current views are: 10

3 Δεκεμβρίου 2020
Δημοσίευση19:59

Εμπάργκο όπλων στην Τουρκία θα ζητήσει ο Μητσοτάκης στην Σύνοδο – Καμπανάκια για Ερντογάν από δημοσκοπήσεις και αντιπολίτευση – Κενή η λίστα των κυρώσεων

Η κυβέρνηση γνωρίζει ότι συγκεντρώνει ελάχιστες πιθανότητες το ενδεχόμενο οι τρεις συγκεκριμένες χώρες θα υπαναχωρήσουν από αυτά τα προγράμματα καθώς κρίσιμη παράμετρος είναι τα εθνικά συμφέροντα τους. Επίσης δεν θα πρέπει να υπάρχουν αυταπάτες ότι μπορεί να παγώσει η τελωνειακή ένωση με την Τουρκία, γιατί και σε αυτόν τον τομέα είναι πάρα πολλά τα λεφτά.

Δημοσίευση 19:59’

Η κυβέρνηση γνωρίζει ότι συγκεντρώνει ελάχιστες πιθανότητες το ενδεχόμενο οι τρεις συγκεκριμένες χώρες θα υπαναχωρήσουν από αυτά τα προγράμματα καθώς κρίσιμη παράμετρος είναι τα εθνικά συμφέροντα τους. Επίσης δεν θα πρέπει να υπάρχουν αυταπάτες ότι μπορεί να παγώσει η τελωνειακή ένωση με την Τουρκία, γιατί και σε αυτόν τον τομέα είναι πάρα πολλά τα λεφτά.

Εμπάργκο όπλων στην Τουρκία από χώρες της ΕΕ που την προμηθεύουν με αμυντικό εξοπλισμό τον οποίο χρησιμοποιεί για να απειλήσει και να εκβιάσει άλλα κράτη – μέλη, θα ζητήσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη Σύνοδο Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί στις 10 – 11 Δεκεμβρίου. Φωτογραφίζει κυρίως τρεις χώρες, την Γερμανία, την Ισπανία και την Ιταλία οι οποίες έχουν σε εξέλιξη εξοπλιστικά προγράμματα με την Τουρκία συνολικού ύψους άνω των 10 δισ. ευρώ.

«Μετά από μεγάλη προσπάθεια της Ελλάδας, της Κύπρου και άλλων χωρών έχουμε τα συμπεράσματα της Συνόδου του Οκτωβρίου που είναι σαφέστατα για το πλαίσιο κυρώσεων για να ενεργοποιηθούν» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας. «Το Νοέμβριο υπήρξε η αναφορά του πρωθυπουργού για το εμπάργκο όπλων» τόνισε. «Και τα δύο θα συζητηθούν».

Η κυβέρνηση γνωρίζει ότι συγκεντρώνει ελάχιστες πιθανότητες το ενδεχόμενο οι τρεις συγκεκριμένες χώρες θα υπαναχωρήσουν από αυτά τα προγράμματα καθώς κρίσιμη παράμετρος είναι τα εθνικά συμφέροντα τους. Επίσης δεν θα πρέπει να υπάρχουν αυταπάτες ότι μπορεί να παγώσει η τελωνειακή ένωση με την Τουρκία, γιατί και σε αυτόν τον τομέα είναι πάρα πολλά τα λεφτά. Γύρω στα 69 δισ. ευρώ σε διάφορα προϊόντα εξάγουν ευρωπαϊκές χώρες προς την Τουρκία κι άλλα τόσα, γύρω στα 68 δισ. ευρώ -με πολύ ευνοϊκές ρυθμίσεις για μια χώρα εκτός ΕΕ- εισάγονται στην Ευρώπη προϊόντα από την Τουρκία. Παράλληλα ισπανικές και ιταλικές τράπεζες κυρίως, είναι εκτεθειμένες σε μεγάλο δανεισμό από τουρκικούς κολοσσούς που κλονίζονται κι αυτοί μέσα στην περιδίνηση στην οποίαν έχει περιέλθει η τουρκική οικονομία.

Το εμπάργκο όπλων στην Τουρκία που πρώτη εφήρμοσε η Ολλανδία το 2019, λόγω του πολέμου στη Συρία, είναι ένα «όπλο» στην ελληνική φαρέτρα προκειμένου να καταδείξει στην ευρωπαΐκή κοινωνία την μεγάλη υποκρισία που υπάρχει μέσα σε μία ΕΕ όπου θα έπρεπε να κυριαρχούν οι αρχές της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης. Η πίεση ιδιαίτερα προς τη Γερμανία που παίζει καθοριστικό ρόλο στη λήψη των αποφάσεων της ΕΕ, από την ελληνική και την κυπριακή πλευρά, θα συνεχιστεί. Αύριο Παρασκευή θα μεταβεί στη Λευκωσία, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας όπου θα έχει συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη και τον ομόλογο του Νίκο Χριστοδουλίδη προκειμένου Ελλάδα και Κύπρος να συντονίσουν την στρατηγική τους ενόψει της Συνόδου της επόμενης εβδομάδας.

