current views are: 11

30 Δεκεμβρίου 2020
Δημοσίευση10:30

Κατρούγκαλος στον Alpha 98,9: «Η επέκταση στο Ιόνιο είναι εφαρμογή της πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ»

Ο τομεάρχης Εξωτερικών του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρθηκε στην επέκταση των χωρικών υδάτων στο Ιόνιο και τη στρατηγική της Τουρκίας.

Δημοσίευση 10:30’

Ο τομεάρχης Εξωτερικών του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρθηκε στην επέκταση των χωρικών υδάτων στο Ιόνιο και τη στρατηγική της Τουρκίας.

Επίθεση στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για τον τρόπο που αντιμετωπίζει την Τουρκία εξαπέλυσε ο Γιώργος Κατρούγκαλος, ο οποίος τον κατηγόρησε ότι δεν έχει καμία στρατηγική.

Παράλληλα, αναφερόμενος στην επέκταση των χωρικών υδάτων στο Ιόνιο, τόνισε ότι έγινε το πρώτο βήμα για την εφαρμογή της πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ.

«Η επέκταση στο Ιόνιο είναι ένα πρώτο βήμα που το χειροκροτούμε γιατί είναι η εφαρμογή της δικής μας πολιτικής, στην οποία η ΝΔ άσκησε έντονη κριτική. Υπήρχε από ένα μπλόκο δυνάμεων με πρωταγωνιστή τη ΝΔ και να είχε και απήχηση στο διπλωματικό σώμα, αλλά εγώ δεν είδα να γίνεται οποιαδήποτε σοβαρή συζήτηση με διάθεση διαφωνίας από τους διπλωμάτες, οι οποίοι υποστήριζαν ότι η επέκταση των χωρικών υδάτων πρέπει να γίνει ταυτόχρονα σε όλη τη θαλάσσια επικράτεια της χώρας, γιατί αλλιώς θα αποδεχόμασταν αυτό που λέει η Τουρκία ότι το Αιγαίο είναι μια ειδική περίπτωση» τόνισε στον Alpha 98, 9 και το Ραντάρ, με τους Τάκη Χατζή και Δήμο Βερύκιο και απάντησε γιατί δεν συνέβη επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ:

«Είχε προετοιμαστεί ο σχετικός νόμος. Να τα πάρουμε από τη αρχή, ανακοινώνεται η σταδιακή επέκταση των χωρικών υδάτων σε Ιόνιο, Κρήτη και προοπτικά αλλού. Η επέκταση, επειδή αποτελεί επέκταση της επικράτειας απαιτεί τυπικό νόμο. Ο κ. Κοτζιάς είχε προετοιμάσει προεδρικά διατάγματα κάτι που δεν ήταν ορθό όπως επιβεβαιώθηκε. Αντί να δημοσιευθούν αυτά έπρεπε να προετοιμαστεί προεδρικός νόμος, να πάει στη Βουλή και να ψηφιστεί. Το ανακοίνωσα στο Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής σε συνεδρίασή του Μαίου ότι πρόκειται να κατατεθεί ο νόμος, αλλά μετά ακολούθησαν οι εκλογές. Ο προγραμματισμός μας για εκλογές δεν ήταν για τον Ιούλιο αλλά για τον Οκτώβριο».

Για επέκταση μέχρι τα Κύθηρα: «Ο τρόπος με τον οποίο θα γίνει είναι ζήτημα εκτίμησης της πολιτικής στιγμής και των τεχνικών χαρακτηριστικών, δηλαδή πόσο έχει προχωρήσει η προετοιμασία της χάραξης των ευθείων γραμμών  και του κόλπου. Ο προγραμματισμός μας ήταν μέχρι το Ταίναρο σε πρώτη φάση».

