current views are: 10

30 Οκτωβρίου 2020
Δημοσίευση05:00

Κορωνοϊός: Μέτρα «βόμβα» στο τραπέζι του Μητσοτάκη – Εισηγήσεις για «ξαφνικό θάνατο» στην εστίαση – Αναλυτικά όλα τα σενάρια

Ο Πρωθυπουργός προανήγγειλε ότι σήμερα Παρασκευή θα ανακοινώσει μέτρα για την αντιμετώπιση του δεύτερου κύματος. Η βασική προτεραιότητα του πρωθυπουργού είναι να αποφευχθεί ένα γενικευμένο lockdown.

Δημοσίευση 05:00’

Ο Πρωθυπουργός προανήγγειλε ότι σήμερα Παρασκευή θα ανακοινώσει μέτρα για την αντιμετώπιση του δεύτερου κύματος. Η βασική προτεραιότητα του πρωθυπουργού είναι να αποφευχθεί ένα γενικευμένο lockdown.

Σε συναγερμό βρίσκεται η χώρα μας εξαιτίας της τρομακτικής αύξησης των κρουσμάτων κορωνοϊού, καθώς οι ημερήσιες μολύνσεις φαίνεται να σταθεροποιούνται πάνω από τα 1.000. Μάλιστα σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ανακοινώσει νέα μέτρα που όπως είπε θα έχουν διάρκεια ένα μήνα. Προς το παρόν στο Μέγαρο Μαξίμου δέχονται εισηγήσεις για ένα αρκετά σκληρό πακέτο παρεμβάσεων, ωστόσο ακόμα ο πρωθυπουργός δεν έχει καταλήξει στις οριστικές αποφάσεις, τις οποίες σε κάθε περίπτωση θα ανακοινώσει ο ίδιος.

Κατά πληροφορίες, για την εστίαση στις περιοχές που βρίσκονται στο «πορτοκαλί» επίπεδο 3 (αυξημένης επιτήρησης) μεταξύ των οποίων και η Αττική, ενδέχεται να προταθεί κλείσιμο εστιατορίων και μπαρ είτε από τις 21:30 είτε από τις 22:00. Σε αυτό το σενάριο, εξετάζεται να παραμείνει ως έχει η ώρα που αρχίζει η απαγόρευση κυκλοφορίας, δηλαδή στις 12:30.

Ωστόσο υπό εξέταση είναι και η εισήγηση για την εστίαση να ισχύσουν στο «πορτοκαλί» επίπεδο τα μέτρα που ισχύουν στο «κόκκινο», ειδικά για την εστίαση. Με άλλα λόγια έχει πέσει στο τραπέζι ο «ξαφνικός θάνατος» της εστίασης, καθώς όπως έχει τονιστεί στα κέντρα διασκέδασης έχουν εντοπιστεί εστίες διασποράς του κορωνοϊού. Και σε αυτό το σενάριο, η απαγόρευση κυκλοφορίας θα μείνει ως έχει, δηλαδή στις 00:30.

Επιπρόσθετα εξετάζεται η αύξηση της τηλεργασίας στις ιδιωτικές επιχειρήσεις στο 50% από 40% που βρίσκεται τώρα.

Υπό σκέψη είναι η αλλαγή στον επιδημιολογικό χάρτη με κατάργηση του «κίτρινου» επιπέδου 2 , αυτού της επιτήρησης.

Επίσης αναμένεται να αποφασιστεί μάσκα παντού σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους σε όλη την επικράτεια ανεξαρτήτως χρώματος στον επιδημιολογικό χάρτη.

Στο τραπέζι έχει πέσει πρόταση για απαγόρευση μετακινήσεων μεταξύ όμορων νομών, όπως έγραψε το Newpost. Ο Νίκος Χαρδαλιάς νωρίτερα προανήγγειλε πως θα εξεταστεί συνολικά το θέμα των μετακινήσεων.

Τέλος προτείνεται η τηλεκπαίδευση στα ΑΕΙ, με εξαίρεση το 6ο έτος της Ιατρικής όπου θα απαιτείται φυσική παρουσία.

Σε κάθε περίπτωση, όλες οι εισηγήσεις αξιολογούνται, ενώ οι όποιες αποφάσεις ανακοινωθούν αναμένεται να ισχύσουν από την προσεχή Δευτέρα.

Στο υπουργικό συμβούλιο ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε: «Πρέπει όπως και στην πρώτη φάση όπου πήραμε μέτρα νωρίς, να λάβουμε ξανά και πιο έγκαιρα από άλλες ευρωπαϊκές χώρες αυστηρότερα μέτρα ώστε να προλάβουμε τα χειρότερα, να σώσουμε ανθρώπινες ζωές και να μειώσουμε την πίεση η οποία ασκείται στο σύστημα υγείας. Αύριο θα ανακοινώσω ένα νέο σχέδιο δράσης διάρκειας ενός μήνα» ανέφερε.

«Θα ξαναπώ ότι ο στόχος μας παραμένει η αποφυγή ενός καθολικού lockdown για αυτό και θα προχωρήσουμε σε μια περαιτέρω ενίσχυση των στοχευμένων περιορισμών. Μια πολιτική η οποία όμως πρέπει να εφαρμοστεί με τρόπο απόλυτο» πρόσθεσε.

Τρομακτικές προβλέψεις για έως 4.000 κρούσματα την άλλη εβδομάδα

Την τρομακτική πρόβλεψη ότι μέσα στην επόμενη εβδομάδα τα κρούσματα κορωνοϊού μπορεί να αγγίξουν τα 3.000-4.000 έκανε ο καθηγητής Γενετικής στο πανεπιστήμιο της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης  μιλώντας στον ΣΚΑΪ. Υποστήριξε δε ότι πρέπει να ληφθεί μια βαριά δέσμη μέτρων από την κυβέρνηση με ισχύ πολλών μηνών, η οποία θα εφαρμοστεί οριζόντια σε όλη τη χώρα, και όχι ανάλογα με το επίπεδο «συναγερμού», προκειμένου να αποφευχθεί ένα γενικευμένο lockdown

«Είναι δύσκολη η κατάσταση και βρισκόμαστε σε καμπύλες αύξησης, οι οποίες θυμίζουν τις ευρωπαϊκές καμπύλες. Πάμε γρήγορα προς μεγάλους αριθμούς. Από τη στιγμή που βλέπουμε διπλασιασμό κρουσμάτων σε διάστημα 5-7 ημερών, σε μια εβδομάδα οι αριθμοί μπορεί να φτάσουν τα 3.000-4.000. Αυτό σημαίνει ότι είναι γρήγορη αύξηση και δεν μπορούμε να κάνουμε γύρους δοκιμών με μέτρα και να περιμένουμε να δούμε αν θα δουλέψουν για να πάρει τα επόμενα. Γι’ αυτό μέσα στις επόμενες ώρες πρέπει να ληφθεί η τελευταία, η πιο βαριά δέσμη μέτρων από την κυβέρνηση πριν το γενικό lockdown. Πρέπει να περάσουμε μπροστά από τον ιό», σημείωσε ο κ. Δερμιτζάκης.

Μάλιστα τάχθηκε υπέρ του κλεισίματος των καταστημάτων εστίασης, καθώς και της απαγόρευσης κυκλοφορίας νωρίτερα, σε ολόκληρη τη χώρα. «Νομίζω ότι η πρόταση της επιτροπής να κλείνουν νωρίτερα τα καταστήματα εστίασης και να υπάρχει περιορισμός της κυκλοφορίας θα πρέπει να εφαρμοστεί σε όλη την Ελλάδα και όχι μόνο στις κόκκινες περιοχές.  Παρόλο που υπάρχουν περιοχές που είναι πιο επιβαρυμένες επιδημιολογικά, είναι τόσο μικρές οι περιοχές και τόσο γρήγορες οι αλλαγές που δεν μπορούμε να συζητάμε αν μια περιοχή είναι κόκκινη ή όχι. Τα πιο βαριά μέτρα πρέπει να εφαρμοστούν οριζόντια σε όλη τη χώρα»

Ο καθηγητής γενετικής επισήμανε ότι είναι πρόβλημα η εφαρμογή μέτρων κάθε εβδομάδα, καθώς μειώνεται η ένταση που οι πολίτες αφομοιώνουν τα μέτρα, ενώ από την άλλη «είναι τόσο γρήγορη η εξέλιξη που δεν μπορούμε να περιμένουμε».

Παράλληλα, τόνισε ότι «το να ανοιγοκλείνουν οι χώρες, για μένα, είναι λάθος. Θα πρέπει να βρούμε ένα πακέτο μέτρων, όπως αυτό που συζητάμε τώρα, το οποίο θα εφαρμόσουμε για μήνες. Επειδή οι συνθήκες χειροτερεύουν δεν μπορούμε να χαλαρώσουμε όσο καλά και να πάμε. Για μένα, η λογική ότι κάνουμε ένα βαρύ lockdown, πέφτουν τα κρούσματα και μετά γιορτάζουμε Χριστούγεννα, όπως έγινε το καλοκαίρι, είναι λάθος». 

Σε ό,τι αφορά στα σχολεία, τόνισε ότι είναι προστατευμένα, καθώς δεν καταγράφεται μετάδοση μέσα από αυτά. Σημείωσε δε ότι έγινε μια μελέτη στην Ελβετία, η οποία δεν έχει ακόμα δημοσιευθεί, για το αν υπάρχει συσχέτιση μεταξύ του κλεισίματος των σχολείων και της μείωσης των κρουσμάτων και διαπιστώθηκε ότι όχι μόνο δεν καταγράφηκε μείωση, αλλά αυξήθηκαν. 

Ο νέος χάρτης υγειονομικής ασφάλειας

Στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου 4, δηλαδή στο «κόκκινο», ανεβαίνουν οι περιφερειακές ενότητες Λάρισα, Θεσσαλονίκη και Ροδόπη, όπως ανακοίνωσε, ο Νίκος Χαρδαλιάς κατά την έκτακτη ενημέρωση για τον κορωνοϊό την Πέμπτη.

Όπως ανέφερε ο κ. Χαρδαλιάς, στη Θεσσαλονίκη υπάρχουν 1.955 κρούσματα και 4.459 στενές επαφές που βρίσκονται σε καραντίνα. Αντίστοιχα, στη Λάρισα έχουμε 343 ενεργά κρούσματα και 721 στενές επαφές. Στη Ροδόπη καταγράφηκαν 217 ενεργά κρούσματα και 488 στενές επαφές που βρίσκονται σε καραντίνα.

Στο επίπεδο 3, «πορτοκαλί» ανεβαίνουν από αύριο οι ΠΕ Πέλλας, Έβρου, Δράμας, Ξάνθης, Κιλκίς, Καβάλας, Πιερίας, Ημαθίας, Χαλκιδικής.

«Ο μέσος όρος ηλικίας των κρουσμάτων και η ιχνηλάτιση δείχνει ότι υπάρχει συσχέτιση με την διασκέδαση και τις συναθροίσεις», είπε ακόμη ο κ. Χαρδαλιάς, κάτι που συνέβαλλε στο να παρθούν οι αποφάσεις για τα νέα μέτρα.

Τα μέτρα που ισχύουν στο επίπεδο 4

  • Μάσκα σε όλους τους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους. Μόνο ατομική άθληση.
  • Αναστολή λειτουργίας γυμναστηρίων.
  • Αναστολή λειτουργίας σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία.
  • Aναστολή λειτουργίας κινηματογραφικών προβολών.
  • Αναστολή λειτουργίας μουσικών σκηνών.
  • Μειωμένο προσωπικό και τηλεργασία σε δημόσιες υπηρεσίες και ιδιωτικές επιχειρήσεις.
  • Αναστολή λειτουργίας των υποθέσεων που αφορούν τη Δικαιοσύνη.
  • Αναστολή λειτουργίας εμποροπανηγύρεων, Κυριακάτικων αγορών κλπ.
  • Αναστολή λειτουργίας της εστίασης. Θα υπάρχει λειτουργία των επιχειρήσεων εστίασης αποκλειστικά με take away – delivery. Αναστολή λειτουργίας κέντρων διασκέδασης συμπεριλαμβανομένων χώρων δεξιώσεων, μπαρ (μόνο καθήμενοι σε τραπέζια).
  • Στα καταστήματα τροφίμων (σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ, φούρνοι, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία κοκ) θα είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας (προσωπικό και κοινό), 1 άτομο ανά 10 τ.μ (4 άτομα 20-100 τ.μ και 1 άτομο για κάθε 10 τ.μ επιπλέον), θα γίνεται ειδική απολύμανση σε τροχήλατα και μη καρότσια/καλάθια, λειτουργία τους και Σαββατοκύριακο. 
  • Aναστολή λειτουργίας κομμωτηρίων, υπηρεσιών προσωπικής υγιεινής κλπ.
  • Αναστολή εξόδου σε Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης Προσφύγων.
  • Αναστολή λειτουργίας στο λιανεμπόριο.
  • Στις λαϊκές αγορές θα παρίσταται 50% των πωλητών με 3 μέτρα απόσταση μεταξύ πάγκων, λειτουργία παράλληλων αγορών, υποχρεωτική χρήση μάσκας απ’ όλους, περιορισμός στις μετακινήσεις των εμπόρων (από περιοχή που είναι κόκκινη)
  • Στις μεταφορές υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλα τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, απαγόρευση μετακινήσεων εκτός Περιφερειακής Ενότητας στην οποία αφορούν τα μέτρα, μέχρι ένας επιβάτης σε ταξί, περιορισμός επιβαινόντων σε ΙΧ μέχρι τρία άτομα.
  • Στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων επιβάλλεται μάσκα στο προσωπικό και αναστολή επισκεπτηρίων.
  • Στα νοσοκομεία και διαγνωστικά κέντρα επιβάλλεται μάσκα στο προσωπικό και σε όλους τους εισερχόμενους, ένας συνοδός ανά ασθενή, περιορισμός των προγραμματισμένων χειρουργικών επεμβάσεων έως 60% (εξαιρουμένων των ογκολογικών και επειγόντων περιστατικών).
  • Αναστολή λειτουργίας παιδότοπων.
  • Τηλεκπαίδευση στα πανεπιστήμια.
  • Πρόβες για τηλεοπτικά και κινηματογραφικά γυρίσματα μέσω τηλεδιάσκεψης, αναστολή τηλεοπτικών και κινηματογραφικών γυρισμάτων.
  • Αναστολή συναθροίσεων.
  • Αναστολή προσέλευσης κοινού, δυνατότητα διεξαγωγής παράστασης αποκλειστικά διαδικτυακά για τους συναυλιακούς χώρους, θεατρικές παραστάσεις, λοιπές παραστάσεις (μόνο καθήμενοι).
  • Αναστολή συμμετοχής κοινού δυνατότητα διεξαγωγής συνεδρίου/έκθεσης μέσω διαδικτυακής μετάδοσης
  • Στα σχολεία ενδεχόμενη λειτουργία εκ περιτροπής σε συνδυασμό με τηλεκπαίδευση ή μόνο τηλεκπαίδευση.
  • Στους χώρους λατρείας έως 9 άτομα για όλες τις τελετές, λειτουργίες κλπ με υποχρεωτική χρήση μάσκας.

σχετικα αρθρα