ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Τον Δεκέμβριο διπλασιάζεται το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα - Η αξιωματική αντιπολίτευση λέει όχι σε κάθε κυβερνητική δράση

Δημοσίευση 25 Νοεμβρίου 2020, 13:00 / Ανανεώθηκε 25 Νοεμβρίου 2020, 17:38
Μητσοτάκης: Τον Δεκέμβριο διπλασιάζεται το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα - Η αξιωματική αντιπολίτευση λέει όχι σε κάθε κυβερνητική δράση
Facebook Twitter Whatsapp

«Το νομοσχέδιο υπηρετεί κι ένα κεντρικό στόχο της κυβέρνησης. Συνέχιση ελάφρυνσης νοικοκυριών κι επιχειρήσεων και ενίσχυση της απασχόλησης μέσω της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών», ξεκίνησε την ομιλία του ο πρωθυπουργός.

Τα μέτρα στήριξης της οικονομίας, παρουσίασε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την παρέμβασή του στη Βουλή για το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας. Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε πως διπλασιάζεται το ποσό για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα τον Δεκέμβριο, ενώ έκανε αναφορά στις αλλαγές που φέρνει η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών. Επιπρόσθετα, εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στην αντιπολίτευση.

«Το νομοσχέδιο υπηρετεί κι ένα κεντρικό στόχο της κυβέρνησης. Συνέχιση ελάφρυνσης νοικοκυριών κι επιχειρήσεων και ενίσχυση της απασχόλησης μέσω της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών», ξεκίνησε την ομιλία του ο πρωθυπουργός.

Παρά την εξαιρετικά προβληματική συγκυρία η κυβέρνηση μένει συνεπής στη συμφωνία της με τους πολίτες. Αλλάζει τη χώρα και κάνει πράξη ό,τι λέει, τόνισε.

Διαβάστε αναλυτικά την πρωτολογία του πρωθυπουργού

«Το εργασιακό νομοσχέδιο προσφέρει ασπίδες προστασίας σε εργαζόμενους και άνεργους και συνεχίζει με σταθερά βήματα στον δρόμο της κεντρικής στρατηγικής μας κατεύθυνσης: οι πολίτες να απαλλάσσονται σταδιακά από βάρη και ταυτόχρονα να τονώνεται η απασχόληση», πρόσθεσε.

Για μείωση ασφαλιστικών εισφορών: Το μη μισθολογικό κόστος παραμένει δυσανάλογα μεγάλο στη χώρα μας. Η μείωση ενισχύει τα ταμεία των επιχειρήσεων και τα πορτοφόλι των εργαζομένων. Ωφελεί σχεδόν 2 εκατ. εργαζόμενους.

«Αυτή η κυβέρνηση έχει μειώσει και τα κέρδη των επιχειρήσεων και το μισθολογικό κόστος με την παρέμβαση που κάνει», υπογράμμισε.

«Το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα διπλασιάζεται για τον Δεκέμβριο για τους σχεδόν 500.000 δικαιούχους. Είναι συνταγματικά θεσμοθετημένο. Είναι ένας μηχανισμός στήριξης των αδύναμων συμπολιτών μας που άντεξε στον χρόνο», τόνισε.

«Την κοινωνική στόχευση του νομοσχεδίου συμπληρώνουν μια σειρά διατάξεων».

«Διπλασσιάζονται οι συντάξεις των τέκνων που έχουν χάσει και τους δύο γονείς τους. Υπάλληλοι του Δημοσίου και στρατιωτικοί που πάσχουν από ορθοστατική διαταραχή ή κυστική ίνωση, θα έχουν δικαίωμα συνταξιοδότησης στα 15 έτη εργασίας. Διευρύνεται το πρόγραμμα στέγαση και εργασία για την αυτόνομη διαβίωση», είπε.

Στόχος της σημερινής μου παρέμβασης είναι να βεβαιώσω ότι μπροστά στην κρίση κορωνοϊού η πολιτεία είναι δίπλα σε κάθε Έλληνα και Ελληνίδα, πρόσθεσε.

Η απασχόληση και η υγεία της οικονομίας συνδέονται με τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων γι αυτό και προς αυτές έχουν κατευθυνθεί 9 δισ. ευρώ, θα φθάσουν τα 11 δις. Μέχρι το τέλος του έτους, συμπλήρωσε.

Για επιστρεπτέα προκαταβολή: εξαιρετικά επιτυχημένο μέτρο. Μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που δεν έχουν εύκολη πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό.

Μόλις προχθές, 79.000 επιχειρήσεις μοιράστηκαν 420 εκατ. από τον 4ο κύκλο του προγράμματος. Ακόμα 143.000 επιχειρήσεις θα δουν 700 εκατομμύρια στους λογαριασμούς τους. Σε λιγότερο από μια εβδομάδα η κυβέρνηση στήριξε με πραγματική ρευστότητα παραπάνω από 220.000 επιχειρήσεις. Θέλουμε να μείνουν ζωντανές οι επιχειρήσεις.

«Απέναντι σε όλα αυτά η αξιωματική αντιπολίτευση αδυνατεί να εκφέρει τεκμηριωμένη πρόταση. Λέει «όχι» σε κάθε κυβερνητική δράση. Ακούμε όμως κι έναν πολλαπλασιασμό. Δίνουν πάντα τα διπλάσια από αυτά που δίνει η κυβέρνηση, για παράδειγμα οι προσλήψεις στην υγεία. Αυτή η φόρμουλα δεν δουλεύει ούτε για τα δημοσκοπικά σας ποσοστά. Δεν χτίζεται αξιοπιστία σε μαι εποχή που η κοινωνία αναζητά ενότητα και σαφή πολιτικό λόγο», τόνισε ο πρωθυπουργός.

«Μαθήματα συμπεριφοράς από εσάς κ. Τσίπρα δεν δέχομαι»

«Αυτή την κρίση μπορούμε να την αντιμετωπίσουμε με σεμνότητα και ταπεινότητα, με εγκράτεια και με μια διαρκή επιθυμία να γινόμαστε όλο και καλύτεροι. Για ποια επικοινωνία μιλάμε; Ο μισός μου χρόνος και πάνω αφιερώνεται στην αντιμετώπιση του προβλήματος. Δουλεύουμε για να δώσουμε λύσεις. (…)Η κρίση του 2015 ήταν δικό σας δημιούργημα κύριε Τσίπρα. Μην κάνουμε συγκρίσεις. Να κοιτάξουμε τι έχουμε κάνει και πως μπορούμε να γίνουμε καλύτεροι», είπε αρχικά στη δευτερολογία του ο πρωθυπουργός και συνέχισε:

«Λέτε ότι η κατάσταση είναι εκτός ελέγχου. Αλλά όταν ένας συμπολίτης μας χρειαστεί βοήθεια, θα την έχει γιατί αυξήσαμε τις κλίνες covid και τις ΜΕΘ».

Ως προς τη δήλωση του κ. Γεραπετρίτη, τόνισε: «Είναι ανέντιμο αυτό που κάνετε. Είπε αυτό που είπα και γω. Προφανώς θέλουμε περισσότερες ΜΕΘ. Αλλά είναι η τελευταία γραμμή άμυνας του ΕΣΥ. Αλλά προνοήσουμε ώστε να πνίξουμε τη διασπορά, όσες ΜΕΘ και να έχουμε δεν θα αρκούν. Σταματήστε να διαστρεβλώνετε τα όσα είπε ο κ. Γεραπετρίτης και τα όσα είπα εγώ. (…) Έχετε πει όμως μια κουβέντα για την τήρηση των περιοριστικών μέτρων; Έχετε ενθαρρύνει ως κόμμα τους πολίτες να τηρούν τα μέτρα; Να αποφεύγουν συναθροίσεις, να μην κυκλοφορούν. Η χαιρεκακία κάποιων στελεχών σας δεν κρύβετε. Μη μου κάνετε εμένα μαθήματα συμπεριφοράς όταν έχετε το φαινόμενο Πολάκη στο κόμμα σας. Έχετε μια ευκαιρία να πάρετε αποστάσεις, από αυτά τα φαινόμενα».

«Εμείς καταφέραμε εν μέσω πανδημίας, σε πρωτοφανείς συνθήκες πίεσης, αυτά τα αποτελέσματα με τις ΜΕΘ. Και αυτά τα αποτελέσματα δεν αμφισβητούνται. Ανέσυρα από το αρχείο μου κάποιες ανακοινώσεις της ΠΟΕΔΗΝ. Διαβάστε τι έλεγε η ΠΟΕΔΗΝ για το ΕΣΥ επί δικών σας ημερών το 2017 και 2018. Για το πόσοι ασθενείς έπρεπε να μπουν σε ΜΕΘ και δεν έμπαιναν λόγω ελλείψεων σε προσωπικό. Και αυτά σε περίοδο που δεν υπήρχε πανδημία», συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης.

Κλιμακώνοντας τα πυρά του κατά του κ. Τσίπρα, τόνισε: «Το ΕΣΥ όπως το οραματιζόμαστε είναι ο πυλώνας καθολικής πρόσβασης των πολιτών σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας. Και η συζήτηση για το νέο ΕΣΥ πρέπει να ξεκινήσει με οργανωμένο τρόπο όταν περάσει η πανδημία. Κι εμείς το νέο ΕΣΥ θα το στηρίξουμε στην πράξη».

Για δημόσιο και ιδιωτικό τομέα: «Οι κόσμοι της παραγωγής και της εργασίας οφείλουν να συναντηθούν για την αμοιβαία ευημερία. Αυτή είναι η πολτiης μας. Είναι δίκαιη. Στρέφει το βλέμμα σε αυτούς που δοκιμάζονται περισσότερο».

«Ενοχλείστε όταν η κυβέρνηση στηρίζει το ΕΣΥ. Δεν έχετε καταλάβει πως η ΝΔ είναι μια μεγάλη λαϊκή παράταξη. Όλα αυτά είναι απαντήσεις ως προς την επιμονή σας να παρουσιάζετε να παρουσιάζει κάτι που πολύ απλά δεν υπάρχει. Και τελικά δεν σας ακούει κανένας», συνέχισε ο πρωθυπουργός.

Ως προς τα οικονομικά ζητήματα, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως «δώσαμε 1,1 δισ. ευρώ σε 225.000 επιχειρήσεις. Μπορεί να συνομιλείτε με ΜμΕ που να έχουν προβλήματα. Αλλά πότε μια κυβέρνηση σε μια περίοδο κρίσης, δεν κινήθηκε ταχύτερα για να στηρίξει τις επιχειρήσεις. Και δεν έχει περάσει αρκετός χρόνος ώστε να ξεχαστούν τα πεπραγμένα σας. Εσείς διαλύσατε τη μεσαία τάξη. Εμείς μειώνουμε το μη μισθολογικό κόστος. Εμείς στηρίζουμε τις μικρές επιχειρήσεις με τις αναστολές και την επιστρεπτέα προκαταβολή. Εμείς είμαστε αυτοί που επιδοτούμε την εργασία και όχι την ανεργία».

«Ζήτησα από τον κ. Κικίλια να επικοινωνήσει με όλα τα κόμματα ώστε σε συνεννόηση να δρομολογηθεί μια μεγάλη εκστρατεία επικοινωνίας για να πείσουμε την κοινωνία για την ανάγκη να εμβολιαστούν όσο περισσότεροι γίνεται», επεσήμανε ο πρωθυπουργός.

Η δευτερολογία του πρωθυπουργού

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις