current views are: 13

1 Ιανουαρίου 2021
Δημοσίευση13:01

Προς τη Βουλή η επέκταση των χωρικών υδάτων στο Ιόνιο – Η αναφορά Δένδια και ο εκνευρισμός των Τούρκων

Στο ελληνικό κοινοβούλιο το αμέσως επόμενο διάστημα το νομοσχέδιο για την επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια στο Ιόνιο Πέλαγος. Ακολουθεί το κλείσιμο των κόλπων και η χάραξη των γραμμών βάσης και νότια της Κρήτης.

Δημοσίευση 13:01’

Στο ελληνικό κοινοβούλιο το αμέσως επόμενο διάστημα το νομοσχέδιο για την επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια στο Ιόνιο Πέλαγος. Ακολουθεί το κλείσιμο των κόλπων και η χάραξη των γραμμών βάσης και νότια της Κρήτης.

Στο αμέσως προσεχές διάστημα αναμένεται στη Βουλή προς κύρωση το νομοσχέδιο για την επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια στο Ιόνιο Πέλαγος. Πρόκειται για μια απόφαση της Αθήνας που συνιστά μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση ότι είναι σε θέση να ασκεί τα δικαιώματα της χώρας και συνάπτει συμφωνίες στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου.

Η επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στο Ιόνιο χαρακτηρίζεται και ως ένα ακόμα βήμα προκειμένου να προχωρήσει και η οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών Ελλάδας – Αλβανίας, ενώ έχουν ήδη υπογραφεί οι συμφωνίες οριοθέτησης με την Ιταλία και την Αίγυπτο. Υπενθυμίζεται ότι Αθήνα και Τίρανα έχουν ήδη συμφωνήσει να παραπέμψουν την υπόθεση στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, βήμα που υπολογίζεται ότι θα γίνει μετά τις εκλογές στην Αλβανία, με την έναρξη των διαβουλεύσεων για τη σύνταξη του απαραίτητου συνυποσχετικού.

Ειδικά ως προς την Αλβανία, η συμφωνία για παραπομπή του θέματος στη Χάγη, αποτελεί ένα σαφές παράδειγμα προσήλωσης στη διεθνή νομιμότητα. Κάτι που η Τουρκία φυσικά δεν κάνει, προκαλώντας όπως μπορεί, εκθέτοντας απαιτήσεις που κινούνται πέρα και πάνω από κάθε λογική ή έννοια διεθνούς δικαίου.

Επόμενο βήμα η επέκταση Νότια της Κρήτης

Το αμέσως επόμενο βήμα μετά την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στο Ιόνιο εξετάζεται να είναι το κλείσιμο των κόλπων και η χάραξη των γραμμών βάσης και νότια της Κρήτης – με τα τοπογραφικά να τελούν ήδη υπό επεξεργασία στο ΥΠΕΞ. Οι περιοχές του Αιγαίου που προκαλούν την αντίδραση της Τουρκίας τοποθετούνται για αργότερα, με το προεδρικό διάταγμα να υπογραμμίζει ότι «η Ελλάδα επιφυλάσσεται για την άσκηση και στις λοιπές περιοχές της επικράτειάς της των αντιστοίχων δικαιωμάτων της, όπως αυτά απορρέουν από τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας, η οποία αποτυπώνει διεθνές εθιμικό δίκαιο».

Νευρικότητα στην Άγκυρα

Η έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος, πάντως, προκάλεσε νευρικότητα στην Άγκυρα, λόγω του τουρκικού casus belli για την επέκταση των χωρικών υδάτων και στο Αιγαίο, με τουρκικά ΜΜΕ, όπως η Γενί Σαφάκ και η Αϊντινλίκ να κάνουν λόγο για «απόφαση-σκάνδαλο» της Αθήνας. 

Η αναφορά Δένδια

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας στον απολογισμό του για το 2020, τόνισε πως «καταφέραμε μέσα από συντονισμένες προσπάθειες και διεθνείς συμφωνίες να «μεγαλώσουμε» την Ελλάδα».

«Καταβάλλαμε μεγάλη προσπάθεια και καταφέραμε μέσα από συντονισμένες δράσεις κι επωφελείς διεθνείς συμφωνίες, να “μεγαλώσουμε” την πατρίδα μας. Αντιμετωπίσαμε με επιτυχία εξωτερικές απειλές κι αμφισβητήσεις. Ενεργοποιήσαμε παλιές αλλά και νέες συμμαχίες. Αναδείξαμε το Διεθνές Δίκαιο ως μοναδικό τρόπο ειρηνικής επίλυσης των διεθνών διαφορών στην ευρύτερη περιοχή μας. Συμμετέχουμε στη διαμόρφωση των νέων γεωπολιτικών ισορροπιών που συντελούνται, για να κατοχυρώσουμε τα συμφέροντα της Ελλάδας» σημειώνει χαρακτηριστικά ο κ. Δένδιας.


σχετικα αρθρα