Για τη Ρωσία: «Υπήρχε μια θετική έκπληξη όταν συνάντησε ο Τσίπρας τον Λαβρόφ. Του είπε ότι είναι μύθος ότι η Ρωσία είναι αντίθετη στην επέκταση των χωρικών υδάτων και στο Αιγαίο. Ένα από τα επιχειρήματα για το Αιγαίο ήταν ότι επειδή θα γίνει κλειστή η θάλασσα θα έχουν αντίρρηση οι Ρώσοι».

Για την Τουρκία και αν έχει ειδικές «πλάτες»: «Είναι προφανές αυτό. Η Τουρκία έχει σταθερή στρατηγική, στενευεται με τις διεθνείς συνθήκες και το Διεθνές Δίκαιο και κινείται έξω από αυτές. Αυτό που επιδιώκει είναι να έχει μια αυτόνομη πολιτική δίκη της για να αναγνωριστεί από όλους ως μια μείζον περιφερειακή δύναμη από τον Καύκασο ως τη Λιβύη και από τα Βαλκάνια ως το λιβυκό, επομένως δεν έχει εναγκαλιστεί με τη Ρωσία. Οι Τούρκοι συμπεριφέρονται απέναντι σε Ρωσία, ΗΠΑ και Ευρώπη ως ίσος προς ίσο. Στη Λιβύη είναι απέναντι από τους Ρώσους. Η τακτική είναι ότι θα παραβιάζω το Διεθνές Δίκαιο, θα συμπεριφέρομαι σε ένα μέλος της ΕΕ, η Ελλάδα, με τον επιθετικό τρόπο και θα τα κάνω γιατί είμαι παράγοντας της λύσης σε όλα τα ανοιχτά μέτωπα σύγκρουσης, από τη Συρία, ως τη Λιβύη και τον Καύκασο. Απέναντι σε αυτήν τη πολιτική εμείς δεν τη θεωρούμε σωστή, επειδή είναι αντίθετη στο Διεθνές Δίκαιο. Ο κ. Μητσοτάκης δεν έχει καμία στρατηγική. Πήγε στις ΗΠΑ και είπε ότι είναι προβλέψιμος και δεδομένος. Η δική μας πολιτική βασιζόταν στην αμοιβαιότητα και τη σύγκλιση των συμφερόντων. Όλες οι χώρες πρέπει να έχουν ως βασική αρχή στην εξωτερική τους πολιτική, ότι πρέπει να κινούνται με βάση την αμοιβαιότητα και τις δυνάμεις συμφερόντων. Εμείς αναβαθμίσαμε τις σχέσεις μας με τις ΗΠΑ επειδή πιστεύαμε ότι θα πρέπει να υπάρξει συνεργασία μαζί τους, όπου συμφωνούμε».

Για τη Συμφωνία των Πρεσπών: «Με τη συμφωνία αυτή όχι απλώς στείλαμε το μήνυμα στην περιοχή των Βαλκανίων ότι η Ελλάδα λύνει τα προβλήματα και το αναγκαίο εισιτήριο για την Ευρώπη, ακυρώσαμε και την τουρκική διείσδυση, η οποία έχει ξεκινήσει, έχει ενταθεί όσον αφορά στην Αλβανία. Υπηρετήσαμε πολλαπλά το εθνικό κεφάλαιο. Αφενός αυξήσαμε το διπλωματικό κύρος της χώρας. Εμείς είμαστε υπέρ της στρατηγικής αυτονομίας της Ευρώπης, να μπορεί να έχει δική της εξωτερική πολιτική, ξεχωριστή από αυτή των ΗΠΑ και αυτονομία σε σχέση με το ΝΑΤΟ».

«Η Ευρώπη πρέπει να βρει τη φωνή της στο διεθνές στερέωμα, να πάψουμε να είμαστε ο μικρός αδερφός των ΗΠΑ, να πάψουμε να είμαστε παγκόσμιοι πληρωτές και να γίνουμε παγκόσμιοι παίκτες», πρόσθεσε. 


σχετικα αρθρα