ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οι «ζυμώσεις» στο ΚΙΝΑΛ για την «προοδευτική διακυβέρνηση» και η αιχμηρή προϋπόθεση Λοβέρδου

Δημοσίευση 30 Δεκεμβρίου 2020, 14:00 / Ανανεώθηκε 30 Δεκεμβρίου 2020, 14:49
Οι «ζυμώσεις» στο ΚΙΝΑΛ για την «προοδευτική διακυβέρνηση» και η αιχμηρή προϋπόθεση Λοβέρδου
Photo: Intime
Facebook Twitter Whatsapp

Συνεργάτες του Ανδρέα Λοβέρδου, με δεύτερη παρέμβασή τους τις τελευταίες ημέρες, αφήνουν αιχμές προς πάσα κατεύθυνση, με αφορμή τη στασιμότητα που παρατηρείται στα δημοσκοπικά ποσοστά του ΚΙΝΑΛ.

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι διεργασίες εντός του Κινήματος Αλλαγής μετά την συζήτηση που άνοιξε περί προοδευτικής διακυβέρνησης, έπειτα από τη σχετική αναφορά που είχε κάνει η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά από το βήμα της Βουλής κατά τη συζήτηση για τον προϋπολογισμό.

Συζητήσεις που φυσικά δεν είναι άσχετες και με την παράλληλη συζήτηση που ξεκίνησε περί της ηγεσίας του ΚΙΝΑΛ. Έτσι, συνεργάτες του Ανδρέα Λοβέρδου, με δεύτερη παρέμβασή τους τις τελευταίες ημέρες, βάζουν μια αιχμηρή προϋπόθεση, για την προοδευτική διακυβέρνηση. Όπως εξηγούσαν, «στο σημαντικό εγχείρημα της προοδευτικής διακυβέρνησης πρωταγωνιστικό ρόλο μόνο η παράταξή μας μπορεί να διαδραματίσει». Ωστόσο οι συνεργάτες του κ. Λοβέρδου, σημείωναν με δεικτικό τρόπο: «Για να συμβεί αυτό απαραίτητη προϋπόθεση είναι να αυξήσει σε πολύ σημαντικό βαθμό τις δυνάμεις της».

Η συζήτηση για την προοδευτική διακυβέρνηση

Υπενθυμίζεται ότι κατά την συζήτηση του προϋπολογισμού,  ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ προχώρησε σε μια αποστροφή, που από αρκετούς παρατηρητές εξελήφθη ως πολιτικό φλερτ προς την πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ. Σχολιάζοντας μια αναφορά στην ομιλία της κ. Γεννηματά, ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε: «Άκουσα με ενδιαφέρον το τέλος της ομιλίας της κ. Γεννηματά και το οποίο αφορούσε την ανάγκη να υπάρξει, μετά από αλλαγή των συσχετισμών, άλλη κυβέρνηση, να υπάρξει προοδευτική κυβέρνηση στον τόπο. Και θεωρώ ότι είναι αυτό εύλογο. Γιατί; Γιατί αν μου ζητούσαν να βρω μια λέξη για να χαρακτηρίσω τη διαχείριση της κυβέρνησης συνολικά. Η λέξη αυτή θα ήταν μία: Αποτυχία. Αποτύχατε κ. Μητσοτάκη…».

Σημειώνεται ότι στο τέλος της ομιλίας της η κ. Γεννηματά, σημείωσε: «Ευτυχώς για μας όλο και περισσότεροι Έλληνες αντιλαμβάνονται την ανάγκη να αποκτήσει η χώρα σήμερα μια αξιόπιστη και ισχυρή προοδευτική αντιπολίτευση και αύριο, όταν το πολιτικό σκηνικό αναδιαταχθεί, μια αποτελεσματική προοδευτική Κυβέρνηση. Η δύναμη για μας έρχεται από κάτω προς τα πάνω. Από τον λαό που δοκιμάζεται, όχι από την ελίτ που συνεργάζεται μαζί σας.  Μέσα από αυτήν την πρωτόγνωρη δοκιμασία, η δική μας πρόταση ξεπροβάλλει ως η μοναδική αξιόπιστη ελπίδα να ξαναπατήσει η ελληνική κοινωνία στα πόδια της. Ισχυρή, αυτόνομη, υπερήφανη για αυτά που κατάφερε και όσα μπορεί να πετύχει. Η δική σας πρόθεση κ. Μητσοτάκη είναι να δημιουργήσετε μια κοινωνία διαιρεμένη, με τους λίγους μπροστά και τους πολλούς στη γαλαρία. Η δική μας υπόσχεση είναι να μην αφήσουμε κανέναν πολίτη εκτεθειμένο, να είμαστε απέναντι σε ό,τι κρατά τη χώρα καθηλωμένη και ό,τι εμποδίζει την κοινωνία να ανασάνει. Η νέα Αλλαγή, η προοδευτική διακυβέρνηση, η νέα σελίδα για την χώρα μας δεν είναι ένα ευχολόγιο. Αλλά ένα κοινωνικό αίτημα που δεν ξεπηδά μόνο από τις αναμνήσεις, αλλά κυρίως από την ελπίδα του λαού μας να ξαναζήσει μέρες ευημερίας, ειρήνης και περηφάνιας. Σε αυτά το Κίνημα Αλλαγής είναι έτοιμο να ανταποκριθεί».

Από την πλευρά του, ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου έκανε λόγο (στο περιοδικό «Πατρινόραμα») για «ανάγκη προοδευτικής πρότασης διακυβέρνησης» της χώρας, μιλώντας μάλιστα για «ανασυγκρότηση του προοδευτικού χώρου» στη βάση μιας προγραμματικής συμφωνίας. Ο κ. Παπανδρέου απέφυγε τις ευθείες αναφορές στον ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο η παρέμβασή του θα μπορούσε να ερμηνευθεί ως πρόθεση ανοίγματος «παραθύρου» προς μια απόπειρα συνεννόησης των δύο πλευρών.

Προ ημέρων, συνεργάτες του κ. Λοβέρδου, μετέφεραν μια φράση του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του ΚΙΝΑΛ για τη συζήτηση περί της προοδευτικής διακυβέρνησης. «Από το 2012 ο Α. Λοβέρδος υποστηρίζει σθεναρά ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει καμία σχέση με προοδευτική διακυβέρνηση. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το κόμμα του λαϊκισμού και της δημαγωγίας», ανέφεραν.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr