ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σύγκρουση στη Βουλή για την πανδημία - Σκληρό μπρα ντε φερ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης

Δημοσίευση 12 Νοεμβρίου 2020, 10:00 / Ανανεώθηκε 12 Νοεμβρίου 2020, 18:47
Σύγκρουση στη Βουλή για την πανδημία - Σκληρό μπρα ντε φερ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης
Facebook Twitter Whatsapp

Η αντιπολίτευση κατηγόρησε την κυβέρνηση για ολιγωρία με την ίδια να απαντά μέσω του πρωθυπουργού ότι έγινε αλλά και συνεχίζει να γίνεται ότι είναι ανθρωπίνως δυνατό. 

Σε σκληρή πολιτική κόντρα μεταξύ της κυβέρνησης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης εξελίχθηκε η συζήτηση για την πανδημία του κορωνοϊού στη Βουλή. Οι τόνοι ανέβηκαν μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης με τη δεύτερη να κατηγορεί τον πρωθυπουργό για ολιγωρίες και καθυστερήσεις  που μας άφησαν ανοχύρωτους ενόψει του δεύτερου κύματος κορωνοϊού. Να σημειωθεί πως η συζήτηση έκλεισε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να αποκαλύπτει πως θα δοθεί οικονομική ενίσχυση τα Χριστούγεννα στα ευάλωτα νοικοκυριά εξηγώντας το πότε και πόσα χρήματα θα λάβουν θα εξειδικευθεί στην πορεία

Μητσοτάκης για Θεσσαλονίκη: Πέσαμε έξω στην εκτίμησή μας και εμείς και οι ειδικοί

«Θα ήθελα κατ’ αρχάς να απαντήσω στην κυρία Γεννηματά η οποία με έψεξε επειδή δήθεν δεν άκουσα αυτά τα οποία είπε αλλά ταυτόχρονα με κατηγόρησε ότι δεν έκανα καμία αυτοκριτική. Ότι ειδικά στο ζήτημα της Θεσσαλονίκης πιστεύω ότι αν όλοι γυρίζαμε το ρολόι του χρόνου πίσω θα έπρεπε να πάρουμε δραστικά μέτρα νωρίτερα. Το λέω ξεκάθαρα. Η ευθύνη βαραίνει όλους, πρώτα από όλα την κυβέρνηση αλλά νομίζω και τους τοπικούς άρχοντες (…) Η αλήθεια είναι ότι στη Θεσσαλονίκη η ταχύτητα αύξησης των κρουσμάτων μας έδωσε τη δυνατότητα να πούμε ότι ναι πέσαμε έξω στην εκτίμησή μας. Αυτή είναι η αλήθεια. Πέσανε έξω όλοι οι ειδικοί», σημείωσε αρχικά ο πρωθυπουργός στην τριτολογία του. «Θέλω να διαβεβαιώσω ότι γίνεται ότι είναι ανθρωπίνως δυνατό. Αναφέρθηκε ο κ. Τσίπρας στο Διαβαλκανικό. Ήδη έχει μπει στην εφημερία», σημείωσε.

«Αυτό που μπορούμε να κάνουμε και θα το κάνουμε είναι να κάνουμε τη μεθεπόμενη εβδομάδα έξυπνα στοχευμένα τεστ σε μαθητές του Γυμνασίου και του Λυκείου έτσι ώστε να μπορούμε να διαπιστώσουμε εάν υπάρχει οποιαδήποτε κυκλοφορία του ιού σε αυτές τις ηλικίες που δεν θα μας επιτρέψει να ανοίξουμε τα σχολεία στα τέλη Νοεμβρίου», συμπλήρωσε.

«Θα υπάρξει οικονομική ενίσχυση των πιο αδύναμων νοικοκυριών τα Χριστούγεννα. Το πότε και πόσα χρήματα θα πάρουν θα εξειδικευτεί στην πορεία», συμπλήρωσε.

Βελόπουλος: Έχω επιφυλάξεις για το lockdown

«Η βάση της ιατρικής είναι η πρόληψη. Στην πρόληψη η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, έχασε, απέτυχε. Έχασε οικτρά», σημείωσε αρχικά ο κ. Βελόπουλος για να συμπληρώσει: «Και θα το πω και απλά. Πριν 20 ημέρες στη Θεσσαλονίκη μάζευε ο δήμαρχος αλλά και ο κύριος Χαρδαλιάς κόσμο την ουρά για να κάνουν τεστ. Μπορεί κάποιος να είχε κορωνοϊό. Εκεί δεν μεταφερόταν ο κορωνοϊός;».

«Έχω επιφυλάξεις για το λοκντάουν μετά από αυτά που άκουσα από τον πρωθυπουργό. Αν στα λεωφορεία δεν κολλάει ο κορωνοϊός έχω επιφυλάξεις για το λοκντάουν. Περιμένω τις μελέτες», σημείωσε.

Κουτσούμπας: Πάρτι κορωνοϊού στα μέσα μεταφοράς και τους χώρους εργασίας

«Ο υπουργός Τουρισμού, κ. Θεοχάρης παραδέχθηκε κυνικά ότι αν βάζαμε οριζόντια 72ωρο τεστ για είσοδο το καλοκαίρι θα έμπαιναν στην Ελλάδα 100.000 τουρίστες αντί για 4,4 εκατομμύρια. Έτσι είπε ο υπουργός Τουρισμού. Αυτή την κυνική ομολογία έκανε επιβεβαιώνοντας πανηγυρικά τους όρους με τους οποίους έγινε το άνοιγμα του τουρισμού τους προηγούμενους μήνες που δεν ήταν άλλοι από τα πρωτόκολλα των μεγαλοξενοδόχων, των tour operator, των αεροπορικών ομίλων, των εφοπλιστών και πάει λέγοντας», σημείωσε ο κ. Κουτσούμπας.

