ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η Αθήνα προειδοποιεί την Τουρκία: Είμαστε έτοιμοι για κάθε ενδεχόμενο

Δημοσίευση 14 Δεκεμβρίου 2020, 13:00 / Ανανεώθηκε 14 Δεκεμβρίου 2020, 13:47
Η Αθήνα προειδοποιεί την Τουρκία: Είμαστε έτοιμοι για κάθε ενδεχόμενο
Facebook Twitter Whatsapp

Πώς σχολίασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής για την Τουρκία. «Όλα μαζί συνθέτουν έναν μοχλό πίεσης προς την Τουρκία για να τερματίσει την παραβατική και προκλητική της συμπεριφορά».

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου έκανε ένα ακόμη βήμα στην άσκηση πίεσης προς την πλευρά της Τουρκίας για την αποκλιμάκωση της έντασης στην περιοχή μας» τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σχετικά με τα αποτελέσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου έναντι της τουρκικής προκλητικότητας. Παράλληλα, αναφέρθηκε και στην έκδοση νέων Navtex από την Άγκυρα, που ζητά αποστρατικοποίηση έξι νησιών και δήλωσε πως η Αθήνα είναι έτοιμη για κάθε ενδεχόμενο

«Μην κοιτάτε τι λένε, αλλά τι κάνουν. Συνεχώς προβαίνουν σε προκλητικές ενέργειες και μόνο στα λόγια ζητούν συζήτηση για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών, τη μόνη μας διαφορά με τη γείτονα χώρα» είπε ο κ. Πέτσας και πρόσθεσε:

«Εμείς σε όλα τα φόρα ενδυναμώνουνμε τις συμμαχίες μας και μόνοι μας ενισχύουμε την αποτρεπτική μας δύναμη για να υπερασπιστούμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Αυτό θα συνεχίζουμε να κάνουμε και στο μέλλον».

«Μην κοιτάτε τι λένε, αλλά τι κάνουν. Συνεχώς προβαίνουν σε προκλητικές ενέργειες και μόνο στα λόγια ζητούν συζήτηση για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών, τη μόνη μας διαφορά με τη γείτονα χώρα» είπε ο κ. Πέτσας και πρόσθεσε:

«Εμείς σε όλα τα φόρα ενδυναμώνουν με τις συμμαχίες μας και μόνοι μας ενισχύουμε την αποτρεπτική μας δύναμη για να υπερασπιστούμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα».

Επιπλέον, σε ερώτηση για το πώς θα αντιδράσει η ελληνική κυβέρνηση στην περίπτωση που η Άγκυρα αποστείλει γεωτρύπανο εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, διεμήνυσε πως «είμαστε έτοιμοι για οποιοδήποτε ενδεχόμενο». 

«Αργά τα βήματα της ΕΕ, αλλά προς τη σωστή κατεύθυνση»

Όπως είπε ο Στέλιος Πέτσας κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο:

- Καταδικάζει την τουρκική προκλητικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο απέναντι στην Ελλάδα και την Κύπρο, αλλά και απέναντι στην ίδια την Ένωση.

- Διευρύνει τη λίστα των υποκείμενων σε κυρώσεις προσώπων και των οντοτήτων που εμπλέκονται σε παράνομες γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

- Έδωσε εντολή στον Ύπατο Εκπρόσωπο για την Εξωτερική Πολιτική, αλλά και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, να υποβάλουν το αργότερο μέχρι τον Μάρτιο του 2021 γραπτή έκθεση, η οποία θα αφορά όλο το φάσμα των ευρωτουρκικών σχέσεων, συμπεριλαμβανομένης της Τελωνειακής Σύνδεσης.

- Καλεί τη γειτονική χώρα να επιδείξει συνέπεια και συνέχεια στην κατεύθυνση της αποκλιμάκωσης, προκειμένου να καταστεί εφικτή η επανέναρξη των διερευνητικών επαφών, οι οποίες θα έχουν ως αντικείμενο την οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο.

- Καταδικάζει τις μονομερείς τουρκικές ενέργειες στα Βαρώσια και καλεί την Τουρκία σε πλήρη συμμόρφωση με τα Ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας.

- Επισημαίνει ότι η Τουρκία πρέπει να συνεργαστεί για να αντιμετωπίσει τα δίκτυα των παράνομων διακινητών, ώστε να περιοριστούν οι ροές στο Αιγαίο.

«Όλα αυτά είναι βήματα προς την επιθυμητή κατεύθυνση. Πιο αργά ίσως από όσο θα θέλαμε» υπογράμμισε και πρόσθεσε: «Αλλά όλα μαζί συνθέτουν έναν μοχλό πίεσης προς την Τουρκία για να τερματίσει την παραβατική και προκλητική της συμπεριφορά».

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr