current views are: 9

6 Νοεμβρίου 2020
Δημοσίευση10:37

Συμβούλιο πολιτικών αρχηγών και Υπουργό Υγείας κοινής αποδοχής για τον κορωνοϊό ζητάει ο Τσίπρας

Σύμφωνα με τον Αλέξη Τσίπρα το νέο lockdown apοτελεί απόδειξη και ομολογία της αποτυχίας της κυβέρνησης στη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης.

Δημοσίευση 10:37’

Σύμφωνα με τον Αλέξη Τσίπρα το νέο lockdown apοτελεί απόδειξη και ομολογία της αποτυχίας της κυβέρνησης στη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης.

«Η χώρα βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ωστόσο η δραματική αυτή κατάσταση δεν ήταν αναπόφευκτη. Η ασφυξία του Συστήματος Υγείας, η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων οφείλεται κατά κύριο λόγο στην εγκληματική αδράνεια, στον εγκληματικό εφησυχασμό του κ. Μητσοτάκη και της κυβέρνησης. Το δεύτερο λοκντάουν φέρει την υπογραφή του», σημείωσε.

«Αποτελεί απόδειξη και ομολογία της αποτυχίας της κυβέρνησης στη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης. Η χώρα είχε μία και μοναδική ευκαιρία όταν άρθηκαν οι περιορισμοί του πρώτου λοκντάουν τον Μάιο. Ο κ. Μητσοτάκης αντί να αξιοποιήσει αυτή την ευκαιρία και να προετοιμάσει την άμυνα της χώρας επέλεξε να θριαμβολογεί και να αυτοαποθεώνεται», συμπλήρωσε.

Στο ίδιο πλαίσιο ωστόσο, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, πρότεινε ως λύση για την ανάγκη να υπάρξει συναίνεση των πολιτικών δυνάμεων αυτή την ώρα σε ένα κοινό σχέδιο, τη σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών και τον ορισμό υπουργού Υγείας κοινής αποδοχής

Αναφερόμενος στο τι δεν έκανε η κυβέρνηση ο κ. Τσίπρας σχολίασε:

  • Δεν προσέλαβε μόνιμους γιατρούς και νοσηλευτές στα νοσοκομεία.
  • Δε μερίμνησε για την επαρκή προσθήκη νέων ΜΕΘ στο ΕΣΥ.
  • Δεν προχώρησε στη μαζική συνταγογράφηση δωρεάν τεστ για όλους τους πολίτες.
  • Δεν μερίμνησε για την ενίσχυση των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς για την αποφυγή του συνωστισμού.
  • Δεν άνοιξε τον τουρισμό με ασφαλές σχέδιο και σαφή υγειονομικά πρωτοκόλλα για την είσοδο επισκεπτών στη χώρα.
  • Δεν πήρε κανένα μέτρο προστασίας για το άνοιγμα των σχολείων,αντίθετααύξησε αντί να μειώσει τον αριθμό μαθητών ανά τάξη.

«Σήμερα λοιπόν, μετά και την άρνησή του να προσέλθει να απαντήσει στη Βουλή σε ερώτησή μου, κάλεσα αυτή τη συνέντευξη για να παρουσιάσω την πραγματικότητα ως έχει. Και η πραγματικότητα είναι ότι ο κος Μητσοτάκης βάζει λουκέτο στη χώρα γιατί άφησε το ΕΣΥ να είναι στα όρια του και γιατί οι ΜΕΘ δεν επαρκούν. Βάζει λουκέτο επειδή αδράνησε. Και αδράνησε παρά το ότι τα στοιχεία ήταν εξόχως ανησυχητικά εδώ και αρκετό καιρό», συνέχισε και συμπλήρωσε: «Η Ελλάδα ΔΕΝ είναι πρωταθλήτρια στην αντιμετώπιση της πανδημίας, όπως διαρκώς η κυβέρνηση καυχιέται. Η Ελλάδα τους τελευταίους μήνες τα πάει εξαιρετικά άσχημα. Και ο κος Μητσοτάκης,επιμελώς το κρύβει. Είτε λέει ψέματα είτε λέει τις μισές αλήθειες. Συγκρίνοντας απόλυτα νούμερα σε χώρες με πολλαπλάσιο σε σχέση με τη δική μας χώρα πληθυσμό».

Αναφερόμενος στο ζήτημα των σχολείων ο κ. Τσίπρας σημείωσε: «Το άλλο ζήτημα και θέλω να κλείσω με αυτό, πριν αναφερθώ στην οικονομία είναι αυτό των σχολείων. Και εκεί εφησυχασμός. Αδιανόητες δηλώσεις ότι δεν υπάρχει πρόβλημα με το συνωστισμό 25, 26, 27 μαθητών σε μια τάξη. Πρέπει να είμαστε η μοναδική χώρα που αυξήθηκε ο αριθμός μαθητών ανά τάξη. 

«Εμείς φωνάζαμε, προτείναμε. Αυξήστε τις δαπάνες, προχωρήστε στις απαραίτητες προσλήψεις εκπαιδευτικών, βρείτε αίθουσες. Προτείναμε ακόμα και την αλλαγή του ωραρίου σε βάρδιες πρωί – απόγευμα ώστε να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για να έχουμε τμήματα σε λιγότερους μαθητές. Δεν άκουσαν ούτε εμάς, ούτε τους δασκάλους, τους καθηγητές, δεν άκουσαν κανέναν. Παρά μόνον επαναλάμβαναν διαρκώς τη θεωρία ότι οι μαθητές δεν κολλάνε. Το αποτέλεσμα; Τη προηγούμενη εβδομάδα καταγράφηκαν πάνω από 7.000 κρούσματα σε μαθητές. Και σήμερα, στη χώρα υπάρχουν πάνω από 500 κλειστά τμήματα σχολείων λόγω κορωνοϊού», συμπλήρωσε

Δείτε το βίντεο:

Σε σχέση με την οικονομία ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε: «Η πραγματική εικόνα και σε αυτόν τον τομέα είναι πολύ διαφορετική με αυτήν που θέλει να μας παρουσιάσει η κυβέρνηση. Ο μέσος όρος της ύφεσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση προβλέπεται σύμφωνα με τις φθινοπωρινές προβλέψεις της Κομισιόν στο 7,4% ενώ για την Ελλάδα προβλέπεται στο 9%, κι αυτό χωρίς να λαμβάνεται υπόψη το νέο lockdown που θα ξεκινήσει από αύριο.

«Με αυτά τα δεδομένα η Ελλάδα βρίσκεται στην 6η χειρότερη θέση σε σύνολο 27 χωρών, παρά το γεγονός ότι η χώρα μας εισήλθε στην πανδημική κρίση αργότερα από τις περισσότερες χώρες της ευρωζώνης», συμπλήρωσε.

Αναφερόμενος στα μέτρα της κυβέρνησης τόνισε: «Η περίφημη επιστρεπτέα προκαταβολή δεν μπορεί να καλύψει τις ανάγκες των επιχειρήσεων. Και μάλιστα με παρακράτηση των επιδομάτων αναστολής εργασίας, πράγμα που εξαφανίζει σε πολλές περιπτώσεις την ενίσχυση. Και χθες ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε τα ίδια οικονομικά μέτρα που έχουν ήδη οδηγήσει σε κοινωνικό και οικονομικό αδιέξοδο. Τα μέτρα που η κυβέρνηση χαρακτηρίζει έγκαιρα και κοινωνικά δίκαια, είναι αυτά που έχουν ήδη οδηγήσει σε 130.000 νέους ανέργους. Στο 12% των εργαζομένων με μισθό κάτω των 200 ευρω. Στη μείωση κατά 4 δισ του διαθέσιμου εισοδήματος των νοικοκυριών».

«Αν ο κ. Μητσοτάκης  δε μπορεί να συγκαλέσει συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών»

intime

Στη συνέχεια ο κ. Τσίπρας σχολίασε: «Εγω σήμερα θέλω να καταθέσω την αγωνία μου για τις εξελίξεις. Αν ο κος Μητσοτάκης δε μπορεί, αν τον υπερβαίνει η πραγματικότητα, να το δηλώσει ανοιχτά. Να συγκαλέσει το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών υπο τη Πρόεδρο της Δημοκρατίας  και να ζητήσει τη βοήθεια όλων μας.   Όχι όμως να συνεχίζει τη προπαγάνδα ενώ μας έριξε στο χείλος του γκρεμού.  Όχι να παριστάνει τον σωτήρα και να κουνά το δάχτυλο. Να παρουσιάζεται ως σωτήραςσυνεχίζοντας όμως σαν οδοστρωτήρας. Με ψήφιση νόμων κοινωνικής αναλγησίας μέσα στην πανδημία, όπως ο πτωχευτικός».

Για την οικονομία ζήτησε «άμεση ενίσχυση των νοικοκυριών που πλήττονται» και συμπλήρωσε: «Έχουμε προτείνει το εισόδημα έκτακτης ανάγκης. Με 400 ευρώ για τον πρώτο ενήλικα, 200 για τον δεύτερο και 100 για το κάθε παιδί».

«Βάλαμε πλάτη στη πρώτη φάση χωρίς καμία προϋπόθεση. Δεν μπορεί τώρα, όταν έχει βαρύτατες ευθύνες ο κ. Μητσοτάκης να μας κουνάει και το δάχτυλο. Οφείλει αν τις παραδεχθεί, οφείλει να συγκαλέσει τις πολιτικές δυνάμεις να βρεθεί μία κοινή γραμμή υπεράσπισης και προστασίας του ΕΣΥ, ενίσχυσης σε ανθρώπινο δυναμικό και υλικοτεχνικές υποδομές και ταυτόχρονα να παγώσει όλες τις αντιλαϊκές μεθοδεύσεις το επόμενο διάστημα», τόνισε ακόμα απαντώντας σε ερώτηση.


σχετικα αρθρα