σας δώσω την απάντηση που έδωσε και ο πρωθυπουργός χθες, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν στην κυβέρνηση και δεν προχώρησε καν την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στο Ιόνιο, που προχωρά τώρα. Η κυβέρνηση έχει προχωρήσει πριν λίγους μήνες και αυτή την υπόθεση της επέκτασης της αιγιαλίτιδας ζώνης στο Ιόνιο και προχωράει. Έχει κυρώσει δύο συμφωνίες οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών. Μία με την Ιταλία και μία μερικής οριοθέτησης με την Αίγυπτο. Προχωρά και η υπόθεση με την Αλβανία που φαίνεται ότι θα πάει στη Χάγη. Είναι πάρα πολλά αυτά που έχουν γίνει σε λίγους μήνες. Προφανώς οι εξελίξεις τρέχουν. Η κυβέρνηση κινείται σε όλα τα επίπεδα διπλωματικά. Ενημερώνει όλους τους εταίρους και τους συμμάχους και θα ήθελα να κρατήσουμε σε αυτή τη συγκυρία ότι δεν χρειάζεται όξυνση της αντιπαράθεσης, ειδικά για αυτά τα θέματα. Είναι δικαίωμα της χώρας αναφαίρετο το οποίο επιφυλάσσεται και για όσους μας ακούνε είναι αν θέλετε και από τα λίγα δικαιώματα που τόσο ξεκάθαρα αναφέρονται στο άρθρο τρία της Σύμβασης του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας, το οποίο κάθε χώρα μπορεί να ασκήσει μονομερώς».

Σε ερώτηση αν ο 28ος μεσημβρινός είναι μια κόκκινη γραμμή για την κυβέρνηση γιατί από τον 28ο μεσημβρινό και μετά δεν μιλάμε για μία δυνητική υφαλοκρηπίδα αλλά για οριοθετημένη υφαλοκρηπίδα η αναπληρώτρια κυβερνητικής εκπρόσωπος σημείωσε: «(είναι οριοθετημένη) βάσει μιας νόμιμης συμφωνίας. Δεν θα κάνω σενάρια στον αέρα κ. Παναγιωτόπουλε. Προφανώς αυτό το κομμάτι είναι οριοθετημένο νομίμως. Προφανώς και η κυβέρνηση και οι Ένοπλες Δυνάμεις δίνουν όλες τις απαντήσεις που πρέπει, τις ώρες που πρέπει, όταν χρειαστεί, όπου χρειαστεί και για όσο χρειαστεί. Και θα μείνω μόνο σε αυτό δημοσίως. Ως προς τον κ. Στόλτενμπεργκ υπήρξε μια πρόταση προ ημερών στην υπουργική σύνοδο μέσω τηλεδιάσκεψης του ΝΑΤΟ. Υπήρξε μία πρόταση από τον κ. Στόλτενμπεργκ για ένα μορατόριουμ ασκήσεων στρατιωτικών Ελλάδας – Τουρκίας κατά τις στρατιωτικές εορτές αναφερόταν συγκεκριμένα ο κ. Στόλτενμπεργκ σε ασκήσεις που έχουν προγραμματιστεί για τις 28 και τις 29 Οκτωβρίου. Υπήρξε λοιπόν μια κατ’ αρχάς συμφωνία να γίνει αυτό. Την επόμενη ημέρα βεβαίως εκδόθηκαν NAVTEX από την Τουρκία για ασκήσεις εκείνες τις ημέρες στην ευρύτερη περιοχή. Αυτές αφορούν την ανατολική μεσόγειο και όχι το Αιγαίο. Περιμένω να δω τι θα γίνει και τι δεν θα γίνει απ’ όλες αυτές. Ωστόσο είναι σαφές από την ευρύτερη συμπεριφορά ότι η Τουρκία ενδεχόμένως να επιδιώκει να σύρει την Ελλάδα σε αυτή τη στρατηγική της έντασης και της κλιμάκωσης και η Ελλάδα δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να πέσει σε αυτή την παγίδα».

Τέλος, ερωτηθείσα για την κατηγορία της αξιωματικής αντιπολίτευσης πως η κυβέρνηση θέλει να βγάλει στο σφυρί την πρώτη κατοικία η κ. Πελώνη σχολίασε: «Θα γίνω κουραστική. Φαντάζομαι παρακολουθήσατε τις τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών χθες. Θεωρώ ότι είναι υποκρισία από την πλευρά ειδικά του ΣΥΡΙΖΑ που πρώτον δεν είχε ψηφίσει το νόμο Κατσέλη και δεύτερον είναι εκείνος που κατάργησε πρώτος ως κυβέρνηση της προστασία της πρώτης κατοικίας και έγιναν επί των ημερών του ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, να κατηγορεί την κυβέρνηση τώρα για μία μεταρρύθμιση που φέρνει τη δεύτερη ευκαιρία και η οποία διευθετεί το σύνολο των ρυθμίσεων του ιδιωτικού χρέους και εκσυγχρονίζει. Που προβλέπει μηδενισμό και επανεκκίνηση. Δεν θεωρώ ωστόσο ότι συζητήθηκε τόσο αυτό. Νομίζω ότι το στίγμα της χθεσινής συζήτησης ήταν μία ευρύτερη πολιτική συζήτηση».

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr