current views are: 4

26 Νοεμβρίου 2020
Δημοσίευση12:31

Στο «τραπέζι» χριστουγεννιάτικη χαλάρωση lockdown δύο ταχυτήτων – Η κόντρα της «ενσυναίσθησης» με τη λογική και η μεσαία τάξη

Βήμα-βήμα οι αποφάσεις της κυβέρνησης. Ποια σχέδια είναι στο «τραπέζι» για την άρση του lockdown. Η κόντρα του πρωθυπουργού με τον Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή και το μήνυμα στη μεσαία τάξη.

Δημοσίευση 12:31’

Βήμα-βήμα οι αποφάσεις της κυβέρνησης. Ποια σχέδια είναι στο «τραπέζι» για την άρση του lockdown. Η κόντρα του πρωθυπουργού με τον Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή και το μήνυμα στη μεσαία τάξη.

Έντονος προβληματισμός ως προς το εάν θα έπρεπε να αποφασιστεί οριζόντια και ταυτόχρονη χαλάρωση του lockdown σε όλη τη χώρα ενόψει των Χριστουγέννων επικρατεί στο κυβερνητικό επιτελείο, όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές με τις οποίες συνομίλησε το Newpost. Ο κυβερνητικός εκπροσωπος Στέλιος Πέτσας δήλωσε ότι το γενικό lockdown παρατείνεται μέχρι στις 6πμ της 7ης Δεκεμβρίου, όπως αναμενόταν.

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής επιδημιολογικά στοιχεία η Αττική παρουσιάζει μία καλύτερη εικόνα ως προς την επιπέδωση των κρουσμάτων γεγονός που αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας για μείωση τους μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου. Εάν δεν υπάρξουν ανατροπές, το πιο πιθανό σενάριο είναι από τις 7 Δεκεμβρίου να μπορεί να μπει σε εφαρμογή το σχέδιο για την σταδιακή και μερική άρση του lockdown ενόψει των Χριστουγέννων.

Αντίθετα, η Θεσσαλονίκη όπως κι άλλες περιοχές όπως είναι οι Σέρρες, η Λάρισα, η Αιτωλοακαρνανία, η Μαγνησία, Αχαΐα και Λέσβος συνεχίζουν να παρουσιάζουν ένα επιβαρυμένο επιδημιολογικό φορτίο. Τα απαγορευτικά μέτρα που πάρθηκαν με καθυστέρηση όπως ομολογούν όλες οι πλευρές αλλά και εξαιτίας της συνεχιζόμενης χαλάρωσης ιδιαίτερα των Θεσσαλονικέων, δεν έχουν ακόμη αποδώσει εκείνα τα αποτελέσματα που θα επέτρεπαν να εφαρμοστεί και εκεί ταυτόχρονα η σταδιακή άρση του lockdown που θα ισχύσει στην Αττική και σε αρκετές άλλες περιοχές στα νότια της χώρας – κυρίως κάτω από την Λάρισα – και όπου αλλού η κατάσταση της διασποράς φέρεται να είναι υπό έλεγχο.

Οι αποφάσεις και οι σχεδιασμοί θα γίνονται βήμα – βήμα, όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Η πίεση στο εθνικό σύστημα υγείας είναι μεγάλη. Σήμερα έγινε αερομετακομιδή τριών βαριά ασθενών COVID-19 με C 130 από την Δράμα στην Αθήνα, ελλείψει Μονάδων Εντατικής Θεραπείας στους γύρω νομούς. Χθες το βράδυ έγινε αεροδιακομιδή περιστατικού Covid-19 με ελικόπτερο της Πυροσβεστικής Super Puma από την Άνδρο στην Αθήνα.

Στη Βουλή

Η κόντρα Μητσοτάκη – Τσίπρα στη Βουλή ανέδειξε τις δύο στρατηγικές. Ο πρωθυπουργός κατηγόρησε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ για «ανεύθυνη καταγγελία» και «ανέξοδη πλειοδοσία». Ο Αλέξης Τσίπρας τον Κυριάκο Μητσοτάκη για έλλειψη «εσυναίσθησης» (είναι η νέα λέξη που χρησιμοποιεί τελευταία) και «πλήρη απώλεια συναισθηματικής νοημοσύνης».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ συνέχισε την εκστρατεία παραποίησης των λεγόμενων του Γιώργου Γεραπετρίτη απομονώνοντας την φράση ότι αν έχουμε περισσότερες ΜΕΘ θα υπάρχουν περισσότεροι νεκροί, ενώ αυτό που είπε ο υπουργός Επικρατείας ήταν ότι θα ήθελε να έχουμε και 5.000 ΜΕΘ αλλά οι ΜΕΘ «δεν είναι η λύση του ζητήματος, θα πρέπει πρώτα απ’ όλα να προφυλασσόμαστε εμείς οι ίδιοι ώστε να μη χρειάζεται να προσφεύγουμε στις ΜΕΘ». Ο Κυριάκος Μητσοτάκης άφησε αιχμές σε βάρος του Αλέξη Τσίπρα, λέγοντας ότι αυτό που κάνει είναι «ανέντιμο και άδικο» για τον υπουργό Επικρατείας. Λίγες ώρες αργότερα η πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ Όλγα Γεροβασίλη δήλωσε ότι «έχουμε lockdown διότι δεν έχουμε πολλές ΜΕΘ» ανοίγοντας ένα νέο κύκλο αντιπαραθέσεων λόγω του αυτογκόλ στα δίχτυα του ΣΥΡΙΖΑ.

Η μεσαία τάξη

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε εκτάκτως στη Βουλή χθες για να στείλει ένα μήνυμα στην μεσαία τάξη και να δώσει ένα ακόμη δείγμα της στρατηγικής του, η οποία δεν είναι επιδοματική αλλά στόχο έχει την αύξηση του προσωπικού και οικογενειακού εισοδήματος όπως εξηγούσαν κυβερνητικές πηγές στο Newpost.

Στη λογική αυτή κινείται η περαιτέρω μείωση των ασφαλιστικών εισφορών. «Με τη νέα υποχώρηση τους κατά τις 3 μονάδες, οι ασφαλιστικές εισφορές στη χώρα μας θα φτάσουν, τον επόμενο χρόνο, στο ιστορικό χαμηλό των 36,66» δήλωσε στο NEWPOST κυβερνητική πηγή. Αυτό το μέτρο ωφελεί 265.212 επιχειρήσεις και σχεδόν δύο εκατομμύρια εργαζόμενους.
Πρακτικά σημαίνει ότι υπάρχει ετήσιο κέρδος 228 ευρώ για τον μισθωτό των 1.000 ευρώ, 342 ευρώ για όποιον αμείβεται με 1.500 ευρώ. Και 456 ευρώ για μισθό των 2.000 ευρώ.

Ο διπλασιασμός του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος τον μήνα Δεκέμβριο για τους περίπου 500.000 δικαιούχους, την οποίαν επίσης ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στη Βουλή έχει στόχο να σταλεί μήνυμα στήριξης και των αδύναμων τάξεων που αποτελούν εκλογικό στόχο του ΣΥΡΙΖΑ.

Όσον αφορά στον ισχυρισμό του ΣΥΡΙΖΑ ότι η κυβέρνηση της ΝΔ δεν θέλει την ενίσχυση του ΕΣΥ, γιατί έχει νεοφιλελεύθερη προσέγγιση, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας απάντησε με τα εξής στοιχεία:

*Αυξήθηκαν οι ΜΕΘ κατά 123% (από 557 σε 1242).

*Αυξήθηκε ο προϋπολογισμός για το Εθνικό Σύστημα Υγείας κατά 25% (από τα 3,8 δις πριν την πανδημία στα 4,8 δις σήμερα).

*Αυξήθηκε το προσωπικό που υπηρετεί στο ΕΣΥ κατά 14%, μέσα με μερικούς μήνες (από 88.690 σε 100.984).

*Θα μονιμοποιηθούν, ύστερα από κρίση, περισσότεροι από 4000 γιατροί και νοσηλευτές.


σχετικα αρθρα