ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σύνοδος Κορυφής: Η στρατηγική της Αθήνας, τα σενάρια για κυρώσεις και τα μισόλογα του Βερολίνο – Ξανά στο στόχαστρο του Ερντογάν ο Μακρόν

Δημοσίευση 5 Δεκεμβρίου 2020, 08:00 / Ανανεώθηκε 5 Δεκεμβρίου 2020, 08:30
Σύνοδος Κορυφής: Η στρατηγική της Αθήνας, τα σενάρια για κυρώσεις και τα μισόλογα του Βερολίνο – Ξανά στο στόχαστρο του Ερντογάν ο Μακρόν
Facebook Twitter Whatsapp

Όλα αυτά την ώρα που για πρώτη φορά το τελευταίο διάστημα κορυφαίοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι κάνουν λόγο για κυρώσεις απέναντι στην Τουρκία, αν και το Βερολίνο επιμένει σταθερά στη γραμμή κατευνασμού, αποφεύγοντας να τοποθετηθεί ευθέως για τις αποφάσεις του προσεχούς Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Σκληρό διπλωματικό πόκερ μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης την επόμενη εβδομάδα βρίσκεται σε εξέλιξη, με την Αθήνα να έχει αναλάβει πρωτοβουλία ανάδειξης του προσχηματικού χαρακτήρα της πρότασης της Άγκυρας για διάλογο. Η τουρκική κυβέρνηση επέστρεψε εκ νέου στην τακτική των προκλήσεων με τη NAVTEX για ασκήσεις ανοιχτά της Ρόδου, και ενώ είδε πως οι επιθέσεις φιλίας προς την Ευρώπη για να σπάσει η διπλωματική απομόνωση απέβησαν άκαρπες.

Όλα αυτά την ώρα που για πρώτη φορά το τελευταίο διάστημα κορυφαίοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι κάνουν λόγο για κυρώσεις απέναντι στην Τουρκία, αν και το Βερολίνο επιμένει σταθερά στη γραμμή κατευνασμού, αποφεύγοντας να τοποθετηθεί ευθέως για τις αποφάσεις του προσεχούς Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Ο Ερντογάν από την άλλη έβαλε εκ νέου στο στόχαστρό του τον Εμανουέλ Μακρόν, ενδεχομένως γιατί γνωρίζει πως είναι ο βασικός μοχλός πίεσης εντός της Ένωσης για την επιβολή σκληρών περιορισμών σε βάρος της Άγκυρας ως απάντηση στις προκλήσεις που σημειώθηκαν όλο το τελευταίο διάστημα στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο.

Οι κυρώσεις, τα σενάρια και τα μισόλογα του Βερολίνου

Η προσχηματική απόσυρση του Oruc Reis μόλις λίγες ημέρες πριν από την κρίσιμη για την Τουρκία Σύνοδο Κορυφής της Ευρώπης όπως φαίνεται δεν έχει πείσει κανέναν για τις καλές προθέσεις της Άγκυρας πόσο μάλλον την Αθήνα που απαιτεί πλεόν μακρά περίοδο εξετάσεων της Τουρκίας ώστε να υπάρχει έδαφος για διερευνητικές επαφές. Και μάλιστα την ώρα που η Άγκυρα συνεχίζει τις προκλήσεις ζητώντας αποστρατικοποίηση Ελληνικών νησιών.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, για πρώτη φορά ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ μίλησε χωρίς περιστροφές για το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας. «Τείναμε το χέρι στην Τουρκία τον Οκτώβριο και η αξιολόγησή μας είναι αρνητική με την διαπίστωση της συνέχισης των μονομερών ενεργειών και της εχθρικής ρητορικής. Θα έχουμε μία συζήτηση κατά την διάρκεια της ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής στις 10 Δεκεμβρίου και είμαστε έτοιμοι να χρησιμοποιήσουμε τα μέσα που διαθέτουμε» για να επιβάλουμε κυρώσεις για την κατάσταση, δήλωσε ο Σαρλ Μισέλ κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου

Ήδη μετά τη δημόσια τοποθέτηση Μισέλ, άρχισαν να διακινούνται και τα σχετικά σενάρια. Όπως μετέδωσε ο ΣΚΑΪ, στην ήπια εκδοχή, κυρώσεις θα επιβληθούν σε άτομα που εμπλέκονται στις σεισμικές έρευνες του Oruc Reis, κάτι το οποίο για να συμβεί, απαιτείται διαφορετική νομική βάση από αυτή για τις κυρώσεις όσον αφορά γεωτρήσεις στην Κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη. Αξιωματούχος της ΕΕ εκτιμά πως δεν θα είναι δύσκολη η εύρεση της εν λόγω νομικής βάσης. Αυτή η εκδοχή μοιάζει να βολεύει και το Βερολίνο και των ομάδα των απρόθυμων καθώς δεν επιθυμούν ολική ρήξη με την Άγκυρα. Οι λόγοι γνωστοί: Αφενός η εξάρτηση της ΕΕ από την Τουρκία στο θέμα του προσφυγικού, αφετέρου τα οικονομικά συμφέροντα που διατηρούν οι εν λόγω χώρες στην Τουρκία.

Επιπλέον, επιδίωξη της ελληνικής πλευράς θα είναι να εγγραφεί στα συμπεράσματα εντολή προς τον Ζοζέπ Μπορέλ, η οποία θα αφορά στην περαιτέρω προετοιμασία του ευρύτερου καταλόγου με πιθανές κυρώσεις που θα μπορούσαν να επιβληθούν στην Άγκυρα σε αυτή τη φάση.

Σε κάθε περίπτωση, η Αθήνα θα πιέσει προς δύο κατευθύνσεις, δηλαδή προς την επιβολή κυρώσεων και προς το εμπάργκο όπλων- θέμα που ήδη ο κος Μητσοτάκης έθεσε και στη Σύνοδο του Νοεμβρίου. Βέβαια η κυβέρνηση γνωρίζει ότι συγκεντρώνει ελάχιστες πιθανότητες το ενδεχόμενο να υπάρξει υπαναχώρηση και επιβολή εμπάργκο όπλων. Επίσης δεν θα πρέπει να υπάρχουν αυταπάτες ότι μπορεί να παγώσει η τελωνειακή ένωση με την Τουρκία λόγω των στενών οικονομικών δεσμών που έχει η συμμαχία των «απρόθυμων».

Το Βερολίνο από την πλευρά του ωστόσο τα «μασάει» στο θέμα των κυρώσεων. Απαντώντας σε αλλεπάλληλες ερωτήσεις σχετικά με το εάν κατά την Σύνοδο Κορυφής της 10ης Δεκεμβρίου θα ληφθεί απόφαση για την επιβολή κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ διευκρίνισε επί της αρχής ότι «το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δεν αποφασίζει κυρώσεις - για κυρώσεις προβλέπεται στην ΕΕ μια νομικής φύσεως διαδικασία», ενώ επισήμανε ότι η ΕΕ τον Οκτώβριο συμφώνησε να ασχοληθεί εκ νέου τον Δεκέμβριο με τις σχέσεις της με την Τουρκία. «Αυτή την πολιτική συζήτηση, της επόμενης Πέμπτης και Παρασκευής, δεν θέλω να την προκαταλάβω».

Μαραθώνιος

Σε κάθε περίπτωση, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας επιδίδεται τις τελευταίες ημέρες σε έναν διπλωματικό μαραθώνιο για την προώθηση των ελληνικών θέσεων. Την Παρασκευή βρέθηκε στην Κύπρο όπου είχε επαφές με τους κ.κ. Χριστοδουλίδη και Αναστασιάδη για να συντονιστούν οι ενέργειες Αθήνας και Λευκωσίας ενόψει της Συνόδου. Την Δευτέρα θα βρεθεί το πρωί στο Συμβούλιο Εξωτερικών της ΕΕ στις Βρυξέλλες όπου θα γίνει μια πρώτη συζήτηση ενόψει της Συνόδου για την Τουρκία και στη συνέχεια, την ίδια ημέρα, θα μεταβεί στην Ιορδανία για την τριμερή Ελλάδας – Ιορδανίας- Κύπρου.

Navtex για άσκηση μεταξύ Ρόδου – Καστελορίζου

Πάντως το αυτί του Ερντογάν δεν φαίνεται να ιδρώνει από τις προειδοποιήσεις. Και μπορεί τις προηγούμενες ημέρες η Τουρκία να επιδιδόταν σε μια επίθεση φιλίας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση και σε προσχηματικά καλέσματα προς τη χώρα μας για διάλογο, ωστόσο την Παρασκευή, οι μάσκες έπεσαν. Η Τουρκία άφησε κατά μέρους τους ισχυρισμούς περί αποκλιμάκωσης και εξέδωσε NAVTEX για άσκηση μεταξύ Ρόδου και Καστελόριζου.

Νέα πυρά Ερντογάν

Εκτός αυτού, ο Ερντογάν για ακόμη μια φορά έβαλε στο στόχαστρο τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν. «Ο Μακρόν είναι βάρος για τη Γαλλία. Ο Μακρόν και η Γαλλία διανύουν μια πολύ επικίνδυνη περίοδο στην πραγματικότητα. Ελπίζω ότι η Γαλλία θα ξεφορτωθεί τον μπελά Μακρόν το συντομότερο», δήλωσε σε δημοσιογράφους ο Μακρόν από την Κωνσταντινούπολη, μετά την προσευχή της Παρασκευής. «Σε διαφορετική περίπτωση τα Κίτρινα Γιλέκα θα γίνουν Κόκκινα», πρόσθεσε ο Ερντογάν.

Ο Μακρόν από την πλευρά του ζήτησε «σεβασμό» από τον πρόεδρο της Τουρκίας, ενώ κατηγόρησε τον Ερντογάν ότι περιορίζει τις ελευθερίες του τουρκικού λαού.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις