current views are: 16

14 Ιανουαρίου 2021
Δημοσίευση15:11

Σε κλίμα συναίνεσης το νομοσχέδιο για τα 18 Rafale – Το μήνυμα Παναγιωτόπουλου στην Τουρκία

Τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ, χαιρέτισε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος. «Η διακομματική συναίνεση είναι ένα ισχυρό σήμα ότι η Ελλάδα θα κάνει ό,τι χρειαστεί για να διασφαλίσει τα εθνικά της συμφέροντα».

Δημοσίευση 15:11’

Τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ, χαιρέτισε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος. «Η διακομματική συναίνεση είναι ένα ισχυρό σήμα ότι η Ελλάδα θα κάνει ό,τι χρειαστεί για να διασφαλίσει τα εθνικά της συμφέροντα».

Σε κλίμα συναίνεσης συζητείται το νομοσχέδιο για την προμήθεια 18 μαχητικών αεροσκαφών Rafale, μετά το «ΝΑΙ» που δήλωσε ότι θα ψηφίσει ο ΣΥΡΙΖΑ παρά τις σοβαρές επιφυλάξεις του για το περιεχόμενο.

Θετικά στην εν λόγω προμήθεια, που, αναμένεται να δώσουν πέραν της ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ, το  Κίνημα Αλλαγής και η Ελληνική Λύση, ενώ μετά το ΚΚΕ «ΟΧΙ» στη σύμβαση είπε και το ΜέΡΑ25 κρίνοντας ότι αυτή εντάσσεται σε μια άτακτη κούρσα εξοπλισμών με γνώμονα τους ανταγωνισμούς χωρίς να διασφαλίζει το δημόσιο συμφέρον.

Τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ξεκαθάρισε ο εισηγητής του κόμματος, Γιώργος Τσίπρας σημειώνοντας ότι: «υπό κανονικές συνθήκες κανένα κόμμα πόσο μάλλον ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα μπορούσε συνυπογράψει μία σύμβαση που είναι διάτρητη και ενδέχεται να δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα προστασίας του δημοσίου συμφέροντος στο μέλλον. Επειδή όμως δεν είμαστε ΝΔ θα ψηφίσουμε υπερ. Ψηφίζουμε υπέρ με τεράστιες επιφυλάξεις και αποποιούμενοι κάθε ευθύνη για αυτό που μπορεί  να γεννήσει αυτή η σύμβαση για το δημόσιο συμφέρον. Ψηφίζουμε υπέρ υπό τον όρο ότι δεν θα ανατραπεί ο αμυντικός στρατηγικός σχεδιασμός της χώρας».

Υπενθυμίζεται ότι στην αρμόδια Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας ο κ. Τσίπρας είχε καλέσει την ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας να επιστρέψει τη σύμβαση στους Γάλλους ως απαράδεκτη, προκειμένου να αλλάξουν οι όροι που σχετίζονται με το χρονοδιάγραμμα πληρωμών και παραλαβής.

Το μήνυμα του Παναγιωτόπουλου στην Τουρκία

Τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ, χαιρέτισε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος. «Η διακομματική συναίνεση είναι ένα ισχυρό σήμα ότι η Ελλάδα θα κάνει ό,τι χρειαστεί για να διασφαλίσει τα εθνικά της συμφέροντα».

«Σε λιγότερο από ένα έτος από την έναρξη των διαπραγματεύσεων θα προσγειωθεί το πρώτο Rafale στoν ιστορικό αεροδιάδρομο της Τανάγρας» είπε επίσης. «Το αεροδρόμιο μετά από πολλά χρόνια διάγει περίοδο ευφορίας, προσμονής και ανάταξης του ηθικού του προσωπικού. Από το ερχόμενο καλοκαίρι 18 υπερηχητικές ριπές ανέμου, αυτή είναι η απόδοση της λέξης Rafale στα ελληνικά,  με ελληνικά διακριτικά στα φτερά και Έλληνες ιπτάμενους της Πολεμικής Αεροπορίας στο χειριστήριο θα έρθουν να πετάξουν  και θα σκεπάσουν μαζί με τον υπόλοιπο στόλο το Αιγαίο με τα φτερά τους και τα όπλα τους»  πρόσθεσε.

Όπως είπε η ενίσχυση της αποτρεπτικής ικανότητας των Ε.Δ καθίσταται επιτακτική  λόγω της συγκυρίας και λόγω της συμπεριφοράς της γείτονος, η οποία αμφισβητεί κυριαρχικά μας δικαιώματα και απειλεί την ειρήνη στη Νοτιανατολική Μεσόγειο. «Η Τουρκία δηλώνει τώρα πρόθυμη να προσέλθει σε διάλογο  όμως πριν από λίγους μήνες είχε προκαλέσει μια άνευ προηγουμένου κινητοποίηση των Ενόπλων Δυνάμεων μας με τη συμπεριφορά της» είπε.

Απαντώντας σε επιφυλάξεις που διατύπωσαν κόμματα της αντιπολίτευσης σχετικά με την κατάσταση των 12 μεταχειρισμένων αεροσκαφών, ανέφερε πως είναι στην εκδοχή που αποκτούνται πολύ πρόσφατα κάτι που τα καθιστά σαν καινούρια. «Τα αεροσκάφη αυτά με τα ειδικά τους χαρακτηριστικά και τα όπλα που φέρουν δημιουργούν συνθήκες υπεροχής τόσο στο πεδίο του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου όσο και στο συνολικό ισοζύγιο μαχητικής ισχύος Ελλάδος- Τουρκίας». Σημείωσε πως οι επί τριών μηνών διαπραγματεύσεις με τους Γάλλους ήταν εντατικές, περίπλοκες και δύσκολες, όμως ολοκληρώθηκαν με την σκληρή δουλειά και την καλή διάθεση όλων των πλευρών. Για την επιλογή των μεταχειρισμένων αεροσκαφών, ο υπουργός είπε πως η γαλλική πλευρά προχώρησε σε προτάσεις που έγιναν αποδεκτές από εμάς. Εξήγησε πως για λόγους ταχύτητας δεν υπήρξε δημόσια πρόσκληση για αυτή την προμήθεια λόγω της ανάγκης από την κρίση που προκάλεσε στην περιοχή η Τουρκία. Όμως, αμέσως μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου αυτό θα ελεγχθεί προσυμβατικά από το Ελεγκτικό Συνέδριο ώστε να διασφαλιστεί μέσω μιας δικαστικής Αρχής το τεκμήριο της νομιμότητας και της Διαφάνειας σημείωσε και προσέθεσε: Οι όποιες αποκλείσεις που εντοπίστηκαν, όπως οι εγγυητικές επιστολές που πρέπει να προσκομιστούν, η διαδικασία παραλαβής των συμβατικών υποχρεώσεων, οι συνέπειες εκπρόθεσμης παράδοσης συμβατικού αντικειμένου, τα πρόστιμα, η ευθύνη έναντι τρίτων, όλα αντιμετωπίσθηκαν μέσα από τη διαπραγμάτευση. Γνώμονάς μας, είπε ο κ. Παναγιωτόπουλος, ήταν το δημόσιο συμφέρον, να προχωρήσουμε γρήγορα αλλά και χωρίς να υποχωρήσουμε από τις γραμμές που είχαμε θέσει. Επίσης, ο υπουργός, εξήγησε πως σε αυτό το πρώτο στάδιο της αρχικής προμήθειας δεν υπήρχε η δυνατότητα εμπλοκής της ΕΑΒ «Υπάρχει όμως πρόνοια που προκύπτει για το μέλλον. Εάν δεν επιμέναμε στην άμεση εμπλοκή της ΕΑΒ δεν θα μπορούσαμε αυτή η συμφωνία να ευοδωθεί».

Τασούλας: Οι δαπάνες για την άμυνα είναι δαπάνες για την κοινωνία

«Οι Ένοπλες Δυνάμεις δικαιούνται να νιώθουν πολύ πιο ήσυχες και δικαιωμένες», ανέφερε κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια για τα μαχητικά αεροσκάφη Rafale, ο πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας που τόνισε ότι η αύξηση των πόρων για την εθνική άμυνα και οι πιο γρήγορες διαδικασίες για τις αναγκαίες προμήθειες, είναι τομή που ενισχύει την εθνική κυριαρχία, δείχνει στις Ένοπλες Δυνάμεις ότι η Πολιτεία, το Κοινοβούλιο, στο μέγιστο σύνολο του, αντιλαμβάνεται εμπράκτως τη φροντίδας προς αυτές.

«Ζούμε, κατά τη γνώμη μου, μοναδικές στιγμές, τολμώ να πω ιστορικές στιγμές, ως προς την ενίσχυση της άμυνας της χώρας, άρα ως προς την ενίσχυση της ησυχίας, της δυνατότητας προόδου, της δυνατότητας προκοπής, της δυνατότητας ειρήνης, χάρη στις γρήγορες και διαφανείς διαδικασίες που ακολουθήσατε, και χάρη στη συντριπτική πλειοψηφία με την οποία αγκαλιάζει αυτή την πρωτοβουλία το ελληνικό κοινοβούλιο. Θερμά συγχαρητήρια σε όλες και όλους», είπε ο πρόεδρος της Βουλής, απευθυνόμενος στην κυβέρνηση, τα κόμματα τους βουλευτές.

«Οι δαπάνες για τις Ένοπλες Δυνάμεις είναι δαπάνες για την κοινωνία. Γιατί μια χώρα η οποία διαφυλάσσει την κυριαρχία της, μπορεί να ασχοληθεί με την προκοπή, την υγεία, τη μόρφωση, με τις συντάξεις της, μπορεί να ασχοληθεί με όλα εκείνα τα ειρηνικά έργα στα οποία κάθε κοινωνία, ονειρεύεται να σημειώνει πρόοδο», είπε ο κ. Τασούλας και προσέθεσε ότι «σαν πρώτη έμπρακτη απόδειξη αυτής της απόφασης να διαθέσουμε αποφασιστικό μέρος της θυσίας του ελληνικού λαού, για τις ΕΔ, έρχεται η απόφαση για την προμήθεια αυτών των 18 αεροσκαφών, χάρις στα οποία, σε ελάχιστους μήνες, η χώρα θα αποκτήσει ένα αφάνταστο στρατηγικό πλεονέκτημα, έναντι της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας, γιατί οι δυνατότητες αυτού του αεροσκάφους και ιδίως ο οπλισμός του, είναι τέτοιος που δεν μπορούν να τον αντιληφθούν τα μέσα, οι γνώσεις και η εκπαίδευση που έχουν οι αεροπόροι της γειτονικής χώρας».

Βελόπουλος: «Η κυβέρνηση απέτυχε στη «διπλωματία των εξοπλισμών»

«Από το 2005 όλα τα κόμματα -και η ΝΔ- δεν κάνατε τίποτα για τα εξοπλιστικά προγράμματα. Το αποτέλεσμα σήμερα είναι να υπάρχει αδυναμία των πτητικών μέσων. Σας το λέγαμε από το 2009 και ο τότε υπουργός της ΝΔ έλεγε ότι όλα πάνε καλά. Και το 2010 πάλι το ίδιο μας λέγατε», είπε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος.

«ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ελάχιστα ο ΣΥΡΙΖΑ χρεωκοπήσατε την ΕΑΒ και την ΕΛΒΟ. Και τώρα η κυβέρνηση αποφάσισε να τις ιδιωτικοποιήσει αυτές τις εταιρείες. Αλλά είναι δυνατόν να γίνει ιδιωτικοποίηση μιας εταιρείας με προπαραγγελίες οχημάτων; Ενώ πωλείτε την ΕΛΒΟ ετοιμάζεστε να κάνετε μια παραγγελία 15.000 οχημάτων στον αγοραστή. Γιατί; Δεν μπορεί αυτό να το αναλάβει το κράτος;», είπε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης.

Αναφερόμενος στο θέμα της προμήθειας μαχητικών τύπου Rafale σημείωσε πως ήταν πρόταση της Ελληνικής Λύσης.

Οι θέσεις των εισηγητών

Νωρίτερα, ο εισηγητής της ΝΔ, Μακάριος Λαζαρίδης απευθυνόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ και καλώντας τον να μην κινηθεί στο «παρών», χαρακτηρίζοντάς το «εθνικό λάθος», είχε σημειώσει εμφατικά: «Παρών σήμερα στη Βουλή σημαίνει απών από την εθνική συνεννόηση. Ελπίζω να είστε παρόντες στην εθνική συναίνεση. Το ερώτημα είναι αν επιλέγει κανείς τη μοναξιά του κομματικού στρουθοκαμηλισμού ή την προσχώρηση στην εθνική γραμμή του εθνικού συμφέροντος».

Ο ίδιος υποστήριξε ότι τα μαχητικά Rafale για την εθνική άμυνα αποτελούν ότι «το εμβόλιο για την πανδημία», καθώς «η προσθήκη τους αλλάζει τους όρους απέναντι σε εκείνους που εκστομίζουν καθημερινά απειλές και προκλήσεις» εναντίον της χώρας μας.

«Το Κίνημα Αλλαγής προσέρχεται με μία εθνική στάση και ένα ξεκάθαρο υπέρ στην ανάγκη προμήθειας των Rafale που ενδυναμώνουν σημαντικά την αποτρεπτική ισχύ των ενόπλων δυνάμεων μας», τόνισε εκ μέρους του ΚΙΝΑΛ, ο Βασίλης Κεγκέρογλου, επισημαίνοντας, ωστόσο, προς την ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας πως οφείλει να στηρίξει την εγχώρια αμυντική βιομηχανία με τη διασφάλιση της συμμετοχής της στο υποεπισκευαστικό έργο και ζητώντας να εξασφαλιστεί η διαφάνεια.

«ΟΧΙ» στη σύμβαση είπε εκ μέρους του ΚΚΕ, ο Νίκος Παπαναστάσης, στο πλαίσιο της πάγιας θέσης του ΚΚΕ εναντίον της κούρσας εξοπλισμών, που εκτιμά ότι εντάσσεται στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς ΝΑΤΟ και Ε.Ε. θέτοντας σε κίνδυνο τη χώρα μας και τα συμφέροντα του ελληνικού λαού.

Τη σύμβαση θα καταψηφίσει εντέλει και το ΜέΡΑ25, όπως ανακοίνωσε η ειδική αγορήτρια του κόμματος, Σοφία Σακοράφα, χαρακτηρίζοντάς τη «ακραίο παράδειγμα προς αποφυγή» και υποστηρίζοντας ότι δεν γίνεται με αμιγώς αμυντικά κριτήρια αλλά στο πλαίσιο ανταγωνισμών και με κρίσιμα στοιχεία αδιευκρίνιστα, χωρίς να διασφαλίζει τα εθνικά συμφέροντα.


σχετικα αρθρα