current views are: 10

29 Δεκεμβρίου 2020
Δημοσίευση08:05

Ράμα: «Δικαίωμα της Ελλάδας η επέκταση στα 12 ναυτικά μίλια» – Σύγκρουση με τον Αλβανό πρόεδρο

Ελλάδα και Αλβανία έχουν συμφωνήσει στην επίλυση των μεταξύ τους διαφορών στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Τι απάντησε ο Αλβανός πρωθυπουργός στον πρόεδρο της χώρας.

Δημοσίευση 08:05’

Ελλάδα και Αλβανία έχουν συμφωνήσει στην επίλυση των μεταξύ τους διαφορών στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Τι απάντησε ο Αλβανός πρωθυπουργός στον πρόεδρο της χώρας.

Το δικαίωμα της Ελλάδας να επεκτείνει την κυριαρχία της στα 12 ναυτικά μίλια στο Ιόνιο και τα Ιόνια νησιά μέχρι το ακρωτήριο Ταίναρο της Πελοποννήσου υπερασπίζεται ο Αλβανός πρωθυπουργός, Έντι Ράμα, την ώρα που στη χώρα του συνεχίζεται ο σάλος μετά την υπογραφή του σχετικού προεδρικού διατάγματος.

Σε ανάρτησή του, ο πρόεδρος της Αλβανίας, Ιλίρ Μέτα, προειδοποίησε ότι θα κρατήσει αποφασιστική στάση στο θέμα των διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα για τα θαλάσσια σύνορα, αφού, όπως είπε, η κυβέρνηση συνεχίζει να μην τον ενημερώνει, μεταδίδει η αλβανική ιστοσελίδα Zgjohu Shqiptar.

«Δεν θα επιτρέψω σε καμία στιγμή να παραβιαστεί το κράτος και τα εθνικά συμφέροντα της Δημοκρατίας της Αλβανίας από οποιοδήποτε άτομο που καταχράται την εξουσία την οποία έχει εκχωρήσει ο αλβανικός λαός», αναφέρει ο πρόεδρος Μέτα.

Η απάντηση Ράμα

Απαντώντας στον Ιλίρ Μέτα, ο Αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα τόνισε ότι δεν υπάρχει συμφωνία με την Ελλάδα και γι’ αυτό τα μέρη προσφεύγουν στο διεθνές δικαστήριο.

Ο Αλβανός πρωθυπουργός δήλωσε πως όσοι του επιτίθενται προσπαθούν να αποκομίσουν πολιτικά οφέλη κατηγορώντας τον, ενώ σημείωσε πως είναι αδύνατον να γίνει μυστική συμφωνία πίσω από κλειστές πόρτες στην Ευρώπη του 21ου αιώνα.

Σύμφωνα με τον αρχηγό της κυβέρνησης, όπως μεταδίδει η «tvklan», η απόφαση της Ελλάδας να επεκταθεί κατά 12 μίλια στο Ιόνιο Πέλαγος δεν έχει καμία σχέση με την αμφισβητούμενη περιοχή μεταξύ των δύο χωρών.

Ο Ράμα εξηγεί ότι σε αυτήν την περιοχή η εφαρμογή των 12 μιλίων είναι αδύνατη και σύμφωνα με τη Σύμβαση για τη Θάλασσα, τα μέρη πρέπει είτε να έρθουν σε συμφωνία είτε να προσφύγουν στο δικαστήριο.

«Eίναι δικαίωμα της Ελλάδα να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια και αυτό δεν έχει σχέση με την διαφορά που έχουν Αθήνα-Τίρανα. Όπου η απόσταση μεταξύ των δύο χωρών είναι μικρότερη των 12 ναυτικών μιλίων, το Διεθνές Δικαστήριο θα αποφασίσει σχετικά», είπε ο Ράμα.

Διαπραγματευτική ομάδα

Νωρίτερα, ο αρχηγός του αλβανικού κράτους, με ανάρτηση στα κοινωνικά δίκτυα είχε ανακοινώσει ότι εξουσιοδότησε, στις 19 Μαρτίου 2018, με πλήρη εξουσία διαπραγμάτευσης, εξ ονόματος της Αλβανίας, διαπραγματευτική ομάδα με 13 μέλη για συνομιλίες με την Ελλάδα.

Αλλά από τότε μέχρι τώρα, ο Μέτα αναφέρει ότι δεν έχει λάβει καμία επίσημη ειδοποίηση ή αίτημα που να προτείνει τον τερματισμό, την αναστολή ή την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο μερών.

Το Δημοκρατικό Κόμμα

Σημειώνεται ότι η αρχή της πολιτικής αντιπαράθεσης στην Αλβανία έγινε προχθές από το Δημοκρατικό Κόμμα, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη Βουλή της γείτονος, το οποίο έθεσε έξι ερωτήματα στον Εντι Ράμα σχετικά με την επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12 μίλια και τη στάση της αλβανικής κυβέρνησης στο θέμα.

Ένα βήμα πριν την επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια στο Ιόνιο

Εν τω μεταξύ, σε ισχύ τέθηκε, το Προεδρικό Διάταγμα περί κλεισίματος των κόλπων και χάραξης ευθείων γραμμών βάσης στην θαλάσσια περιοχή του Ιονίου και των Ιόνιων νήσων μέχρι το ακρωτήριο Ταίναρο της Πελοποννήσου, μετά τη δημοσίευση του στην Εφημερίδα της κυβέρνησης. Η πράξη αυτή φέρνει ένα βήμα πιο κοντά την ολοκλήρωση της διαδικασίας για την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στα 12 ναυτικά μίλια στο Ιόνιο.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών:

«Με την δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, τέθηκε σήμερα σε ισχύ το Προεδρικό Διάταγμα περί κλεισίματος κόλπων και χάραξης ευθείων γραμμών βάσης στη θαλάσσια περιοχή του Ιονίου και των Ιονίων νήσων μέχρι το Ακρωτήριο Ταίναρο της Πελοποννήσου.

Το Προεδρικό Διάταγμα εκδόθηκε σε εφαρμογή του κυρωτικού νόμου της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών του 1982 για το Δίκαιο της Θάλασσας. Αποτελεί απαραίτητο βήμα για την διαδικασία επέκτασης της αιγιαλίτιδας ζώνης της χώρας στην ανωτέρω περιοχή, ενέργεια που αποτελεί, με βάση τη Σύμβαση, αναφαίρετο δικαίωμα της χώρας.

Το Προεδρικό Διάταγμα επισημαίνει ότι η Ελλάδα επιφυλάσσεται για την άσκηση και στις λοιπές περιοχές της Επικράτειάς της των αντιστοίχων δικαιωμάτων της, όπως αυτά απορρέουν από τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας, η οποία αποτυπώνει διεθνές εθιμικό δίκαιο.

Η Ελλάδα, αυστηρά προσηλωμένη στην προάσπιση του Διεθνούς Δικαίου, συμπεριλαμβανομένου του Δικαίου της Θάλασσας ενεργεί πάντα με γνώμονα τη Διεθνή νομιμότητα».


σχετικα αρθρα