ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Την στρατηγική του σοκ του Μαρτίου επιστρατεύει ο Μητσοτάκης για να μην γίνουμε Μπέργκαμο - Εφιάλτης η ύφεση, θα ξεπεράσει το 11-12%

της Χριστίνας Κοραή - Δημοσίευση 31 Οκτωβρίου 2020, 14:00 / Ανανεώθηκε 31 Οκτωβρίου 2020, 14:38
Την στρατηγική του σοκ του Μαρτίου επιστρατεύει ο Μητσοτάκης για να μην γίνουμε Μπέργκαμο - Εφιάλτης η ύφεση, θα ξεπεράσει το 11-12%
Facebook Twitter Whatsapp

Μέτρα για να μην έχουμε εικόνες αντίστοιχες με αυτές που καταγράφηκαν στο πρόσφατο παρελθόν στο Μπέργκαμο της γειτονικής Ιταλίας λαμβάνει η κυβέρνηση. 

Αποφασισμένος να αξιοποιήσει η Ελλάδα τις 3-4 εβδομάδες που είναι πίσω σε σχέση με την επιθετική εξέλιξη της πανδημίας που παρατηρείται στις άλλες χώρες της ΕΕ, είναι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο στόχος είναι να μπει φρένο στην διασπορά του COVID-19.

Όπως τον Μάρτιο του 2020 έβαλε την χώρα σε γενικό lockdown επιλέγοντας να θυσιάσει το πολιτικό κόστος από τον «ξαφνικό» θάνατο της οικονομίας, προκειμένου να σωθούν ζωές, ενώ ο αριθμός των κρουσμάτων ήταν πολύ χαμηλότερος σε σχέση με τις περισσότερες χώρες της Ευρώπης, προς αυτήν την κατεύθυνση κινείται και τώρα, καθώς ο εφιάλτης έχει επιστρέψει δριμύτερος όπως διαπίστωσαν οι «27» ηγέτες, στο έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. «Επιβάλλεται να θέσω εκ νέου την υγεία και την ασφάλεια των Ελλήνων πάνω από κάθε άλλη επιλογή» δήλωσε ο πρωθυπουργός στο μήνυμα του προς τους πολίτες. «Αυτό είναι το χρέος που έχω και αυτό υπηρετώ» τόνισε.

Κρας τεστ ο Νοέμβριος

Δεν δίστασε να κλείσει την εστίαση που αποτελεί το υπογάστριο των πολιτών καθώς είναι στην ουσία η μόνη διέξοδος τους μετά την κόπωση από τα αλλεπάλληλα μέτρα κατά της πανδημίας. Αν και ο καιρός ακόμη είναι φθινοπωρινός και οι εξωτερικοί χώροι προσφέρονται για εστιατόρια και καφέ, κατέφυγε στην αυστηρότητα, παρά τις αντιδράσεις του κλάδου της εστίασης, με στόχο να περιοριστούν οι εστίες μετάδοσης. Τα νέα μέτρα θα ισχύσουν τουλάχιστον για το μήνα Νοέμβριο και η κυβέρνηση είναι έτοιμη ανά πάσα στιγμή να τα προσαρμόσει στις νέες συνθήκες που τυχόν δημιουργούνται καθώς έρχεται ένας δύσκολος χειμώνας και οι κλειστοί χώροι ευνοούν την μετάδοση του κορωνοϊού. «Mε ένα δυναμικό σχέδιο τον Νοέμβριο να διεκδικήσουμε έναν πιο αισιόδοξο Δεκέμβριο» δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης. «Με, όσο το δυνατόν, ομαλότερη κοινωνική ζωή και μεγαλύτερη κίνηση στην αγορά των Χριστουγέννων και των γιορτών». Αυτή είναι και η ευρωπαϊκή πυξίδα. Να παρθούν αυστηρά μέτρα το Νοέμβριο, για να σωθούν κάπως τα Χριστούγεννα.

SOS για τις ΜΕΘ

Την Παρασκευή ανακοινώθηκαν 1690 νέα κρούσματα του COVID-19 και  οι διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ έφτασαν στους 128. “Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι, σύντομα, η νέα επέλαση της πανδημίας θα κλονίσει τις αντοχές του Εθνικού Συστήματος Υγείας» προειδοποίησε ο πρωθυπουργός. «Δοκιμάζοντας όχι μόνο ασθενείς, αλλά και τους γιατρούς και τους νοσηλευτές μας» τόνισε. Και τις 600-700 να φτάσουν οι ΜΕΘ που θα διατίθενται αποκλειστικά για τους βαριά ασθενείς  του κορωνοϊού, θα μπορούσαν να γεμίσουν μέσα σε 3-4 εβδομάδες εάν δεν τιθασευτεί η μετάδοση του κορωνοϊού, όπως εξήγησε στο NEWPOST κυβερνητική πηγή. «Δεν πρέπει οι γιατροί να αντιμετωπίσουν το συνειδησιακό αδιέξοδο που έζησαν οι συνάδελφοι τους στο Μπέργκαμο  και σε άλλες πόλεις της Ευρώπης και της Αμερικής» τόνισαν. Δηλαδή να χρειαστεί να επιλέξουν ποιον θα βάλουν στην ΜΕΘ και ποιον θα αφήσουν έξω στερώντας μια ευκαιρίες στη ζωή, σε όσους συγκεντρώνουν λιγότερες πιθανότητες επιβίωσης με βάση τον ιατρικό φάκελο τους της δεδομένης στιγμής. Μία άλλη αρνητική ιδιαιτερότητα είναι ότι οι ασθενείς του COVID 19 που μπαίνουν στην εντατική, δεν βγαίνουν σε λίγες ημέρες, όπως συμβαίνει με πολλές άλλες ασθένειες αλλά υπάρχουν περιπτώσεις που έμειναν και 2-3 μήνες και πάντως σε κάθε περίπτωση χρειάζονται αρκετές εβδομάδες. Περίπου 50% δεν χάνει τη μάχη με τον θάνατο. Αυτό σημαίνει ότι περιορίζει ακόμη περισσότερο την ευελιξία των ΜΕΘ και την δυνατότητα τους να νοσηλεύσουν περισσότερα άτομα.

Οι πληρότητες των μονάδων για  ασθενείς με CoViD-19 σε Αττική και Θεσσαλονίκη ήδη κινούνται πάνω από το 60%. Στη Δυτική Μακεδονία η πληρότητα άγγιξε 100%. στην Κεντρική Μακεδονία 46%, στην Ήπειρο 40%, στην Αττική 61%, στη Θεσσαλονίκη 60% και στη Θεσσαλία 40%. Η διάμεση ηλικία των διασωληνωμένων, είναι τα 65 έτη σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ. Παράλληλα αυξάνονται τα κρούσματα μεταξύ και των υγειονομικών. «Είναι, η ώρα των πολιτικών αποφάσεων» τόνισε ο πρωθυπουργός. «Για να προλάβουμε και πάλι τα χειρότερα, που ήδη απλώνονται σε όλη την Ευρώπη».

Η οικονομία υπό το μηδέν

Εάν μέχρι στιγμής οι εκτιμήσεις για την ύφεση του 2020 στην Ελλάδα ήταν να κινηθεί γύρω στο 8-8,5%, εάν κλείσει ο χρόνος με ακόμη δύο μήνες ενός σχεδόν καθολικού lockdown, θα ξεπεράσει το 11-12%, όπως εκτιμούν οι οικονομικοί αναλυτές με τους οποίους συνομίλησε το  NEWPOST. Η απώλεια άνω των 3-4 δισεκ. το μήνα,  μεταφράζεται σε πάνω από δύο μονάδες ύφεσης. Αυτός ο εφιάλτης μεταφράζεται σε νέες απώλειες εργασίας και λουκέτα επιχειρήσεων που πλήττουν την κοινωνική συνοχή. Τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν είναι μια ανάσα αλλά όχι ικανά να κλείσουν όλες τις πληγές που ανοίγει πανδημία. Οι πληροφορίες του NEWPOST αναφέρουν, πάντως, ότι εφόσον χρειαστεί θα υπάρξουν και νέα μέτρα.