current views are: 4

4 Δεκεμβρίου 2020
Δημοσίευση13:02

Τα «μασάει» το Βερολίνο για τις κυρώσεις κατά Ερντογάν – «Δεν θέλουμε να προκαταβάλουμε τις συζητήσεις, αλλά…»

Απαντώντας σε αλλεπάλληλες ερωτήσεις σχετικά με το εάν κατά την Σύνοδο Κορυφής της 10ης Δεκεμβρίου θα ληφθεί απόφαση για την επιβολή κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ διευκρίνισε επί της αρχής ότι «το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δεν αποφασίζει κυρώσεις – για κυρώσεις προβλέπεται στην ΕΕ μια νομικής φύσεως διαδικασία», ενώ επισήμανε ότι η ΕΕ τον Οκτώβριο συμφώνησε να ασχοληθεί εκ νέου τον Δεκέμβριο με τις σχέσεις της με την Τουρκία.

Δημοσίευση 13:02’

Απαντώντας σε αλλεπάλληλες ερωτήσεις σχετικά με το εάν κατά την Σύνοδο Κορυφής της 10ης Δεκεμβρίου θα ληφθεί απόφαση για την επιβολή κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ διευκρίνισε επί της αρχής ότι «το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δεν αποφασίζει κυρώσεις – για κυρώσεις προβλέπεται στην ΕΕ μια νομικής φύσεως διαδικασία», ενώ επισήμανε ότι η ΕΕ τον Οκτώβριο συμφώνησε να ασχοληθεί εκ νέου τον Δεκέμβριο με τις σχέσεις της με την Τουρκία.

Για τα «πολιτικά δύσκολα» πεδία, όπως η Ανατολική Μεσόγειος, δεν διαφαίνεται λύση και παραμένει αναγκαία η συζήτηση για τα θέματα ουσίας, τόνισε η γερμανική κυβέρνηση, ενόψει της Συνόδου Κορυφής. Μπορεί το Βερολίνο να απέφυγε να προκαταβάλει τις αποφάσεις του επερχόμενου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ωστόσο η εν λόγω αποστροφή επί της ουσίας αποτελεί «τορπίλη» στις συζητήσεις για κυρώσεις σε βάρος της Άγκυρας μετά τις προκλητικές της ενέργειες στην Ανατολική Μεσόγειο.

«Δεν θέλουμε να προκαταβάλουμε τις συζητήσεις, αλλά…»

Απαντώντας σε αλλεπάλληλες ερωτήσεις σχετικά με το εάν κατά την Σύνοδο Κορυφής της 10ης Δεκεμβρίου θα ληφθεί απόφαση για την επιβολή κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ διευκρίνισε επί της αρχής ότι «το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δεν αποφασίζει κυρώσεις – για κυρώσεις προβλέπεται στην ΕΕ μια νομικής φύσεως διαδικασία», ενώ επισήμανε ότι η ΕΕ τον Οκτώβριο συμφώνησε να ασχοληθεί εκ νέου τον Δεκέμβριο με τις σχέσεις της με την Τουρκία. «Αυτή την πολιτική συζήτηση, της επόμενης Πέμπτης και Παρασκευής, δεν θέλω να την προκαταλάβω σήμερα».

«Δεν διαφαίνεται λύση»

Στο ίδιο πνεύμα, η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Άντεμπαρ σημείωσε ότι και οι υπουργοί Εξωτερικών θα ασχοληθούν την Δευτέρα με το θέμα, προετοιμάζοντας το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, αποφεύγοντας και εκείνη να προεξοφλήσει πιθανό αποτέλεσμα.

Απαντώντας ωστόσο σε ερώτηση σχετικά με τις τελευταίες κινήσεις της Άγκυρας, η κυρία Άντεμπαρ τόνισε ότι «τα πολιτικά δύσκολα πεδία, π.χ. η ανατολική Μεσόγειος, παραμένουν πεδία όπου δεν διαφαίνεται λύση και όπου παραμένει αναγκαία η συζήτηση για τα θέματα ουσίας. Και με αυτή την κατάσταση πάμε την επόμενη εβδομάδα και στα Συμβούλια».

Σκληροί vs απρόθυμοι

Στην ΕΕ έχουν ήδη να διαμορφώνονται δύο στρατόπεδα. Η ομάδα που τάσσεται υπέρ των κυρώσεων και απαρτίζεται από την Ελλάδα, την Κύπρο, την Γαλλία, την Αυστρία, το Λουξεμβούργο και την Τσεχία. Επίσης η Ολλανδία έχει επιβάλει εμπάργκο όπλων στην Τουρκία από το 2019 για τον πόλεμο στη Συρία. Η Γερμανία, η Ισπανία, η Ιταλία, η Σουηδία και η Φινλανδία προτιμούν ήπιες ή καθόλου κυρώσεις. Σε αυτή την ομάδα προστίθεται και η Βουλγαρία που διατηρεί ισχυρές διμερείς σχέσεις με την Τουρκία, ενώ ο πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ έχει εκφραστεί θετικά κατά καιρούς για τον Ερντογάν.

Η δεύτερη αυτή ομάδα – το μπλοκ των απρόθυμων- περιλαμβάνει χώρες μεγάλα οικονομικά συμφέροντα στην Τουρκία. Μάλιστα, οι ισπανικές και ιταλικές τράπεζες κατέχουν και πολλά ομόλογα του τουρκικού δημοσίου. Σε περίπτωση ισχυρών κυρώσεων λοιπόν, θα πληγεί η τουρκική οικονομία και συνεπακόλουθα τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα αυτών των χωρών.

Τον τόνο για τη στάση που θα τηρήσει το Βερολίνο έδωσε πριν από λίγες ημέρες η Άνγκελα Μέρκελ, χαρακτηρίζοντας «θετική» την προσχηματική απόσυρση του Oruc Reis από την ελληνική υφαλοκρηπίδα, λίγες ημέρες πριν το Συμβούλιο Κορυφής. «Είναι καλό σημάδι ότι αυτό το πλοίο, το Oruc Reis έχει επιστρέψει σε ένα τουρκικό λιμάνι αλλά ακόμα συνεχίζονται οι εξορυκτικές δραστηριότητες κοντά στις ακτές της Κύπρου» είχε τονίσει η κα Μέρκελ μεταξύ άλλων.

Αντιθέτως, η Γαλλία πρωτοστατούσε από την πρώτη στιγμή απέναντι στον επεκτατισμό και την προκλητική ρητορική της Άγκυρας, με τον Εμανουέλ Μακρόν να μιλά για κόκκινες γραμμές. «Πιστεύω ότι δεν μπορούμε να μπούμε σε διάλογο με την Τουρκία, εάν παραβιάσει τις κόκκινες γραμμές» είχε αναφέρει ο κ. Μακρόν. Η διστακτικότητα του Βερολίνου είχε φανεί και στη Σύνοδο Κορυφής του Οκτωβρίου, μεσούσης της ελληνοτουρκικής κρίσης και με το κρεσέντο προκλητικότητας της Άγκυρας σε εξέλιξη, η Γερμανίδα Καγκελάριος, μιλούσε για θετική ατζέντα με την Τουρκία. 

«Θέλουμε να προωθήσουμε αυτή την θετική ατζέντα στις συνομιλίες με την Τουρκία, επειδή γνωρίζουμε πόσο σημαντικό είναι για όλες τις διαφορετικές στρατηγικές σχέσεις με την Τουρκίας» είχε πει η κ. Μέρκελ.

Σε αυτό το πλαίσιο ήρθε και το μήνυμα – αιχμή του επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Μάνφρεντ Βέμπερ κατά της Μέρκελ: «Μην ξεγελιέστε από τον Ερντογάν! Απέσυρε το Oruc Reis πριν από τη σύνοδο κορυφής του Οκτωβρίου για να αποφύγει τις κυρώσεις. Τώρα το κάνει ξανά».


σχετικα αρθρα