ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τριμερής Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ - Δένδιας: Είμαστε έτοιμοι να δώσουμε κοινές απαντήσεις στις προκλήσεις

Δημοσίευση 27 Οκτωβρίου 2020, 13:00 / Ανανεώθηκε 27 Οκτωβρίου 2020, 20:36
Τριμερής Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ - Δένδιας: Είμαστε έτοιμοι να δώσουμε κοινές απαντήσεις στις προκλήσεις
Facebook Twitter Whatsapp

«Το αντίδοτο στις αναθεωρητικές βλέψεις της Τουρκίας είναι η ανάπτυξη πολυμερούς συνεργασίας», τόνισε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, μετά το τέλος της τριμερούς Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ.

Οι στενές σχέσεις Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ αποτελούν εγγύηση για την ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή, τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων με τους ομολόγους του, της Κύπρου Νίκο Χριστουδουλίδη και του Ισραήλ Γκάμπι Εσκενάζι.

«Μέσα σε λίγους μήνες λύσαμε διαφορές που παρέμεναν άλυτες για μισό αιώνα και δημιουργήσαμε ένα υπόδειγμα για το πώς μπορεί να διασφαλιστεί η ειρήνη και η σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή» είπε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, ενώ αναφερόμενος στις χθεσινές επαφές που είχε με τον Ρώσο ομόλογό του είπε ότι «Ο Λαβρόφ κατέρριψε τον μύθο ότι η Ρωσία ήταν αντίθετη με την επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια». 

«Η στρατηγική Ελλάδας, Κύπρου, Ισράηλ είναι πολλά υποσχόμενη, αλλά δεν στρέφεται κατά οποιουδήποτε. Βασική προϋπόθεση ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου και των κανόνων καλής γειτονίας» υπογράμμισε και στη συνέχεια αναφέρθηκε στις τουρκικές προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο. 

«Η συνάντησή μας έγινε υπό το βάρος των νέων παράνομων ενεργειών της Τουρκίας, που προσπαθεί να δυναμιτίσει οποιαδήποτε προσπάθεια εποικοδομητικού διαλόγου, δεσμεύοντας παράνομα περιοχές εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας για παράνομες σεισμικές έρευνες ή προκαλώντας με την παράνομη επίσκεψη του Τούρκου αντιπροέδρου στα κατεχόμενα Βαρώσια. Έχουμε καταδικάσει απερίφραστα αυτές τις ενέργειες» είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε:

«Αυτές οι εξελίξεις βρέθηκαν στο επίκεντρο των συζητήσεων. Κοινός παρονομαστής είναι να αναζητηθούν τρόποι ανάσχεσης της επιθετικόητητας και του αποσταθεροποιητικού ρόλου της Τουρκίας, στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου». 

Αναφερόμενος στην τριμερή είπε ότι «έχουμε κοινές αξίες και επιδιώξεις. Είμαστε έτοιμοι να δώσουμε κοινές απαντήσεις σε αυτές τις προκλήσεις. Τα αποτελέσματα της συνεργασίας μας είναι μετρήσιμα. Προσβλέπουμε στην περαιτέρω βελτίωση των σχέσεών μας».

«Το αντίδοτο στις αναθεωρητικές βλέψεις και στις προσπάθειες επιβολής των θέσεων της Τουρκίας είναι η ανάπτυξη πολυμερούς συνεργασίας προς όφελος των χωρών της περιοχής» διεμήνυσε και κατέληξε: «Η περιοχή μας δεν πρόκειται να επιστρέψει στον 19ο αιώνα. Θα πορευτούμε στον 20ο αιώνα επί τη βάσει των κοινών κατανοήσεων». 

Χριστοδουλίδης: Οι ενέργειες Τουρκίας υπονομεύουν προσπάθειες ΓΓ ΟΗΕ για επανέναρξη διαπραγματεύσεων

Οι έκνομες ενέργειες της Τουρκίας υπονομεύουν την σταθερότητα και την ειρήνη στην περιοχή, υπογράμμισε ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης, κατά τη διάρκεια κοινών δηλώσεων με τους ομολόγους του της Ελλάδας και του Ισραήλ, αμέσως μετά το πέρας της Τριμερούς Συνάντησης σε επίπεδο Υπουργών Εξωτερικών που έγινε στην Αθήνα.

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης σημείωσε ότι η Τουρκία αποτελεί χώρα εξαίρεση στην περιοχή καθώς με μια σειρά από έκνομες ενέργειες τόσο στην Κύπρο, όσο και στην Ελλάδα, αλλά και σε άλλες χώρες της περιοχής υπονομεύει τις προοπτικές σταθερότητας και ειρήνης. Ο Υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας σημείωσε ότι ενημέρωσε τους ομολόγους του για την συνέχιση των παράνομων γεωτρήσεων και ερευνών της Τουρκίας εντός της κυπριακής ΑΟΖ, αλλά και για τις ενέργειες της στο Βαρώσι.

«Οι τουρκικές ενέργειες υπονομεύουν τη σταθερότητα και την ασφάλεια και δεν βοηθούν τις προσπάθειες του ΓΓ του ΟΗΕ για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων από εκεί που έμειναν στο Κραν Μοντανά και εξεύρεση λύσης στη βάση του πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών και της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας», τόνισε ο κ. Χριστοδουλίδης.

Αναφορικά με την Τριμερή Συνάντηση, ο Νίκος Χριστοδουλίδης σημείωσε ότι η πραγματοποίηση της, υπό τις παρούσες δύσκολες συνθήκες λόγω της πανδημίας, αποδεικνύει την ισχυρή δέσμευση των τριών χωρών στην ενίσχυση και επέκταση της συνεργασίας τους «στη βάση πάντα του αλληλοσεβασμού, της θετικής προσέγγισης και της στρατηγικής συναντίληψης για τα θετικά που προσφέρει σε διμερές, περιφερειακό, ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο».

Παράλληλα, τόνισε ότι οι λύσεις βρίσκονται μόνο μέσω των συνεργασιών και μιας θετικής ατζέντας για προώθηση της ασφάλειας, της ειρήνης και της σταθερότητας στη βάση του διεθνούς δικαίου, συμπεριλαμβανομένου και του δικαίου της θάλασσας. «Η Τριμερής Συνεργασία Κύπρου- Ελλάδα – Ισραήλ αποτελεί μέρος των ευρύτερων προσπαθειών για την προώθηση της ειρήνης, της ασφάλειας και της σταθερότητας» τόνισε και πρόσθεσε ότι συζητήθηκαν οι περιφερειακές εξελίξεις.

Παράλληλα, συνεχάρη τον Υπουργό Εξωτερικών του Ισραήλ για τον ρόλο του στην προώθηση του κοινού οράματος στην περιοχή, μέσω και της εξομάλυνσης των σχέσεων με το Σουδάν, τα ΗΑΕ και το Μπαχρέιν.

Ασκενάζι: Να συνεχίσουμε τη σταθερότητα, την αμυντική συνεργασία και την ασφάλεια της περιοχής

Την πεποίθηση πως η τριμερής συνάντηση ενισχύει ακόμα περισσότερο τις σχέσεις μεταξύ της Ελλάδας, του Ισραήλ και της Κύπρου, εξέφρασε κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών, Γκάμπι Ασκενάζι. Ρητή αναφορά έκανε ο επικεφαλής της ισραηλινής διπλωματίας στην ανάγκη κοινού σεβασμού του διεθνούς δικαίου.

Ανέφερε ότι στόχος είναι «να συνεχίσουμε τη σταθερότητα και την αμυντική μας συνεργασία και την ασφάλεια της περιοχής μας» και προσέθεσε «είμαι πεπεισμένος ότι αυτές οι συναντήσεις ενισχύουν ακόμα περισσότερο τις διμερείς μας σχέσεις». «Μέσω μιας δημιουργικής διπλωματίας και με άλλες χώρες της περιοχής θα μπορέσουμε να προσελκύσουμε το ενδιαφέρον τους στην περιοχή μας» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Ασκενάζι. 

Με αυτό τον τρόπο, επισήμανε ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών, θα μπορέσουμε να οδηγηθούμε σε μια ευημερία, ειρήνη και σε μια ειλικρινή και καλή σχέση ανάμεσα μας.

Αναδεικνύοντας τη σημασία της τριμερούς, είπε πως από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του είδε πόσο σημαντικές είναι αυτές οι συναντήσεις. «Οι σχέσεις της τριμερούς δημιουργούν μια σημαντική επαφή που ενώνει και ανθρώπους και χώρες» σημείωσε.

Περαιτέρω είπε πως ως υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ πιστεύει πάρα πολύ στη διπλωματία και στην τριγωνική συνεργασία για το καλό της περιοχής και ιδιαίτερα για το Ισραήλ, την Ελλάδα και την Κύπρο. Επίσης, επισήμανε πως οι τρεις χώρες θα μπορέσουν να προχωρήσουν ακόμα περισσότερο σε άλλους τομείς, όπως είναι η στρατηγική συνεργασία, η τεχνολογία και ειρήνη, η υγεία.

Εστιάζοντας στη Μέση Ανατολή, ανέφερε ότι τους τελευταίους μήνες, μετά από πολλές διπλωματικές δυσκολίες, γινόμαστε μάρτυρες ενός παραθύρου ευκαιριών ανάμεσα σε διαφορετικές χώρες και ανάμεσα σε διαφορετικούς πολιτισμούς.

Ειδικότερα, σημείωσε ότι η υπογραφή συμφωνιών για την εξομάλυνση των σχέσεων του Ισραήλ με το Σουδάν, το Μπαχρέιν και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα αποδεικνύουν ότι θα προχωρήσουν σε στρατηγικές συνεργασίες στους οικονομικούς, εμπορικούς και πολιτιστικούς τομείς, δίνοντας ένα καλύτερο μέλλον στους νέους της χώρας μας.

 Συνεχίζοντας στο ίδιο μήκος κύματος, είπε πως πνέει ένας θετικός άνεμος οικονομικής ευημερίας, ασφάλειας και σταθερότητας στη Μέση Ανατολή. Εξέφρασε δε την ελπίδα, άλλες χώρες να συμμετέχουν σε αυτές τις πρωτοβουλίες ώστε η Μέση Ανατολή να γίνει μια όαση ειρήνης.

Απευθυνόμενος στην Παλαιστινιακή Αρχή, την κάλεσε να εκμεταλλευτεί αυτή την ευκαιρία «για να μπορέσει κι εκείνη να ενταχθεί σε αυτές τις πρωτοβουλίες, πηγαίνοντας τον λαό της σε καλύτερες ημέρες και καλύτερες στιγμές ειρήνης και σταθερότητας».

Επίσης, Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών ευχαρίστησε τις ΗΠΑ για την πρωτοβουλία τους για την ειρήνη και την ευημερία της περιοχής. «Δεν θα μπορούσαμε να το καταφέρουμε χωρίς την καλή διάθεση των ΗΠΑ» προσέθεσε.

Τέλος, προσκάλεσε τους ομολόγους στην επόμενη συνάντηση στο Ισραήλ, «με σκοπό τη συνέχεια της ευημερίας και της ειρήνης της περιοχής μας».

Δείτε ολόκληρη τη δήλωση του Ν. Δένδια:

Κυρίες και κύριοι,

Με μεγάλη χαρά υποδέχομαι σήμερα τους δυο εκλεκτούς συναδέλφους και πολύ καλούς φίλους, τους υπουργούς Εξωτερικών του Ισραήλ, τον κ. Gabi Ashkenazi και της Κυπριακής Δημοκρατίας τον κ. Νίκο Χριστοδουλίδη.

Τις χώρες μας τις δένουν στενοί δεσμοί φιλίας, κοινές αξίες. Επίσης αντιμετωπίζουμε κοινές προκλήσεις. Είμαστε τρεις σύγχρονες δημοκρατίες με μακρότατη ιστορία. Βρισκόμαστε γεωγραφικά σε μια ταραγμένη περιοχή που όμως διανοίγονται προοπτικές συνεργασίας σε πάρα πολλούς τομείς.

Μας δένουν στενοί δεσμοί φιλίας και κοινές αξίες. Επίσης, αντιμετωπίζουμε κοινές προκλήσεις.

Βασική μας αρχή είναι ο σεβασμός στο διεθνές δίκαιο και η προώθηση των σχέσεων καλής γειτονίας. Στο πλαίσιο αυτό, χαιρετίζω την εξομάλυνση των σχέσεων του Ισραήλ με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Μπαχρέιν και πρόσφατα το Σουδάν. Η Ελλάδα, από την πλευρά της, με τη στήριξη όλων των Ελλήνων κατέθεσε τη συνεισφορά της στη σταθερότητα της περιοχής: με τις συμφωνίες με την Ιταλία και την Αίγυπτο, καθώς και με τη συμφωνία με την Αλβανία για την παραπομπή στη Χάγη των διαφορών μας, χαρακτηρισμού των θαλασσίων ζωνών.

Έτσι δείξαμε, νομίζω, στην παγκόσμια κοινότητα πώς οι σύγχρονες χώρες λύνουν τις διαφορές τους. Με συμφωνία, εάν είναι δυνατόν, με παραπομπή στα διεθνή δικαιοδοτικά όργανα αν αυτό δεν έχει καταστεί δυνατό, αλλά πάντοτε μέσα στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου. Είμαστε πολύ περήφανοι γι’ αυτό. Είμαστε πολύ περήφανοι γιατί μέσα σε λίγους μήνες λύσαμε διαφορές που παρέμεναν άλυτες για μισό αιώνα και δημιουργήσαμε ένα λαμπρό παράδειγμα, ένα υπόδειγμα για το πώς μπορεί να διασφαλιστεί η ειρήνη και η σταθερότητα στην περιοχή μας.

Θα ήθελα επίσης, στο πλαίσιο αυτό, να υπογραμμίσω την ικανοποίησή μου, την ιδιαίτερη ικανοποίησή μου, την ιδιαίτερη ικανοποίηση της ελληνικής κυβέρνησης για τις χθεσινές δηλώσεις του Ρώσου Υπουργού Εξωτερικών, ο οποίος τόνισε το αυτονόητο. Ότι η Ελλάδα έχει κάθε δικαίωμα να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια, στη βάση του ισχύοντος διεθνούς δικαίου. Κατέρριψε έτσι με τον πιο πανηγυρικό τρόπο ένα υπόγειο μύθο πολλών ετών. Ότι η Ρωσία δήθεν αντιτίθεται στο αναφαίρετο δικαίωμα της χώρας μας τόσο στο Αιγαίο, όσο και στην Ανατολική Μεσόγειο να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα.

Κύριοι συνάδελφοι,

οι στενοί δεσμοί μεταξύ μας, τόσο σε διμερές, όσο και σε πολυμερές επίπεδο αποτελούν εγγύηση ασφάλειας για την περιοχή μας. Μια περιοχή που μαστίζεται από κρίσεις και επικίνδυνους αναθεωρητισμούς. Έχουμε κοινές αξίες και επιδιώξεις, αντιμετωπίζουμε κοινές προκλήσεις και δημιουργούμε κοινές κατανοήσεις. Είμαστε έτοιμοι να δώσουμε κοινές απαντήσεις σε αυτές τις προκλήσεις. Και βέβαια μπροστά μας ανοίγονται νέες ευκαιρίες.

Σήμερα η τριμερής συνεργασία μεταξύ της Ελλάδας, της Κύπρου και του Ισραήλ είναι μια επιλογή ευρύτερων οριζόντων που επεκτείνεται σε πληθώρα θεμάτων και απευθύνεται σαν παράδειγμα σε πληθώρα χωρών. Τα αποτελέσματα της συνεργασίας μας είναι μετρήσιμα. Είναι μια συνεργασία εύρωστη που ξεπερνά κατά πολύ τα στενά όρια ενός αμιγώς ενεργειακού προγράμματος. Βεβαίως, η ενασχόλησή μας με την ενέργεια αποτελεί προτεραιότητα, αλλά προσβλέπουμε στην περαιτέρω βελτίωση τόσο των οικονομικών, όσο και ευρύτερα των πολιτικών μας σχέσεων.

Σήμερα με τον Gabi και το Νίκο ξαναπιάσαμε το νήμα, ανταλλάσσοντας απόψεις για το πώς μπορούμε να εμβαθύνουμε και να διευρύνουμε την επωφελή αυτή σχέση η οποία, όπως ο Νίκος, ο εμπειρότερος από τους τρεις μας είπε, λαμβάνει χώρα για πρώτη φορά σήμερα στην Αθήνα σε υπουργικό επίπεδο.

Από την Άμυνα και την Ασφάλεια στην Τεχνολογία, στην Ερευνα, στη Διαχείριση Υδάτων, στην Αφαλάτωση, στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, στην Προστασία του Περιβάλλοντος και από την Υγεία -που έχει ιδιαίτερη σημασία στους δύσκολους καιρούς του covid που ζούμε- στην Εκπαίδευση και στη διαχείριση της κοινής Πολιτιστικής μας Κληρονομιάς. Και φυσικά στη συνεργασία μεταξύ των ομογενών μας στο εξωτερικό. Στη συνεργασία της νέας γενιάς των ανθρώπων μας, των υπηκόων των χωρών μας. Ένα καινούργιο υποσχόμενο πεδίο μελλοντικής συνεργασίας είναι και αυτό της καινοτόμου Επιχειρηματικότητας. Το Ισραήλ με το εντυπωσιακό παράδειγμά του έχει  πολλά να μας διδάξει σε αυτό τον τομέα.

Η εγκαθίδρυση μιας μόνιμης γραμματείας στη Λευκωσία θα βελτιώσει σημαντικά την αποτελεσματικότητα της συνεργασίας μας. Θα αποτελέσει ένα συντονιστή των ενεργειών μας.

Επιτρέψτε μου να υπογραμμίσω για πολλοστή φορά ότι η στρατηγική σχέση Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ είναι υποσχόμενη, αλλά δεν στρέφεται κατά οιουδήποτε. Αντίθετα. Είναι ανοιχτή πρόσκληση σε όλους, μηδενός εξαιρουμένου.

Υπό όμως μια βασική προϋπόθεση. Ποια είναι αυτή η βασική προϋπόθεση; Το κοινό αυτονόητο. Ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου, ο σεβασμός των σχέσεων καλής γειτονίας. Είναι μια προϋπόθεση που στέκεται πάνω στο οικοδόμημα της διεθνούς νομιμότητας. Γι’ αυτό και υποστηρίζεται σθεναρά και από την Ευρωπαϊκή Ένωση και από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Μαζί με τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής η Ελλάδα, η Κύπρος και το Ισραήλ εργαζόμαστε μεθοδικά για την προώθηση της ασφάλειας και της ευημερίας στην περιοχή μας στο πλαίσιο του σχήματος 3+1. Και βεβαίως είμαστε απολύτως ανοιχτοί στην προοπτική διεύρυνσης του σχήματος και με άλλες χώρες της περιοχής. Έτσι δημιουργούμε μια νέα γεωγραφία κατανοήσεων που διαπερνά τα παλιά στερεότυπα, που ανασχηματίζει το χάρτη της περιοχής μας.

Επιτρέψτε μου να ολοκληρώσω με λίγα λόγια για τις πρόσφατες εξελίξεις στην περιφέρειά μας. Δυστυχώς, η συνάντησή μας γίνεται υπό το βάρος νέων παρανόμων ενεργειών από την πλευρά της γείτονος Τουρκίας. Μέσα σε λίγες μόνο μέρες, η Τουρκία, εκ νέου με τις ενέργειές της, προσπαθεί να δυναμιτίσει οποιαδήποτε προοπτική εποικοδομητικού διαλόγου, δεσμεύοντας παράνομα περιοχές εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας για παράνομες σεισμικές έρευνες, ή προκαλώντας με την παράνομη επίσκεψη του Τούρκου Αντιπροέδρου στα κατεχόμενα Βαρώσια, σε σαφή παραβίαση των σχετικών αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Έχουμε καταδικάσει απερίφραστα αυτές τις ενέργειες. Οι εξελίξεις αυτές βρέθηκαν βεβαίως στο επίκεντρο των επαφών που είχα χθες και σήμερα με τους ομολόγους μου. Κοινός παρονομαστής των επαφών αυτών ήταν ότι θα πρέπει να αναζητηθούν τρόποι ανάσχεσης της επιθετικότητας και του αποσταθεροποιητικού ρόλου της Τουρκίας. Πάντα όμως στο πλαίσιο της διεθνούς νομιμότητας.

Παράλληλα, τονίσαμε από κοινού ότι το αντίδοτο στις αναθεωρητικές βλέψεις και στην προσπάθεια επιβολής των θέσεων της Τουρκίας δια της βίας είναι η ανάπτυξη της πολυμερούς συνεργασίας προς όφελος του συνόλου των χωρών και των λαών της περιοχής. Θα ήθελα εδώ να γίνω για άλλη μια φορά απολύτως σαφής. Η περιοχή μας δεν πρόκειται να επιστρέψει στον 19ο αιώνα. Δεν θα επιτρέψουμε να συμβεί αυτό. Θα πορευτεί στον 21ο αιώνα επί τη βάση των κοινών κατανοήσεων που με συνέχεια και συνέπεια δημιουργούμε.

Κλείνοντας θα ήθελα να ευχαριστήσω και πάλι θερμά τους φίλους μου, τον Gabi Ashkenazi και το Νίκο Χριστοδουλίδη, για την εξαιρετικά εποικοδομητική σημερινή μας συνάντηση. Θα ήθελα να πω ότι προσβλέπω στη συνέχεια των τακτικών μας επαφών στο μέλλον, είτε υπό την τριμερή μας σύνθεση, είτε και υπό διευρυμένη σύνθεση.

Ευχαριστώ πάρα πολύ.