ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Υπόθεση κατασκοπίας: Ζητάνε και τα ρέστα οι Τούρκοι για τη σύλληψη του γραμματέα του προξενείου

Δημοσίευση 18 Δεκεμβρίου 2020, 16:00 / Ανανεώθηκε 18 Δεκεμβρίου 2020, 16:14
Υπόθεση κατασκοπίας: Ζητάνε και τα ρέστα οι Τούρκοι για τη σύλληψη του γραμματέα του προξενείου
Facebook Twitter Whatsapp

Το Τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών στην ίδια ανακοίνωση σημειώνει πως δημοσιεύματα ελληνικών μέσων ενημέρωσης παραβιάζουν το τεκμήριο της αθωότητας και «στοχοποιούν το προσωπικό μας και την οικογένειά του».

Έντονα αντέδρασε το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας στην είδηση της σύλληψης του γραμματέα του τουρκικού προξενείου στη Ρόδο με την κατηγορία της κατασκοπείας.

Με ανακοίνωσή του, το υπουργείο Εξωτερικών της γείτονος,  «καταδικάζει τη σύλληψη του Σεμπαχατίν Μπαϊράμ, γραμματέα του τουρκικού Γενικού Προξενείου στη Ρόδο» και κατηγορεί την Ελλάδα ότι «παραβίασε τις διατάξεις της Συνθήκης της Βιέννης» καθώς και «το δικαίωμα στην ελευθερία και την ασφάλεια, όπως και τον σεβασμό της προσωπικής και οικογενειακής ζωής βάσει της Ευρωπαϊκής Συνθήκης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων».

Το Τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών στην ίδια ανακοίνωση σημειώνει πως δημοσιεύματα ελληνικών μέσων ενημέρωσης παραβιάζουν το τεκμήριο της αθωότητας και «στοχοποιούν το προσωπικό μας και την οικογένειά του».

«Τα απαραίτητα διαβήματα έγιναν προς τις ελληνικές αρχές σχετικά με τις έρευνες που πιστεύεται ότι κατασκευάστηκαν από συγκεκριμένους κύκλους πρόθυμους να αυξήσουν τις εντάσεις στις σχέσεις με την Τουρκία. Θα κάνουμε τις απαραίτητες ενέργειες για την προστασία των δικαιωμάτων του προσωπικού μας», καταλήγει η ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών.

Χειροπέδες στον γραμματέα του τουρκικού προξενείου

Νωρίτερα, είχε συλληφθεί μετά από ένταλμα σύλληψης ο 35χρονος γραμματέας του Τουρκικού προξενείου στη Ρόδο, κατηγορούμενος για την υπόθεση κατασκοπείας.

Ο 35χρονος υπάλληλος του τουρκικού προξενείου στο νησί Σ. Μ. γεννήθηκε στις 15 Οκτωβρίου 1985 στην Κομοτηνή. Εζησε και μεγάλωσε στο χωριό Σώστης Ροδόπης, το οποίο απέχει λίγα χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα του νομού. Η τοποθέτησή του στο τουρκικό προξενείο της Ρόδου έγινε πριν από μερικά χρόνια και σύμφωνα με πληροφορίες ήταν αποτέλεσμα… συναλλαγής του πατέρα του με το προξενείο της Κομοτηνής. Συγκεκριμένα, ο (πατέρας) Χ. Μ. βρισκόταν πολύ κοντά (ίσως και ασφυκτικά κοντά) στη σφαίρα επιρροής του τοπικού προξενείου.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το 2012 κλήθηκε από το προξενείο να… τρομοκρατήσει τον συγχωριανό του ιμάμη Καρά Χαλήλ Μπιλάλ, ο οποίος σήμερα είναι μουφτής Ξάνθης. Τότε ο Καρά Χαλήλ Μπιλάλ είχε τοποθετηθεί από τη μουφτεία ιμάμης στον Σώστη, αλλά δεν είχε δηλώσει… υποταγή στον ψευτομουφτή. Ετσι το πρωί της Τετάρτης 11 Απριλίου 2012 ο Χ. Μ. πήγε στο σπίτι του ιμάμη και άρχισε να τον βρίζει και να τον εκβιάζει να παραιτηθεί! Ο τότε ιμάμης και σημερινός μουφτής κατέθεσε μήνυση εναντίον του ζητώντας την ποινική του δίωξη, αλλά και αγωγή για αποζημίωση λόγω ηθικής βλάβης. Αμέσως «έπεσε» πάνω του το προξενείο και στο «σύστημα» ενημέρωσης της μειονότητας, προσφέροντάς του «γη και ύδωρ» προκειμένου να αποσύρει τη μήνυση και να δηλώσει υποταγή στον μουφτή.

Για την πίστη του Χ. Μ. στον ψευτομουφτή και την τυφλή υποταγή του στο τουρκικό προξενείο κανονίστηκε ο γιος του – Σ. Μ. – να διορισθεί στο προξενείο της Ρόδου. Στο νησί υπάρχει μια μικρή μουσουλμανική κοινότητα, πολλά μέλη της οποίας δεν έχουν σχέση με την Τουρκία και δεν μιλούν καν τη γλώσσα. Ο Σ. Μ. παντρεύτηκε στις 14 Αυγούστου 2013 την εκλεκτή της καρδιάς του και δύο χρόνια αργότερα απέκτησαν μία κόρη. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Ελληνας μουσουλμάνος έδειχνε (και εξακολουθεί να δείχνει) τυφλή υποταγή στις επιταγές των Τούρκων.

Επίσης συνελήφθη και ο 52χρονος μάγειρας, ο δεύτερος κατηγορούμενος στην υπόθεση κατασκοπείας

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις