ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δένδιας στο Bloomberg: Οι ηγέτες της ΕΕ να δείξουν στην Τουρκία τα όριά της

Δημοσίευση 27 Νοεμβρίου 2020, 12:00 / Ανανεώθηκε 27 Νοεμβρίου 2020, 12:03
Δένδιας στο Bloomberg: Οι ηγέτες της ΕΕ να δείξουν στην Τουρκία τα όριά της
Facebook Twitter Whatsapp

«Η Ευρώπη δεν μπορεί να προσποιείται ότι η Τουρκία ενεργεί ως παίκτης που γίνεται αποδεκτός στην περιοχή», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών σε συνέντευξή του στο Bloomberg.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Η Ελλάδα κάλεσε τους Ευρωπαίους εταίρους της να θέσουν σαφή όρια ως προς το ποιες ενέργειες θα ανεχθούν από την Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο, σύμφωνα με τον Νίκο Δένδια.

"Η Ευρώπη δεν μπορεί να προσποιείται ότι η Τουρκία ενεργεί ως παίκτης που γίνεται αποδεκτός στην περιοχή", δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών σε συνέντευξή του στο Bloomberg News την Τετάρτη.

Η Ελλάδα αναμένει από τους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να καταστήσουν σαφές ότι το μπλοκ συμφωνεί ότι οι τουρκικές ενέργειες στην περιοχή είναι καταστροφικές. Η ΕΕ θα χρειαστεί νέα μέτρα για να κάμψει την "παραβατική και προκλητική πολιτική" της Άγκυρας, είπε ο κ. Δένδιας.

Οι εντάσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας ήταν υψηλότερες από ό,τι συνήθως από το καλοκαίρι, όταν η Τουρκία ξεκίνησε έρευνες για φυσικό αέριο και πετρέλαιο σε αμφισβητούμενα τμήματα της ανατολικής Μεσογείου, σημειώνεται στο δημοσίευμα.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες τον Οκτώβριο κάλεσαν την Άγκυρα να απόσχει από τη μονομερή εξερεύνηση υδρογονανθράκων σε αμφισβητούμενα ύδατα, λέγοντας ότι παραβιάζει το διεθνές δίκαιο. Ωστόσο, η Τουρκία επανέλαβε τις έρευνες, καθιστώντας ακόμη πιο προβληματική οποιαδήποτε διαπραγμάτευση με την Ελλάδα για την οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων.

"Σίγουρα βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη στιγμή στη σχέση μας με την Τουρκία", δήλωσε ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την Τρίτη στις Βρυξέλλες. "Οι ηγέτες θα πρέπει να πάρουν μια απόφαση" για το αν θα εγκρίνουν περισσότερες κυρώσεις, είπε.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κάλεσε την Πέμπτη τους ηγέτες της ΕΕ "να αναλάβουν δράση και να επιβάλουν αυστηρές κυρώσεις ως απάντηση στις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας", σηματοδοτώντας τη σκληρότερη διάθεση στην Ευρώπη για την Άγκυρα πριν από τη σύνοδο κορυφής στις 10-11 Δεκεμβρίου.

"Η Ευρώπη πρέπει να δείξει τα όρια αυτής της συμπεριφοράς", καθώς έρχεται σε αντίθεση με όλα όσα αντιπροσωπεύει η ΕΕ, δήλωσε ο Δένδιας στη συνέντευξη. Εάν δεν αναληφθεί δράση, άλλες χώρες θα μπορούσαν να συμπεράνουν ότι μπορούν να ενεργήσουν ασύδοτα και "η Τουρκία θα έχει την εντύπωση ότι μπορεί να συνεχίσει την τρέχουσα συμπεριφορά της χωρίς κανένα περιορισμό", είπε.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις