ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας σε Μητσοτάκη: Αντιμετωπίζετε την πανδημία με τον κ. Χρυσοχοΐδη και όχι με τον υπουργό Υγείας

Δημοσίευση 15 Ιανουαρίου 2021, 12:00 / Ανανεώθηκε 15 Ιανουαρίου 2021, 16:01
Τσίπρας σε Μητσοτάκη: Αντιμετωπίζετε την πανδημία με τον κ. Χρυσοχοΐδη και όχι με τον υπουργό Υγείας
Facebook Twitter Whatsapp

«Σφυροκόπημα» του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό για τη διαχείριση της πανδημίας, τους εμβολιασμούς και την οικονομία. Αιχμηρό σχόλιο για την αύξηση του προστίμου στα 500 ευρώ.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Ιδιαίτερα επικριτικός ήταν ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη Βουλή, εξαπολύοντας «πυρά» στην κυβέρνηση για τη διαχείριση της πανδημίας του νέου κορωνοϊού. Μεταξύ άλλων, κατηγόρησε την κυβέρνηση για «ιδεοληψίες», «αλαζονεία της εξουσίας» και «άρνηση να συμμεριστεί τις απόψεις της κοινωνίας» και τής επέρριψε όλες τις ευθύνες «για όσα συμβαίνουν και όσα έρχονται».  Καταλόγισε στον πρωθυπουργό ότι αντιμετωπίζει την πανδημία με καταστολή και τον κ. Χρυσοχοΐδη και όχι με πρόληψη και τον υπουργό Υγείας.

«Κύριε Μητσοτάκη φαντάζομαι όχι μόνο εγώ αλλά και η πλειοψηφία των πολιτών το κύριο συναίσθημα ήταν ανασφάλεια. Διοτι είδα ένα πρωθυπουργό ο οποίος έχει χάσει την ψυχραιμία του. Και με ένα λόγο διχαστικό, επιθετικό, καθόλου ψύχραιμο άρχισε να επιτίθεται στα κόμματα της αντιπολίτευσης», είπε στη δευτερολογία του ο Αλέξης Τσίπρας.

«Φτάσατε στο σημείο να υψώσετε τόσο πολύ τους τόνους που είναι προφανές δεν αρμόζει σε ένα άνθρωπο που αυτή τη στιγμή έχει τη μεγάλη ευθύνη. Σε σας έλαχε ο κλήρος, έτσι είναι τα πράγματα στη ζωή. ‘Οταν είσαι πρωθυπουργός μπορείς να βρεθείς απέναντι σε δύσκολες καταστάσεις. Και η στάση το ύφος και ο τρόπους που αντιμετωπίζετε τη συζήτηση στη Βουλή προδίδει σε μένα την ανησυχία ότι είσαστε σε μία πολύ μεγάλη πίεση και δεν έχετε καθαρό μυαλό να πάρετε αποφάσεις», συμπληρωσε.

«Δεν έχετε την ψυχραιμία να λάβετε δύσκολες αποφάσεις», τόνισε ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό.

«Η μεγαλύτερη ανησυχία μου προκλήθηκε από τη δήλωσή σας ότι δεν ξέρουμε αν οι εταιρείες θα ακολουθήσουν τις προθεσμίες. Ενώ πριν δύο μέρες λέγατε άλλα. Το πρόβλημα είναι ευρωπαϊκό με την επάρκεια των εμβολίων. Και πρέπει να το συζητήσουμε, να παρθεί μια πρωτοβουλία», υπογράμμισε.

Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ επιτέθηκε στον πρωθυπουργό λέγοντας πως «δεν κάνατε τίποτα για την ενίσχυση του ΕΣΥ και μας κουνάτε το δάχτυλο». Τόνισε πως ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε προσπάθεια του ΕΣΥ σε περίοδο δημοσιονομικής κρίσης και εξήγησε πως τότε η χώρα δεν βρισκόταν σε περίοδο πανδημίας.

Αναφερόμενος στη δήλωση του Άδωνι Γεωργιάδη για κλείσιμο της Θεσσαλονίκης πριν τη γιορτή του Αγίου Δημητρίου σημείωσε: «Αφήνω τις δηλώσεις Γεωργιάδη οι οποίες είτε πρόκειται να έχει πει ακριβώς την αλήθεια οπότε μάλλον ο εισαγγελέας θα έχει πολύ δουλειά, είτε για άλλη μία φορά είπε μία από τις γνωστές του ανοησίες στα ΜΜΕ στα τηλεοπτικά παράθυρα και διστάζετε να το πείτε. Πείτε το. Είπε μία ανοσία. Δεν μπορεί να τον καλύπτετε και να είναι όλα εντάξει ταυτόχρονα».

«Κύριε Μητσοτάκη έχω την αίσθηση ότι ο βασικός τρόπος, η βασική έγνοια, η βασική μέθοδος για την αντιμετώπιση της πανδημίας δεν είναι η πρόληψη αλλά η καταστολή», είπε στη συνέχεια αναφερόμενος στην αύξηση του προστίμου στα πεντακόσια ευρώ.

Αντιμετωπίζετε την πανδημία με τον κ. Χρυσοχοΐδη και όχι με τον υπουργό Υγείας, ανέφερε στη συνέχεια.

«Οι νεκροί δεν είναι στατιστική. Είναι άνθρωποι»

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών για την πανδημία, ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε πως «δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η χώρα ζει εδώ και 11 μήνες κάτω από τη βαριά σκιά της πανδημίας. Έχουμε φτάσει σε έναν πολύ υψηλό αριθμό απωλειών. Απαιτεί από όλους μια νέα συνείδηση συλλογικότητας και αλληλεγγύης».

«Οι επιστήμονες σε όλο τον κόσμο συνομολογούν, ότι έρχεται τρίτο, ίσως χειρότερο κύμα, πανδημίας. Το θέμα δεν είναι να το επαναλαμβάνουμε αυτό, για να φοβηθούμε, ή να φοβίσουμε. Είναι να το λέμε για να προετοιμαστούμε, και να προετοιμάσουμε. Τη χώρα, την κοινωνία, το ΕΣΥ, τον εαυτό μας. Και δεν θα προετοιμαστούμε, δεν θα προετοιμάσουμε, αν δεν δούμε τα λάθη, τις αβελτηρίες, τις παραλείψεις, που οδήγησαν στην πολύνεκρη τραγωδία του Νοέμβρη και του Δεκέμβρη», είπε στη συνέχεια ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Το κακό δεν πρόκειται να περάσει αν δεν κάνουμε κάτι εμείς γι’ αυτό», ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας και συμπλήρωσε: «Αν η κυβέρνηση, που έχει την κύρια ευθύνη για όσα συμβαίνουν και όσα έρχονται, δεν συνειδητοποιήσει πόσο κόστισαν σε ζωές οι ιδεοληψίες που την καθοδηγούν, η αλαζονεία της εξουσίας που τη διακρίνει, η άρνησή της να ακούσει, να συζητήσει, να συμμεριστεί τις απόψεις της κοινωνίας, των γιατρών, της αντιπολίτευσης, και όσων δίνουν τη μάχη της ζωής. Δεν πρόκειται να πάμε καλύτερα».

«Εάν η βασική σας διαπίστωση είναι πόσο επιτυχημένη ήταν η αντιμετώπιση του δεύτερου κύματος της πανδημίας, δεν μπορούμε να βρούμε μια κοινή βάση», ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας.«Θα προσπαθήσω να γίνω πιο συγκεκριμένος. Η χώρα βρίσκεται 2,5 μήνες σε γενικό lockdown. Μέσα σε αυτούς τους μήνες χάσαμε 4.500 συμπολίτες μας. 4.500 οικογένειες θρηνούν τον άνθρωπό τους. Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι θρηνούν τον πατέρα, τη μητέρα, τη γιαγιά, τον παππού, τον συγγενή. Είναι συγκλονιστικό! Και τι κάνει η υπεύθυνη κυβέρνηση; Αντί να κάνει το παν για να προστατεύσει την ζωή και την υγεία των πολιτών, να θωρακίσει το εθνικό σύστημα υγείας, να βάλει φραγμούς στην πανδημία, αναλώνεται σε άστοχες και μακάβριες στατιστικές. Για να μας πει ότι τα έχουμε πάει καλά. Θα σας το πω ακόμα μια φορά κ. Μητσοτάκη: Οι νεκροί δεν είναι στατιστική. Είναι άνθρωποι».

«Δεν εννοείτε να απομακρυνθείτε από την παγίδα αυταρέσκειας και αυτοϊκανοποίησης, στην οποία έχετε πέσει κι εσείς και η κυβέρνησή σας. Και στην οποία σας βυθίζουν όλο και πιο πολύ όσοι θέλουν να σας κρατούν εξαρτημένο από την επικοινωνιακή τους προστασία. Δεν εννοείτε να κατανοήσετε, ότι για να διορθώσετε πράγματα, πρέπει να παραδεχτείτε λάθη και παραλείψεις. Για σας όμως τέτοιο πράγμα δεν υπάρχει αυτή η τακτική. Δεν έχετε κάνει λάθη. Υπάρχουν ευθύνες όλων των άλλων και όχι δικές σας», συμπλήρωσε.

Αναφερόμενος στο θέμα της οικονομίας σημείωσε: «Από τον Μάρτιο σας καλούμε να πάρετε μέτρα για να προλάβουμε την ύφεση. Και φτάσαμε στο τέλος του 2020 να καταγράφουμε τη βαθύτερη ύφεση σε όλη την Ευρώπη. Τα προσωρινά λουκέτα του lockdown γίνονται πλέον μόνιμα για εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις».

Αναφερόμενος στους εμβολιασμούς σημείωσε: «Οι ίδιες παλινωδίες φυσικά αφορούν και τον εμβολιασμό του πληθυσμού. Κάθε μέρα άλλο σχέδιο. Πόσα θα παραλάβουμε; Πότε θα τα παραλάβαμε; Πού θα εμβολιάζονται οι πολίτες; Πότε θα έχουμε επαρκή ποσοστό εμβολιασμένων για να επιτύχουμε το επιθυμητό ποσοστό της ανοσίας; Όλα χύμα. Όλα στην τύχη. Το μόνο που δεν ήταν στην τύχη ήταν το πόσο έγκαιρα οργανώσατε τον εμβολιασμό των δικών σας στελεχών και των οικογενειών τους».

«Οι πολίτες βλέπουν, ξέρουν, καταλαβαίνουν, ότι έχετε χάσει τον έλεγχο. Γιατί πάτε διαρκώς στα τυφλά. Βλέποντας και κάνοντας. Και έχετε πια κουράσει τους πολίτες. Κάθε μέρα ολοένα και περισσότερο», ανέφερε στην πορεία.

Απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό ο Αλέξης Τσίπρας είπε: «Πού είναι το επιτελικό κράτος του κ. Μητσοτάκη; Εδώ βλέπουμε μια επιτελική ανικανότητα. Όταν κ. Μητσοτάκη η μια σας δήλωση αντιστρατεύεται την άλλη. Όταν το ψέμα επιστρατεύεται για να καλύψει την ανικανότητα, τότε πως θέλετε ο πολίτης να σας εμπιστευθεί; Δεν κάνατε τίποτα ένα ολόκληρο καλοκαίρι. Δεν πήρατε έγκαιρα μέτρα για τη Βόρεια Ελλάδα. Δεν ενισχύσατε ουσιαστικά το ΕΣΥ. Και η χώρα έφτασε τέλη Νοέμβρη: Να καταγράφει θλιβερή πρωτιά σε θανάτους ανά 100.000 πληθυσμού. Και 4 στους 5, σύμφωνα με δημοσιεύματα μάλιστα σε φιλοκυβερνητικές εφημερίδες, να χάνονται εκτός ΜΕΘ. Εσείς συνεχίζετε να δηλώνετε ικανοποιημένος πάνω στα συντρίμμια, αλλά οι Financial Times έφτασαν να αποκαλύπτουν ότι η Ελλάδα ξεπέρασε το μέσο όρο της ΕΕ και των ΗΠΑ σε θανάτους ανά 100.000 πληθυσμού. Και ο Bloomberg να κατατάσσει την Ελλάδα στην 50η θέση ανάμεσα σε 53 χώρες με βάση την ανθεκτικότητα της στην πανδημία», είπε στη συνέχεια ο Αλέξης Τσίπρας και συμπλήρωσε: «Και αυτό γιατί, παρά το γεγονός ότι έχουν ληφθεί τα πιο αυστηρά μέτρα σε σχέση με όλες τις χώρες, η Ελλάδα κατέγραψε τη θλιβερή πρωτιά σε θνησιμότητα τον Νοέμβριο, με το ποσοστό των θανάτων επί των συνολικών κρουσμάτων να διαμορφώνεται στο 6,3%».

«Ό, τι κι αν λέει η συντεταγμένη προπαγάνδα σας, κ. Μητσοτάκη, φοβάμαι ότι δεν είστε ο πρωθυπουργός που δεν έχει καμιά ευθύνη. Αλλά ο ανεύθυνος πρωθυπουργός. Τόσο ανεύθυνος ώστε να συμπεριφερθείτε με τον πιο περιφρονητικό τρόπο στους γιατρούς και τους νοσηλευτές, που σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος της μάχης», είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

Σε σχέση με τα στοιχεία για την πανδημία ανέφερε: «Από την αρχή της πανδημίας, σύσσωμη η επιστημονική κοινότητα, καθώς και η πλειοψηφία των μελών της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας διαμαρτύρεται ότι δεν επαρκούν τα στοιχεία. Και όταν αποκαλύπτεται το σκάνδαλο με το διπλό σύστημα καταγραφής, η απάντηση σας, κ. Μητσοτάκη, ήταν να το ξορκίσετε. Αντί να απαντήσετε, δηλώσατε ενοχλημένος με τη συζήτηση περί διπλών βιβλίων. Και κάποιοι φαίνεται ότι αφουγκράστηκαν την ενόχληση σας και απέλυσαν τη δημοσιογράφο που έκανε ρεπορτάζ. Όποιον αρνείται τον μύθο σας, καταγράφοντας απλά την πραγματικότητα τον στέλνετε στο πυρ το εξώτερον. Έχετε δυσανεξία στη κριτική, δυσανεξία και στην αλήθεια. Αλλά το πρόβλημα παραμένει».

Για την πορεία των εμβολιασμών σημείωσε: «Αντί για 1018 εμβολιαστικά κέντρα, θα τεθούν σε λειτουργία μόλις την επόμενη εβδομάδα 144. Με πρώτη συνέπεια οι ηλικιωμένοι άνω των 85 να πηγαίνουν στα νοσοκομεία να εμβολιαστούν, με σοβαρό κίνδυνο να νοσήσουν. Μέχρι τις 11 Γενάρη είχαν εμβολιαστεί, με βάση την ανακοίνωση του ΓΓ Πρωτοβάθμιας Υγείας, περίπου 50.000 πολίτες, δηλαδή κατά μέσο όρο 5.000 την ημέρα. Με απλά μαθηματικά δηλαδή, για να φτάσουμε στο στόχο που θέσατε για το Γενάρη, οι ημερήσιοι εμβολιασμοί θα έπρεπε να έχουν ήδη τριπλασιαστεί. Και για να φτάσουμε στο στόχο που θέσατε για το Μάρτη, θα πρέπει να έχουν πενταπλασιαστεί. Παράδοξο, αν όχι υποκριτικό, να πανηγυρίζει η κυβέρνηση για τους εμβολιασμούς. Δεν έχουμε την πολυτέλεια του χρόνου, όταν καθημερινά δεκάδες συμπολίτες μας χάνουν τη ζωή τους».

Για το ζήτημα με τις πατέντες των εμβολίων σημείωσε: «Σπεύσατε να απαξιώσετε την πρόταση που διατύπωσα για μια πανευρωπαϊκή πρωτοβουλία ώστε να εξασφαλίσει η ΕΕ τις πατέντες για τα εμβόλια. Αλλά είστε τόσο αναξιόπιστος που καταγγείλατε μια πρόταση την οποία είχε προτείνει εδώ και πάρα πολλούς μήνες ο διακεκριμένος καθηγητής κ. Μόσιαλος, αλλά και εσείς ο ίδιος τον περασμένο Απρίλιο είχατε δημοσίως υπερασπιστεί λέγοντας: "Απέναντι σ’ αυτή την πρόκληση, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θα μπορούσαν να ανταμείψουν τους κατασκευαστές εμβολίων, αγοράζοντας τις πατέντες τους σε λογικές τιμές". Και μάλιστα αυτό που έχει ενδιαφέρον είναι μία φορά χειροκρότησαν οι βουλευτές τον κ. Μητσοτάκη, μία φορά χειροκροτήσανε και ξέρετε ποια είναι αυτή; Όταν υπερασπιζόμενοι τις ιδιωτικές φαρμακευτικές εταιρείες μας σαρκάσατε ότι με ένα νόμο και ένα άρθρο θα κρατικοποιήσετε τη Pfizer. E, όχι κ. Μητσοτάκη. Δεν σας ζητάμε να κρατικοποιήσουμε τη Pfizer ζητάμε όμως αυτό που και εσείς υποστηρίξατε. Το εμβόλιο πρέπει να περιέλθει στην ιδιοκτησία των ευρωπαϊκών κοινωνιών, γιατί είναι επί της ουσίας ένα συλλογικό δημόσιο αγαθόν. Και η ΕΕ έχει στηρίξει με μεγάλα ποσά τις έρευνες που χρειάστηκαν για να αναπτυχθούν αυτά τα εμβόλια από ιδιωτικές εταιρείες, άρα έχει και το δικαίωμα και την υποχρέωση να κάνει πιο δυναμικές κινήσεις».

Δείτε ολόκληρη την πρωτολογία του Αλέξη Τσίπρα:

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr