current views are: 9

2 Νοεμβρίου 2020
Δημοσίευση15:23

Μακρόν στο Al Jazeera: Επιθετική η Τουρκία απέναντι σε Ελλάδα και Κύπρο – Δεν δεχόμαστε κανένα τετελεσμένο

«Πιστεύω, πάντως, πως οφείλουμε να μην αποδεχτούμε τετελεσμένα γεγονότα, όπως προσπαθεί να τα επιβάλλει ο Τούρκος Πρόεδρος μέσω της στρατηγικής του», διαμήνυσε μέσω του Al Jazeera ο Εμανουέλ Μακρόν.

Δημοσίευση 15:23’

«Πιστεύω, πάντως, πως οφείλουμε να μην αποδεχτούμε τετελεσμένα γεγονότα, όπως προσπαθεί να τα επιβάλλει ο Τούρκος Πρόεδρος μέσω της στρατηγικής του», διαμήνυσε μέσω του Al Jazeera ο Εμανουέλ Μακρόν.

Στο πλευρό της Ελλάδας και της Κύπρου τάχθηκε για μία ακόμα φορά ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν στέλνοντας μήνυμα μηδενικής ανοχής σε τετελεσμένα.

Παράλληλα, έστειλε μήνυμα αποκλιμάκωσης και ειρήνης με συνέντευξη που παραχώρησε στο Al Jazeera, μετά και τις πρόσφατες τρομοκρατικές επιθέσεις κατά γαλλικών στόχων αλλά και την ένταση που έχει δημιουργηθεί με τον μουσουλμανικό κόσμο.

«Η Γαλλία δεν έχει πρόβλημα με καμία θρησκεία! Η Γαλλία μάχεται ενάντια στην τρομοκρατία στο όνομα του Ισλάμ, όχι ενάντια στο ίδιο το Ισλάμ. Το γαλλικό κράτος δεν έχει επίσημη θρησκεία. Η γαλλική κοινωνία τις φιλοξενεί όλες. Επομένως, όλες οι Γαλλίδες και όλοι οι Γάλλοι πρέπει να μπορούν να ζουν με ηρεμία, ανεξαρτήτως θρησκευτικών πεποιθήσεων», τόνισε, μεταξύ άλλων, ο Εμανουέλ Μακρόν.

Παράλληλα, ο Γάλλος πρόεδρος επέκρινε για ακόμη μία φορά την πολιτική που ακολουθεί η Τουρκία στην ανατολική Μεσόγειο, αναφέροντας συγκεκριμένα ότι είναι «ιδιαίτερα επιθετική απέναντι στην Κύπρο και στην Ελλάδα, δύο ευρωπαϊκές χώρες. Στηρίζουμε την κυριαρχία της Ευρώπης». Μάλιστα, στον απόηχο της έντασης που έχει δημιουργηθεί με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που αμφισβήτησε ακόμη και την ψυχική υγεία του Γάλλου προέδρου, ο Εμανουέλ Μακρόν σημείωσε ότι ο ίδιος ουδέποτε εκφράστηκε «με προκλητικό τρόπο ενάντια στην Τουρκία και στην ηγεσία της. Πιστεύω, πάντως, πως οφείλουμε να μην αποδεχτούμε τετελεσμένα γεγονότα, όπως προσπαθεί να τα επιβάλλει ο Τούρκος Πρόεδρος μέσω της στρατηγικής του».

Σε αυτό το πλαίσιο ζήτησε αποκλιμάκωση, σεβασμό από την Τουρκία και τον πρόεδρό της στη Γαλλία, την Ευρωπαϊκή Ένωση, και τις αξίες της, «να μην ψεύδεται, να μην προσβάλλει. Θα ήταν κάτι το εξαιρετικό και πιστεύω πως είναι το ελάχιστο. Στη συνέχεια, ο Τούρκος Πρόεδρος θα πρέπει να σταθεί στο ύψος της ιστορίας της χώρας του και να σταματήσει τις μονομερείς ενέργειες κατά της Ευρώπης». Μεταξύ άλλων, ο Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε: «Η Γαλλία δεν έχει πρόβλημα με καμία θρησκεία! Η Γαλλία μάχεται ενάντια στην τρομοκρατία στο όνομα του Ισλάμ, όχι ενάντια στο ίδιο το Ισλάμ».

«Το γαλλικό κράτος δεν έχει επίσημη θρησκεία. Η γαλλική κοινωνία τις φιλοξενεί όλες. Επομένως, όλες οι Γαλλίδες και όλοι οι Γάλλοι πρέπει να μπορούν να ζουν με ηρεμία, ανεξαρτήτως θρησκευτικών πεποιθήσεων. Ακόμη, όλες οι Γαλλίδες και όλοι οι Γάλλοι, οποιασδήποτε καταγωγής ή και άλλης εθνικότητας, πρέπει να σέβονται απολύτως όλους τους νόμους της Πολιτείας. Έτσι λειτουργούμε. Θέλω όμως να απευθύνω ένα μήνυμα αποκλιμάκωσης και ειρήνης. Το δικό μου σχέδιο, το δικό μας σχέδιο, αυτό για το οποίο μου ανέθεσε εντολή ο γαλλικός λαός, αλλά και που αποτελεί σχέδιο της χώρας μας διαχρονικά, έχει ως θεμελιώδη στόχο την ειρήνη μεταξύ των θρησκειών. Είναι μια αποστολή γνώσης και οικοδόμησης της λογικής».

Πώς απαντά η Αθήνα στη «διπλωματία των Navtex»

Στη διπλωματία των… Navtex επέστρεψε η Τουρκία, λίγες ώρες μόνο μετά τον φονικό σεισμό στη Σάμο και την τηλεφωνική επικοινωνία του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Ταγίπ Ερντογάν, η οποία έγινε με πρωτοβουλία του Έλληνα πρωθυπουργού. Η Άγκυρα δεν χάνει ευκαιρία να αποδεικνύει ότι ακόμα και σε κρίσιμες περιόδους, μοναδικός της στόχος είναι η δημιουργία τετελεσμένων σε Ανατολική Μεσόγειο και Αιγαίο.

Έτσι εξηγείται η νέα NAVTEX που εξέδωσε η Άγκυρα αργά το βράδυ του Σαββάτου, με την οποία παρατείνονται οι έρευνες του Oruc Reis στην ελληνική υφαλοκρηπίδα και συγκεκριμένα σε περιοχή νοτιοανατολικά της Ρόδου. Ακολούθησαν εμπρηστικές δηλώσεις τόσο από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν όσο και από τον Χαμί Ακσόι, ο οποίος μάλιστα ειρωνεύτηκε την Αθήνα, λέγοντας ότι εξανίσταται σε κάθε NAVTEX και παραπονιέται συνεχώς σε τρίτες χώρες.

Μάλιστα, ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ φανέρωσε και τις πραγματικές προθέσεις της Άγκυρας: ένας διάλογος «άνευ όρων», όπου η γειτονική μας χώρα θα μπορέσει να παρουσιάσει τις μαξιμαλιστικές της αξιώσεις.

Η έκδοση της νέας παράνομης Navtex προκάλεσε την άμεση αντίδραση της Αθήνας, η οποία απάντησε τόσο σε στρατιωτικό επίπεδο, με την έκδοση αντι-Navtex δηλαδή, αλλά και σε διπλωματικό, με τον Νίκο Δένδια να δίνει οδηγίες για άμεση διενέργεια διαβήματος διαμαρτυρίας προς την τουρκική πλευρά.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το ελληνικό ΥΠΕΞ ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας έδωσε οδηγίες για την άμεση διενέργεια διαβήματος διαμαρτυρίας προς την τουρκική πλευρά, καθώς και την ενημέρωση Συμμάχων και Εταίρων για τη συνεχιζόμενη τουρκική προκλητική συμπεριφορά. Παράλληλα, η Ελλάδα ζητά την άμεση ανάκληση της ναυτικής οδηγίας.

Η Αθήνα καταδικάζει τη νέα Navtex σημειώνοντας πως «επιβεβαιώνει για μια ακόμα φορά ότι (σ.σ. η Τουρκία) συνεχίζει να αγνοεί τους θεμελιώδεις κανόνες του Διεθνούς Δικαίου».

Μάλιστα, κατά τη σημερινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας επανέλαβε ότι «η Ελλάδα καλεί την Τουρκία να ανακαλέσει άμεσα την παράνομη NAVTEX και να επιστρέψει στις διερευνητικές επαφές, για την μια και μόνη εκκρεμότητα μεταξύ των δύο κρατών, την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών».

Μάλιστα, ο κ. Πέτσας αναφέρθηκε και στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν ο Έλληνας πρωθυπουργός με τον Τούρκο πρόεδρο την Παρασκευή, λέγοντας πως «η συζήτηση Μητσοτάκη-Ερντογάν αφορούσε μόνο τα θέματα του σεισμού, δεν επεκτάθηκαν σε άλλα θέματα. Καταγράφω το θετικό κλίμα στη συνομιλία, που όμως δεν επεκτάθηκε, όπως απέδειξε η νέα navtex αμέσως μετά».

Ερντογάν: Θα συνεχίσουμε τις έρευνες

«Και με το Oruc Reis, και με το Barbaros και με το Fatih η Τουρκία θα συνεχίσει τις έρευνές της» διεμήνυσε ο Ερντογάν, επιβεβαιώνοντας ότι η Άγκυρα επιδιώκει την επιβολή τετελεσμένων με στόχο να καθορίσει την ατζέντα μελλοντικών διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό και τα ελληνοτουρκικά.


σχετικα αρθρα