current views are: 12

18 Νοεμβρίου 2020
Δημοσίευση16:46

Γιατροί νοσοκομείου Λάρισας σε Τσίπρα: Δραματική η κατάσταση – Πλήρεις όλοι οι θάλαμοι ΜΕΘ

Όπως αποκάλυψε ο διευθυντής της ιατρικής υπηρεσίας είναι πλήρης όχι μόνο η ΜΕΘ αλλά και η μονάδα με τα βαριά περιστατικά στους θαλάμους αρνητικής πίεσης.

Δημοσίευση 16:46’

Όπως αποκάλυψε ο διευθυντής της ιατρικής υπηρεσίας είναι πλήρης όχι μόνο η ΜΕΘ αλλά και η μονάδα με τα βαριά περιστατικά στους θαλάμους αρνητικής πίεσης.

Την δραματική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το πανεπιστημιακό νοσοκομείο Λάρισας περιέγραψαν γιατροί και διευθυντές κλινικών στην συνάντηση που είχαν με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξη Τσίπρα.

Όπως αποκάλυψε ο διευθυντής της ιατρικής υπηρεσίας είναι πλήρης όχι μόνο η ΜΕΘ αλλά και η μονάδα με τα βαριά περιστατικά στους θαλάμους αρνητικής πίεσης.

«Έχουμε 17 βαριά περιστατικά στους 17 θαλάμους αρνητικής πίεσης που έχουμε και 14 ασθενείς στην ΜΕΘ στα 14 κρεβάτια που διαθέτουμε για περιστατικά covid» υπογράμμισε ο διευθυντής αποκαλύπτοντας την ισχυρή πίεση που δέχεται το νοσοκομείο.

Σε σχετική ερώτηση του κ. Τσίπρα αν έχει ενισχυθεί με επικουρικούς γιατρούς το νοσοκομείο, ο διευθυντής της ΜΕΘ είπε ότι ήρθαν, ωστόσο ο καθαρός αριθμός των γιατρών που δούλευαν πέρσι και φέτος στην ΜΕΘ είναι ο ίδιος, «παρά το γεγονός ότι τώρα πρέπει να αντιμετωπιστεί μια ιστορική υγειονομική κρίση με την πανδημία του κορωνοϊού».

Αποτέλεσμα όλης αυτής της κατάστασης είναι ότι πλέον αναγκάζονται να προσφύγουν στην διακομιδή των νέων περιστατικών σε άλλα νοσοκομεία. «Οι διακομιδές είναι μια δύσκολη και επίπονη διαδικασία» τόνισε ο διευθυντής της ΜΕΘ και για τους ασθενείς και για το νοσοκομείο και επεσήμανε ότι θα μπορούσε να βρεθεί άλλη λύση.

«Αν είχε βρεθεί προσωπικό και αναπνευστήρες θα μπορούσαν με πολύ προσπάθεια να βρεθούν και λύσεις εκτός ΜΕΘ, όπως γινόταν και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, την ώρα που βρίσκονταν υπό μεγάλη πίεση» υποστήριξε ο διευθυντής της ΜΕΘ στο νοσοκομείο της Λάρισας, επισημαίνοντας ότι θα «έπρεπε να είχαμε καλύτερο σχεδιασμό συνολικά».

Τσίπρας: Επιτακτική ανάγκη μη επιστρεπτέας ενίσχυσης σε μικρομεσαίους και εστίαση

«Υπαρξιακά» χαρακτήρισε πλέον τα ζητήματα που αντιμετωπίζει η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα και ειδικά η εστίαση ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτικής Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας, κατά τη σύσκεψη που είχε με τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Λάρισας και εκπρόσωπο του σωματείου Εστίασης. «Εάν κατά τη διάρκεια της πρώτης φάσης της καραντίνας ήταν ώριμο το αίτημα για μια ενίσχυση μη επιστρεπτέα, για μια επιδοματική ενίσχυση – όπως γίνεται σε πολλές άλλες χώρες της ΕΕ – , σήμερα είναι κάτι παραπάνω από αναγκαίο. Είναι επιτακτικό να γίνει», ανέφερε.

Σε ότι αφορά στην προβλεπόμενη κίνηση στα καταστήματα στο καλό σενάριο που θα ανοίξουν τα Χριστούγεννα, είπε: «ας ελπίσουμε και ας ευχηθούμε το θετικό σενάριο ότι τα Χριστούγεννα θα ξανανοίξουνε. Η κίνηση στα μαγαζιά δεν θα έχει καμία σχέση με τα Χριστούγεννα των προηγούμενων ετών». Έτσι, εξέφρασε τον φόβο, ιδίως για την περίπτωση που θα αποφασιστούν επαναλαμβανόμενα lockdown, ότι «η άνοιξη και το καλοκαίρι θα μας βρει με πολλές χιλιάδες επιχειρήσεις λιγότερες απ’ ότι πριν ξεκινήσει αυτή η περιπέτεια».    

Όσων αφορά στον τρόπο αντιμετώπισης αυτής της κατάστασης, αναφέρθηκε στις επιδοτήσεις, στην χρηματοδότηση της εργασίας και όχι στην αναστολή της, καθώς και στη δυνατότητα πρόσβασης σε εγγυοδοτικά εργαλεία. «Εγώ ακούω δισεκατομμύρια αλλά δεν έχω βρει έναν συνάδελφό σας να μου πει ότι έχει πάρει κάποια ενίσχυση που να είναι αποτελεσματική».

Επιπλέον, εξήγησε πως «η μη χρηματοδότηση της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, η μη στήριξη της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, δεν έχει να κάνει τόσο με τις οικονομικές δυσκολίες, αφού η ΕΕ είπε «μη μετράτε ελλείμματα και πλεονάσματα», αφού είπε «δαπανήστε όσα χρειάζονται για να αντιμετωπιστεί η οικονομική κρίση», «δώστε χρήματα για την αντιμετώπιση της πανδημίας» παντού το λένε αυτό. Άρα ο βαθύτερος στόχος, η βαθύτερη σκέψη είναι να γίνει ευκαιρία η κρίση για μια μεγάλη αναδιάρθρωση στην αγορά». Συμπλήρωσε δε ότι πολλοί είναι εκείνοι που θεωρούν ότι «ο ρόλος της μικρομεσαίας επιχείρησης στην οικονομία της χώρας είναι παρασιτικός». Ως εκ τούτου, σημείωσε, ότι αν επικρατήσει αυτή η άποψη τη θέση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που θα κλείσουν θα την πάρουν μεγάλοι όμιλοι και κάποιοι από τους σημερινούς ιδιοκτήτες μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ή κάποιοι άλλοι, θα κάνουν το franchise. 

«Επομένως, θεωρώ, πέραν της ελλιπούς οικονομικής στήριξης, ως ακόμα μεγαλύτερο ατόπημα τον πτωχευτικό νόμο. Δηλαδή, δεν είναι ότι δεν στηρίζουν τον μικρομεσαίο σήμερα, τον απειλούν ότι θα τον πτωχεύσουν κιόλας», τόνισε.

Από την πλευρά του οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες διαμαρτυρήθηκαν για την κυβέρνηση: «δεν θέλουν την μικρομεσαία επιχείρηση, μας θεωρούν πηγή του κακού». Υπογράμμισαν, ακόμα, ότι υπάρχει μεγάλο θέμα και ζητούν ρεαλιστικές λύσεις.

Ζήτησαν χρήματα που δεν θα επιστραφούν μέσω επιδότησης, όχι δανειοδότηση και να διευρυνθεί το φάσμα της προστασίας. Επιπλέον αναφέρθηκαν στο αίτημά τους για αύξηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ από 30 εκατ. που είναι σήμερα στα 200 εκατ.

«Να δοθούν laptop στους μαθητές για την τηλεκπαίδευση»

Με ευθύνη της κυβέρνησης διευρύνονται οι ανισότητες εν μέσω πανδημίας τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική συμμαχία Αλέξης Τσίπρας στη συνάντηση που είχε με τον Δήμαρχο Λαρισαίων Απόστόλη Καλογιάννη.

«Από την μια έχουμε την ανθρώπινη ζωή από την άλλη όμως υπάρχει ο κίνδυνος να έχουμε συνανθρώπους μας στα όρια της αξιοπρεπούς διαβίωσης χωρίς μισθό, άνεργοι πολλούς μήνες  ή με ελάχιστο εισόδημα  για να μπορέσουν να επιβιώσουν» επεσήμανε ο κ. Τσίπρας τονίζοντας ότι στο πρώτο κύμα της πανδημίας είχαμε 4,5 δισεκ. ευρώ απώλεια εισοδήματος ενώ το 12 % των εργαζόμενων να ζουν κάτω από τα 200 ευρώ.

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Τσίπρας τόνισε πως αυτό όμως που είναι πιο σημαντικό είναι ότι «έχουμε διεύρυνση  των ανισοτήτων και στα σχολεία με την τηλεκπαίδευση». Σήμερα που ξεκίνησε και το πρόγραμμα τηλεκπαίδευσης στα δημοτικά, όπως είπε, υπάρχουν χιλιάδες μαθητές που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να μπουν στο μάθημα γιατί οι οικογένειές τους δεν έχουν υπολογιστή ή είναι δύο και τρία παιδιά ή εργάζεται ο γονιός με τηλεργασία.

«Δεν ξέρω αν αντιλαμβάνονται στην κυβέρνηση αυτό το πρόβλημα και αν το αντιλαμβάνονται ποιες κινήσεις θα γίνουν. Είναι αδιανόητο αυτή την στιγμή να υπάρχει τέτοιο θέμα, αφού η πρόσβαση στην μάθηση είναι πρωταρχικό δικαίωμα και πρέπει να το διασφαλίσουμε για όλους»  υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας και κάλεσε την Τοπική Αυτοδιοίκηση να συμβάλλει στο θέμα αυτό.

«Ξεκίνησαν ένα πρόγραμμα για laptop στα σχολεία από τον Μάρτη κι έχει φτάσει  Νοέμβρης. Oύτε τέλη Δεκέμβρη δεν θα έχει ολοκληρωθεί και πρόκειται και για ένα πρόγραμμα που αφορά ένα πολύ μικρό μέρος του πληθυσμού» πρόσθεσε.

«Ίσως η τοπική αυτοδιοίκηση, σε περιφερειακό επίπεδο ή σε δημοτικό επίπεδο πρέπει να παρέμβει επικουρικά εκεί που θα έπρεπε να είναι  η ευθύνη της κεντρικής κυβέρνησης αλλά δυστυχώς δεν υπάρχει αυτό» σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

Αναφερόμενος στο υγειονομικό κομμάτι της πανδημίας, ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε την κυβέρνηση για  ολιγωρία και εφησυχασμό μετά το πρώτο κύμα, την στιγμή που όλοι έλεγαν ότι θα έρθει η δεύτερη φάση. «Και για την χώρα μας η δεύτερη φάση της πανδημίας ήταν σφοδρότερη καθότι το άνοιγμα του τουρισμού την καλοκαιρινή περίοδο με τις πολλές  επισκέψεις στην χώρα συνετέλεσαν στο να υπάρχει μεγάλη διασπορά στην κοινότητα» όπως είπε.

Από την πλευρά του  ο δήμαρχος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στους γιατρούς και το νοσηλευτικό προσωπικό στα νοσοκομεία της πόλης που παλεύουν με όλες τους τις δυνάμεις και χωρίς την βοήθεια που θα έπρεπε να έχουν. 

«Υπήρχε χαλαρότητα πολύ μεγάλη από το καλοκαίρι» σημείωσε χαρακτηριστικά και υπογράμμισε ότι «από τον Ιούλιο φώναζα ότι θα έρθει δεύτερο κύμα πολύ πιο ισχυρότερο από το πρώτο». 

Αναφερόμενος στην ισχυρότατη πίεση που δέχεται το ΕΣΥ ιδιαίτερα τώρα που όλες οι κλίνες ΜΕΘ στην Λάρισα είναι πλήρεις τόνισε ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος από την επίταξη του ιδιωτικού τομέα. «Δεν μπορεί να γίνεται συζήτηση και συνδιαλλαγή με τον ιδιωτικό τομέα πόσο θα πληρώσω το κρεβάτι για να το επιτάξω» είπε ο δήμαρχος και σημείωσε ότι αυτό πρέπει να γίνει με όρους  δημόσιου συμφέροντος.


σχετικα αρθρα