ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Ανοίγει τη Δευτέρα το λιανεμπόριο - Νέα μέτρα στήριξης – Μένει στα 300 ευρώ το πρόστιμο

Δημοσίευση 15 Ιανουαρίου 2021, 11:00 / Ανανεώθηκε 15 Ιανουαρίου 2021, 20:53
Μητσοτάκης: Ανοίγει τη Δευτέρα το λιανεμπόριο - Νέα μέτρα στήριξης – Μένει στα 300 ευρώ το πρόστιμο
Facebook Twitter Whatsapp

Η παρέμβαση του πρωθυπουργού στη συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών για την πορεία και τη διαχείριση της πανδημίας στη χώρα. Τι ανακοίνωσε. 

Την πρόθεση και την ετοιμότητα της κυβέρνησης να επαναλειτουργήσει η αγορά από την ερχόμενη Δευτέρα με τη μέθοδο του «click away», εφόσον σήμερα οι ειδικοί δώσουν το πράσινο φως, εξέφρασε από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την ενημέρωση του Σώματος για την πανδημία με βάση το άρθρο 142Α του Κανονισμού. Εξήγγειλε, επίσης, την αύξηση του προστίμου για την παραβίαση των περιοριστικών μέτρων από 300 σε 500 ευρώ, προειδοποιώντας ότι οι έλεγχοι θα αυστηροποιηθούν, ενώ ανακοίνωσε δύο νέα οικονομικά μέτρα στήριξης: την παράταση της κάλυψης του ενοικίου των επαγγελματιών κατά 80% και για το μήνα Φεβρουάριο και την επέκταση για δύο ακόμη μήνες της χορήγησης των επιδομάτων ανεργίας που έχουν λήξει.

Στην τριτολογία του ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι ανοίγει το λιανεμπόριο τη Δευτέρα. «Θα ανοίξουμε το λιανεμπόριο σε όλη τη χώρα εκτός από κόκκινες περιοχές που θα λειτουργήσουν με κλείσιμο click away Καμία επιστρεπτέα προκαταβολή δεν υποκαθιστά το τζίρο των καταστημάτων. Το λιανεμπόριο είναι απαραίτητο να λειτουργήσει αλλά με κανόνες θα τους ανακοινώσει ο Ν. Χαρδαλιάς ώστε να περιορίσουμε στο βαθμό του εφικτού -κανείς δεν μπορεί να δώσει καμία εγγύηση – τα κρούσματα» είπε.

Επιπλέον ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι τελικά το πρόστιμο για παραβίαση των μέτρων θα παραμείνει στα 300 ευρώ και θα επαναξιολογηθεί σε μία εβδομάδα.

«Η ελληνική δημοκρατία βγήκε πιο ισχυρή από αυτή την περιπέτεια. Ο κοινοβουλευτισμός βγήκε πιο ισχυρός, ελληνική κοινωνία είναι πιο ώριμη από άλλες κρίσεις», ανέφερε επίσης.

«Πρέπει πάντα να έχουμε επαρκείς δόσεις για να μπορούμε να εξασφαλίσουμε τη δεύτερη δόση του εμβολίου. (…) Θα υπάρχει πάντα σχέδιο σε περίπτωση που κάποιος δεν εμφανιστεί σε ραντεβού για να μην πάει καμία δόση χαμένη. Εφόσον οι εταιρείες τηρήσουν τα χρονοδιαγράμματά τους και μας παραδώσουν τα νέα εμβόλια εντός Μαρτίου και Απριλίου που περιμένουμε τις πολλές δόσεις, ένα τουλάχιστον από αυτά εφόσον εγκριθεί είναι μονοδοσικό και διακινείται σε θερμοκρασία δωματίου, αυτό μας επιτρέπει πολύ ταχύτερη διακίνηση και πολύ ευκολότερο εμβολιασμό», σημείωσε.

«Όταν κάναμε τη διάγνωση του τι δεν πήγε καλά στη Μακεδονία και είχαμε αυτό τον τραγικό αριθμό θανάτων, διαπιστώσαμε ότι πολλοί ασθενείς έφταναν στα νοσοκομεία όταν ήταν πολύ άρρωστοι. Το να έρχεται κάποιος νωρίτερα στο νοσοκομείο είναι προφανώς καλύτερο», σημείωσε.

«Είναι γνωστό ότι η διασωλήνωση δεν προσφέρει κάτι σε αρκετούς ασθενείς. Η απόφαση να μη διασωληνωθεί ένας ασθενής είναι απόφαση ιατρική. Ο κ. Κοντοζαμάνης είχε απόλυτο δίκιο που το είπε έτσι. Πολλές φορές παίρνεται και σε συνεννόηση με την οικογένεια και είναι η σωστή και η υπεύθυνη απόφαση», τόνισε.

Απάντησε επίσης στην κ. Γεννηματά ότι 3 δισεκατομμύρια έχουν προβλεφθεί για την Υγεία στην πρόταση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ανέλυσε τους επιμέρους τομείς που θα καλύψουν.

Περνώντας στη συνέχεια στη λειτουργία του λιανεμπορίου, επεσήμανε πως η απόφαση ελήφθη από τους ειδικούς, θα ανοίξει το λιανεμπόριο εκτός από τις κόκκινες περιοχές και απηύθυνε έκκληση για επιπλέον στήριξη ώστε να αποδώσει το άνοιγμα και να λειτουργήσει το λιανεμπόριο με κανόνες γιατί τίποτα δεν μπορεί να υποκαταστήσει το άνοιγμα της αγοράς.

Στόχος είναι αν και κανείς δεν μπορεί να δώσει καμία εγγύηση να εμποδίσουμε στο μέτρο του δυνατού μια άνοδο των κρουσμάτων, είπε ο πρωθυπουργός.

Δείτε ολόκληρη την τριτολογία του πρωθυπουργού

Τι είπε στη δευτερολογία του ο πρωθυπουργός

«Οπλιστήκατε για μία ακόμα φορά στο λόγο σας κ. Τσίπρα με όλα τα κλισέ του μειοψηφικού εαυτού του κόμματός σας. Υπερβολές, ανακρίβειες, επιλεκτικά στοιχεία και παντελής έλλειψη οποιασδήποτε δημιουργικής πρότασης πέραν κάποιων αυτονόητων γενικολογιών», σημείωσε κατά την έναρξη της δευτερολογίας του ο πρωθυπουργός.

«Οι προτάσεις σας κ. Τσίπρα εξαντλήθηκαν στο να κάνουμε παραπάνω προσλήψεις στο ΕΣΥ, μας το έχετε πει πολλές φορές, στο να κάνουμε περισσότερα τεστ, στο να κάνουμε πιο γρήγορους εμβολιασμούς. Και βέβαια μας ασκήσατε και πάλι κριτική επειδή δήθεν δεν έχουμε κάνει καμία αυτοκριτική», είπε στη συνέχεια ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε αναξιοπρεπή τη στάση του Αλέξη Τσίπρα και τόνισε πως είναι έκτακτη η κατάσταση της πανδημίας.

«Σε μία περιπέτεια που κρατάει ένα χρόνο, μία εβδομάδα που τα πράγματα όντως στη χώρα μας πήγαν χειρότερα, και να στέκεστε σε αυτό το σημείο για να καταδείξετε ανικανότητα της κυβέρνησης δεν είναι απλά άδικο, είναι παντελώς αναξιοπρεπές, κατώτερο των περιστάσεων», σημείωσε ο πρωθυπουργός αναγνωρίζοντας για μία εβδομάδα η χώρα ήταν πάνω από το μ.ο. θυμάτων από κορωνοϊό στην ΕΕ.

Ο κ. Μητσοτάκης είπε πως όταν μίλησε στη Βουλή ανέλαβε το μερίδιο των ευθυνών που του αναλογούσαν και έκανε τότε την αυτοκριτική του, σχετικά με την έγκαιρη λήψη μέτρων.

Εγώ είπα ότι δεν είδα κανέναν από την αντιπολίτευση να τα εισηγείται αυτά τα μέτρα. Είπατε ποτέ κ. Τσιπρα τότε, να κλείσει η Θεσσαλονίκη; Θέλετε όμως να είστε αρεστός στους μαγαζάτορες και να ασκείτε κριτική εκ των υστέρων. Υπήρχαν όντως κάποιοι λοιμωξιολόγοι και κάποιοι τοπικοί παράγοντες που ζητούσαν να κλείσει η Θεσσαλονίκη νωρίτερα. Η εισήγηση όμως της επιτροπής των λοιμωξιολόγων δεν ήταν αυτή. Την έξαρση των κρουσμάτων την είδαμε αργότερα. Κι όταν ισχυρίζεστε ότι τάχα δεν θέλετε να κάνετε πολιτική επάνω στους νεκρούς, κάνετε ακριβώς το ανάποδο με χυδαίο τρόπο" είπε ο πρωθυπουργός.

Επισήμανε ότι ο κ. Τσίπρας επικαλείται ένα χρονικό σημείο από το τέλος Νοεμβρίου έως τις αρχές Δεκεμβρίου "που η χώρα ήταν όντως πάνω από το μέσο όρο σε θανάτους στην ΕΕ. Σε όλο το υπόλοιπο διάστημα όμως ήμασταν καλύτερα από την ΕΕ. Απομονώνετε μια εβδομάδα που πήγαν χειρότερα τα πράγματα, και αυτό δεν είναι μόνο άδικο, αλλά και παντελώς αναξιοπρεπές" είπε ο κ. Μητσοτάκης.

«Δεν είναι πανδημία... Μητσοτάκη, αλλά covid και χτυπάει όλες τις χώρες», ξεκαθάρισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και έστειλε μήνυμα πως «αν θέλετε να ασκείτε κριτική, να τη συνοδεύετε από τεκμηριωμένες προτάσεις».

«Αυτή η ιστορία γύρω από το ΕΣΥ σας έχει γίνει ψύχωση. Έχετε δώσει κάποια εξήγηση γιατί παραδώσατε 557 κρεβάτια ΜΕΘ; Γιατί ενώ νοιάζεστε για το ΕΣΥ;» δήλωσε έπειτα.

«Θεωρείτε τα rapid test για τον κορωνοϊό αναξιόπιστα; Τεστ που έχουν λάβει έγκριση από την ΕΕ και είναι 99% αξιόπιστα. Υπονομεύετε έτσι την εθνική προσπάθεια», συμπλήρωσε.

Σε σχέση με τον εμβολιασμό ο πρωθυπουργός τόνισε: «Πάμε όσο γρήγορα μας επιτρέπουν οι δόσεις τις οποίες παραλαμβάνουμε. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι τα εμβόλια που κάνουμε αυτή τη στιγμή είναι εμβόλια δυδοσικά. Κατά συνέπεια δεν μπορούμε να ξοδέψουμε όλα τα εμβόλια που έχουμε στη διάθεσή μας αυτή τη στιγμή. Δεν μπορούμε να ξοδέψουμε όλα τα εμβόλια που έχουμε σήμερα διότι δεν γνωρίζουμε με βεβαιότητα εάν οι εταιρείες μπορούν να τηρήσουν τις παραδόσεις για τις οποιες έχουν δεσμευτεί. Σήμερα όπως πληροφορήθηκα δυστυχώς σήμερα η Pfizer ενημέρωσε ότι τον επόμενο μήνα όλες οι χώρες της ΕΕ θα λάβουν λιγότερα εμβόλια από ότι είχε συμφωνηθεί. Εάν είχαμε προχωρήσει με πολύ μεγαλύτερη ταχύτητα προεξοφλώντας ότι θα λαμβάναμε τα εμβόλια υπήρχε ο κίνδυνος να μην είχαμε τη δυνατότητα να κάνουμε τη δεύτερη δόση. Καταλαβαίνετε ότι είναι μία σύνθετη άσκηση (…) Δεν μπορούμε να θέσουμε σε κίνδυνο τη διαθεσιμότητα της δεύτερης δόσης». 

«Το χρονοδιάγραμμα του εμβολιασμού μπορεί να προχωρήσει μπορεί να προχωρήσει μόνο με βάση τα διαθέσιμα εμβόλια. Και προφανώς δεν έχουμε ανοίξει ακόμα όλα τα κέντρα εμβολιασμού διότι πολύ απλά δεν έχουμε αυτή τη στιγμή αρκετά εμβόλια για να τα αξιοποιήσουμε. Θα γνωρίζετε ότι το εμβόλιο της Pfizer πρέπει να αποθηκεύεται σε εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες. Αυτό καθιστά την εφοδιαστική αλυσίδα πάρα πολύ πολύπλοκη», σημείωσε.

Σε σχέση με την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τις πατέντες των εμβολίων ο Κυριάκος Μητσοτάκης τη χαρακτήρισε «παντελώς ανεφάρμοστη η πρόταση που κατέθεσε».

Σε σχέση με την εξέλιξη της πανδημίας τόνισε πως «καταφέραμε να ελέγξουμε το β’ κύμα της πανδημίας. Θα επανέλθουμε στην οικονομική κανονικότητα με αυστηρά μέτρα».

Έπειτα τόνισε πως «κάθε άνοιγμα, είτε σχολείων, είτε λιανεμπορίου, εγκυμονεί κάποιους κινδύνους».

Δεν γνωρίζουμε αν το άνοιγμα του λιανεμπορίου θα οδηγήσει σε αύξηση των κρουσμάτων υπογράμμισε ο πρωθυπουργός αλλά τόνισε πως σύμφωνα με τους ειδικούς είναι ένα λελογισμένο ρίσκο.

Η πρωτολογία

Για την έως τώρα πορεία και διαχείριση της πανδημίας του νέου κορωνοϊού στη χώρα μας, για τα βήματα σταδιακής επανόδου της κοινωνίας και της οικονομίας στην κανονικότητα, αλλά και για τις επικρίσεις της αντιπολίτευσης μίλησε ο πρωθυπουργός, κατά τη διάρκεια της προ ημερησίας συζήτησης σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών στη Βουλή. Παράλληλα, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε νέα μέτρα ενίσχυσης της οικονομίας, όπως την επέκταση της επιχορήγησης των επαγγελματικών ενοικίων κατά 80% και των επιδομάτων ανεργίας που έχουν λήξει, ενώ όπως είπε το πρόστιμο για παράβαση των μέτρων για τον περιορισμό της πανδημίας αυξάνεται στα 500 ευρώ.

«Αυτή η συζήτηση είναι μία ευκαιρία να δοθούν απαντήσεις σε απορίες που δικαιολογημένα απασχολούν τους πολίτες και να διαλυθούν μύθοι που διακινούνται», είπε αρχικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σημειώνοντας πως «μπορούμε να διαφωνούμε σε επίπεδο προτάσεων δεν γίνεται όμως να διαφωνούμε για τα δεδομένα και την πραγματική εικόνα που επικρατεί σήμερα στη χώρα μας», συμπλήρωσε.

«Ξεπεράσαμε τον σκόπελο των γιορτών χωρίς αναταράξεις - Κανένας εφησυχασμός»

«Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ECDC σήμερα όλη η Ευρώπη είναι κόκκινη και οι μόνες δύο χώρες που είναι κίτρινες είναι η Ελλάδα και η Φινλανδία. Αυτή είναι η κατάσταση που επικρατεί σήμερα», ανέφερε.

«Η απότομη αύξηση στις νοσηλείες άρχισε στις αρχές Νοεμβρίου, έφτασε στο μέγιστο στις αρχές Δεκεμβρίου και κατόπιν υπάρχει μια αποκλιμάκωση. Σήμερα οι νοσηλευόμενοι ανέρχονται σε 1.690. Αντίστοιχη είναι και η πορεία των διασωληνωμένων, σήμερα ανέρχονται σε 328», υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Η επιτυχημένη αντιμετώπιση του δεύτερου κύματος της πανδημίας οφείλεται πρώτα και πάνω από όλα στις εκπληκτικές προσπάθειες των υγειονομικών, οι οποίοι κατά τη διάρκεια του Νοεμβρίου και του Δεκεμβρίου στις περιοχές που επιβαρύνθηκαν από covid19 υπερέβαλαν τους εαυτούς τους και αντιμετώπισαν μία κρίση πρωτοφανή με επαγγελματισμό με αφοσίωση και ανθρωπιά. Αυτή η αποκλιμάκωση οφείλεται και στο γεγονός ότι κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς με πολύ λίγες εξαιρέσεις, η ελληνική κοινωνία έδειξε πειθαρχία και συμμορφώθηκε με τις υποδείξεις των ειδικών», συμπλήρωσε.

«Ξεπεράσαμε τον σκόπελο Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς, χωρίς αναταράξεις και σε αυτό βοήθησε και η πολιτική απόφαση, διότι πολιτική απόφαση ήταν, για τις δύο πρώτες εβδομάδες του Ιανουαρίου να επανέλθουμε σε όλη τη χώρα σε ένα αυστηρότερο καθεστώς lockdown από αυτό που είχαν εισηγηθεί οι ειδικοί», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης στη συνέχεια.

«Εκτάκτως η Πολιτική Προστασία διατηρεί σε τοπικό επίπεδο αν δει κάποια έξαρση της πανδημίας να επιβάλει γρήγορα τοπικά περιοριστικά μέτρα», τόνισε.

Ωστόσο, όπως τόνισε στη συνέχεια της ομιλίας του ο πρωθυπουργός, «αυτή η θετική πορεία δεν επιτρέπει κανέναν εφησυχασμό». Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξήγησε πως τα επόμενα βήματα είναι προδιαγεγραμμένα, δηλαδή: «διατήρηση μέτρων προστασίας, προσεκτικό άνοιγμα της οικονομίας, στοχευμένα περιοριστικά μέτρα και εξέλιξη της διαδικασίας εμβολιασμού».

Όπως είπε χαρακτηριστικά: «είναι σαν να οδηγείς σε έναν άγνωστο δρόμο το βράδυ, με πολλές στροφές και παγίδες. Άλλοτε πατάς γκάζι, άλλοτε φρένο, και όταν χρειαστεί στρίβεις το τιμόνι. Την ίδια στρατηγική της προσαρμογής σε μεταβαλλόμενα δεδομένα, έχουν ακολουθήσει όλες οι ευρωπαϊκές χώρες».

Ολόκληρη η δευτερολογία του Κυριάκου Μητσοτάκη

«Μπορούμε να συζητήσουμε περαιτέρω χαλάρωση των περιορισμών» 

Αναφερόμενος στην ενίσχυση του ΕΣΥ ο πρωθυπουργός σημείωσε: «Θέλω να θυμίσω στην αξιωματική αντιπολίτευση πως όταν αναλάβαμε τη διακυβέρνηση του τόπου παραλάβαμε 557 κρεβάτια ΜΕΘ. Θέλω να θυμίσω επίσης ότι κάθε χειμώνα όταν είχαμε την εποχική γρίπη είχαμε αναμονές στις Εντατικές που έφταναν και τις 30 ημέρες. Σήμερα έχουμε στη διάθεση μας 1.295 μονάδες εντατικής θεραπείας, εκτιμούμε ότι θα προστεθούν 150 τους επόμενους δύο μήνες. Και σήμερα έχουμε 424 κενά κρεβάτια σε ΜΕΘ στο ΕΣΥ. Έχουμε δηλαδή την ασφάλεια να μπορούμε να συζητήσουμε μία περαιτέρω χαλάρωση των περιορισμών και μία επαναφορά στην κανονικότητα της κοινωνικής και οικονομικής ζωής. Έχει επιτευχθεί ο βασικός στόχος που ήταν να συζητάμε για χαλάρωση των μέτρων μόνο από τη στιγμή που έχει επιτευχθεί η μείωση της πίεσης στο ΕΣΥ».

«Ουδέποτε υπήρξε σύγκρουση μεταξύ πολιτικής ηγεσίας και επιστημόνων»

«Σε κάθε περίπτωση ακολουθήσαμε τις υποδείξεις των ειδικών, της επιδημιολογικής επιτροπής κατά γράμμα, μία φορά όπως είπα πήραμε πιο αυστηρά μέτρα από αυτά που μας εισηγήθηκαν οι ειδικοί και αυτό αφορά το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου. Μπορεί να σχολιάσατε ότι κάποια στιγμή απευθύνθηκα στον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα με το μικρό του όνομα αλλά ποτέ δεν ακούστηκε ότι τον αγνόησα ή ότι δεν αναζήτησα τη συμβουλή του ή των ειδικών, οι οποίοι έχουν τόσα συνεισφέρει στην υποστήριξη των δημόσιων πολιτικών μας. Η επιτροπή ξεπερνά τα 30 άτομα διαφόρων τομέων. Όλοι έχουν τις ιδιαίτερες απόψεις τους. Δεν συμφωνούν πάντα όλοι με όλους. Είναι άνθρωποι που αρθρώνουν δημόσιο λόγο οι πιο πολλοί από αυτούς, είναι άνθρωποι όμως που δεσμεύονται από τα αποτελέσματα των ψηφοφοριών που γίνονται εντός της επιτροπής. Επαναλαμβάνω λοιπόν ότι η τελική εισήγηση της επιτροπής έχουν ληφθεί πάντα υπόψιν από την κυβέρνηση. Ουδέποτε υπήρξε οποιαδήποτε σύγκρουση μεταξύ πολιτικής ηγεσίας και επιστημόνων, όπως σε άλλες χώρες. Και δεν πρόκειται να γίνει. Το λέω για να σταματήσει η παραφιλολογία που προσβάλλει το επιστημονικό μας δυναμικό», ανέφερε σχετικά με τις εισηγήσεις των ειδικών ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Δεν μένει κανείς απροστάτευτος»

Στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στα δωρεάν τεστ για τον κορωνοϊό, λέγοντας πως «να θυμίσουμε πως είναι ανοικτή η πλατφόρμα testing.gov.gr, για όποιον θέλει να κάνει δωρεάν rapid test» και απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση, ζήτησε βοήθεια επισημαίνοντας πως «επειδή η προσφορά δεν είναι ακόμη ικανοποιητική θέλω να πω στην αντιπολίτευση να βοηθήσει και εκείνη ώστε να τονωθεί το ενδιαφέρον των πολιτών».

«Από την πρώτη στιγμή κάναμε πράξη ότι κανείς δεν θα μείνει απροστάτευτος» τόνισε, συνεχίζοντας την ομιλία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης και εξήγησε: «Δώσαμε 24 δισ. ευρώ το 2020, σχεδόν το 15% του ΑΕΠ. Σχεδόν 700.000 επωφελήθηκαν από την επιστρεπτέα προκαταβολή. Δεν είδαμε καμία επιβάρυνση στο συνολικό ισοζύγιο της απασχόλησης. δώσαμε προτεραιότητα στην προστασία των θέσεων απασχόλησης, αυτή η πολιτική αποδίδει. Να μην ξεχνάμε πως από την 1/1 πολλά νοικοκυριά θα δουν αύξηση του εισοδήματος τους από την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης και μείωση ασφαλιστικών εισφορών».

«Κάποιοι μετά τα λεφτόδενδρα ανακάλυψαν και τα εμβολιόδενδρα»

Όπως είπε: «κάναμε ακριβώς το ίδιο με όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Ρωτάω την αντιπολίτευση: Έπρεπε να αγοράσουμε μόνοι μας εμβόλια; τι θα είχε συμβεί εάν η ΕΕ δεν έκανε αυτήν την επιλογή; Οι μικρότερες χώρες σε καλύτερη ή χειρότερη μοίρα εάν διαπραγματεύονταν ξεχωριστά με τις φαρμακευτικές εταιρείες; Το μοντέλο που εφαρμόζεται, παρά τις καθυστερήσεις, είναι ένα έμπρακτο δείγμα αλληλεγγύης. Στο μέλλον θα έχουμε περισσότερα εμβόλια από όσα θα χρειαστούμε», συμπλήρωσε.

«Επιλέξαμε μία πρωτοπόρα διαδικασία σε ό,τι αφορά στην προτεραιοποίηση για τον εμβολιασμό» επισήμανε ο πρωθυπουργός και εξήγησε πως: «γίνεται ψηφιακά και με απόλυτη διαφάνεια. το Κράτος πηγαίνει στον πολίτη. Πολύ σύντομα θα ανοίξουμε την πλατφόρμα και για τους πολίτες άνω των 80 ετών».

«Κάθε ημέρα η διαδικασία του εμβολιασμού υπόκειται στη βάσανο της διαφάνειας και της λογοδοσίας» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνεχίζοντας την ομιλία του. «Μέχρι σήμερα έχουμε κλείσει 122.000 ηλεκτρονικά ραντεβού. Η Ελλάδα είναι περίπου στον ευρωπαϊκό μέσο όρο σχετικά με την ταχύτητα των εμβολιασμών. Μέχρι στιγμής είμαι απολύτως ικανοποιημένος από την δρομολόγηση του σύνθετου εγχειρήματος. Ελληνική καινοτομία και το ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού. Πρότεινα στην ΕΕ να πάρει και κοινοτικό χαρακτήρα. Είμαστε στην πρώτη γραμμή των χωρών, που θέλουν οι μετακινήσεις των ευρωπαίων πολιτών να γίνονται πιο απρόσκοπτα».

Και στη συνέχεια, απευθυνόμενος στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, είπε: «Πάλι καλά κ. Τσίπρα που δεν μας ζητήσατε να κρατικοποιηθεί η Astrazeneca και η Pfizer με ένα νόμο και ένα άρθρο. Αυτά είναι αστεία επιχειρήματα και πυροτεχνήματα. Είτε δηλώνουν άγνοια για τα διεθνή δεδομένα, είτε αφέλεια, είτε σκόπιμη παραπλάνηση της κοινής γνώμης. Κάποιοι μετά τα λεφτόδενδρα ανακάλυψαν και τα εμβολιόδενδρα».

 «Είναι δεδομένο πως στη διαδικασία εμβολιασμού θα υπάρχουν αστοχίες και δυσκολίες» είπε στη συνέχεια ο πρωθυπουργός. «Το ζήτημα είναι να εντοπίζονται γρήγορα και να λύνονται» συμπλήρωσε. «Έως τώρα στην χώρα μας τα προβλήματα είναι μικρά και όλα βαίνουν βάσει του σχεδιασμού. Είναι σημαντικό από όλα τα κόμματα να εκπέμπεται το μήνυμα πως τα εμβόλια είναι ασφαλή και αποτελεσματικά».

«Εντός του επόμενου μήνα θα τεθούν σε λειτουργία και στην πατρίδα μας 4 μεγάλα εμβολιαστικά κέντρα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, θα έχουν το καθένα από αυτά την δυνατότητα να εμβολιάζει 20.000 πολίτες ημερησίως», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Έως τον Μάρτιο θα έχουμε 4.600.000 δόσεις εμβολίων και στο τέλος του πρώτου τριμήνου θα μπορέσουμε να έχουμε εμβολιάσει περί τα 2 εκατομμύρια πολίτες. Ο στόχος έως τις αρχές καλοκαιριού να είναι ασφαλής ο πληθυσμός είναι εφικτός».

Επίσης, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην ανάγκη «να πορευθούμε ενωμένοι και συστρατευμένοι». Όπως εξήγησε «είναι αδύνατον να πετύχουμε εάν ο καθένας δεν κάνει αυτό που του αναλογεί. Για αυτό μιλώ για ατομική υπευθυνότητα. Επιμένουμε λοιπόν ότι η έννοια της ατομικής υπευθυνότητας είναι σήμερα περισσότερο σημαντική από πότε καθώς μπαίνουμε στη φάση της σταδιακής χαλάρωσης. Η ατομική υπευθυνότητα δεν αποτελεί άλλοθι για πιθανές κυβερνητικές αστοχίες».

Νέα μέτρα στήριξης της οικονομίας - Αυξάνεται το πρόστιμο

«Κάθε μηνάς lockdown στοιχίζει στην ελληνική Οικονομία πάνω από 3 δισ. ευρώ» είπε, συνεχίζοντας ο πρωθυπουργός και τόνισε «εξ ου και η ώρα να πάρουμε σταδιακά το ρίσκο της σταδιακής επαναλειτουργίας της οικονομίας, εφ όσον το εισηγηθούν οι ειδικοί».

Εξειδικεύοντας στη συνέχεια την αναφορά του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε πως «το click away δούλεψε για ορισμένους κλάδους, όχι τόσο στην ένδυση και την υπόδηση. Η κυβέρνηση είναι έτοιμη να προχωρήσει στο σταδιακό άνοιγμα της Οικονομίας, από Δευτέρα. Το πρόστιμο θα αυξηθεί από τα 300 στα 500 ευρώ ώστε να μπορέσουμε να αναθερμάνουμε την οικονομία χωρίς να θέτουμε σε κίνδυνο την δημόσια υγεία. θέλω να είμαι ξεκάθαρος πως κάθε άνοιγμα της οικονομίας προκαλεί λελογισμένη αύξηση κρουσμάτων».Και αυτό «όσο δεν προσθέτει πίεση στο ΕΣΥ, μπορούμε να το αντέξουμε».

Επίσης, ο πρωθυπουργός προανήγγελλε και νέα οικονομική στήριξη σε όσους πλήττονται από την πανδημία λέγοντας πως «η κάλυψη του ενοικίου των επαγγελματιών κατά 80% επεκτείνεται για το μήνα Φεβρουάριο» αλλά και πως «επεκτείνονται για δυο μήνες ακόμη όλα τα επιδόματα ανεργίας που έχουν λήξει».

Δείτε την πρωτολογία του πρωθυπουργού

Ολόκληρη η πρωτολογία του Κυριάκου Μητσοτάκη:

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr