ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πετσας: Οι επόμενες μέρες είναι οι πιο κρίσιμες - Σε μία πορεία ο μόνος που θα γιορτάσει είναι ο κορωνοϊός

Δημοσίευση 16 Νοεμβρίου 2020, 12:00 / Ανανεώθηκε 16 Νοεμβρίου 2020, 13:06
Πετσας: Οι επόμενες μέρες είναι οι πιο κρίσιμες - Σε μία πορεία ο μόνος που θα γιορτάσει είναι ο κορωνοϊός
Facebook Twitter Whatsapp

Κρίσιμες είναι οι επόμενες ημέρες για την πορεία της μάχης με τον κορωνοϊό στη χώρα μας σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα. Τόνισε παράλληλα, αναφερόμενος στην επέτειο του Πολυτεχνείου πως σε μία πορεία σήμερα ο μόνος που θα γιόρταζε θα ήταν ο κορωνοϊός».

Μήνυμα ότι οι επόμενες ημέρες θα είναι οι πιο κρίσιμες για τη μάχη με τον κορωνοϊό έστειλε στη διάρκεια του Briefing ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας. 

«Η αναστολή (της λειτουργίας των σχολείων) δεν βασίστηκε στο επιδημιολογικό φορτίο των σχολικών μονάδων το οποίο εξακολουθεί να παραμένει χαμηλό. Το πρόβλημα, όπως επισημαίνουν οι ειδικοί δεν είναι η μετάδοση στο σχολικό περιβάλλον αλλά η έντονη κινητικότητα που προκαλείται από γονείς, γιαγιάδες και παππούδες που πηγαίνουν τα παιδιά στο σχολείο. Σε αυτή τη διαπίστωση βασίστηκε και η εισήγηση της επιτροπής των επιδημιολόγων. Αιτία της απόφασης είναι η κινητικότητα μέρους του πληθυσμού και στόχος ο περιορισμός της», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.

«Οι επόμενες μέρες είναι οι πιο κρίσιμες στη μάχη μας με τον κορωνοϊό και χρειάζεται να είμαστε απόλυτα προσηλωμένοι στο στόχο μας. Με τη βοήθεια της επιστήμης είμαστε κοντά στο εμβόλιο, το γεγονός αυτό μας επιτρέπει να δούμε μέσα από την καταχνιά της πανδημίας την κορυφή του βουνού στο οποίο ανεβαίνουμε τόσους μήνες. Ας μην χαλαρώσουμε για να μην κυλίσουμε πίσω. Η χώρα μας εξασφάλισε 25 εκατ. δόσεις και προχωρά στο σχεδιασμό εντάσσοντας στις πρώτες φάσεις το υγειονομικό προσωπικό και τις ευπαθείς ομάδες. Αύριο στις 14:00 στο υπουργείο Υγείας, ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας και η πρόεδρος της εθνικής επιτροπής εμβολιασμών καθηγήτρια Μαρία Θεοδωρίδου θα ενημερώσουν τους εκπροσώπους των κομμάτων για τις επιστημονικές εξελίξεις ανάπτυξης των εμβολίων COVID19 και τον τρόπο με τον οποίο η χώρα μας όπως όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ θα προμηθευτεί μέσω κοινού μηχανισμού τα εμβόλια. Θα παρουσιαστεί και θα συζητηθεί το σχέδιο του εμβολιασμού του πληθυσμού», συμπλήρωσε.

Σε σχέση με το Πολυτεχνείο σημείωσε: «Στις δύσκολες αυτές ώρες είναι αυτονόητο πως πρέπει να τιμήσουμε την αυριανή επέτειο εξέγερσης του Πολυτεχνείου με έναν διαφορετικό τρόπο. Όπως διαφορετικά γιορτάσαμε το Πάσχα και όπως διαφορετικά – χωρίς παρελάσεις – τιμήσαμε την 25η Μαρτίου και της 28η Οκτωβρίου. (…) Συγκεντρώσεις και πορείες την ώρα που ισχύει γενικό λοκντάουν δεν επιτρέπονται. Θα έδιναν το λάθος μήνυμα και θα προκαλούσαν ρήγμα στην ομοψυχία που είναι απαραίτητη για να τηρηθούν τα μέτρα ώστε να βγούμε από το λοκντάουν όπως έχει προγραμματιστεί. Κανένας δεν έχει το δικαίωμα να καλεί τους πολίτες για απήθεια στα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας. (…) Σε μία πορεία ο μόνος που θα γιορτάσει είναι ο κορωνοϊός».

«Το θέμα αυτό έχει να κάνει με την προσπάθεια που έγινε από ορισμένους να πουν ότι αυτή η διαδικασία που ακολουθήθηκε φέτος είναι αντισυνταγματική. Και είναι ξεκάθαρο ότι δεν είναι αντισυνταγματική. Από εκεί και πέρα είναι ξεκάθαρο επίσης ότι ο εχθρός που έχουμε να αντιμετωπίσουμε είναι οι συναθροίσεις που τρέφουν τον κορωνοϊό. Για αυτό λαμβάνουμε αυτά τα μέτρα. Να περιορίσουμε τη διασπορά», συμπλήρωσε απαντώντας σε σχετικό ερώτημα.

«Κατ’ αρχάς να γνωρίζουμε ότι αυτή την εβδομάδα θα δούμε δύο αντιφατικές εξελίξεις και πρέπει να τις κατανοούν οι πολίτες. Πρώτον, θα συνεχίσει να υπάρχει μία αυξημένη πίεση στο σύστημα υγείας. Οι εισαγωγές στις ΜΕΘ και οι διασωληνωμένοι, δυστυχώς και οι θάνατοι θα διατηρηθούν σε υψηλά επίπεδα και αυτή την εβδομάδα. Αυτή την εβδομάδα θα δούμε τις συνέπειες των υψηλών κρουσμάτων των προηγούμενων εβδομάδων. Αντίθετα θα ξεκινήσει η σταδιακή κάμψη του αριθμού των κρουσμάτων το επόμενο χρονικό διάστημα. Άρα αυτό που κοιτάζουμε είναι να περιορίσουμε την κινητικότητα για να έχουμε πιο γρήγορη πτώση της καμπύλης και του αριθμού των κρουσμάτων για να φύγει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα και η πίεση από το σύστημα υγείας. Αυτή τη στιγμή πρόσθετα μέτρα δεν υπάρχουν στο τραπέζι παρά μόνο τήρηση των υφιστάμενων μέτρων. Το σχέδιο μας προβλέπει λοκντάουν μέχρι 30 Νοεμβρίου εφόσον τα επιδημιολογικά δεδομένα είναι ικανοποιητικά τότε θα προχωρήσουμε στον αρχικό σχεδιασμό. Αν τα επιδημιολογικά δεδομένα επιβάλουν κάποια καθυστέρηση στο άνοιγμα της οικονομίας τότε θα κινηθούμε με βάση το σχέδιο μας το οποίο θα λάβετε έγκαιρα υπόψιν», είπε ο Στέλιος Πέτσας απαντώντας σε ερώτημα δημοσιογράφου.

Σε σχέση με την ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδου ανέφερε: «Αυτό που κάνουμε ως υπεύθυνη κυβέρνηση είναι να εξαίρουμε την πραγματικά πολύ εποικοδομητική στάση της εκκλησίας όλο αυτό το χρονικό διάστημα, από το ξέσπασμα της πανδημίας μέχρι και σήμερα. Από εκεί και πέρα δεν υπάρχει κάποιο ζήτημα στοχοποίησης. (…) Υπάρχουν κατά καιρούς κάποια ζητήματα που δοκιμάζουν συνήθειες, παραδόσεις και τον τρόπο με τον οποίο συνιθήσαμε να λειτουργούμε το προηγούμενο διάστημα εξαιτίας των εξελίξεων του κορωνοϊού».


Σε σχέση με τις τουρκικές προκλήσεις ο κ. Πέτσας σημείωσε: «Μετά την έκδοση νέας παράνομης Navtex για περιοχές που επικαλύπτουν ελληνική υφαλοκρηπίδα, η Τουρκία προχώρησε χθες σε νέα πρόκληση σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Ηνωμένων Εθνών. Με την παρουσία του στην στρατιωτική παρέλαση που έγινε στην κατεχόμενη Λευκωσία, με αφορμή την επέτειο ανακήρυξης του ψευδοκράτους, ο Τούρκος Πρόεδρος ανέδειξε την πραγματική διάσταση του Κυπριακού που είναι η συνεχιζόμενη κατοχή κυπριακών εδαφών. Και με την επίσκεψή του στο περίκλειστο και ακατοίκητο από το 1974 τμήμα των Βαρωσίων έδειξε προκλητική περιφρόνηση στα ψηφίσματα 550 και 789 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, καθώς και στα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Οι ενέργειες αυτές συνιστούν κλιμάκωση της τουρκικής παραβατικής συμπεριφοράς και θα συζητηθούν στο προσεχές Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον Δεκέμβριο. Η Ελλάδα, όπως έχει τονιστεί επανειλημμένα, τάσσεται υπέρ της επανέναρξης των διαπραγματεύσεων υπό την αιγίδα του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, προκειμένου να βρεθεί μια συνολική, λειτουργική και -άρα- βιώσιμη λύση του Κυπριακού, στη βάση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας και του Κοινοτικού Κεκτημένου».