Breaking News

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
Σεισμός τώρα αισθητός στην Αττική

current views are: 9

8 Δεκεμβρίου 2020
Δημοσίευση14:12

Στο μπρα ντε φερ των «27» ηγετών οι αποφάσεις για τις κυρώσεις – Χαμηλός ο δείκτης των προσδοκιών λόγω Μέρκελ – Η πικρή αλήθεια για τις εξαγωγές όπλων στην Τουρκία

Στην τελική ευθεία για την Σύνοδο Κορυφής της 10-11 Δεκεμβρίου το κλίμα δείχνει ότι όλα θα κριθούν στις δια ζώσης συζητήσεις και στο δείπνο των «27» ηγετών στις Βρυξέλλες. Κανένα γραπτό κείμενο δεν διακινείται παρασκηνιακά.

Δημοσίευση 14:12’

Στην τελική ευθεία για την Σύνοδο Κορυφής της 10-11 Δεκεμβρίου το κλίμα δείχνει ότι όλα θα κριθούν στις δια ζώσης συζητήσεις και στο δείπνο των «27» ηγετών στις Βρυξέλλες. Κανένα γραπτό κείμενο δεν διακινείται παρασκηνιακά.

Η ώρα της αλήθειας για την ΕΕ πλησιάζει αναφορικά με τις κυρώσεις απέναντι στην Τουρκία για τις οποίες υποτίθεται ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις αρχές Οκτωβρίου αποφάσισε ότι θα αποφασίσει τον Δεκέμβριο αξιολογώντας την συμπεριφορά της. Στην τελική ευθεία για την Σύνοδο Κορυφής της 10-11 Δεκεμβρίου το κλίμα δείχνει ότι όλα θα κριθούν στις δια ζώσης συζητήσεις και στο δείπνο των «27» ηγετών στις Βρυξέλλες. Κανένα γραπτό κείμενο δεν διακινείται παρασκηνιακά.

Η Γερμανία συνεχίζει να είναι εξαιρετικά διστακτική αν και αναγνωρίζει την παραβατική συμπεριφορά της. Είναι ξεκάθαρο όμως ότι βρίσκεται σε δύσκολη θέση. Η Ελλάδα και η Κύπρος δεν είναι οι μόνες χώρες που αντιδρούν διότι είναι αποδέκτες της επιθετικής συμπεριφοράς της. Ο Εμανουέλ Μακρόν που επίσης βρίσκεται στο στόχαστρο του σουλτάνου, θα ασκήσει πιέσεις στην καγκελάριο αλλά θα φανεί μέχρι σε ποιο σημείο θα την επηρεάσει.

Υπέρ των κυρώσεων τάσσονται πλέον μία ομάδα 7-8 χωρών αλλά και οι θεσμοί των Βρυξελλών. Η γερμανική εφημερίδα FAZ περιγράφει ένα κλίμα που καθόλου δεν ευνοεί την Γερμανία σε μια ενδεχόμενη επιλογή της να ρίξει στα μαλακά την Τουρκία. «Η γερμανική κυβέρνηση αντιτάχθηκε στη σκληρότερη οδό – δικαιολογημένα» αναφέρει η FAZ. «Κι αυτό διότι στο παρελθόν παρόμοιες απειλές και συμβολικές κυρώσεις έπεφταν συνεχώς στο κενό. Ο Ερντογάν δεν απέκλινε από τις σταθερές πολιτικές θέσεις του». Αλλά πλέον « ο πρόεδρος Ερντογάν έκανε το ποτήρι να ξεχειλίσει» τονίζει. «Προκειμένου να παραμείνει αξιόπιστη η ΕΕ, δεν θα αποφύγει τις κυρώσεις. Το τραγικό είναι όμως, ότι ακόμη κι αυτές δεν θα αλλάξουν τη στάση της Άγκυρας».

