ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ρουσόπουλος στον Alpha 98,9 για Πτωχευτικό: «Στον ΣΥΡΙΖΑ διάβασαν άλλο νομοσχέδιο» - Τι είπε για την α' κατοικία

Δημοσίευση 29 Οκτωβρίου 2020, 11:00 / Ανανεώθηκε 29 Οκτωβρίου 2020, 12:43
Ρουσόπουλος στον Alpha 98,9 για Πτωχευτικό: «Στον ΣΥΡΙΖΑ διάβασαν άλλο νομοσχέδιο» - Τι είπε για την α' κατοικία
Photo: Intime
Facebook Twitter Whatsapp

Ο βουλευτής της ΝΔ και εισηγητής για το νέο πτωχευτικό σχέδιο που ψήφισε η κυβέρνηση ξεκαθάρισε τα όσα ορίζει το νέο πλαίσιο, τις διαφορές με τον νόμο Κατσέλη και τον νόμο Φλαμπουράρη και κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι επί 4,5 χρόνια είχε την ευκαιρία αλλά δεν έφερε νόμο.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Για «διπλή κατάργηση» κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ, ο Θεόδωρος Ρουσόπουλος, μιλώντας για το νέο πτωχευτικό νομοσχέδιο και την προστασία της πρώτης κατοικίας.

Ο βουλευτής της ΝΔ ανέλυσε τις δυνατότητες που έχουν φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις για μια «δεύτερη ευκαιρία», καθώς και την ενίσχυση που θα δεχτούν σε περίπτωση που αντιμετωπίσουν προβλήματα στην αποπληρωμή των δανείων της πρώτης κατοικίας, αν βρίσκονται στις ευάλωτες ομάδες.

«Η κατάργηση του νόμου Κατσέλη έγινε το 2015, όταν είπαν ότι τον Δεκέμβριο του 2018 θα τελειώσει. Τρία χρόνια δεν έφεραν τίποτα. Από τον Δεκέμβριο του '18 ως τον Μάρτιο του '19 όλοι έμειναν ακάλυπτοι και το προσωρινό πλαίσιο που έφερε ο ΣΥΡΙΖΑ, αφορούσε εκείνους που ήταν κοκκινισμένοι μέχρι το τέλος του 2018. Άρα έχουμε διπλή κατάργηση. Και τον νόμο Κατσέλη, αλλά και μετά ότι μέχρι το τέλος του 2018 ήταν όσοι προστατευόντουσαν. Εκεί που θέλω να μείνω είναι ότι ενώ επί 4μιση χρόνια μπορούσαν, δεν έφεραν νόμο.  Υποτίθεται ότι δεσμεύονταν και στους θεσμούς και στον πολίτη ότι θα φέρουν κάτι καινούριο. Ένα πλαίσιο αφερεγγυότητας και πτωχευτικό δίκαιο, όμως στην ανακοίνωση του Eurogroup, τον Απρίλιο, κάτι που ενοχλεί σίγουρα τον κ. Τσακαλώτο, στην πρώτη παράγραφο αναφέρει ότι δεσμεύτηκε ο υπουργός ότι ως το τέλος του 2019 τελειώνει η προστασία της πρώτης κατοικίας και στη δεύτερη παράγραφο λέει ότι δεσμεύτηκε ο υπουργός ότι θα φέρει νέο ολιστικό νόμο για την αφερεγγυότητα και την πτώχευση. Πουθενά αναφορά η προστασία της πρώτης κατοικίας. Αυτό είναι το μόνο αληθές», δήλωσε στον Alpha 98,9 και το «Ραντάρ», με τους Τάκη Χατζή και Δήμο Βερύκιο. 

Για τα όσα δήλωσε η κ. Αχτσιόγλου ότι οι πτωχευμένοι θα χάνουν ότι βγάζουν από εδώ και πέρα: «Σήμερα ένας άνθρωπος που χρωστάει πεθαίνει και συνεχίζουν να χρωστάνε και τα παιδιά του. Το χρέος του κληροδοτείται. Αυτός ο νόμος λέει ότι μέσα σε έναν χρόνο μπορεί να εξοφλήσει ότι μπορεί και τα υπόλοιπα χρέη του χαρίζονται. Αν έχει χρέος 1 εκατομμύριο ευρώ και πληρώσει το 10% τα υπόλοιπα του χαρίζονται. Από τον ένα χρόνο και μετά, αφού έχει πληρώσει ότι μπορεί, απαλλάσσεται από τα βάρη. Αυτό συμβαίνει στη Γαλλία, το Βέλγιο, τη Δανία και άλλες χώρες, με τη μόνη διαφορά ότι εκεί αυτό συμβαίνει σε διάστημα 5 με 8 χρόνια».

Για την απαλλαγή των επιχειρήσεων: «Αυτό που υπήρχε είναι ότι θα πήγαινες στο δικαστήριο και θα αποδείκνυες εσύ ότι δεν πτώχευσες δολίως. Τώρα πληρώσει μια επιχείρηση αυτά που μπορεί, θα εκποιηθούν τα πάγια και σε τρία χρόνια θα έχει δεύτερη ευκαιρία το άτομο. Μάλλον άλλο νομοσχέδιο διάβασαν».

Για την προστασία της πρώτης κατοικίας: «Ο πολίτης ξέρει ότι το σπίτι είναι σε υποθήκη και αν δεν πληρώνει τις δόσεις του θα το χάσει. Ο νόμος Κατσέλη, έλεγε ότι πάμε στο δικαστήριο το οποίο έλεγε στο άτομο, αν το δάνειο είναι να πληρωθεί σε 20 χρόνια, τότε θα το πληρώσει σε 30-35 χρόνια, δηλαδή του μικραίνει τις δόσεις. Όταν καθυστερούσε όμως να πληρώσει 4 δόσεις, η τράπεζα σε πέταγε έξω από το σπίτι. Έρχεται ο ΣΥΡΙΖΑ και λέει όχι αν δεν πληρώσεις 4 δόσεις, αλλά αν δεν πληρώσεις 3 σε πετάνε έξω. Ο ΣΥΡΙΖΑ έλεγε κανένα σπίτι σε χέρια τραπεζίτη. Αυτή τη στιγμή έγινα 5 πλειστηριασμοί με πάνω από 1 εκατ. ευρώ, 18 σπίτι από 500.000 μέχρι ένα εκατ. Αυτά είναι λαϊκά σπίτια; Ο νόμος σήμερα λέει ότι αυτά τα σπίτια θα έβγαιναν σε πλειστηριασμό έτσι κι αλλιώς. Τώρα θα αγοραστούν από έναν φορέα, τον οποίο υποχρεώνουμε να μην τα πουλήσει, να μείνει ο άνθρωπος μέσα για 12 χρόνια και θα του δίνει ενοίκιο 70 ως 210 ευρώ. Είναι μια βοήθεια για να διατηρήσει την κατοικία σε κάποιο βαθμό και την αξιοπρέπειά του.

Παράδειγμα

Αν ένα ζευγάρι έχει πάρει ένα δάνειο για ένα σπίτι, κλείσουν και οι δύο εταιρίες που δουλεύει και δεν έχουν εισόδημα τι θα κάνουν;

«Θα μπει στην πλατφόρμα, θα γράψει το πρόβλημά του, τα εισοδήματά του και για τα επόμενα 5 χρόνια, χωρίς να χάσει το σπίτι του, το κράτος δεσμεύεται να του δίνει από 70 μέχρι 210 ευρώ ενίσχυση της δόσης του δανείου. Αυτό είναι πολύ σημαντικό για να μην κοκκινίσει το δάνειό του. Ο νόμος λειτουργεί προληπτικά, θα μπορούν για 5 χρόνια να έχουν ενίσχυση, εφόσον ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες. Αν έχουν ένα σπίτι στο χωριό, αυτό δεν αποδίδει εισόδημα. Αν βρίσκεται κάποιος σε δυσκολία και έχει δύο σπίτια, προφανώς θα κοιτάξει πώς θα σώσει το ένα, οπότε θα εκποιήσει ένα κομμάτι της περιουσίας του για να σώσει το άλλο».

Για τα Μέσα που έχουν κλείσει και οι εργαζόμενοι δεν έχουν πάρει αποζημιώσεις, αν έχουν τη δυνατότητα με αυτόν τον νόμο να πάρουν κάτι: «Προβλέπεται ρητά από τον νόμο ότι οι εργαζόμενοι διατηρούν όλα τα δικαιώματα από τον εργατικό δίκαιο. Στο παρελθόν για να τελειώσει μια πτώχευση ήθελε 15 χρόνια, ενώ τώρα, σε 3 χρόνια και αφού εκποιηθεί το κτίριο του Μέσου, για παράδειγμα, θα πάρουν μερίδιο της αποζημίωσης που δικαιούνται οι εργαζόμενοι».

Για το τι ισχύει με τους εγγυητές του δανείου: «Όταν υπογράφω ότι είμαι εγγυητής έχω υποχρεώσεις. Μην ανακαλύψουμε τον τροχό. Αν μπείτε εγγυητής μου αν πάρω ένα δάνειο και δεν μπορώ να το πληρώσω, εσείς ως εγγυητής θα απαλλαχθείτε;».

Για την Τουρκία: «Η ΕΕ αρχίζει να αντιλαμβάνεται και αυτό είναι το αισιόδοξο μήνυμα, είναι ότι δεν είναι μια μάχη που δίνει η χώρα στην άκρη της Ευρώπης με κάποια άλλη χώρα δίπλα της. Είναι μια μάχη του δυτικού πολιτισμού με εκείνους που θέλουν να αλώσουν  τον δυτικό πολιτισμό. Είναι δεκτοί και καλοδεχούμενοι οι πάντες,  γιατί ο πολιτισμός μας στηρίχθηκε στις μετακινήσεις των πληθυσμών. Άρα βεβαίως να μετακινούνται οι πληθυσμοί, αλλά πρέπει να σεβαστούν τις αξίες του δυτικού πληθυσμού και αυτό με πρωτεργάτη τον Μακρόν γίνεται πιο κατανοητό στο πρόσωπο του Ερντογάν, ο οποίος είναι ένας ακραίος ηγέτης, που κινείται με ανορθολογικούς τρόπους και εκτός Διεθνούς Δικαίου».