current views are: 8

12 Ιανουαρίου 2021
Δημοσίευση12:29

Πού βάζει τον πήχη η Ελλάδα – Διερευνητικές επαφές με το βλέμμα στη Χάγη -Οι κρίσιμες ημερομηνίες – Γιατί φοβάται ο Ερντογάν την 1η Μαρτίου!

«Ξεκινάμε και βλέπουμε» τόνισε η κυβερνητική πηγή. «Εάν δεν συμφωνήσουμε υπάρχει πάντα η Χάγη.»

Δημοσίευση 12:29’

«Ξεκινάμε και βλέπουμε» τόνισε η κυβερνητική πηγή. «Εάν δεν συμφωνήσουμε υπάρχει πάντα η Χάγη.»

Με θέα τον Βόσπορο ξεκινούν οι διερευνητικές επαφές Ελλάδας – Τουρκίας στις 25 Ιανουαρίου! Είναι ο 61ος γύρος από το 2002 που ξεκίνησαν και θα διεξαχθεί στην Κωνσταντινούπολη. Ανεξαρτήτως της εξέλιξης που θα έχουν οι συζητήσεις – δεν πρόκειται για ουσιαστικές διαπραγματεύσεις – γυρίζει μια σελίδα στις σχέσεις των δύο χωρών μετά από μία πολύμηνη ένταση που έφτασε στα όρια ακόμη και στρατιωτικής συμπλοκής το Καλοκαίρι έτσι που οι δυο στόλοι ήταν σε διάταξη μάχης, με τα νεύρα τεντωμένα.

Η Τουρκία δεν είναι ένας συνομιλητής που μπορεί ο οποιοσδήποτε -πολύ περισσότερο η χώρα μας – να εμπιστευτεί. Η στάση της στις διερευνητικές επαφές θα δείξει κατά πόσο εννοεί τον διάλογο και εάν τον χρησιμοποιεί για να κερδίσει χρόνο μέχρι να αξιολογήσει τις προθέσεις Μπάιντεν με τον οποίον δεν είχε τις καλύτερες σχέσεις ο Ερντογάν αλλά και να αποφύγει τις κυρώσεις στη Σύνοδο Κορυφής της 25-26 Μαρτίου όπου θα συζητηθεί όλο το πλέγμα των ευρωτουρκικών σχέσεων (και η τελωνειακή ένωση).

Ο πήχης

«Δεν υπάρχουν υψηλές προσδοκίες» δήλωσε στο NEWPOST υψηλόβαθμη διπλωματική πηγή. Η «Ελλάδα θέλει τον διάλογο ως μέσον επίλυσης των διαφόρων» όπως εξηγεί. Στο παιχνίδι του blame game, της απόδοσης ευθυνών, η Τουρκία είναι μέχρι στιγμής εκτεθειμένη. Εάν ο διάλογος τιναχτεί στον αέρα λόγω των μαξιμαλιστικών θέσεων της Άγκυρας θα είναι ένα ακόμη ηχηρό μήνυμα στην ΕΕ και την Ουάσιγκτον για το τι πρεσβεύει η συγκεκριμένη χώρα. «Ξεκινάμε και βλέπουμε» τόνισε η κυβερνητική πηγή. «Εάν δεν συμφωνήσουμε υπάρχει πάντα η Χάγη.»

Το μεγάλο αγκάθι των διερευνητικών επαφών είναι οι αντίθετες αφετηρίες. Η διάσταση που υπάρχει σε σχέση με τις διαφορές που αναγνωρίζει η κάθε χώρα. Η Ελλάδα θέτει έναν όρο, να συζητηθεί αποκλειστικά η οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας και η Τουρκία να είναι μια διαπραγμάτευση άνευ όρων, με ανοιχτή ατζέντα.

Το παρασκήνιο

Σύμφωνα με πληροφορίες του NEWPOST δεν ήταν αιφνίδια η πρόσκληση Τσαβούσογλου για διερευνητικές στις 25/1. Η ημερομηνία ψηνόταν όλες τις προηγούμενες ημέρες. Υπήρχε ανοιχτή γραμμή Αθήνας – Άγκυρας. Η επικεφαλής του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού Ελένη Σουρανή επικοινωνούσε με τον εξ απορρήτων του Ερντογάν Ιμπραχίμ Καλίν. Στενή επικοινωνία υπήρχε μεταξύ των γενικών γραμματέων των δυο υπουργείων Εξωτερικών.
Από το πρωί χθες ο Τσαβούσογλου δήλωνε ότι απευθύνει ανοιχτή πρόσκληση για διάλογο εντός του Ιανουαρίου. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από τη Λισαβόνα κάλεσε την Τουρκία να σταματήσει να παίζει τις κουμπάρες. Η ενημέρωση για την τουρκική πρόσκληση έγινε στις 8.20 χθες το βράδυ από διπλωματικές πηγές του υπουργείου Εξωτερικών.

«Όπλο» με τους πρέσβεις της ΕΕ

Όλα είχαν δρομολογηθεί σε διάφορα επίπεδα. Δεν είναι τυχαίο ότι προηγήθηκε της ημερομηνίας η ανακοίνωση ότι σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας και στη συνέχεια ο Ταγίπ Ερντογάν θα συναντούσαν τους πρέσβεις της ΕΕ. Οι διερευνητικές επαφές είναι ένα όπλο στην τουρκική διπλωματική φαρέτρα και στο μήνυμα που θέλει να στείλει ότι κλίνει προς την Δύση.

Επί ποδός βρίσκεται και η ΕΕ. Στις 20 Ιανουαρίου ορκίζεται ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάϊντεν και την επομένη, στις 21 Ιανουαρίου, ο Τσαβούσογλου επισκέπτεται τις Βρυξέλλες.

Κινητικότητα και στο κυπριακό

Υπάρχει πυρετός και στο κυπριακό. Ετοιμος να συμμετάσχει σε μια Άτυπη Πενταμερή Διάσκεψη για το Κυπριακό, δήλωσε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης κατά την συνάντησή του με την ειδική απεσταλμένη του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Τζέιν Χολ Λούτ χθες στη Λευκωσία. Η πενταμερής τοποθετείται μέσα στον Φεβρουάριο.

Πιέσεις ασκούνται από παντού προς επίλυση εκκρεμοτήτων. Υπενθυμίζεται ότι ο Ερντογάν αλλά και ο εκλεκτός του στο ψευδοκράτος Τατάρ έχουν ταχθεί υπέρ των δύο κρατών. Η Τουρκία βάζει πολλά στο τραπέζι για να αρχίσει το παζάρι.

Στριμωγμένος ο Ερντογάν λόγω Halkbank

Η ήττα του φίλου του Τραμπ και η ανάληψη της αμερικανικής διοίκησης από τον Τζο Μπάϊντεν μαζί με την τραγική κατάσταση της οικονομίας του είναι οι δυο μεγάλοι πονοκέφαλοι του Ερντογάν.

Από την 1η Μαρτίου έρχεται και τρίτος! Αρχίζει στις ΗΠΑ η δίκη της τουρκικής τράπεζας HALKBANK που κατηγορείται για εμπλοκή στο σκάνδαλο που αφορά το ξέπλυμα μαύρου χρήματος για να παρακαμφθούν οι αμερικανικές κυρώσεις κατά του Ιράν. Κατηγορούμενος έχει εμπλέξει το όνομα του γαμπρού του Ερντογάν Αλ Μπαϊράκ τον οποίο παραίτησε και έκτοτε είναι εξαφανισμένος.
Σύμφωνα με το κατηγορητήριο το ξέπλυμα μαύρου χρήματος για λογαριασμό του Ιράν γινόταν κυρίως με λαθρεμπόριο χρυσού από παράνομες πωλήσεις πετρελαίου.

Μία πιθανή καταδίκη της Halkbank θα κλονίσει το ήδη τρωθέν τουρκικό τραπεζικό σύστημα και θα επιφέρει πλήγμα και στον ίδιο τον Ερντογάν εάν αποδειχθεί η εμπλοκή του γαμπρού – πρώην υπουργού.
Θα είναι πυκνές οι πολιτικές εξελίξεις και σε κάθε περίπτωση θα υπάρχει ένας χρόνος μπροστά χωρίς ένταση έστω και αν κανείς δεν μπορεί να προεξοφλήσει πόσος θα είναι.


σχετικα αρθρα