Το μπαλάκι στους ηγέτες

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη του στον Αντώνη Σρόιτερ στον Alpha, δήλωσε ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον Οκτώβριο έδωσε στην Τουρκία δύο επιλογές: ή να αγκαλιάσει μια θετική ατζέντα σταματώντας την παραβατική συμπεριφορά ή σε περίπτωση που κάνει το δεύτερο να υποστεί τις συνέπειες. «Νομίζω ότι είναι ξεκάθαρο ότι η Τουρκία δεν αγκάλιασε την θετική ατζέντα» δήλωσε. «Αυτό είναι σαφές. Αναγνωρίζεται πια από όλους».

Ο βαθμός των μέτρων ή των αποφάσεων που θα πάρει το Συμβούλιο δεν είναι κάτι το οποίο μπορεί να προεξοφλήσει αυτή τη στιγμή. «Ξέρετε ότι πολλές φορές σε αυτά τα Συμβούλια γίνονται πολύ ζωντανές συζητήσεις και καταλήγουμε τελικά με διαφορετικά συμπεράσματα από αυτά με τα οποία ξεκινάμε» δήλωσε. «Πιστεύω όμως ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση -είμαι σίγουρος- ότι δεν θα διακινδυνεύσει το δικό της κύρος. Και δεν αναφέρομαι εδώ στην αυτονόητη στήριξη που πρέπει να παρέχει στην Ελλάδα και στην Κύπρο» τόνισε. «Αναφέρομαι στο γεγονός ότι έχει πάρει μία απόφαση, η απόφαση αυτή έχει ένα ξεκάθαρο χρονοδιάγραμμα και λέει με πολύ μεγάλη σαφήνεια ότι αν διαπιστωθεί ότι η Τουρκία δεν αγκαλιάζει τη θετική ατζέντα, το Δεκέμβριο θα πάρουμε αποφάσεις και θα υπάρχουν, θα δρομολογηθούν επί λέξει, οι συνέπειες για την Τουρκία.»

Το βέτο

Ο πρωθυπουργός άφησε ανοιχτό το θέμα του βέτο, αν και είναι μια πολύπλοκη υπόθεση καθώς από την ίδια Σύνοδο η Ελλάδα περιμένει να αποσυρθεί το βέτο της Πολωνίας και της Ουγγαρίας στο Ταμείο Ανάκαμψης από το οποίο προσδοκά 32 δισ. ευρώ. «Όλα είναι στο τραπέζι, αλλά εν προκειμένω το veto θα το έβαζε άλλος όχι η Ελλάδα, διότι σας διαβεβαιώνω ότι αυτή τη στιγμή η συντριπτική πλειοψηφία των χωρών συντάσσονται με τις ελληνικές θέσεις» απάντησε διπλωματικά.

Όσον αφορά στις διερευνητικές επαφές ο κ.Μητσοτάκης δήλωσε ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να συζητήσει με την Τουρκία υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρχει ένταση στη θάλασσα και υπό τον όρο ότι υπάρχει μόνο μια μεγάλη διαφορά μεταξύ των δυο χωρών και αυτή είναι η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας των Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο. «Αν δεν μπορούμε να βρούμε μια λύση, να πάμε στο Δικαστήριο στη Χάγη» τόνισε. «Και θα σεβαστούμε την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου. Γιατί λοιπόν αυτό το οποίο η Ελλάδα έχει μπορέσει και έχει κάνει με τρεις χώρες να μην μπορεί να το κάνει με την Τουρκία;  Σας διαβεβαιώνω ότι δεν εξαρτάται από εμάς. Η Τουρκία είναι αυτή η οποία πρέπει να αλλάξει στάση.»

Όσον αφορά στο πότε θα μπορούσε να αρχίσει ένας διάλογος ο πρωθυπουργός είπε αφού υπάρξει μια περίοδο «έμπρακτης αποκλιμάκωσης» από μέρους της Τουρκίας χωρίς όμως να την προσδιορίζει χρονικά.

Είναι πολλά τα λεφτά!

Από εκεί και πέρα πρέπει να είμαστε ρεαλιστές. Είναι πολλά τα λεφτά. Η ελληνική κυβέρνηση θέτει μετ´ επιτάσεως την αναγκαιότητα να επιβληθεί εμπάργκο όπλων στην Τουρκία. Ο πρωθυπουργός στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Οκτωβρίου έθεσε την πολιτική και ηθική αντίφαση μιας Ευρώπης  που υποτίθεται ότι ακολουθεί πολιτική αρχών, αλλά δεν τηρεί τις αρχές τις οποίες επικαλείται, συνεχίζοντας business as usual την πώληση όπλων στην Τουρκία – μια χώρα που απειλεί την κυριαρχία και κυριαρχικά δικαιώματα δύο κρατών-μελών της Ε.Ε.

Επισημαίνεται ότι ήδη οι ΗΠΑ ανέστειλαν την εξαγωγή του F35 στην Τουρκία, ενώ ο Καναδάς ανακοίνωσε την αναστολή των αδειών εξαγωγής για την τεχνολογία drone στην Τουρκία. Το 2014 η Γαλλία ανέστειλε την παράδοση των πολεμικών πλοίων Μιστράλ προς τη Μόσχα, καθώς η Ε.Ε. αποφάσισε την επιβολή κυρώσεων στη Ρωσία για την ουκρανική κρίση.

Το 2014 και η Γερμανία ανέστειλε τριετές συμβόλαιο με τη Ρωσία που αφορούσε κέντρο Εξομοιωτών. Το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας είχε αναστείλει το συμβόλαιο της Rheinmetall με τη Μόσχα μετά τη προσάρτηση της Κριμαίας. Μιλώντας τότε στους FT ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Αμυντικών Υποθέσεων της Γερμανικής Ομοσπονδιακής Βουλής Karl Lamers τότε είχε παρουσιάσει την απόφαση ως παράδειγμα που θα έπρεπε να ακολουθήσουν και άλλες χώρες και ειδικά η Γαλλία (για την πώληση των Μιστράλ την οποία τελικά ανέστειλε). Όταν τον είχαν ρωτήσει αν ήταν αργά για να σταματήσει η πώληση των γαλλικών Μιστράλ στη Ρωσία, είχε απαντήσει: «κάλλιο αργά παρά ποτέ».

Ευρωπαϊκές σφαίρες

Στην τελευταία τριμερή Σύνοδο Ελλάδας-Αιγύπτου-Κύπρου στη Λευκωσία, ο κ.Μητσοτάκης επισήμανε ότι «δεν γίνεται η πλευρά της ειρήνης να προμηθεύει η ίδια τις σφαίρες, τις οποίες ενδέχεται η απέναντι πλευρά να χρησιμοποιήσει απέναντι σε κράτη-μέλη της Ε.Ε».

Η Γερμανία, Ισπανία και Ιταλία είναι από τις πρωταθλήτριες στις συμπαραγωγές και τα μεγάλα εξοπλιστικά προγράμματα προς την Τουρκία της τελευταίας 15ετίας η υλοποίηση των οποίων συνεχίζεται. Οι τελευταίες παραγγελίες ξεπερνούν τα 10-12 δισ. ευρώ.

Ενδεικτικά αναφέρονται τα γερμανικά υποβρύχια Τ.214 που η Γερμανία αν δεν αναστείλει την παράδοση τους στην Τουρκία θα ανατρέψουν όλες τις ισορροπίες δυνάμεων στην Ανατολική Μεσόγειο.

Επίσης είναι τα άρματα μάχης Leo-2A4, το αεροσκάφος μεταφορών Α400Μ (συμπαραγωγή με τη Γαλλία), οι κατασκοπευτικοί δορυφόροι Gockturκ (συμπαραγωγή Γαλλίας-Ιταλίας) και τελευταίο, αλλά όχι λιγότερο σημαντικό το πρόγραμμα της Ισπανίας για το τουρκικό ελικοπτεροφόρο Anadolu.


σχετικα αρθρα