Ο γενικός γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ έκανε λόγο για «Πάρτι κορωνοϊού στα μέσα μεταφοράς και τους χώρους εργασίας» και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι κάνει πως δεν τα βλέπει.

Γεννηματά: Το δεύτερο lockdown ήταν επιβεβλημένο, όμως δεν ήταν αναπόφευκτο - Η κυβέρνηση έχασε πολύτιμο χρόνο

«Η κυβέρνηση έχασε πολύτιμο χρόνο προετοιμασίας ώστε να μην μας βρει το δεύτερο κύμα ανοχύρωτους. Ποιος είναι ο στόχος μας από την αρχή; Να κερδίζουμε χρόνο με τις λιγότερες απώλειες μέχρι να φτάσουμε στο σημείο που το εμβόλιο όχι απλώς θα έχει βρεθεί αλλά θα έχει φτάσει στον πληθυσμό και θα έχει δώσει τη δυνατότητα να προστατευτεί ο πληθυσμός», είπε στη δευτερολογία της η Φώφη Γεννηματά.

«Το γενικό απαγορευτικό ήταν επιβεβλημένο, όμως δεν ήταν αναπόφευκτο», σημείωσε.

«Ο σχεδιασμός για το ΕΣΥ πρέπει να ξεκινήσει από την ενεργοποίηση της περιφερειακής αυτοδιοίκησης για να αυξηθεί και από εκεί η ιχνηλάτηση, από την Πρωτοβάθμια Υγεία, από τις κινητές μονάδες, από τα περισσότερα τεστ, από την κάλυψη της τιμής του τεστ για αυτούς που είναι υποχρεωτικό να το κάνουνε», συμπλήρωσε.

«Επιμένετε διαρκώς να παρουσιάζετε τη δική σας προσέγγιση για την πραγματικότητα. Αλλά η πραγματικότητα είναι μία. Και τη βιώνει ο ελληνικός λαός στην καθημερινότητά του. Δεν μπορείτε να μην παραδέχεστε ότι ήταν λάθος που ανοίξατε τα χερσαία σύνορα με τον τρόπο που το κάνατε, χωρίς κανένα έλεγχο, και δεν είναι άσχετο αυτό με αυτό που συμβαίνει στη Βόρειο Ελλάδα», ανέφερε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ.

«Αυτό που συμβαίνει στη Βόρειο Ελλάδα και κυρίως στη Θεσσαλονίκη αποτυπώνει ανάγλυφα τα κενά της πολιτικής σας για τα οποία σας ασκούμε τόσους μήνες κριτικής», πρόσθεσε.

Τσίπρας: Θεσμοθετείστε εισόδημα έκτακτης ανάγκης

«Άκουσα τη δευτερομιλία σας και παρότι ξεκινήσατε με ύφος εκπαιδευτικού, Γυμνασιάρχη, απευθυνθήκατε στον κ. Βαρουφάκη να τον φέρετε στο σωστό δρόμο και μιλήσατε για αυθάδεια, αναίδεια και ένα τρόπο που δεν συνάδει με τα κοινοβουλευτικά ήθη εντούτοις εσείς δεν μπορέσατε να κρύψετε τον εκνευρισμό σας», είπε αρχικά.

«Συμβούλιο πολιτικών αρχηγών θα ήταν χρήσιμο τώρα. Εσείς το αρνείστε γιατί δεν αισθάνεστε την κρισιμότητα των στιγμών. Όση ώρα μιλάμε στη Βουλή έχουν πεθάνει 20 άτομα στην Ελλάδα. Και εσείς απαντάτε ότι στο Βέλγιο πεθαίνουν περισσότεροι», τόνισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Δεν είπατε τι θα κάνετε για να αντιμετωπιστεί η κρίση. Επιλέξατε να κάνετε επίθεση στην Αριστερά και στην αντιπολίτευση», υπογράμμισε.

Για το lockdown και το ερώτημα του πρωθυπουργού αν είναι υπέρ ή κατά ο κ. Τσίπρας σχολίασε: «Το θέμα δεν είναι αν είμαστε υπέρ ή κατά τώρα. Το θέμα είναι γιατί φτάσαμε ως εδώ. Και κάθε ημέρα φέρνεται και ένα επιπλέον μέτρο. Σχεδόν κάθε ημέρα αναιρείτε τα μέτρα που ανακοινώσατε την προηγούμενη. Σήμερα ακούμε ότι ετοιμάζεστε για μέτρα στρατιωτικού τύπου. Μόνο με την καταστολή δεν αντιμετωπίζεται το πρόβλημα. Χρειάζεται και πρόληψη. Μας είπατε ότι μετά τις 9 με το SMS μπορούμε να βγάζουμε τα κατοικίδια βόλτα, όμως για τα άτομα που χρήζουν βοήθειας δεν έχετε μεριμνήσει. Τα κατοικίδια εντάξει, αν κάποια οικογένεια έχει ανθρώπους που χρήζουν βοήθειας θα μπορούν με την απαγόρευση κυκλοφορίας να πάνε να βοηθήσουν;»

«Θα επιτάξετε ιδιωτικά νοσηλευτήρια στη Θεσσαλονίκη; Το Διαβαλκανικό Κέντρο όμως είναι άνετα. Όλα τα νοσοκομεία στη Βόρεια Ελλάδα και ιδίως στη Θεσσαλονίκη, τα Δημόσια, έχουν πληρότητα οριακή, 100%. Το Διαβαλκανικό είναι άνετο. Γιατί;», συμπλήρωσε.

Απαντώντας για τις ΜΕΘ: «Μας κατηγορήσατε για τις ΜΕΘ στο Σωτηρία. Είπα ακριβώς ότι ο κ. Κακλαμάνης σε συνέντευξή του είπε ότι από τις 50 λειτουργούν οι 9. Αλλά τα υπόλοιπα κ. Πρόεδρε είναι λειτουργικά αλλά επειδή μεταφέρθησαν γιατροί και νοσηλευτές από αναισθησιολογικά τμήματα μικρών νοσοκομείων. Στην αρχή για ένα μήνα, μετά κάνατε τη σύμβαση σε εννιά. Προφανώς αυτό που κάνατε είναι ότι για να καταστήσετε λειτουργικά τα κρεβάτια που έφτιαξε η Βουλή φέρατε προσωπικό από κρίσιμες υπηρεσίες, αποψιλώνετε τα χειρουργεία».

«Μαζικά τεστ στα σχολεία. Κατέθεσε μία συγκλονιστική προσωπική εμπειρία η κ. Γεννηματά. Ακούστε την. Δεν την είπα εγώ. Την είπε η κ. Γενναματά. Αφορά κρούσμα στην οικογένειά της. Όταν ένα παιδί σε μία τάξη αρρωσταίνει δεν υπάρχει πρωτόκολλο να κάνουν όλα τα παιδιά τεστ. Πηγαίνουν απλά σπίτι τους. Και όσοι δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα τι κάνουν; Κολλάει όλη η οικογένεια», συμπλήρωσε.

Κάλεσε τέλος τον πρωθυπουργός να θεσμοθετήσει εισόδημα έκτακτης ανάγκης για αυτούς που πλήττονται από την πανδημία.

Μητσοτάκης: Το πρόβλημα δεν είναι ο Πολάκης, είναι ο πολακισμός

Σχετικά με την αντιπαράθεση σχετικά με το πόσες ΜΕΘ λειτουργούν στο Σωτηρία ο κ. Μητσοτάκης είπε: «Είπατε ότι λειτουργούν εννέα από τις 50. Η δική μας ενημέρωση από τον διοικητή του νοσοκομείου είναι ότι λειτουργούν όλες. Και αυτό μετέφερε ο ΠτΒ στην τοποθέτησή του. Δεν πήγε ο ίδιος να τις δει. Έκανε δήλωση ο διοικητής του νοσοκομείου και είπε ότι όλες λειτουργούν. Και τι έγινε μετά; Ο απών κ. Πολάκης επιτέθηκε κατά του ΠτΒ με ένα χυδαίο υβρεολόγιο στο διαδίκτυο με αχαρακτήριστες εκφράσεις επειδή είπε ότι λειτουργούν και οι 50 ΜΕΘ. Εδώ δύο πράγματα μπορούν να συμβαίνουν. Ή η πληροφόρηση που έχουμε δεν είναι ακριβής. Οπότε μπορώ να σας δεσμευτώ ότι θα απομακρυνθεί ο διοικητής του Σωτηρία που μας έδωσε αυτή την πληροφορία, ή ο κ. Πολάκης λέει ψέματα οπότε κάποια στιγμή πρέπει να αποφασίσετε εσείς να τον απομακρύνετε. Έχω την υποψία ότι το πρόβλημα δεν είναι ο ίδιος ο κ. Πολάκης, το πρόβλημα είναι ο Πολακισμός. Ένα μίγμα ειρωνείας, αλαζονείας, ψευτομαγκιάς, ψεμάτων, ανορθολογισμού».

Σχολιάζοντας την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε: «Κύριε Τσίπρα είναι πολύ ενδιαφέρον ότι πριν ξεκινήσετε την ομιλία σας την μοιράσατε στους δημοσιογράφους. Στην πρώτη σελίδα είπατε ότι είμαι αυτάρεσκος. Τα είχατε γράψει πριν καν μιλήσω. Μα είναι σοβαρά πράγματα αυτά;».

Για τα ΜΜΜ ο πρωθυπουργός υπογράμμισε: «Κάναμε μία μεγάλη προσπάθεια να προσθέσουμε λεωφορεία στο σύστημα των αστικών συγκοινωνιών στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη. Δεν χρειάζεται να περιγράψω την κατάσταση στην οποία μας παραδώσατε ειδικά τον ΟΑΣΘ στη Θεσσαλονίκη. Ο κ. Παππάς, πατήρ του κ. Παππά του βουλευτή, μας παρέδωσε έναν ΟΑΣΘ διαλυμένο. Και αυτό νομίζω ότι είναι κάτι που δεν υπάρχει βουλευτής που να προέρχεται από τη Θεσσαλονίκη που να μη το γνωρίζει πολύ καλά. Προσθέσαμε λεωφορεία με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ταχύτητα. Και προφανώς διαγωνισμοί που είχαν απορριφθεί από τις αρμόδιες αρχές ως παράνομοι δεν πρόκειται να ολοκληρωθούν επί δικών μας ημερών. Έτσι δεν είναι; Δεν φαντάζομαι να μας ζητάτε να παρανομήσουμε».

Σε σχέση με την πορεία για το Πολυτεχνείο: «Αντιπαρέρχομαι τις σαχλαμάρες του κ. Βαρουφάκη (…) και στο Πολυτεχνείο υπάρχαν άνθρωποι όλων των παρατάξεων απλά κάποιοι έχτισαν καριέρα σε αυτό.

Βαρουφάκης: Επίταξη του ιδιωτικού τομέα στη Θεσσαλονίκη

«Είναι απαράδεκτο ότι παρακαλάτε τον ιδιωτικό τομέα στη Θεσσαλονίκη. Επίταξη, αυτή τη στιγμή», είπε κατά την έναρξη της ομιλίας του ο Γιάνης Βαρουφάκης, επικεφαλής του ΜέΡΑ25. «Δεν διαφωνούμε για την ουσία: Υπάρχει μια εκθετική αύξηση του κορωνοϊού. Η επίταξη του ιδιωτικού τομέα στη Θεσσαλονίκη είναι κάτι που πρέπει να κάνετε πριν τελειώσει η σημερινή μας συζήτηση εδώ», τόνισε.

Υπογράμμισε επίσης πως «ο μόνος τρόπος να βγεις από την καραντίνα είναι να υπάρχει μαζικό σύστημα τεστ» και υπενθύμισε: «Σας στηρίξαμε την 1η καραντίνα. Στις 3/6 σας κατέθεσα μια επίκαιρη ερώτηση για το πώς οργανώσατε τα μαζικά τεστ και την προετοιμασία του ΕΣΥ για τους τουρίστες και την παιδεία. Δεν απαντήσατε».

Απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό, ο κ. Βαρουφάκης σχολίασε: «Αλόγιστα σπαταλήσατε το δικό σας πολιτικό κεφάλαιο με το άνοιγμα του τουρισμού και αργότερα με το άνοιγμα των σχολείων».

Βελόπουλος: Ψευδοδίλημμα το αν θέλουμε ή όχι λοκντάουν

«Για μένα είναι ψευδοδίλημμα το αν θέλουμε ή όχι λοκντάουν. Δεν μπορείς να ζητάς από εμάς (τα κόμματα) αν το θέλουμε αφού στη διαδρομή δεν ρωτηθήκαμε ποτέ. Στον πόλεμο, κύριε πρωθυπουργέ, ενώνεις δυνάμεις», υπογράμμισε.

«Περίμενα από τα πολιτικά κόμματα να προτείνουν μέτρα με υπολογισμένο κόστος και από πού θα βρεθούν τα χρήματα. Κι εγώ μπορώ να πω πάρτε από τους πλούσιους. Δεν είναι αυτή λύση», τόνισε ο Κ. Βελόπουλος.

Κουτσούμπας: Για το... πάρτι του κορωνοϊού στα γηροκομεία, φταίνε οι νέοι;

«Αξιοποιείτε κάποιους ανεύθυνους, ψεκασμένους για να κρύψετε τις δικές σας εγκληματικές ευθύνες. Ποιος έχει ευθύνη που το ΕΣΥ έχει φθάσει στα όρια του. Ποιος θα έχει την ευθύνη όταν οι γιατροί θα πρέπει να επιλέξουν ποιος θα μπει στη ΜΕΘ και ποιος όχι;», είπε ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπας.

«Θεωρείτε την προστασία κόστος, και το κόστος απειλεί την καπιταλιστική κερδοφορία, τόνισε και πρόσθεσε: «Αντί να πάρετε τα αναγκαία μέτρα 9 μήνες τώρα επιλέγετε να πορεύεστε με σημαία την ατομική ευθύνη. Λες και για το πάρτυ που κάνει ο κορωνοϊός στα γηροκομεία φταίνε οι νέοι που ξεφαντώνουν και όχι η έλλειψη μέτρων και ελέγχων».

«Η επίκληση της ατομικής ευθύνης όχι μόνο δεν μπορεί να σας πάει πολύ μακριά αλλά έχει και τον κίνδυνο να αποδεχτούν οι εργαζόμενοι τα όρια τα ΕΣΥ και τελικά να πιστέψουν ότι η κυβέρνηση κάνει ό,τι μπορεί και όλα εξαρτώνται απ'την ατομική ευθύνη», είπε.

Κλείσατε τα νοσοκομεία λοιμωδών. Ακόμη κι αν δεν μπορούσατε να προβλέψετε την πανδημία, τα λοιμώδη νοσήματα υπάρχουν. Και ο ΣΥΡΙΖΑ έκλεισε το νοσοκομείο θώρακος Πάτρας, υπογράμμισε.

«Λέτε ότι βρισκόμαστε σε πόλεμο. Πάρτε λοιπόν αυτά τα μέτρα που απαιτούνται σε πόλεμο. Επιτάξτε τον ιδιωτικό τομέα. Επίταξη δεν σημαίνει αγορά υπηρεσιών από το κράτος, αποζημίωση, όπως προβλέπει η τροπολογία σας. Σημαίνει ότι το κράτος αναλαμβάνει τη λειτουργία και πληρώνει το προσωπικό των κλινικών. Ας χάσουν μερικά κέρδη οι κλινικάρχες, δεν χάθηκε ο κόσμος, εδώ κλείνουν τόσες επιχειρήσεις», τόνισε.

Γεννηματά: Το σχέδιο της κυβέρνησης είναι «βλέποντας και κάνοντας»

«Εμείς σήμερα θα γυρίσουμε στα σπίτια μας και ξέρουμε ότι κάποια θέματα τα έχουμε λυμμένα. Για κάποιους άλλους δεν ισχύει αυτό. Να σκοτωθούμε μεταξύ μας για να δούμε πώς θα στηρίξουμε αυτούς τους ανθρώπους που καταστρέφονται σήμερα», τόνισε η επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ, που τόνισε ότι «ζούμε ιστορικές στιγμές».

«Είχατε και προτάσεις και χρόνο και κοινωνική στήριξη, και από το πολιτικό σύστημα και χρήματα, για να λάβετε τα μέτρα σας για να μην οδηγηθούμε εδώ με αυτή τη σφοδρότητα», είπε απευθυνόμενη στον πρωθυπουργό.

«Η κυβέρνηση φοβάται και να πει τη λέξη μέσα μαζικής μεταφοράς», τόνισε.

Αν σας έλεγαν οι επιστήμονες ότι έπρεπε να τα έχετε επιβάλλει νωρίτερα τα μέτρα, κακώς δεν το κάνατε. Δεν είναι ευθύνη της αντιπολίτευσης να το κάνει αυτό», πρόσθεσε.

«Ευθύνη της κυβέρνησης είναι να αποφασίσει ποια στιγμή πρέπει αν επιβληθούν τέτοιου είδους περιορισμοί που έχουν άμεσες επιπτώσεις στην οικονομία», υπογράμμισε.

«Ξέρατε τι έπρεπε να κάνετε για να μην απογοητεύσετε τον ελληνικό λαό που έβαλε πλάτη και έκανε θυσίες. Μην γελιέστε, δεν έχει καμία σχέση η ψυχολογία των Ελλήνων σήμερα με αυτή της περασμένης άνοιξης», είπε.

«Είναι απίστευτο αυτό που γίνεται με τα γηροκομεία. Το φωνάζουμε από τον Μάρτιο. Κάντε τεστ στα γηροκομεία. Οπως και στα κέντρα προσφύγων. Τους φέρνατε στην Αθήνα και γυρνούσαν στους δρόμους και τα νοσοκομεία, έχοντας κορωνοϊό. Δεν ακούσαμε ούτε μία λέξη αυτοκριτικής για όλα αυτά», είπε.

Χαρακτήρισε το κυβερνητικό σχέδιο, ως σχέδιο «βλέποντας και κάνοντας».

«Κακός σύμβολος η αλαζονεία και ο αυταρχισμός. Απέναντί μας ένας είναι ο εχθρός, ο κορωνοϊός. Για να τον αντιμετωπίσουμε χρειάζεται να λέμε την αλήθεια. Είναι ο μόνος τρόπος να ξανακερδίσουμε την εμπιστοσύνη των πολιτών. Τι κάνατε με τα τεστ; Παραμένουμε τελευταίοι στα τεστ, αναλογικά με τον πληθυσμό», τόνισε.

«Δεν αρκούν τα διακεκομμένα και συνεχόμενα Lockdown. Χρειάζεται σχέδιο από την κυβέρνηση», είπε.

«Ο καθένας μας θα κριθεί στη μάχη, ανάλογα με την ευθύνη που του αναλογεί. Στηρίζουμε τις προτάσεις των επιστημόνων. Είμαστε απέναντι στους αρνητές του ιού και της μάσκας», τόνισε και ξεκαθάρισε ότι «δεν συμμετέχουμε στην πόλωση. Οχι άλλα ημίμετρα και μάλιστα καθυστερημένα».

«Οι γιατροί είναι για να έχουν την εικόνα της κλινικής τους. Οι πολιτικοί είναι για να σχεδιάζουν το σύνολο. Μην χρησιμοποιείτε ως ασπίδα τους επιστήμονες γιατί ο καθένας πρέπει να κάνει τη δική του δουλειά», πρόσθεσε.

«Το ζητούμενο είναι η οργάνωση του πρωτοβάθμιου συστήματος υγείας, ώστε να μην καταλήξει κανείς στο νοσοκομείο. Τόσους μήνες αυτό απλά δεν έγινε», τόνισε.

Τσίπρας: Προκλητική και διχαστική ομιλία - Ήταν ασυνάρτητος ο κ. Μητσοτάκης

Έντονη κριτική στον Κυριάκο Μητσοτάκη άσκησε ο Αλέξης Τσίπρας από τη Βουλή, κατηγορώντας τον για διχαστική ομιλία. Τόνισε ότι ο πρωθυπουργός είχε μια ευκαιρία να δείξει ότι συναισθάνεται την κρισιμότητα των στιγμών και ότι οφείλει να έχει το θάρρος να απευθυνθεί με λόγο ενωτικό στα κόμματα και να αναλάβει το μερίδιο της ευθύνης που του αναλογεί. 

 «Η χώρα έχει 11 εκατ. ατομικές ευθύνες. Μόνο ένας δεν έχει ατομική ευθύνη, ο κ. Μητσοτάκης», σχολίασε, προσθέτοντας ότι ο πρωθυπουργός απέφυγε να πει δύο απλές λέξεις: «πέσαμε έξω», παραπέμποντας σε χθεσινές δηλώσεις του κ. Γεωργιάδη. 

 Ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι εξαρχής ο ΣΥΡΙΖΑ πίεζε και επισήμαινε τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν κατά το άνοιγμα του τουρισμού, με κυριότερο την προϋπόθεση του τεστ σε όλους. «Δεν υπάρχει καμία ευθύνη για τον τουρισμό; Καμία ευθύνη για τον εφησυχασμό; Εσείς δεν βγαίνατε και λέγατε ότι "νικήσαμε τον κορονοϊό" και κάνατε φιέστα στη Σαντορίνη;», συμπλήρωσε. 

   «Προσπαθήσατε να κερδοσκοπήσετε πολιτικά πάνω στην κρίση της υγείας και τον ανθρώπινο πόνο κι έρχεστε σήμερα και λέτε τα ίδια, ότι δεν κάνατε σχεδόν κανένα λάθος, ότι φταίνε οι νέοι άνθρωποι», υποστήριξε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σημειώνοντας ότι «χιλιάδες άνθρωποι παστώνονται σαν τις σαρδέλες στα ΜΜΜ, ακυρώσατε διαγωνισμούς για 750 λεωφορεία που εμείς είχαμε αφήσει και δεν προχωρήσατε». 

 «Καμία ευθύνη για τον συνωστισμό στα ΜΜΜ, καμία ευθύνη για τον αριθμό μαθητών στις τάξεις που νομοθετήσατε για την αύξησή τους στα δημοτικά εν μέσω πανδημίας; Στους εργασιακούς χώρους με εκατοντάδες κρούσματα, εκεί δεν υπήρχε θέμα;», ρώτησε ο κ. Τσίπρας, για να προσθέσει: «Νομίζω κ. Μητσοτάκη ότι δεν έχετε επίγνωση του πώς ζει η πλειονότητα των πολιτών στη χώρα μας. Η πλειονότητα των νέων ανθρώπων είναι στην ανεργία, στην ανασφάλεια, δεν έχει εργασία, δεν έχει προοπτική». 

«Δεν έχετε επίγνωση του πώς ζει η πλειονότητα των πολιτών στη χώρα μας. Η πλειονότητα των νέων δεν σκέφτεται πώς θα κάνει πάρτι το βράδυ. Η πλειονότητα των νέων σήμερα είναι στην ανεργία, χωρίς προοπτική. (…) Η πλειοψηφία των ανθρώπων γύρω μας δεν διαχειρίζεται Offshore. Η πλειοψηφία είναι εξαρτημένοι από τον μισθό», πρόσθεσε.

«Η πραγματική αύξηση των ΜΕΘ είναι 200 κρεβάτια. Πάμε να δούμε. Είναι ζήτημα κρεβατιών και μόνο το θέμα της ενίσχυσης του ΕΣΥ; Η Βουλή έκανε δωρεά 50 κλίνες στο “Σωτηρία”. Ο κ. Κακλαμάνης είπε ότι λειτουργούν οι 9. Το πρόβλημα είναι το προσωπικό. Αρνείστε να κάνετε προσλήψεις υγειονομικού προσωπικού», τόνισε.

Έχετε χάσει την μπάλα, δεν μπορείτε να το διαχειριστείτε. Δεν μπορείτε μεταξύ σας να το διαχειριστείτε. Το πρόβημα είναι στρατηγικό. Δεν ενισχύεται το ΕΣΥ γιατί έχετε άλλη αντίληψη. Διότι το πρόγραμμά σας ήταν συμπράξεις ιδιωτικού και δημοσίου τομές. Γι’ αυτό δεν ενισχύετε το προσωπικό, αύριο θα σας είναι βάρος. Αφήνετε το ένα τρίτο του κόσμου που έχει ανάγκη να κάνει τεστ να πάει σε ιδιωτικά νοσηλευτήρια; Αυτή είναι η αντίληψή σας».

«Γίνεται διαλογή ασθενών. Στους nonCovid ασθενείς. Διότι όταν έχουν ανασταλεί τα τακτικά χειρουργεία κατά 80%, αντιλαμβάνεται ότι κανείς συμπολίτης δεν έχει χειρουργείο για πλάκα. Εκεί ο γιατρός επιλέγει ποιον ασθενή θα οδηγήσει στο χειρουργείο», επισήμανε ο κ. Τσίπρας.

Θα προχωρήσουμε σε ένα σχέδιο ουσιαστικούς να στηρίξουμε αυτούς τους ανθρώπους, είπε, αναφερόμενους στους εργαζόμενους στα νοσοκομεία.

«Σε συνθήκες δημοσιονομικής ασφυξίας αυξήσαμε κατά 1 δισ. τις ετήσιες δαπάνες στο ΕΣΥ. Φέραμε 19.500 εργαζόμενους στα νοσοκομεία, τόνισε, αναφερόμενος στην διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

«Μακάρι να είχα και εγώ μαι αντιπολίτευση σαν αυτή που έχετε εσείς σήμερα. Οταν βρισκόμασταν στο χείλος του γκρεμού, εσείς λέγατε “Γερά, Γερούν”. Ζητάγατε εκλογές και λέγατε “παραιτηθείτε”. Ο κύριος Μητσοτάκης ήταν ο πιο ακραίος αρχηγός αντιπολίτευσης που πέρασε ποτέ από το κοινοβούλιο. Δεν δίστασε ακόμα και να αξιοποίηση άσχημες στιγμές, τραγωδίες, νεκρούς. Οπως δεν δίστασε στη συμφωνία των Πρεσπών, που σήμερα ο Ζάεφ λέει ότι την τηρεί και ότι δίνει και μάχες», προσθεσε.

«Στηρίξαμε τα μέτρα μέχρι τέλους, αλλά δεν μπορούμε να βάζουμε πλάτη στη διάλυση της κοινωνίας και στη διαρκή αμεριμνησίας και στη διαρκή αδράνεια και ολιγωρία απέναντι στην ενίσχυση του ΕΣΥ. Σας ζήτησα να παραδεχτείτε την αποτυχίας σας. Είναι πράξη ευθύνης και γενναιότητας», είπε.
«Στη βάση αυτή, και με δεδομένη την έκτακτη ανάγκη που βιώνουμε, σας ζήτησα να συγκαλέσετε το Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών για να συμφωνήσουμε σε ένα σχέδιο σωτηρίας. Και όχι συγκυβέρνησης. Δεν θα σας σώσουμε εμείς. Δεν μπορείτε να σωθείτε, όσο και αν σας στηρίζουν τα ΜΜΕ», πρόσθεσε.
«Να εκπονήσουμε ένα σχέδιο 6μηνης διάρκειας με ενίσχυση του προσωπικού του ΕΣΥ, όχι με μπαλώματα», τόνισε.

«Να συμφωνήσουμε σε ένα υπουργό κοινής αποδοχής που δεν θα κάνει μικροπολιτική και θα θέσει σε εφαρμογή το έκτακτο σχέδιο το οποίο θα έχουμε συμφωνήσει. Κύρια Κικίλια, δεν έχω κάτι προσωπικά μαζί σας. Κρυφτήκατε οκτώ μήνες πίσω από τον κύριο Τσιόδρα, δεν είναι ο μοναδικός επιστήμονας. Ολοι κάνουν λάθη (…) Εγώ θα σας πρότεινα την κυρία Αθηνά Λινού. Δεν ήταν απούσα τους μήνες αυτούς. Ελεγε παντού προσοχή, παντού μάσκες. Θέλετε άλλον; Ελάτε να τον βρούμε. Σταματήστε να κρύβεστε ότι δήθεν εσείς είστε με την επιστήμη κι εμείς την υποτιμάμε. Υπάρχουν δεκάδες αξιόλογοι επιστήμονες στον τόπο που μπορούν να παίξουν έναν ρόλο. Η άρνησή σας να δεχτείτε τη χείρα βοηθείας που σας προσφέρει η αντιπολίτευση δεν είναι μόνο αλαζονεία, αλλά και κίνηση αυτοκαταστροφής», τόνισε.

Μητσοτάκης: Κρίσιμο 10ήμερο, να αναλάβουμε όλοι τις ευθύνες μας - Η Ελλάδα έχει κυβέρνηση, δεν έχει σοβαρή αντιπολίτευση

«Η σημερινή συνεδρίαση είναι μία ευκαιρία να ενημερωθούν οι πολίτες για την πορεία της νέας μάχης με τον κορωνοϊό. Ένα πεδίο ειλικρινούς διαλόγου. Και μία θεσμική αφορμή για να επικρατήσει, επιτέλους, η αλήθεια σε βάρος των μύθων», σημείωσε κατά τη συζήτηση στη Βουλή για την κυβερνητική πολιτική σχετικά με την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού.

«Η επόμενες μέρες, η επόμενη εβδομάδα οι επόμενες δέκα ημέρες θα είναι δύσκολες, μέρες εξαιρετικά κρίσιμες. Και σε αυτή την μεγάλη προσπάθεια πρέπει όλοι να αναλάβουμε τις ευθύνες μας», συμπλήρωσε.

«Η χώρα πέτυχε να ανασχέσει το πρώτο κύμα της πανδημίας, γιατί όλοι συστρατευτήκαμε σε μια κοινή προσπάθεια. Η κυβέρνηση ουδέποτε διεκδίκησε εύσημα αποκλειστικότητας για την επιτυχία», υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Έχουμε μια δυσκολία να συμφωνήσουμε στους αριθμούς [για το τι κάναμε για Υγεία, νοσοκομεία, ΜΕΘ κλπ]. Είναι μια συζήτηση που δύσκολα μπορούν να παρακολουθήσουν οι πολίτες», υποστήριξε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Εγώ δεν θα πω ότι όλα είναι άριστα, θα πω όμως ότι έχει καταβληθεί κάθε ανθρωπίνως δυνατή προσπάθεια ώστε να μπορέσουμε το μεσοδιάστημα που μεσολάβησε από το πρώτο κύμα μέχρι το σημείο που βρισκόμαστε σήμερα να ενισχύσουμε με κρεβάτια και προσωπικό τις ΜΕΘ. Ό,τι ήταν ανθρωπίνως δυνατό να γίνει έχει γίνει και εξακολουθεί να γίνεται», εξήγησε ο πρωθυπουργός.

Αναφερόμενος στα τεστ που διενεργούνται ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε: «Η χώρα τους τελευταίους 8 μήνες αύξησε κατακόρυφα τα τεστ που διεξάγει. Είμαστε η πρώτη χώρα στην Ευρώπη που χρησιμοποίησε rapid test».

«Από το τέλος του 1ου απαγορευτικού, στόχος ήταν η αποφυγή ενός μεγάλου, δρακόντειου lockdown. Έπρεπε να ισορροπήσουμε ανάμεσα στην προστασία τη δημόσιας υγείας και την στήριξη της οικονομίας. Επιλέξαμε τις τοπικές παρεμβάσεις», ανέφερε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

«Στη Σύνοδο Κορυφής του Οκτωβρίου είχα τοποθετηθεί και είχα πει ότι υπάρχει ένα στοίχημα το οποίο δεν ξέρουμε αν μπορούμε να κερδίσουμε. Και το στοίχημα το διατύπωσα με πολύ μεγάλη σαφήνεια. Έχουμε τη δυνατότητα να περιορίσουμε την έξαρση ενός δεύτερου κύματος παίρνοντας μέτρα τα οποία θα είναι πιο χαλαρά από ένα οριζόντιο lockdown; Την απάντηση δυστυχώς την ξέρουμε σήμερα κυρίες και κύριοι συνάδελφοι. Δεν μπορούμε να το κάνουμε. Λυπάμαι που το λέω. Αλλά στην ίδια διαπίστωση κατέληξαν και όλες ανεξαιρέτως οι Ευρωπαϊκές χώρες. Όλοι προσπαθήσαμε. Όλοι. Προσπαθήσαμε να μην παγώσουμε την οικονομική δραστηριότητα, να πάρουμε τοπικά μέτρα, προσωρινά μέτρα. Στοχευμένα μέτρα. Δεν καταφέραμε δυστυχώς να συγκρατήσουμε τις εστίες της δύσκολης και γρήγορης έξαρσης του ιού ώστε να φτάσουμε σε ένα σημείο να μην αντιμετωπίζουμε εκθετική αύξηση έτσι όπως την αντιμετωπίζουμε σήμερα. Αναγκαστήκαμε να πάρουμε το οριζόντιο μέτρο του lockdown όταν διαπιστώσαμε ότι βρεθήκαμε αντιμέτωποι με μία εκθετική αύξηση των κρουσμάτων», υποστήριξε.

«Στην Ελλάδα ο συναγερμός σήμανε από τις αρχές του φθινοπώρου. Για δύο μήνες βλέπαμε μια λελογισμένη, ελεγχόμενη αύξηση κρουσμάτων. Η οποία δεν συνδέεται με το άνοιγμα του τουρισμού. Αν συνδεόταν θα έπρεπε να την είχαμε δει τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο», σημείωσε.
«Η αντιπολίτευση μας ζητούσε τον Μάιο να ανοίξουμε τον τουρισμό και μας ρωτούσε γιατί δεν το κάναμε ακόμα. Ανοίξαμε τον τουρισμό οργανωμένα, με πολύ αυστηρή μεθοδολογία τεστ σε μέρος των εισερχομένων» είπε αρχικά και πρόσθεσε: «Αν κάναμε τεστ PCR σε όλους, όπως ζητούσατε θα είχαμε το 10-20% του τουρισμού που είχαμε».

Υποστήριξε μάλιστα πως «θα χάναμε τουρίστες από χώρες που δεν μπορούσαν να τους κάνουν τεστ».

Αναφερόμενος στις ΜΕΘ ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε: «Όσες ΜΕΘ κι αν υπάρχουν, πάντα κάποιοι θα χάνονται. Προφανώς προτιμούμε περισσότερες. Αλλά δεν αντέχει ένα σύστημα υγείας αν δεν χτυπήσουμε το πρόβλημα στην αρχή, στους συγχωρτισμούς και σε επαφές με όσους δεν γνωρίζουμε».
Αναφερόμενος στο νέο απαγορευτικό του Νοεμβρίου (lockdown) o κ. Μητσοτάκης υποστήριξε πως «στόχος είναι να μειωθεί η κινητικότητα του πληθυσμού ώστε να μειωθεί με αυτό τον τρόπο δραστικά και η μετάδοση του ιού. Για να αντέξουν τα νοσοκομεία μας τα οποία και διαρκώς ενισχύονται. Πρώτος σταθμός μας αυτή τη στιγμή θα είναι οι γιορτές αν πετύχουμε μπορούμε να τις κάνουμε σε ομαλότερες συνθήκες και βέβαια σήμερα περισσότερο παρά ποτέ χρειάζεται όλοι να επιδείξουμε την απαραίτητη ωριμότητα και υπευθυνότητα. Ξέρω ότι η κοινωνία είναι φοβισμένη, κουρασμένη, αγχωμένη, αγανακτισμένη. Και η διαπίστωση που κάνουμε κοιτάζοντας τα πραγματικά δεδομένα είναι ότι δεν πείθουμε τους πολίτες όλοι μαζί με την ίδια αποτελεσματικότητα ότι πρέπει να τηρήσουν αυτά τα βασικά μέτρα. Η εντύπωσή μου είναι ότι μερικές φορές χρειάζεται να πάρουμε πιο αυστηρά μέτρα από ότι πήραμε τον Μάρτιο και τον Απρίλιο για να πετύχουμε το ίδιο αποτέλεσμα που είχαμε τότε», ανέφερε στη συνέχεια.

Έπειτα ο κ. Μητσοτάκης απευθύνθηκε στον επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημειώνοντας «Μην μπείτε σήμερα στον πειρασμό κ. Τσίπρα να επαναλάβετε τα στοιχεία για τους θανάτους που δείξατε την άλλη φορά. Μην παίξετε αυτό το παιχνίδι πάνω σε θανάτους οικογενειών. Είναι προσβολή στη μνήμη τους & για όσους προσπαθούν σήμερα».

Ανέφερε ακόμα: «Δεν υπάρχει ένα βράδυ το οποίο δεν θα γυρίσω σπίτι μου και δεν θα σκεφτώ τι θα μπορούσαμε να κάνουμε καλύτερα για να σώσουμε ανθρώπινες ζωές. Οι επόμενες μέρες θα είναι δύσκολες. Γι'αυτό βγήκαμε μπροστά και είπαμε ότι θα στηρίξουμε ειδικά τους πιο ευάλωττους συμπολίτες μας», τόνισε.
Έστειλε ακόμα μήνυμα πως «δεν πρέπει να μετακινούμαστε το βράδυ με τη δήθεν δικαιολογία σωματικής άσκησης και να συναντάμε ανθρώπους. Καλώ όλους τους πολιτικούς αρχηγούς να στηρίξουν αυτά τα μέτρα».

«Μας είπατε πρώτον ότι ως κυβέρνηση πρέπει να παγώσουμε το πρόγραμμα μας αυτό για το οποίο εκλεχθήκαμε για έξι μήνες μέχρι που να περάσει η πανδημία. Μας είπατε να αλλάξει η ηγεσία του υπουργείου Υγείας την ώρα που δίνει μία καθημερινή μάχη και να επιλεγεί ένας υπουργός κοινής αποδοχής. Και μας είπατε να συνέλθει το Συμβούλιο Πολιτικών αρχηγών λες και δεν έχετε τακτική ενημέρωση σε επίπεδο των ειδικών σας, των δικών σας ανθρώπων που έχετε εξουσιοδοτήσει να μιλάνε με το υπουργείο Υγείας για το τι ακριβώς κάνει η κυβέρνηση. Δηλαδή επειδή δεν έχετε σχέδιο, αν το καταλαβαίνω καλά, προτείνετε περίπου να συγκυβερνηθεί η χώρα. Μας λέγατε ότι είμαστε πολιτικοί απατεώνες και τώρα ξαφνικά θέλετε να γίνετε εταίρος της κυβέρνησης. (…) Και επειδή δεν σας αρκεί κ. Τσίπρα η απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου ακούστε το καλά. Η Ελλάδα έχει κυβέρνηση, σοβαρή αντιπολίτευση δεν έχει», συμπλήρωσε.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr