ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Καραθανασόπουλος στον Alpha 98,9: «Να πληρώσουν για την υπερχρέωση αυτοί που φταίνε - Κοροϊδία η "δεύτερη ευκαιρία"»

Δημοσίευση 30 Οκτωβρίου 2020, 12:00 / Ανανεώθηκε 30 Οκτωβρίου 2020, 12:17
Καραθανασόπουλος στον Alpha 98,9: «Να πληρώσουν για την υπερχρέωση αυτοί που φταίνε - Κοροϊδία η "δεύτερη ευκαιρία"»
Photo: Intime
Facebook Twitter Whatsapp

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ αναφέρθηκε στον νέο Πτωχευτικό Κώδικα και τόνισε ότι η πρόταση του κόμματός του είναι αντίθετη με τις υπόλοιπες αλλά πάντα, στο πλαίσιο του συστήματος.

Ο Νίκος Καραθανασόπουλος χαρακτήρισε «κοροϊδία» και «χλευασμό» τα όσα λέει η κυβέρνηση περί «δεύτερης ευκαιρίας» σε περίπτωση πτώχευσης φυσικού προσώπου ή επιχείρησης και τόνισε ότι αυτό που πρέπει να γίνει είναι «κούρεμα» των χρεών στα λαϊκά στρώματα, και να πληρώσουν εκείνοι οι οποίοι φταίνει για την υπερχρέωση.

«Η στρατηγική μας επιλογή είναι ο σοσιαλισμός. Η κριτική μας, η πρότασή μας για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά είναι στο πλαίσιο του συστήματος, αλλά κόντρα στα μεγάλα συμφέροντα. Η πρόταση νόμου είναι αντίθετη με τις προτάσεις των υπόλοιπων κομμάτων. Να πληρώσουν για την υπερχρέωση αυτοί που φταίνε, δηλαδή οι τράπεζες και το κράτος. Τα χρέη που υπάρχουν σε τράπεζες, εφορία, ασφαλιστικά ταμεία των αυτοαπασχολούμενων να υπάρξει κούρεμα. Γαιτί όλα χρόνια, με τα μνημόνια και τις κρίσεις, έχουν δεχτεί επίθεση σε μισθούν πάνω από το 50% στα λαϊκά στρώματα και έτσι φούντωσαν τα "κόκκινα δάνεια". Δεν ήταν επιλογή τους, δεν είναι στρατηγικοί κακοπληρωτές που θα πρέπει να πληρώσουν είτε μέσω πλειστηριασμών, είτε μέσω 240 δόσεων που λένε. Αυτοί πρέπει να ανακουφιστούν με κούρεμα χρεών», τόνισε στον Alpha 98,9 και το «Ραντάρ», με τους Τάκη Χατζή και Δήμο Βερύκιο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ και συνέχισε:

«Θα πληρώσουν αυτοί που ευθύνονται για το πρόβλημα. Όλες οι άλλες προτάσεις είναι για το πώς θα διευκολυνθεί το σύστημα και να εισπάξουν αυτά που τους χρωστάνε τα λαϊκά στρώματα. Αυτός ο νόμος δεν ήρθε σαν κεραυνός εν αιθρία. Είναι αποτέλεσμα προσπαθειών που είχαν γίνει από παλαιότερα χρόνια. Έστω ακόμα και αυτός ο νόμος Κατσέλη προστάτευε εν μέρη την πρώτη κατοικία, όμως είχαμε μια σειρά από πράξεις στο ενδιάμεσο που οδήγησαν στο πτωχευτικό».

«Θεωρία μου είναι ότι γίνεται συστηματική προσπάθεια να συγκεντρώθεί σε λιγότερα χέρια η γη, τα ακίνητα και η παραγωγική δραστηριότητα. Βγάζοντας αυτούς τους ανθρώπους που έχοπυν μικρές επιχειρήσεις, είτε είναι γη, είτε είναι ακίνητα, έτσι ώστε να συγκεντρωθούν όλα στα χέρια μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων. Είναι κοροϊδία και χλευασμός η δεύτερη ευκαιρία. Αν ένας αγρότης έχει χάσει τα πάντα, γη και μηχανήματα, ακόμα κι αν δεν χρωστάει τίποτα, πως θα ξεκινήσει νέα παραγωγική δραστηριότητα», επεσήμανε και συνέχισε:

«Υπάρχει ένα μεγάλο κομμάτι κόσμου που αναγκάστηκε να πάρει δάνεια για πραγματικές ανάγκες και κάποιοι για περισσότερο πλουτισμό. Μαζί με τα ξερά δεν θα κάψουμε και τα χλωρά. Σε αυτόν τον νόμο μιλάμε για ρευστοποίηση της περιουσίας των λαϊκών στρωμάτων και δεύτερη ευκαιρία σε βιομηχάνους, εφοπλιστές. Σε αυτούς γίνονται διεκπαιρεώσεις, σε αυτό που χρωστάει 150-200.000 βγαίνει το σπίτι τους σε πλειστηριασμό. Αυτό είναι δύο μέτρα και δύο σταθμά από όλες τις κυβερνήσεις και επί ΣΥΡΙΖΑ "κουρεύτηκαν" πολύ μεγάλα επιχειρηματικά δάνεια».