Ποια λίστα;

Το θέμα των κυρώσεων αναδεικνύεται σε ένα πολύ δύσκολο σταυρόλεξο καθώς δεν υπάρχει ομοφωνία μεταξύ των «27» κρατών – μελών. Οι χώρες που απαιτούν και μάλιστα αυστηρές κυρώσεις δεν αρκούν για να υιοθετηθούν από την ΕΕ. Είναι η Ελλάδα, η Κύπρος, η Γαλλία που αναδεικνύεται στην πιο πολύτιμη σύμμαχο των ελληνικών θέσεων, το Λουξεμβούργο, η Αυστρία αλλά και η Τσεχία.

Μέχρι σήμερα δεν υπάρχει σε γραπτό κείμενο καμιά λίστα κυρώσεων η οποία θα μπορούσε να θεωρηθεί, έστω ένα προσχέδιο. Ο ύπατος αρμοστής για την εξωτερική πολιτική της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ είχε πάρει εντολή από το Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών του Ιουλίου για να παρουσιάσει υποτίθεται στα τέλη Αυγούστου αυτή την λίστα με τις κυρώσεις μετά τις επαφές που θα έκανε με τις κυβερνήσεις. Φτάσαμε Δεκέμβριο και τίποτα απτό ακόμη.

Πηγές από τις Βρυξέλλες με τις οποίες συνομίλησε το NEWPOST έλεγαν ότι πιθανόν να συζητηθεί στη Σύνοδο η επιβολή κυρώσεων που είχαν αποφασιστεί μετά από πιέσεις της Κύπρου το 2018, χωρίς όμως ποτέ να επιβληθούν στην Τουρκία. Αυτή η λίστα μεταξύ άλλων συμπεριελάμβανε κυρώσεις κατά προσώπων και εταιριών οι οποίες εμπλέκονται σε γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Όσον αφορά στις διερευνητικές επαφές με την Τουρκία, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επισήμανε ότι για να ξεκινήσουν, θα πρέπει η γειτονική χώρα να επιδείξει συνέπεια και συνέχεια. Χαρακτήρισε «προσχηματικές» τις προσκλήσεις διαλόγου της Τουρκίας καθώς όπως ανέφερε την ίδια ώρα εξέδιδε παράνομες Navtex.

Οι δημοσκοπήσεις

Όταν Ταγίπ Ερντογάν για πρώτη φορά έχει αρχίσει να παρουσιάζει μία σημαντική πτώση στην δημοτικότητα του ενώ πτωτική πορεία έχει και το κόμμα του ακροδεξιού κυβερνητικού του εταίρου Μπαχτσελί το οποίο με βάση τις τελευταίες δημοσκοπήσεις εάν γίνονταν εκλογές άμεσα μπορεί να μην έμπαινε ούτε στη Βουλή.

Το κόμμα του Ερντογάν σε σχέση με το εκλογικό αποτέλεσμα της 24ης Ιουνίου 2018, σημειώνει πτώση από έξι έως 9,5 μονάδες σύμφωνα με δύο δημοσκοπήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας τα τελευταία εικοσιτετράωρα. Αντίθετα η αντιπολίτευση δείχνει δυναμική ανόδου. Όπως εκτιμούν Τούρκοι αναλυτές ο Ερντογάν ενδεχομένως να εκπαραθύρωσε τον γαμπρό του από το υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να στείλει μηνύματα στην τουρκική γνώμη ότι είναι έτοιμος να προχωρήσει σε αλλαγές.

Δριμεία επίθεση στον Τούρκο πρόεδρο εξαπέλυσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης της Τουρκίας, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, αναφορικά με την γερμανική νηοψία σε τουρκικό εμπορικό πλοίο που επιχειρήθηκε στα ανοιχτά της Λιβύης, στο πλαίσιο της επιχείρησης «Ειρήνη» του ΟΗΕ. Προκάλεσε την οργή της Άγκυρας η οποία κατηγόρησε τον Έλληνα διοικητή της επιχείρησης ότι βρίσκεται από πίσω.

«Στη Μεσόγειο έκαναν έλεγχο σε ένα πλοίο μας» δήλωσε ο Κιλιτσντάρογλου. «Ο Έλληνας διοικητής, η Ιταλία και η Γερμανία ενημερώνουν την Τουρκία πως θα κάνουν έρευνα» συνέχισε. « Πέρασαν τέσσερις ώρες και δε δόθηκε απάντηση από την Τουρκία. Τέσσερις ώρες. Διότι κανένας δεν μπορεί να επικοινωνήσει με τον Ερντογάν. Τότε κάλεσαν την πρεσβεία μας στη Ρώμη. Πέρασε άλλη μια ώρα. Τότε λοιπόν ισχύει ο κανόνας της σιωπής του ΝΑΤΟ. Όταν δεν απαντάει κάποιος, τότε σημαίνει ότι συναινεί, αποδέχεται. Τότε έγινε η έρευνα στο πλοίο» πρόσθεσε αδειάζοντας την κυβέρνηση Ερντογάν.


σχετικα αρθρα