ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας στην Κατερίνη: Μεγάλο λάθος ο εφησυχασμός με τον εμβολιασμό – Κίνδυνος τρίτου κύματος χωρίς ενίσχυση του ΕΣΥ και μαζικά τεστ

Δημοσίευση 22 Δεκεμβρίου 2020, 13:00 / Ανανεώθηκε 22 Δεκεμβρίου 2020, 17:02
Τσίπρας στην Κατερίνη: Μεγάλο λάθος ο εφησυχασμός με τον εμβολιασμό – Κίνδυνος τρίτου κύματος χωρίς ενίσχυση του ΕΣΥ και μαζικά τεστ
Facebook Twitter Whatsapp

Περιοδεία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στην Κατερίνη, επίσκεψη στο νοσοκομείο της πόλης. Νέα επίθεση στην κυβέρνηση για τη διαχείριση της πανδημίας. Τι είπε για τους εμβολιασμούς.

Τον κώδωνα του κινδύνου για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει την πανδημία η κυβέρνηση έκρουσε από την Κατερίνη, όπου περιοδεύει, ο Αλέξης Τσίπρας.

Μετά από συνάντηση που είχε με την διοίκηση τους γιατρούς και το προσωπικό του νοσοκομείου, κάλεσε την κυβέρνηση έστω και τώρα και τώρα να αναλάβει την ευθύνη και να ενισχύσει το ΕΣΥ και το ανθρώπινο δυναμικό του που δίνει την μάχη στην πρώτη γραμμή και ταυτόχρονα κάλεσε την κυβέρνηση για άλλη μια φορά να προχωρήσει στην συνταγογράφηση των τεστ και στην πραγματοποίηση μαζικών τεστ σε ευαίσθητες πληθυσμιακές ομάδες και εργασιακούς χώρους.

«Φοβάμαι ότι η μέχρι τώρα στάση της κυβέρνησης ήταν η επικοινωνία και η προπαγάνδα, όχι η ουσία. Γι' αυτό και η χώρα μας βρίσκεται σήμερα στην δεύτερη χειρότερη στην Ευρώπη στους θανάτους ανά 100.000 πληθυσμού μετά την Ιταλία» επεσήμανε ο Αλέξης Τσίπρας υπογραμμίζοντας ότι «η ανθρώπινη ζωή είναι προτεραιότητα και πρέπει να γίνει ό,τι είναι δυνατόν προκειμένου να προστατευτεί».

Όπως ανέφερε, η κατάσταση συνεχίζει να είναι πάρα πολύ δύσκολη αφού όλες οι κλίνες ΜΕΘ είναι κατειλημμένες και εξακολουθεί να είναι μεγάλος ο αριθμός ασθενών στην κλινική covid. Μπορεί όπως είπε η κατάσταση να είναι λίγο καλύτερη από τις προηγούμενες ημέρες παρόλα αυτά και το νοσοκομείο της Κατερίνης ξεπέρασε κατά πολύ τα όρια του. «Γιατροί και νοσηλευτές ξεπέρασαν κι αυτοί τα όρια τους προκειμένου να σώσουν ανθρώπινες ζωές. Ο απολογισμός δεν είναι ιδιαιτέρα θετικός καθότι και εδώ και στις υπόλοιπες περιοχές της Βόρειας Ελλάδας είχαμε ένα πολύ μεγάλο αριθμό συνανθρώπων μας που τελικά χάθηκαν. 160 άτομα στον νομό Πιερίας είναι μεγάλος αριθμός» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Όχι στον εφησυχασμό

Ιδιαίτερη όμως ήταν η αναφορά του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία στο θέμα του εμβολιασμού και στον τρόπο με τον οποίο χειρίζεται το όλο ζήτημα. «Διότι ο κύριος Μητσοτάκης., όπως και το καλοκαίρι που μας είπε ότι νίκησε τον κορωνοιό, έτσι και τώρα αφήνει να εννοηθεί ότι με την έναρξη του εμβολιασμού τελείωσε η πανδημία. Είναι μεγάλο λάθος να δημιουργείται η προσδοκία και ο εφησυχασμός του τέλους της πανδημίας μέσα από τον εμβολιασμό που είναι αναγκαίος και πρέπει να συνδράμουμε όλοι για να πετύχει» ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας.

Εν τούτοις, η εικόνα που αυτή την στιγμή έχουμε είναι ότι αυτή η υψηλή προσδοκία μπορεί να γυρίσει μπούμερανγκ να μετατραπεί σε οργή σε θυμό από την πλευρά των πολιτών, εξήγησε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Όπως τόνισε η κυβέρνηση είχε δεσμευθεί για 2 εκατομμύρια εμβόλια μέσα στον Γενάρη αλλά τελικά μέχρι το τέλος του Ιανουαρίου δεν θα έχουν εμβολιαστεί πάνω από 200 χιλιάδες πολίτες. «Με βάση τον αριθμό των εμβολίων που προβλέπονται για την Ελλάδα μέχρις στιγμής, μέχρι και το τέλος Μαρτίου ο αριθμός των δόσεων δεν θα επαρκεί για περισσότερους από 600 χιλιάδες συμπολίτες μας. Αυτό είναι το 1/17 του πληθυσμού» είπε ο Αλ.Τσίπρας.

Με αυτά τα δεδομένα όπως εξήγησε μέχρι και το τέλος Μάρτη λοιπόν δεν θα υπάρχει καμία πιθανότητα να δημιουργηθεί τείχος ανοσίας στον πληθυσμό με αποτέλεσμα να έχουμε μπροστά μας 4 πολύ δύσκολους μήνες.

«Μήνες που μπορεί ταυτόχρονα με τον εμβολιασμό αν εφησυχάσουμε να έχουμε και τρίτο κύμα πανδημίας χωρίς να έχει ενισχυθεί το ΕΣΥ» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Συνταγογράφηση των διαγνωστικών τεστ

«Θα πρέπει επιτέλους να υπάρξει η απόφαση για συνταγογράφηση των διαγνωστικών τεστ και η μαζική υλοποίηση τεστ σε ιδιαίτερες και κλειστές δομές προκειμένου να υπάρξει σκανάρισμα του πληθυσμού. Αναφέρομαι σε δομές ηλικιωμένων, Ρομά, προσφύγων, αστέγων αλλά και στους μαζικούς εργασιακούς χώρους. Στις βιομηχανικές μονάδες. Δεν είναι τυχαίο ότι σε περιοχές με μεγάλη συγκέντρωση βιομηχανικών μονάδων είχαμε αυξημένη διασπορά του ιού στην κοινότητα. Διότι εκεί δεν γίνονται τεστ» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Ενίσχυση του ΕΣΥ και στήριξη γιατρών και νοσηλευτών

Ο Αλέξης Τσίπρας έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην ενίσχυση του ΕΣΥ και κάλεσε την κυβέρνηση να αφήσει τις ιδεοληπτικές εμμονές σε αυτό το θέμα και επιπλέον να προχωρήσει με στοιχειώδη στην συνταγογράφηση των τεστ , τον έλεγχο του πληθυσμού και ταυτόχρονα σε μια συνδυαστική πολιτική αντιμετώπισης και με εμβολιασμό αλλά και με χορήγηση φαρμακευτικής θεραπείας για να σώσουμε όσο περισσότερους ανθρώπους γίνεται όπως είπε χαρακτηριστικά.

«Το δεύτερο κύμα όπως φαίνεται βρίσκεται σε μια μικρή ύφεση , αλλά δεν πρέπει να γίνουν τα ίδια εγκληματικά λάθη που έγιναν από την κυβέρνηση ανάμεσα στο πρώτο και στο δεύτερο κύμα. Τώρα πρέπει να υπάρξει ουσιαστική στήριξη στο ΕΣΥ να υπάρξουν προσλήψεις μόνιμων γιατρών και νοσηλευτών , να υπάρξουν και δομικές αλλαγές μέσα από την αναβάθμιση του μισθολογίου για να δοθούν κίνητρα σε νέους γιατρούς να συνδράμουν στο ΕΣΥ. Να ενισχυθούν οι οργανισμοί των νοσοκομείων που είναι στο 70% σε όλη την Ελλάδα. Να υπάρξει και ανταμοιβή στους ανθρώπους της πρώτης γραμμής. Είναι αδιανόητο αυτοί οι άνθρωποι που κατά τα άλλα τους χειροκροτούσαμε, να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή και να έχουν απώλειες. Το 15% των υγειονομικών στο νοσοκομείο εδώ στην Κατερίνη νόσησε και κάποιοι πολύ βαριά» είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

Είναι αδιανόητο, όπως ανέφερε, αυτούς τους ανθρώπους να μην τους έχουμε ανταμείψει και ηθικά και υλικά για όλα όσα κάνουν και στήριξε το αίτημά τους για ένταξη των νοσηλευτών στα βαρέα και ανθυγιεινά και κάλεσε την κυβέρνηση να προχωρήσει στην μονιμοποίηση του επικουρικού προσωπικού μέσα από μόνιμες προσλήψεις και την αναβάθμιση του μισθολογίου τους.

Γιατροί σε Τσίπρα: Αν έρθει τρίτο κύμα θα μας αποτελειώσει

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είχε μακρά συνομιλία με τους εργαζόμενους, τους νοσηλευτές και τους γιατρούς του νοσοκομείου Κατερίνης. Ένα επαρχιακό νοσοκομείο της περιφέρειας που έγινε νοσοκομείο αναφοράς για covid περιστατικά χωρίς να έχει τις κατάλληλες υποδομές και το αντίστοιχο προσωπικό.

Όπως ανέφερε το προσωπικό του νοσοκομείου το δεύτερο κύμα της πανδημίας  ήταν σαν τσουνάμι. Με έναν πνευμονολόγο και με τους παθολόγους να μην επαρκούν να περιθάλψουν  τα κρούσματα του κορωνοϊού και τα υπόλοιπα περιστατικά αφού η υπόλοιπη κλινική λειτουργούσε κανονικά.

Χαρακτηριστικό των ελλείψεων σε προσωπικό είναι και  η κατάσταση στην κλινική covid όπου στην απογευματινή βάρδια 3 άτομα νοσηλευτικό προσωπικό καλούνται να περιθάλψουν  36 ασθενείς.

Γι αυτό προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κατάσταση έχουν ανασταλεί όλες οι άδειες και σε πολλές περιπτώσεις δεν κάνουν ούτε τα ρεπό αφού πολλοί συνάδελφοι, πάνω από 15 νόσησαν από κορονοϊό. Μάλιστα ένας συνάδελφός  τους βρίσκεται ακόμη διασωληνωμένος στην εντατική.

«Σε μια νύχτα τα χειρουργεία μετατράπηκαν σε ΜΕΘ, ξεπεράσαμε τον εαυτό μας αλλά ήταν οδυνηρό» ανέφερε χαρακτηριστικά μια νοσηλεύτρια υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι «αν έρθει τρίτο κύμα θα μας αποτελειώσει, θα αποτελειώσει κι εμάς μαζί».

Από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας επεσήμανε ότι είναι κρίσιμο  υπάρξει από την πολιτεία  μια  στοιχειώδης ανταπόδοση στους γιατρούς , τους νοσηλευτές και εν γένει στο προσωπικό των νοσοκομείων που δίνουν αυτή την μάχη στην πρώτη γραμμή. Μεταξύ άλλων να ανασυγκροτηθεί το ΕΣΥ, να μπουν στα βαρέα και ανθυγιεινά νοσηλευτές και προσωπικό και να προσληφθούν οι επικουρικοί γιατροί.

Τσίπρας: Το «ευαγγέλιο Πισσαρίδη» λέει να κλείσουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Κατά την επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στο Επιμελητήριο Κατερίνης οι εκπρόσωποί του παρουσίασαν «την ελεύθερη πτώση που παρουσιάζει η τοπική οικονομία στους τομείς του λιανεμπορίου, της βιομηχανίας, του πρωτογενούς τομέα και των μεταφορών». Παρουσιάζοντας συγκεκριμένα στοιχεία έκαναν λόγο για «ταφόπλακα της επιβίωσής μας».

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε πως οι πληγές που έχει αφήσει πίσω της η οικονομική κρίση από τη διαχείριση της πανδημίας είναι ήδη πάρα πολύ μεγάλες, τεράστιες, ίσως και ανυπέρβλητες για τη μεγάλη πλειοψηφία των επιχειρήσεων. «Είμαστε πρωταθλητές στην ύφεση», σημείωσε χαρακτηριστικά για την Ελλάδα ανάμεσα στις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης. Εκτίμησε ακόμη ότι το γεγονός αυτό εγκυμονεί περισσότερου κινδύνους για την ελληνική οικονομία. «Υπάρχουν σοβαροί κίνδυνοι μπροστά μας. Ο πρώτος είναι ο κοινωνικός, δηλαδή να βρεθούμε το επόμενο διάστημα μπροστά σε εικόνες που ξαναζήσαμε στα χρόνια των μνημονίων», είπε αναφερόμενος στο ενδεχόμενο χιλιάδων λουκέτων και απότομης αύξησης της ανεργίας. «Και ο δεύτερος κίνδυνος», συνέχισε , «είναι ο οικονομικός». Για τον δεύτερο κίνδυνο ανέφερε πως η πολιτική της κυβέρνησης είναι αυτή που εκτροχιάζει την ύφεση.

Ακόμα ο Αλέξης Τσίπρας επανέφερε το ζήτημα της γενναίας ρύθμισης του ιδιωτικού χρέους. Μία τέτοια ρύθμιση θα περιλαμβάνει, πέρα από ένα μεγάλο αριθμό δόσεων και διαγραφή της ονομαστικής αξίας του χρέους. «Αυτή είναι μια αναγκαιότητα που πρέπει να τεθεί στο τραπέζι της συζήτησης, θα πρέπει να ξεφύγουμε από εμμονές, είμαστε σε μια έκτακτη κατάσταση, χρειάζονται έκτακτα μέτρα», τόνισε. Αντί γι’ αυτό, πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση ψήφισε έναν πτωχευτικό νόμο, του οποίου ζήτησε την απόσυρσή.

Αναφέρθηκε στις τρεις τροπολογίες που απορρίφθηκαν από την κυβέρνηση: την καταβολή του δώρου Χριστουγέννων από το κράτος, την καταβολή εισοδήματος εκτάκτου ανάγκης και το πάγωμα στις διακοπές λογαριασμών, όπως ηλεκτρικού και τηλεφωνίας. Υπενθύμισε ακόμα ότι πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ ήταν η μετατροπή της επιστρεπτέας προκαταβολής, σε μη επιστρεπτέα.  Κάνοντας λόγο για τα χρηματοδοτικά εργαλεία, σημείωσε ότι οι τράπεζες δεν επιτελούν τον ρόλο τους, αλλά και ότι σε αυτό το φαινόμενο έχει ευθύνη και η κυβέρνηση.

Τέλος κάνοντας λόγο για το σχέδιο Πισσαρίδη το χαρακτήρισε ως το «νέο ευαγγέλιο» της κυβέρνησης, στο οποίο εκφράζονται απόψεις όπως ότι η πλειοψηφία της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας είναι παρείσακτη. «Δηλαδή θεωρούν ότι η ελληνική οικονομία δεν μπορεί να γίνει παραγωγική και ανταγωνιστική εάν συνεχίσει να έχει μεγάλο αριθμό μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων. Για να το πούμε σε απλά ελληνικά θεωρούν ότι πρέπει να κλείσουν αυτές οι επιχειρήσεις», εξήγησε. «Αν είναι αυτή η ‘αποψή τους θα αντιμετωπίσουν την κρίση ως ευκαιρία και θα πουν ‘δεν φταίμε εμείς που κλείσατε η πανδημία φταίει και ο κορωνοϊός, δεν μπορούμε να κάνουμε αλλιώς’. Αυτό λάβετέ το υπ’ όψιν σας, πιστεύω ότι είναι θέμα ζωής και οικονομικής επιβίωσης», κατέληξε.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις