ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης σε Ιερώνυμο: Η Εκκλησία να αναλάβει τις δικές της ευθύνες - Μαξίμου: «Όχι σε κλίμα αντιπαράθεσης το τετ α τετ»

Δημοσίευση 5 Ιανουαρίου 2021, 13:00 / Ανανεώθηκε 5 Ιανουαρίου 2021, 14:27
Μητσοτάκης σε Ιερώνυμο: Η Εκκλησία να αναλάβει τις δικές της ευθύνες - Μαξίμου: «Όχι σε κλίμα αντιπαράθεσης το τετ α τετ»
Facebook Twitter Whatsapp

Τι συζήτησε ο πρωθυπουργός με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, στο περιθώριο της ορκωμοσίας των νέων μελών της κυβέρνησης. «Η Εκκλησία να αναλάβει τις δικές της ευθύνες» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Τον προβληματισμό του για την απόφαση της Ιεράς Συνόδου για τον εορτασμό των Θεοφανίων εξέφρασε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχαν στο Προεδρικό Μέγαρο, στο περιθώριο της ορκωμοσίας των νέων μελών της κυβέρνησης και στον απόηχο του «ιερού πολέμου» που έχει ξεσπάσει ανάμεσα στην κυβέρνηση και την Πολιτεία.

Ο κ. Μητσοτάκης κάλεσε την Εκκλησία να αναλάβει τις δικές της ευθύνες και να συνδράμει στη μεγάλη προσπάθεια να περιοριστούν οι επιπτώσεις της πανδημίας, ώστε να επιστρέψουν τα παιδιά μας, το συντομότερο δυνατόν, στα σχολεία.

Τόνισε δε την ανάγκη αυστηρής τήρησης των μέτρων και των υγειονομικών κανόνων από όλους και επισήμανε ότι η Εκκλησία οφείλει, όπως έκανε μέχρι σήμερα, να δίνει το θετικό παράδειγμα και να είναι αρωγός στον κοινό αγώνα.

Σύμφωνα με πηγές του Μαξίμου μετά τη συνάντηση, το τετ α τετ δεν έγινε σε κλίμα αντιπαράθεσης και αναμένουν τις επόμενες κινήσεις από την πλευρά της Εκκλησίας σύμφωνα με αυτά που είπε ο Πρωθυπουργός στον Αρχιεπίσκοπο.

Εκκλησιαστικές πηγές σημείωναν, ότι αναμένεται η επόμενη κίνηση του Αρχιεπισκόπου ώστε να πέσουν οι τόνοι. Δεν αποκλείουν την έκδοση εγκυκλίου, για τον τρόπο που θα εορταστούν τα Θεοφάνια στην Αθήνα. 

Άλλωστε ο Αρχιεπίσκοπος είναι πρώτος μεταξύ ίσων και στην ιεραρχία έχει και αυτός μόνο μία ψήφο. Και όπως εξηγούσαν εκκλησιαστικοί παράγοντες δεν θα απέκλειαν το ενδεχόμενο ο Αρχιεπίσκοπος να εκδώσει εγκύκλιο που θα αφορά την δική του εκκλησιαστική περιφέρεια.

Νωρίτερα, τη συνάντηση των δύο ανδρών είχε επιβεβαιώσει μέσω του Alpha 98,9 η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη

Ερωτηθείσα αν υποχωρήσει η κυβέρνηση στην απαίτηση της ιεραρχίας να ανοίξουν οι ναοί τα Θεοφάνια, η κ. Πελώνη είπε: «Η κυβερνηση από την αρχή της πανδημίας βρίσκεται σε διαβούλευση με την Εκκλησία, που σε μεγάλο βαθμό έχει επιδείξει υπεύθυνη στάση», προσθέτοντας ότι ο λόγος που ελήφθησαν αυστηρά περιοριστικά μέτρα για μία εβδομάδα είναι η «ανάγκη να μην διακυβευτεί η επιδημιολογική εικόνα, καθώς πρόθεσή μας είναι να ανοιξουν τα σχολεία».

«Θα πρέπει όλοι να συνεργαστούν σε αυτό. Ζητάμε να αναθωρήσει η Εκκλησία τη στάση της, ζητάμε τη συνεργασία της Εκκλησίας. Υπήρξε μια συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Ιερώνυμο. Ο καθένας πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του. Και η Εκκλησία πλήττεται, όπως όλη η κοινωνία, από την πανδημία και η Εκκλησία είναι κομμάτι της κοινωνίας. Προτεραιότητά μας είναι η προστασία της υγείας των πολιτών», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείσα αν η κυβέρνηση είχε ενημερώσει την Εκκλησία προτού ανακοινωθούν τα νέα μέτρα, η κ. Πελώνη τόνισε: «Δεν θα μπω σε αυτο το μπρα ντε φερ, δεν τιμά κανέναν. Ο καθένας πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του, και η εκκλησία, για ό,τι συμβεί».

Η κυβέρνηση προτίθεται να στείλει αστυνομικές δυνάμεις στους ναούς αύριο, προκειμένου ν αποφευχθούν φαινόμενα συγχρωτισμού; «Πιστεύετε ότι πρέπει να σταλούν τα ΜΑΤ στην εκκλησία; Δεν θα υπάρξουν τέτοιες εικόνες. Δεν υπήρξαν ούτε σε διαδηλώσεις», ξεκαθάρισε η κ. Πελώνη. «Θέλουμε τη συνεργασία της και ελπίζω ότι θα αναθεωρηθεί αυτή η στάση», πρόσθεσε.

Λίγη ώρα νωρίτερα, την πεποίθηση ότι «όλα θα πάνε καλά» είχε εκφράσει ο νέος κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Ταραντίλης, στην πρώτη του δήλωση λίγο πριν ορκιστεί στο Προεδρικό Μέγαρο κι όταν ρωτήθηκε σχετικά με τη στάση που τηρεί η Εκκλησία για τον εορτασμό των Θεοφανίων. 

Υπενθυμίζεται ότι η ορκωμοσία των νέων μελών της κυβέρνησης έγινε σε τρεις ομάδες, λόγω των περιοριστικών μέτρων για τον νέο κορωνοϊό. Αν και αρχικά είχε γίνει γνωστό πως ο κ. Ιερώνυμος δεν θα παραστεί, τελικά έδωσε το παρών στην ορκωμοσία της πρώτης ομάδας.

Αμέσως μετά την ορκωμοσία του πρώτου γκρουπ, ο κ. Ιερώνυμος ευχήθηκε «συγχαρητήρια, καλή δύναμη και καλή συνεργασία».

Στη συνέχεια, όπως φαίνεται στις φωτογραφίες, ο Αρχιεπίσκοπος είχε ένα σύντομο τετ α τετ με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ενώ στη συνέχεια είχαν και κατ' ιδίαν συνάντηση.

«Ιερός πόλεμος»

Ο «ιερός πόλεμος» ξέσπασε μεταξύ Ιεράς Συνόδου και κυβέρνησης, στον απόηχο της απόφασης της Εκκλησίας να αγνοήσει τις απαγορεύσεις ενόψει Θεοφανείων και να τελεστούν κανονικά οι λειτουργίες με βάση την προηγούμενη Κοινή Υπουργική Απόφαση.

Η κυβέρνηση διαμηνύει πως «η εφαρμογή των μέτρων πρόληψης και προφύλαξης αποτελεί υποχρέωση αλλά και πράξη κοινωνικής αλληλεγγύης και ευθύνης όλων μας». Η Εκκλησία διαμηνύει πως «τα Θεοφάνεια» είναι «κόκκινη γραμμή», και προαναγγέλλει προσφυγή στο ΣτΕ.

Η απόφαση που άναψε φωτιές

Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος ασχολήθηκε με την απόφαση της κυβέρνησης, που αφορά τον εορτασμό των Θεοφανείων και αποφάσισε να μην υπακούσει στην νέα απόφαση της κυβέρνησης, και θα λειτουργήσει σύμφωνα με την ΚΥΑ που είχε εκδοθεί για τους εορτασμούς. «Δεν συναινεί στα νέα κυβερνητικά μέτρα ως προς τη λειτουργία των Ιερών Ναών, εμμένει σε όσα συμφωνήθηκαν αρχικώς με την Πολιτεία και εντέλλεται οι Ιεροί Ναοί να παραμείνουν ανοικτοί για την συμμετοχή των πιστών στη Θεία Λειτουργία και τον Αγιασμό των υδάτων εντός των Ιερών Ναών της Εορτής των Θεοφανείων όπως άλλωστε είχε συμφωνηθεί και αποτυπωθεί στην Κ.Υ.Α. υπ’ αριθμ. Δ1α/ΓΠ.οικ. 80588/15.12.2020 (ΦΕΚ Β΄ 5509). Ζητεί από την Πολιτεία να γίνει απολύτως σεβαστή η ανωτέρω Κ.Υ.Α. χωρίς περαιτέρω προβλήματα, λαμβανομένου υπ’ όψιν του γεγονότος ότι κατά την εορτή των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς και τις λοιπές ημέρες του Αγίου Δωδεκαήμερου στους χιλιάδες Ενοριακούς Ιερούς Ναούς της Εκκλησίας της Ελλάδος με μέριμνα των κατά τόπους Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών και των ευλαβών κληρικών τηρήθηκαν όλα τα προβλεφθέντα υγειονομικά μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού», τονίζεται χαρακτηριστικά στο ανακοινωθέν της Ιεράς Συνόδου.

Σκληρή απάντηση της κυβέρνησης

Σκληρή απάντηση στην Ιερά Σύνοδο έδωσε η κυβέρνηση έπειτα από την απόφαση της Εκκλησίας να παραμείνουν κανονικά ανοιχτοί οι ναοί ενόψει των Θεοφανείων.

Η κυβέρνηση με μια σκληρή ανακοίνωση σημειώνει με νόημα ότι «η εφαρμογή των μέτρων πρόληψης και προφύλαξης αποτελεί υποχρέωση αλλά και πράξη κοινωνικής αλληλεγγύης και ευθύνης όλων μας».

Η απάντηση της κυβέρνησης:

«Η Κυβέρνηση σε όλα τα στάδια της πανδημίας βρισκόταν σε διαρκή διαβούλευση με την Εκκλησία για τα θέματα των λειτουργιών, με σεβασμό στη δημόσια υγεία αλλά και την πίστη των ανθρώπων. Στο πλαίσιο αυτό, πραγματοποιήθηκαν οι λειτουργίες Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς και προβλέφθηκε η λειτουργία των Θεοφανείων.

Η ανάγκη να μην διακυβευθεί η σταθερή πορεία για την καταπολέμηση του ιού, εν όψει ιδίως και της επαναλειτουργίας των σχολείων, επέβαλε για την τρέχουσα εβδομάδα την επιστροφή στο προηγούμενο καθεστώς περιορισμών στην αγορά και την κοινωνία, μεταξύ των οποίων και η πρόβλεψη να γίνει η λειτουργία των Θεοφανείων χωρίς την παρουσία πιστών. Βεβαίως, παραμένει η δυνατότητα παρεμπίπτουσας ατομικής προσευχής των πιστών στους ναούς.

Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος με την απόφασή της δεν συναινεί στα νέα μέτρα που αφορούν τις λειτουργίες. Όμως ο νόμος δεν μπορεί να εφαρμόζεται κατά το δοκούν ώστε να τον αγνοεί όποιος διαφωνεί. Ευελπιστούμε ότι η Εκκλησία θα αντιληφθεί την κρισιμότητα των στιγμών για την κοινωνία, όπως έως σήμερα με υπευθυνότητα έπραξε. Η εφαρμογή των μέτρων πρόληψης και προφύλαξης αποτελεί υποχρέωση αλλά και πράξη κοινωνικής αλληλεγγύης και ευθύνης όλων μας». 

Προσφεύγει στο ΣτΕ η Εκκλησία κατά των μέτρων

Πάντως όπως όλα δείχνουν, κυβέρνηση και εκκλησία βρίσκονται σε τροχιά σύγκρουσης. Όπως έγραψε το Newpost, ο Αρχιεπίσκοπος πήρε την απόφαση να πάει δίχως συνοδεία και πομπή με μόνο τον διάκονο του να πάει να ρίξει τον Τίμιο Σταυρό στη θάλασσα. Το μέρος που θα πάει δεν έχει γίνει γνωστό για ευνόητους λόγους.

Επίσης, αποφασίστηκε η προσφυγή της Εκκλησίας στο ΣτΕ κατά των περιοριστικών μέτρων. Και μετά την απόφαση που θα βγει η Εκκλησία ανεξαρτήτως του αν δικαιωθεί ή όχι θα προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για να δημιουργήσει δεδικασμένο.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr