current views are: 5

14 Ιανουαρίου 2021
Δημοσίευση11:25

Ελληνοτουρκικά: Γιατί η Αθήνα είπε «ναι» στην επιστροφή στο τραπέζι – Οι «κόκκινες» γραμμές

Η Αθήνα προσέρχεται στις διαβουλεύσεις με ειλικρινή και εποικοδομητική διάθεση προκειμένου να δοθεί τέλος στη μια και μοναδική εκκρεμότητα με την Τουρκία.

Δημοσίευση 11:25’

Η Αθήνα προσέρχεται στις διαβουλεύσεις με ειλικρινή και εποικοδομητική διάθεση προκειμένου να δοθεί τέλος στη μια και μοναδική εκκρεμότητα με την Τουρκία.

«Η γειτονική χώρα επιστρέφει στην επανέναρξη των διερευνητικών επαφών. Η ελληνική κυβέρνηση όπως απ την αρχή είχε διευκρινίσει προσέρχεται στις διαβουλεύσεις με ειλικρινή και εποικοδομητική διάθεση προκειμένου να δοθεί τέλος σε μια εκκρεμότητα, την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών που ταλανίζει τις διμερείς σχέσεις εδώ και δεκαετίες», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Ταραντίλης ξεκινώντας την εξ αποστάσεως ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Η ξεκάθαρη τοποθέτηση της Αθήνας πως «σταματούν οι προκλήσεις αρχίζουν οι συζητήσεις» εισακούστηκε από την Άγκυρα και η Ελλάδα είπε «ναι» στην επανέναρξη των διερευνητικών επαφών με την Άγκυρα.

«Η εξέλιξη αυτή έρχεται ως επιστέγασμα της εξωτερικής πολιτικής μας και συνιστά δικαίωση των κυβερνητικών χειρισμών για πολλούς και σοβαρούς λόγους», τόνισε ο κ. Ταραντίλης στη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών.

Και εξήγησε: «Πρώτον: από την αρχή η Ελλάδα είχε συμπυκνώσει τη θέση της στη φράση που κατ’ επανάληψη διατύπωσε ο πρωθυπουργός: σταματούν οι προκλήσεις αρχίζουν οι συζητήσεις. Κι είμαστε τώρα σε αυτό ακριβώς το σημείο. Η Τουρκία έχει αποσύρει το Ορούτς Ρέις από τις περιοχές που επικαλύπτουν ελληνική υφαλοκρηπίδα και ζήτησε επανέναρξη των διερευνητικών επαφών οι οποίες όπως ανακοινώθηκε θα ξεκινήσουν στην Κωνσταντινούπολη στις 25 Ιανουαρίου».

Συνεχίζοντας ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρήστος Ταραντίλης, ανέφερε:

«Δεύτερον: Ο 61ος γύρος των διερευνητικών επαφών αποτελεί συνέχιση από το σημείο που διακόπηκαν τον Μάρτιο του 2016 και θα έχουν ως αντικείμενο την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών (υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ) στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

Τρίτον: Στο τελευταίο διάστημα, η Ελλάδα -αποδεικνύοντας έμπρακτα την προσήλωσή της στο Διεθνές Δίκαιο και ειδικότερα στη Σύμβαση του Ο.Η.Ε. για το Δίκαιο της Θάλασσας- προχώρησε σε συμφωνία οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών με την Ιταλία και μερικής οριοθέτησης με την Αίγυπτο. Συμφώνησε, επίσης, στην έναρξη διαβουλεύσεων με την Αλβανία για την από κοινού παραπομπή της οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

Τέταρτον: Στο ίδιο αυτό διάστημα η χώρα μας πέτυχε μια σειρά αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που υιοθετούν τις ελληνικές θέσεις, εκφράζουν αλληλεγγύη στην Ελλάδα και την Κύπρο και στέλνουν ξεκάθαρο μήνυμα στην Τουρκία ότι, σε περίπτωση που συνεχίσει την προκλητικότητα, θα υπάρχει ευρωπαϊκή αντίδραση με οικονομικές συνέπειες.

Πέμπτον: Ασκώντας ενεργητική εξωτερική πολιτική η Ελλάδα πέτυχε, στο ίδιο διάστημα, ένα πλέγμα συμφωνιών με χώρες του Αραβικού κόσμου και της Ανατολικής Μεσογείου, που ενισχύουν την περιφερειακή της θέση.

Έκτον: Η κυβέρνηση προετοίμασε νόμο που ήδη συζητείται στη Βουλή και ψηφίζεται την ερχόμενη εβδομάδα και προχωρά στην επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης από τα 6 στα 12 ναυτικά μίλια στη θαλάσσια περιοχή του Ιονίου. Διακηρύσσοντας ταυτόχρονα -όπως ρητά αναφέρεται στο άρθρο 1 του νομοσχεδίου- ότι «επιφυλάσσεται για την άσκηση και στις λοιπές περιοχές της Επικράτειάς της των αντίστοιχων δικαιωμάτων της, όπως αυτά απορρέουν από τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας».

Έβδομον: Στο ίδιο αυτό διάστημα, η Κυβέρνηση ανέπτυξε δράσεις για την άμεση ενίσχυση της αποτρεπτικής ικανότητας των Ενόπλων Δυνάμεών μας.

Προχώρησε -ανάμεσα στα άλλα- σε συμφωνία για την αγορά μιας μοίρας 18 γαλλικών μαχητικών αεροσκαφών «Rafale» και το νομοσχέδιο που αφορά στην έγκρισή της ψηφίζεται σήμερα στη Βουλή».

Κόκκινη γραμμή της Αθήνας 

Απαντώντας σε ερώτηση αν η Τουρκία αποδέχθηκε ότι οι διερευνητικές αφορούν μόνο το ζήτημα θαλασσίων ζωνών και ΑΟΖ σημείωσε «Είναι μία θέση που η Τουρκία την ξέρει, την διατυπώνουμε πάντα και ξέρει ακριβώς τι επιζητούμε από αυτή τη διαδικασία των διερευνητικών επαφών».

Στο ερώτημα του Reuters γιατί η Ελλάδα καταθέτει αίτημα για την επιστροφή 1450 πολιτών τρίτων χωρών στην Τουρκία: «Αυτό έχει πολύ ενδιαφέρον γιατί μου δίνεται η δυνατότητα να πω το εξής: Είναι μία τρανή απόδειξη το συγκεκριμένο αίτημα ότι κάτι καλό γίνεται στο θέμα του Μεταναστευτικού. Γιατί το λέω αυτό; Για να μπορείς να έχεις ένα τέτοιο αίτημα για τόσο πολλά πρόσωπα σημαίνει ότι όλες οι διαδικασίες του ασύλου γίνονται γρήγορα και όπως πρέπει. Με ασφάλεια και σεβασμό απέναντι στα ανθρώπινα δικαιώματα. Γι’ αυτό και ακριβώς κάναμε αυτό το αίτημα. Αν δεν γινόντουσαν με το σωστό τρόπο όλες αυτές οι διαδικασίες δεν θα το κάναμε αυτό το αίτημα. Επίσης, θέλω να πω κάτι με αυτή την ευκαιρία που είναι καλό να το ξέρουμε όλοι. Κατά τη διάρκεια του 2020 είχαμε 87% μείωση των ροών στα νησιά και 62% μείωση των ροών στον Έβρο. Κάτι λέει αυτό».


σχετικα αρθρα