ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Ερντογάν τον χαβά του: Βγάζει τη γλώσσα στο ευρωκοινοβούλιο - Τούρκος εισαγγελέας ερευνά την γερμανική νηοψία - Προ των ευθυνών της η ΕΕ

της Χριστίνας Κοραή - Δημοσίευση 27 Νοεμβρίου 2020, 16:00 / Ανανεώθηκε 27 Νοεμβρίου 2020, 16:20
Ο Ερντογάν τον χαβά του: Βγάζει τη γλώσσα στο ευρωκοινοβούλιο - Τούρκος εισαγγελέας ερευνά την γερμανική νηοψία - Προ των ευθυνών της η ΕΕ
Facebook Twitter Whatsapp

Η Ελλάδα ασκεί διπλωματικές πιέσεις ώστε αυτή τη φορά η Ευρώπη να μην κάνει τα «στραβά μάτια» στις τουρκικές προκλήσεις. 

Πιέσεις στην ΕΕ να μην κλείσει και αυτήν τη φορά τα μάτια στην τουρκική προκλητικότητα που κλιμακώνεται, ασκεί η Αθήνα θέτοντας στην ουσία προ των ευθυνών τους τα άλλα «25» κράτη - μέλη. Στη Σύνοδο Κορυφής στις 10 – 11 Δεκεμβρίου θα συζητηθεί το θέμα των κυρώσεων μετά την περίοδο χάριτος που έδωσε η Σύνοδος του Οκτωβρίου στην Τουρκία να σταματήσει τις μονομερείς ενέργειες και να δείξει ότι πραγματικά θέλει τον διάλογο με την Ελλάδα.

Κανείς δεν μπορεί να προεξοφλήσει αυτή τη στιγμή ότι θα υπάρξει απόφαση για κυρώσεις. Είναι ξεκάθαρο ότι έχει αυξηθεί το μέτωπο των χωρών που τάσσονται υπέρ. Όμως υπάρχει ακόμη δρόμος για την επίτευξη του τελικού σκοπού που είναι η ομοφωνία που αποτελεί την αναγκαία προϋπόθεση για την λήψη μιας απόφασης.

Η συνεχιζόμενη αμηχανία και ασαφής θέση της ΕΕ καταγράφεται σε μια περίοδο που η Τουρκία προβαίνει από τη μία πρόκληση στην άλλη, ενώ γνωρίζει ότι η Σύνοδος του Δεκεμβρίου ενδεχομένως να αποφασίσει κυρώσεις σε βάρος της. Στην ουσία ο Ερντογάν βγάζει τη γλώσσα στους «28» ηγέτες. Συνεχίζει τον χαβά του.

Η τελευταία πρόκληση ξεκίνησε όταν με εντολή της Άγκυρας σταμάτησε η νηοψία την οποίαν έκαναν Γερμανοί στρατιώτες σε ύποπτο τουρκικό πλοίο για το οποίο υπήρχαν πληροφορίες ότι μπορεί να έσπασε το εμπάργκο όπλων στην Λιβύη που αποφάσισε ΟΗΕ. Τα ταπεινωτικά πλάνα που έπαιξαν στην τηλεόραση με τους Τούρκους ναυτικούς να ελέγχονται με σηκωμένα τα χέρια από τους Γερμανούς στρατιώτες έκαναν έξαλλο τον σουλτάνο. Για μια φορά ακόμη στοχοποίησε την Ελλάδα ότι εκείνη βρίσκεται πίσω από την νηοψία διότι την εντολή την έδωσε ο Έλληνας διοικητής της επιχείρησης «Ειρήνη» του ΟΗΕ που ελέγχει το εμπάργκο όπλων στην περιοχή.

Η Γερμανία ανέλαβε πλήρως την ευθύνη της νηοψίας. Αλλά ο Ερντογάν επιμένει να στοχοποιεί την Ελλάδα. Σε μια στιγμή που η τουρκική οικονομία κλονίζεται και καλεί τον Εμίρη του Κατάρ να ρίξει 10 δις για να τη σώσει, καλλιεργεί τα εθνικιστικά αντανακλαστικά του εκλογικού του κοινού σε βάρος της Ελλάδας. Όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η Ελλάδα είναι το υπογάστριο των Τούρκων και εκεί χτυπάει ο σουλτάνος, προκειμένου να ξεπεράσει την κριτική που δέχεται από την αντιπολίτευση αλλά και να κρατήσει χαμηλά τις αντιδράσεις των φτωχών που γίνονται όλο και φτωχότεροι.

Μηνύματα Δένδια

Η Αθήνα τρέχει νέο μαραθώνιο για απόφαση της Συνόδου Κορυφής που θα μπορούσε να πονέσει την Τουρκία.

«Η Ευρώπη δεν μπορεί να προσποιείται ότι η Τουρκία ενεργεί με αποδεκτό τρόπο στην περιοχή», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας σε συνέντευξή του στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg. «Η Ευρώπη πρέπει να θέσει όρια στη συμπεριφορά της» τόνισε, επισημαίνοντας ότι αυτή έρχεται σε αντίθεση με όλα όσα αντιπροσωπεύει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Εάν δεν υπάρξει αντίδραση, «η Τουρκία θα έχει την εντύπωση ότι μπορεί να συνεχίσει την ίδια συμπεριφορά χωρίς κανένα περιορισμό» δήλωσε.

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και τα μηνύματα που έστειλε στην ΕΕ ο κ.Δένδιας σε άλλη συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο «Al Arabiya».

«Ορισμένες φορές η ΕΕ επέτρεψε στην Τουρκία να καταλήξει σε λανθασμένα συμπεράσματα, και αυτό δεν είναι καλό για την Τουρκία, δεν είναι καλό για την Ένωση, δεν είναι καλό για την ειρήνη και τη σταθερότητα στη Μεσόγειο και στην ευρύτερη περιοχή» δήλωσε. «Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να καταλήξει σε συμπεράσματα που θα δώσουν στην Τουρκία ένα σαφές σημάδι ότι έχει ξεπεράσει τα όρια, ότι η συμπεριφορά της είναι απαράδεκτη".

Κάηκαν τα περί «προβοκάτσιας»

Κάηκαν και με τη βούλα της ΕΕ οι ισχυρισμοί του Ερντογάν περί ελληνικής «προβοκάτσιας» στην γερμανική νηοψία του τουρκικού πλοίου στα ανοιχτά της Λιβύης. Όπως αποκάλυψε το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa) για το τουρκικό εμπορικό πλοίο «Rosaline A» υπήρχαν από καιρό υποψίες ότι χρησιμοποιείται για παράνομες παραδόσεις όπλων στην Λιβύη και είχε συνταχθεί ακόμη και ειδική έκθεση από εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ σε θέματα εμπάργκο όπλων.

Υπενθυμίζεται ότι η γερμανική κυβέρνηση ενοχλήθηκε σφόδρα από την τουρκική άρνηση για την ολοκλήρωση της νηοψίας και ξεκαθάρισε ότι όλες οι ενέργειες έγιναν νόμιμα. Η Τουρκία στο παρελθόν είχε αρνηθεί έλεγχο από ελληνική φρεγάτα σε άλλο τουρκικό πλοίο στα ανοιχτά της Λιβύης. Την εντολή την είχε δώσει ο τότε Ιταλός διοικητής της ειρηνευτικής επιχείρησης «Ειρήνη» του ΟΗΕ, ενώ την οργή του Εμανουέλ Μακρόν προκάλεσε τουρκικό πλοίο που «έκοψε» το σήμα γαλλικής φρεγάτας που συμμετείχε στην αποστολή του ΟΗΕ και πάλι στα ανοιχτά της Λιβύης.

Η Άγκυρα κατηγορεί τη Γερμανία για παράνομο έλεγχο και για μη εξουσιοδοτημένη χρήση βίας.

Τούρκος εισαγγελέας ξεκίνησε σήμερα έρευνα για τη νηοψία στο τουρκικό πλοίο από το πλήρωμα της γερμανικής φρεγάτας, κλιμακώνοντας ακόμη περισσότερο την διαμάχη με τη Γερμανία έστω κι αν κατηγορεί την Ελλάδα ότι κρύβεται πίσω από αυτήν.

Η Τουρκία απέρριψε και το ψήφισμα του ευρωκοινοβουλίου για τα Βαρώσια το οποίο κατηγορεί για «προκατάληψη». «Απορρίπτουμε πλήρως το μη δεσμευτικό ψήφισμα που ενέκρινε η Γενική Συνέλευση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ΕΚ) για τη χώρα μας και την "Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου», όπως αποκαλεί το ψευδοκράτος ενώ την Κυπριακή Δημοκρατία την οποία δεν αναγνωρίζει αποκαλεί «Ελληνοκυπριακή Διοίκηση Νότιας Κύπρου».

Με πρωτοβουλία του Βαγγέλη Μεϊμαράκη, του Λευτέρη Χριστοφόρου και της Λουκά Φουρλά, πέρασε με ευρεία πλειοψηφία (440 ψήφοι υπέρ, 193 κατά) τροπολογία με την οποία το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ζητάει να επιβληθούν «αυστηρές κυρώσεις στην Τουρκία ως απάντηση στις παράνομες δραστηριότητές της».