current views are: 6

25 Νοεμβρίου 2020
Δημοσίευση05:08

Η ώρα της αλήθειας για κυρώσεις κατά της Τουρκίας πλησιάζει – Το πολλαπλό μήνυμα του Δένδια και η στάση της Γερμανίας

Μέσα σε όλα αυτά, η Άγκυρα με την άρνησή της να δεχθεί έλεγχο από τη γερμανική φρεγάτα «Αμβούργο» σε τουρκικό πλοίο με ύποπτο φορτίο που έπλεε ανοιχτά της Λιβύης, άνοιξε ένα μέτωπο με το Βερολίνο, το οποίο περιλαμβάνει ανταλλαγή σκληρών ανακοινώσεων, αλλά και γερμανικές προειδοποιήσεις για την ερχόμενη Σύνοδο Κορυφής.

Δημοσίευση 05:08’

Μέσα σε όλα αυτά, η Άγκυρα με την άρνησή της να δεχθεί έλεγχο από τη γερμανική φρεγάτα «Αμβούργο» σε τουρκικό πλοίο με ύποπτο φορτίο που έπλεε ανοιχτά της Λιβύης, άνοιξε ένα μέτωπο με το Βερολίνο, το οποίο περιλαμβάνει ανταλλαγή σκληρών ανακοινώσεων, αλλά και γερμανικές προειδοποιήσεις για την ερχόμενη Σύνοδο Κορυφής.

Καθώς το κρίσιμο Συμβούλιο Κορυφής του Δεκεμβρίου πλησιάζει η Τουρκία συνεχίζει την παρελκυστική της τακτική στην Ανατολική Μεσόγειο: Από τη μία στέλνει επίπλαστα μηνύματα για διάλογο με τη χώρα μας, σε μια προσπάθεια να προλάβει τις όποιες αποφάσεις της ΕΕ για κυρώσεις, από την άλλη συνεχίζει τις προκλήσεις της, επεκτείνοντας τη NAVTEX για έρευνες του Oruc Reis στην ελληνική υφαλοκρηπίδα. Και αυτήν ακριβώς την ασυνέπεια λόγων και πράξεων επιχείρησε να καταδείξει ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας την Τρίτη, ο οποίος έφερε προ των ευθυνών τους, τους εταίρους μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, και δείχνοντας την Άγκυρα ως υπαίτια για το γεγονός πως δεν έχει ξεκινήσει ακόμη ο διάλογος.

Μέσα σε όλα αυτά, η Άγκυρα με την άρνησή της να δεχθεί έλεγχο από τη γερμανική φρεγάτα «Αμβούργο» σε τουρκικό πλοίο με ύποπτο φορτίο που έπλεε ανοιχτά της Λιβύης, άνοιξε ένα μέτωπο με το Βερολίνο, το οποίο περιλαμβάνει ανταλλαγή σκληρών ανακοινώσεων, αλλά και γερμανικές προειδοποιήσεις για την ερχόμενη Σύνοδο Κορυφής.

«Καυτές» εβδομάδες

Είναι σαφές ότι οι επόμενες εβδομάδες θα είναι «καυτές» στο μέτωπο των ελληνοτουρκικών: Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας με μια εξόχως αυστηρή δήλωση, σήκωσε τους τόνους κατά της Τουρκίας. Η Άγκυρα, δεν έχει αφήσει «κανένα περιθώριο για οποιοδήποτε θετικό θεματολόγιο στο προσεχές Ευρωπαϊκό Συμβούλιο» σημείωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός και κατήγγειλε την Άγκυρα, ότι «από τον Αύγουστο μέχρι σήμερα, διαρκώς εντείνει τις παράνομες ενέργειες της στην Ανατολική Μεσόγειο, παραβιάζοντας κατάφωρα το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας. Προσπαθεί δια της βίας να δημιουργήσει τετελεσμένα σε βάρος κρατών – μελών της ΕΕ. Περιφρονεί τις σαφείς θέσεις και αποφάσεις της ΕΕ, αλλά και τις εκκλήσεις της Διεθνούς Κοινότητας».

«Δόθηκε στην Τουρκία κάθε ευκαιρία μέχρι σήμερα. Η Τουρκία δεν ανταποκρίθηκε», τόνισε ο κ. Δένδιας και συμπλήρωσε: «Οιαδήποτε εκ του πονηρού εκδήλωση δήθεν “καλής θέλησης” της τελευταίας στιγμής, οποιαδήποτε προσχηματική “θετική” χειρονομία, θα έχει μόνο στόχο να αμβλυνθεί η εικόνα της κατ’ εξακολούθηση απαράδεκτης παραβατικής συμπεριφοράς. Αυτή την φορά, ανεξαρτήτως οψίμων δηλώσεων, η Τουρκία δεν είναι εύκολο να ξεγελάσει την ΕΕ. Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι αφελής. Η Ελλάδα βεβαίως μένει πάντα πιστή στην ιδέα του ειλικρινούς διαλόγου. Αλλά απαιτεί ως προς τούτο συνομιλητή που θα έχει αποδείξει την υπακοή του στο Διεθνές Δίκαιο ως διαρκή επιλογή και όχι ως σημαία ευκαιρίας».

Τα μηνύματα του Δένδια

Ο κ. Δένδιας με την εν λόγω δήλωση, έστειλε πολλαπλά μηνύματα με εξίσου πολλούς αποδέκτες:

  1. Η Αθήνα επιχειρεί να αποθαρρύνει οποιαδήποτε ανειλικρινή προσπάθεια της Άγκυρας να πάνε οι δύο πλευρές σε διάλογο πριν από τη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου. Ήδη από τον Οκτώβριο η ΕΕ είχε ζητήσει από την Άγκυρα να προσέλθει στο τραπέζι του διαλόγου με θετικό πνεύμα. Η απάντηση; Απανωτές NAVTEX για έρευνες και ένα πικνίκ του Ερντογάν στα Βαρώσια, όπου έγραψε στα παλαιότερα των υποδημάτων του τα καλέσματα της διεθνούς κοινότητας.
  2. Υπάρχουν όμως μηνύματα σε Βρυξέλλες και Βερολίνο: Ιδίως το Βερολίνο που είναι το πιο απρόθυμο για επιβολή κυρώσεων λόγω των εμπορικών/ιστορικών τουρκο-γερμανικών δεσμών αλλά και την ισχυρή τουρκική παρουσία στη Γερμανία. Στόχος της Αθήνας είναι οι κυρώσεις που προετοίμασε ο Ζόζεπ Μπορέλ, να τεθούν στο τραπέζι της Συνόδου Κορυφής τον Δεκέμβριο. Δεν αποκλείονται περιοριστικά μέτρα σε βάρος φυσικών προσώπων, ενώ ο Εμανουέλ Μακρόν έχει ζητήσει μέχρι και διακοπή της τελωνειακής ένωσης, κάτι που στην παρούσα φάση δεν φαντάζει ως υλοποιήσιμο.

Ευρωπαϊκή προθεσμία

Το «αυτί» των τούρκων δεν φαίνεται να ιδρώνει ιδιαίτερα: Λίγες ώρες μετά τις σκληρές δηλώσεις Δένδια, οι υδατογραφικές υπηρεσίες της Τουρκίας εξέδωσαν  NAVTEX, οι οποίες απαιτούν την ακύρωση στρατιωτικών ασκήσεων των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, στο κεντρικό και βορειοανατολικό Αιγαίο, σε θαλάσσιες περιοχές γύρω από τη Λήμνο, τη Σαμοθράκη και την Ικαρία.

Ωστόσο, παρά τα «χάδια» της ΕΕ στην Τουρκία το τελευταίο διάστημα, η υπομονή στις Βρυξέλλες φαίνεται να εξαντλείται. Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν τη Δευτέρα, διαμήνυσε πως η Τουρκία οφείλει να δείξει με πράξεις τις προθέσεις της το διάστημα μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής της 10ης και 11ης Δεκεμβρίου. Με άλλα λόγια, η Τουρκία έχει 17 ημέρες προθεσμία ώστε να δείξει θετικά δείγματα γραφής και να αποφύγει τις κυρώσεις.

Νέο μέτωπο

Πάντως, η τουρκική άρνηση για έλεγχο από το πλήρωμα της γερμανικής φρεγάτας σε πλοίο που έπλεε ανοιχτά της Λιβύης ίσως τελικά αποδειχθεί και θρυαλλίδα που θα ξεκλειδώσει τις εξελίξεις στο θέμα των κυρώσεων. Γερμανία και Τουρκία για πρώτη φορά εδώ και καιρό ανταλλάσσουν κατηγορίες, με το Βερολίνο να φτάνει σε σημείο να υπενθυμίσει με δηκτικό τρόπο ότι το θέμα της Άγκυρας θα συζητηθεί στο Συμβούλιο Κορυφής.

Ήδη η Μέρκελ ήταν εξοργισμένη με το γεγονός ότι ο Ερντογάν δεν τήρησε τις υποσχέσεις του αναφορικά με την αποκλιμάκωση στην Ανατολική Μεσόγειο. Το τελευταίο περιστατικό ενδέχεται να αυξήσει τον εκνευρισμό στη γερμανίδα καγκελάριο.

Πάντως οι Τούρκοι συνεχίζουν απτόητοι και επιμένουν στις θέσεις τους. Πέραν των γραφικών εξωφύλλων εφημερίδων της γείτονος που παρουσιάζουν τη Μέρκελ ως πειρατή, ο Τσαβούσογλου,  με δήλωσή του έριξε λάδι στη φωτιά, σημειώνοντας: «Θα δώσουμε την απάντησή μας στο πεδίο. Θα ακολουθήσουμε την πολιτική διάσταση του θέματος (…) Είναι η οδηγία που μας έδωσε ο πρόεδρός μας»

Αλλά και το υπουργείο Εξωτερικών της γείτονος εκφράζει την οργή του για την έρευνα στο πλοίο ανοιχτά της Λιβύης. «Η δύναμη της ΕΕ επιβιβάστηκε στο πλοίο Roseline-A παρανόμως και δίχως τη συναίνεση του κράτους, αγνοώντας τα γραπτά μηνύματα που εστάλησαν από τις τουρκικές αρχές, πριν την αναγκαστική επιβίβαση. (…) Όταν η Τουρκία εξέφρασε τη διαμαρτυρία της για την παράνομη επιβίβαση και επιφυλάχθηκε των δικαιωμάτων της για αποζημίωση, η επιχείρηση Ειρήνη άλλαξε τη θέση της και συνειδητοποίησε πως δε μπορεί να υπάρξει επιβίβαση χωρίς τη συναίνεση της χώρας προέλευσης του σκάφους. Το διεθνές δίκαιο και η ελευθερία της ναυσιπλοΐας, θα πρέπει να γίνει σεβαστή διαρκώς», ανέφερε το τουρκικό ΥΠΕΞ.

Η Γερμανίδα υπουργός Άμυνας Ανεγκρέτ Κραμπ-Καρενμπάουερ δήλωσε πως οι διαμαρτυρίες της Τουρκίας είναι αδικαιολόγητες. Τη Δευτέρα, η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Γερμανίας, τόνισε πως «μπορώ σας πω ότι συνολικά η συμπεριφορά της Τουρκίας βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Δεκεμβρίου. Και εκεί σίγουρα θα τεθούν και περιστατικά αυτού του είδους».

Προ των ευθυνών της η Γερμανία

Είναι πλέον κάτι παραπάνω από εμφανές πως η Γερμανία θα πρέπει να πάρει θέση, να αφήσει τις απόπειρες διαμεσολάβησης που δεν βρίσκουν ευήκοα ώτα στη γειτονική χώρα και να ξεμπλοκάρει τις διαδικασίες, μπας και συνετιστεί επιτέλους ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν που έχει ξεσαλώσει όλο το τελευταίο διάστημα. Και εάν το μήνυμα του κ. Δένδια δεν έφτασε στα αυτιά της Μέρκελ, οι τουρκικές άναρθρες κραυγές για το περιστατικό με τη γερμανική φρεγάτα θα έπρεπε να αφυπνίσουν την ηγεσία στην Γερμανία. Η συνέχεια τις επόμενες εβδομάδες…


σχετικα αρθρα