ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γενική γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής σε Πολάκη: Συγκρίνει ανόμοιες συμβάσεις - Τι λέει ο βουλευτής

Δημοσίευση 4 Δεκεμβρίου 2020, 23:00 / Ανανεώθηκε 5 Δεκεμβρίου 2020, 10:47
Γενική γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής σε Πολάκη: Συγκρίνει ανόμοιες συμβάσεις - Τι λέει ο βουλευτής
Facebook Twitter Whatsapp

Ανακοίνωση – απάντηση της γενικής γραμματείας Αντεγκληματικής Πολιτικής στον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία και πρώην υφυπουργό Υγείας, Παύλο Πολάκη.

Με ανακοίνωσή της η γενική γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής απαντά στον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία και πρώην υφυπουργό Υγείας, Παύλο Πολάκη σχετικά με την αγορά γαντιών νιτριλίου.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Σχετικά με δηλώσεις του βουλευτή Π. Πολάκη και καταγγελία περί δήθεν σκανδάλου σε προμήθεια προστατευτικού υλικού από την ΓΓ Αντεγκληματικής Πολιτικής, διευκρινίζονται τα παρακάτω:

Ο κ. Πολάκης συγκρίνει ανόμοιες συμβάσεις. Η μία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη διεξήχθη σε περίοδο όπου δεν υπήρχε ζήτηση του είδους και η άλλη της ΓΓ Αντεγκληματικής πολιτικής όταν η ζήτηση είχε αυξηθεί κατακόρυφα. Πιο συγκεκριμένα:

Την Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου 2020 η Γενική Γραμματεία υπέγραψε σύμβαση για την προμήθεια γαντιών νιτριλίου για τα Καταστήματα Κράτησης σε όλη τη χώρα. Η τιμή κάθε συσκευασίας των 100 γαντιών, ήταν 17,5 ευρώ. Η συγκεκριμένη σύμβαση υπεγράφη διότι η προμηθεύτρια εταιρεία κατέθεσε την χαμηλότερη τιμή. Οι υπόλοιπες προσφορές ήταν 20 ευρώ, 20,35 ευρώ, 20,75 ευρώ. Αυτονόητα έγινε δεκτή η προσφορά των 17,5 ευρώ ως η πλέον συμφέρουσα.

Μήνες νωρίτερα-όταν η ζήτηση στην αγορά ήταν ελάχιστη- το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη διενήργησε ανοικτό διεθνή διαγωνισμό για την προμήθεια γαντιών νιτριλίου στην τιμή των 8,85 ευρώ ανά συσκευασία. Οι προσφορές των εταιρειών κατατέθηκαν τον Οκτώβριο, περίοδο κατά την οποία οι τιμές στην αγορά κινούνταν μεταξύ 8,85 και 9,95 ευρώ ανά συσκευασία.

Από τα παραπάνω γίνεται φανερό ότι η σύγκριση που επιχειρήθηκε είναι άτοπη και καταχρηστική. Μόνη ομοιότητα είναι ότι αναφέρονται και οι δυο σε γάντια κι ότι έγιναν από φορείς του ίδιου Υπουργείου.

Με άλλα λόγια αν τα πράγματα είχαν γίνει αντίστροφα, δηλαδή αν η Γενική Γραμματεία έκανε διαγωνισμό τον Οκτώβριο η τιμή θα ήταν 8-9 ευρώ κι αν το Υπουργείο έκανε διαγωνισμό τον Δεκέμβρη, με τη μισή Ευρώπη σε καραντίνα, η τιμή θα ήταν 17-18 ευρώ.

Τόσο απλά και τόσο ξεκάθαρα!»

Τι λέει ο Παύλος Πολάκης

Ο Παύλος Πολάκης με παρέμβαση του στην Διαρκή Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης & Δικαιοσύνης έθεσε την κυβέρνηση και τον υπουργό κ. Χρυσοχοΐδη προσωπικά προ των ευθυνών τους, σχετικά με τα έργα και τις ημέρες τις κ. Νικολάου, Γενικής Γραμματέα Αντιεγκληματικής Πολιτικής.

Όπως αποκάλυψε ο Π. Πολάκης:

Η Γενική Διεύθυνση Οικονομικών του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη στις 18/11/2020 πραγματοποίησε μέσω απευθείας ανάθεσης, προμήθεια 6.000.000 γαντιών νιτριλίου προς 8,85 € το κουτί των 100. Μια τιμή που θα μπορούσε με βάση την ποσότητα να είναι και μικρότερη, αλλά είναι λογική τιμή.

Στις 3/12/2020, μερικές μέρες μετά, η κα. Νικολάου πραγματοποιεί προμήθεια για γάντια νιτριλίου πληρώνοντας 17,5€ το κουτί των 100 γαντιών.

«Εδώ είναι μίζα», υποστήριξε ο Π. Πολάκης, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «στο skroutz αν ψάξει κανείς θα βρει τα γάντια αυτά από 8 ως 10,5 €. Του μπαμπά της είναι αυτά τα λεφτά ή του ελληνικού λαού;»

Η κα. Νικολάου, που όπως υποστήριξε ο Π. Πολάκης…:

έδωσε για την απεντόμωση και τη μυοκτονία των καταστημάτων κράτησης 3 φορές διαδοχικά από 145.000 € σε μια εταιρεία, η οποία διοργάνωνε συνέδρια και η οποία άλλαξε το καταστατικό της στο ΓΕΜΗ λίγες μέρες πριν πάρει τη δουλειά.
έδωσε 220.000 € για την απολύμανση των καταστημάτων κράτησης σε εταιρεία που φτιάχτηκε 5 μέρες πριν.
πραγματοποίησε προμήθεια μασκών, 47.000 € από μια εταιρεία που πούλαγε αμορτισέρ.
πραγματοποίησε προμήθεια μασκών από κάποιον κ. Μαρή, ο οποίος έχει κρεοπωλείο.
πραγματοποίησε προμήθεια γαντιών και μασκών, ύψους 228.000 € από μια εταιρεία που πουλούσε έπιπλα κήπου.
Όλα αυτά η κα. Νικολάου, η οποία πήγε στην Κω μέσα στον δεκαπενταύγουστο, δέκα μέρες διακοπές, με έξοδα του Έλληνα πολίτη, προκειμένου να «ελέγξει» το εκεί σωφρονιστικό κατάστημα, με δυο υπηρεσιακά οχήματα και τέσσερεις συνοδούς ασφαλείας.

Μετά τα σημερινά, κατέληξε ο Π. Πολάκης, θα πρέπει η κα. Νικολάου είτε να παραιτηθεί είτε να αποπεμφθεί. Δυστυχώς, όμως, η πρώτη διδάξασα κα. Νικολάου έχει βρει αντιγραφείς και στην κυβέρνηση, γιατί από ότι φαίνεται ο κ. Δημητριάδης και ο κ. Πιερρακάκης ζήλεψαν τις μεθόδους της. Αλλά αυτή είναι η Δεξιά, πάντα έτρωγε και πάντα θα τρώει και ας το καταλάβουν όσοι την ψήφισαν.