ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η κυβέρνηση «μαμούθ» και η εκλογική ετοιμότητα - Τα μηνύματα, τα κενά και οι παθογένειες - Το «ιερό αντάρτικο» και τα ΜΑΤ

της Χριστίνας Κοραή - Δημοσίευση 5 Ιανουαρίου 2021, 10:00 / Ανανεώθηκε 5 Ιανουαρίου 2021, 10:52
Η κυβέρνηση «μαμούθ» και η εκλογική ετοιμότητα - Τα μηνύματα, τα κενά και οι παθογένειες - Το «ιερό αντάρτικο» και τα ΜΑΤ
Facebook Twitter Whatsapp

Έτοιμη για όλα η κυβέρνηση, τα σενάρια για εκλογές. Τι δείχνουν οι αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα. Στα άκρα η κόντρα κυβέρνησης - Εκκλησίας για τα Θεοφάνια.

Το μήνυμα ότι το Μαξίμου ετοιμάζεται για όλα τα ενδεχόμενα, ακόμη και για έναν εκλογικό αιφνιδιασμό ίσως το Φθινόπωρο, στέλνουν οι αλλαγές και οι μετακινήσεις στο υπουργικό σχήμα στις οποίες προχώρησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Βέβαια, άλλο η εκλογική στόχευση και άλλο το ενδεχόμενο να υπάρξει ένα ευνοϊκό κλίμα το οποίο θα έδινε στην κυβέρνηση την ανάσα των πέντε εβδομάδων που χρειάζεται για διπλές κάλπες, αφού οι πρώτες θα στηθούν με την απλή αναλογική που δύσκολα θα δώσει αυτοδυναμία και θα ακολουθήσουν δεύτερες που θα γίνουν με το εκλογικό σύστημα που ψήφισε η ΝΔ.

Για να μπορούν να γίνουν εκλογές το Φθινόπωρο, απαραίτητη προϋπόθεση είναι να έχει προχωρήσει με μεγάλη επιτυχία ο εμβολιασμός εντός και εκτός συνόρων και να έχει προηγηθεί ένα καλοκαίρι κατά το οποίο θα έχει επιτευχθεί ο στόχος των προ-COVID χρόνων, όταν ο Τουρισμός έφερνε στα κρατικά ταμεία πάνω από 25 δισ. ευρώ.

Από την άλλη βέβαια, το 2022 θα είναι επίσης μία χρονιά δύσκολη για την κυβέρνηση, καθώς η πανδημία θα έχει υποχωρήσει σε μεγάλο βαθμό, αλλά θα έχει αφήσει πίσω της πολλά συντρίμμια και θα χρειαστεί χρόνος για να αρχίσουν να επουλώνονται οι πληγές στην οικονομία και την κοινωνία.

Γι' αυτούς τους λόγους, το πιο πιθανό σενάριο είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης να εξαντλήσει την τετραετία και να πάει σε εκλογές αφού θα έχει επιδείξει το έργο για το οποίο εκλέχθηκε.

Μαμούθ

Το ευέλικτο σχήμα αποδεικνύεται για μια φορά ακόμη όνειρο απατηλό. Είναι ίσως η πλέον πολυπληθής κυβέρνηση των τελευταίων δεκαετιών αφού φτάνει τα 58 μέλη (μαζί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη). «32 μέλη έχει το υπουργικό συμβούλιο στη Γαλλία και μόλις 16 στη Γερμανία» έγραψε στο Twitter ο ευρωβουλευτης της ΝΔ Γιώργος Κύρτσος. «Το άθροισμα δεν φτάνει τα μέλη του ελληνικού υπουργικού συμβουλίου. Κάποιο λάθος κάνουμε...»

Τόσο μεγάλες κυβερνήσεις συγκροτούνται συνήθως όχι για να σταλεί μεταρρυθμιστικό μήνυμα αλλά για να ικανοποιηθούν γεωγραφικές περιφέρειες, η Κοινοβουλευτική Ομάδα και ειδικά εκλογικά κοινά, ενόψει εκλογών.

Η νέα κυβέρνηση πάντως δεν στέλνει μήνυμα ότι οι υπουργοί θα κατεβάσουν τα μολύβια. Αντίθετα, η σύνθεση δείχνει ότι θα εξαντλήσουν το μελάνι, καθώς υπάρχουν κενά και ελλείμματα που είναι κρίσιμο για την κοινωνία και την οικονομία να αποκατασταθούν.

Κινήσεις που στέλνουν μηνύματα με πολλές ερμηνείες είναι οι παρακάτω:

*Κομβικός ο ρόλος του υπουργείου Εσωτερικών στους εκλογικούς σχεδιασμούς. Μετακινήθηκε εκεί με αναβάθμιση ο Μάκης Βορίδης (βαρύ πυροβολικό) με αναπληρωτή υπουργό τον Στέλιο Πέτσα, μέλος του στενού επιτελείου του Μαξίμου. Οι δυο θα κάνουν τις εκλογές όποτε γίνουν.

Κωστής Χατζηδάκης θεωρείται άτομο για ειδικές και επικίνδυνες αποστολές. Ήταν στο υπουργείο Ενέργειας όπου μεταξύ άλλων έβγαλε τα κάστανα από τη φωτιά για την ΔΕΗ, την οποία παρέλαβε στα πρόθυρα της χρεοκοπίας και την έσωσε. Αναβαθμίστηκε αναλαμβάνοντας το υπουργείο Εργασίας το οποίο όμως είναι επίσης ηλεκτρική καρέκλα. Η μεγάλη πληγή του ΕΦΚΑ, αλλά και των συντάξεων που εκκρεμούν με χιλιάδες συνταξιούχους να μην παίρνουν ούτε καν την μειωμένη σύνταξη, είναι καυτές πατάτες που θα πρέπει να διαχειριστεί. Η λύση αυτών των αυτών προβλημάτων είναι αναγκαία προϋπόθεση για μια νίκη της Ν.Δ.

εμβολιασμός αποτελεί το εθνικό και εκλογικό στοίχημα της κυβέρνησης. Με το όλο φιλόδοξο αλλά και πολύπλοκο σχέδιο θα ασχολείται πλέον αποκλειστικά ο υπουργός υγείας Βασίλης Κικίλιας. Ο μέχρι πρότινος υφυπουργός Βασίλης Κοντοζαμάνης αναβαθμίστηκε σε αν. υπουργό και θα έχει στις αρμοδιότητες του τις υπηρεσίες υγείας και την κρίσιμη αναβάθμιση του ΕΣΥ.

*Δεν είναι τυχαία η τοποθέτηση της προερχόμενης από την λαϊκή δεξιά και πολύ εργατικής Σοφίας Βούλτεψη στη θέση της υφυπουργού μετανάστευσης, έναν ευαίσθητο τομέα για τη ΝΔ.

*Η νέα υφυπουργός Μαρία Συρεγγέλα έχει αρμοδιότητα το δημογραφικό πρόβλημα αλλά και την οικογένεια που αποτελεί DNA της ΝΔ.

*Με την αναβάθμιση στη θέση του υφυπουργό πολιτισμού του Νικόλα Γιατρομανωλάκη, γίνεται επίθεση φιλίας και στην κοινότητα των ΛΟΑΤΚΙ.

Το Μαξίμου

Δύο στρατηγικοί αναλυτές μετακόμισαν στο Μαξίμου. Ο μέχρι πρότινος υφυπουργός Εσωτερικών Θοδωρής Λιβάνιος, ο οποίος ανέλαβε υφυπουργός στον υπουργό Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη. Δεν θα συμβάλει, όμως, μόνο στη νομοθετική δραστηριότητα της κυβέρνησης αλλά θα συνεισφέρει και στην στρατηγική της κυβέρνησης καθώς ασχολείται πολύ με τις έρευνες.

Ο νέος κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Ταραντίλης, τις αναλύσεις του οποίου ακούει με προσοχή ο πρωθυπουργός ήρθε προς ενίσχυση του επιτελικού κράτους.

Ηχηρό εσωκομματικό μήνυμα έστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με την απομάκρυνση του Τάκη Θεοδωρικάκου. Όταν του ανέθεσε το υπουργείο Εσωτερικών αυτό που είχε κυκλοφορήσει ήταν ότι του είχε πει ότι όσο θα είναι εκείνος στο Μαξίμου ο Θεοδωρικάκος θα είναι στο υπουργείο Εσωτερικών.

Οι σχέσεις των δύο ανδρών, ενώ ήταν πολύ στενές στην προεδρική κούρσα της ΝΔ και όταν ήταν στην αντιπολίτευση, διαταράχτηκαν κατά την άσκηση της εξουσίας. Χαρακτηριστικό του πολικού ψύχους είναι ότι δεν του τηλεφώνησε ο πρωθυπουργός αλλά ο υπουργός Επικρατείας για να τον ενημερώσει ότι φεύγει από την κυβέρνηση. Ο ίδιος ευχαρίστησε τον απλό νεοδημοκράτη και έστειλε μήνυμα ότι θα παραμείνει στρατιώτης της παράταξης, χωρίς όμως να κάνει καμία αναφορά στον Κυριάκο Μητσοτάκη που τον τοποθέτησε βουλευτή Επικρατείας και στη συνέχεια υπουργό Εσωτερικών. Άλλοι φεύγουν άλλοι μένουν, ήταν το λακωνικό σχολείο του Μαξίμου. Όλους τους τελευταίους μήνες πάντως αυτό που χρεώνουν και υπουργοί στον Τάκη Θεοδωρικάκο είναι μία προσωπική ατζέντα και μία άρνηση να μοιραστεί αστοχίες και λάθη.

Αντάρτικο

Η νέα κυβέρνηση θα κριθεί στην πράξη, εάν ξεπεράσει και παθογένειες που έχει στο επίπεδο της επικοινωνίας. Πολλές φωνές ακούγονται, όχι πάντα στην ίδια γραμμή. Γίνονται και άγαρμποι χειρισμοί. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της εξαγγελίας ότι στις 11 Ιανουαρίου ανοίγουν όλες τις σχολικές βαθμίδες. Δεν υπήρξε μόνον υπαναχώρηση από αυτόν το σχεδιασμό, διότι οι λοιμωξιολόγοι αντέδρασαν και υπέδειξαν να ανοίξουν μόνον τα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία όπως και θα γίνει τελικά.

Όχι ΜΑΤ!

Προκλήθηκε και μία αχρείαστη δημόσια κόντρα με την εκκλησία η οποία μέχρι τώρα έχει επιδείξει ένα πολύ καλό πνεύμα συνεργασίας με την κυβέρνηση στα θέματα του lockdown και των αυστηρών μέτρων.

Η Ιερά Σύνοδος συνεδρίασε και κήρυξε αντάρτικο. Αποφάσισε να μείνουν ανοιχτοί οι ναοί τα Θεοφάνεια με μέτρα προστασίας όπως ακριβώς είχε αποφασιστεί σε συμφωνία με την κυβέρνηση πριν από την αιφνίδια ανακήρυξη του νέου καθολικού lockdown. Πληροφορίες λένε ότι δεν υπήρξε καν επικοινωνία του πρωθυπουργού με τον Αρχιεπίσκοπο κ. Ιερώνυμο.

«Η Κυβέρνηση σε όλα τα στάδια της πανδημίας βρισκόταν σε διαρκή διαβούλευση με την Εκκλησία για τα θέματα των λειτουργιών, με σεβασμό στη δημόσια υγεία αλλά και την πίστη των ανθρώπων» ανέφεραν κυβερνητικές πηγές. «Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος με την απόφασή της δεν συναινεί στα νέα μέτρα που αφορούν τις λειτουργίες» συνέχισαν. «Όμως ο νόμος δεν μπορεί να εφαρμόζεται κατά το δοκούν ώστε να τον αγνοεί όποιος διαφωνεί. Ευελπιστούμε ότι η Εκκλησία θα αντιληφθεί την κρισιμότητα των στιγμών για την κοινωνία, όπως έως σήμερα με υπευθυνότητα έπραξε. Η εφαρμογή των μέτρων πρόληψης και προφύλαξης αποτελεί υποχρέωση αλλά και πράξη κοινωνικής αλληλεγγύης και ευθύνης όλων μας.»

Οι πληροφορίες του Newpost, πάντως, αναφέρουν ότι δεν θα υπάρχουν ΜΑΤ έξω από τις εκκλησίες, αλλά εκείνο που επισημαίνουν είναι η ανάγκη για ατομική και κοινωνική ευθύνη.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr