ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κόντρα για τις πατέντες και τα... εμβολιόδεντρα στη Βουλή - Πώς αντέδρασε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στο πιστοποιητικό εμβολιασμού Μητσοτάκη

της Χριστίνας Κοραή - Δημοσίευση 15 Ιανουαρίου 2021, 15:00 / Ανανεώθηκε 15 Ιανουαρίου 2021, 16:33
Κόντρα για τις πατέντες και τα... εμβολιόδεντρα στη Βουλή - Πώς αντέδρασε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στο πιστοποιητικό εμβολιασμού Μητσοτάκη
Facebook Twitter Whatsapp

Ο πρωθυπουργός θεωρεί ότι τέτοιας μείζονος σημασίας ζητήματα δεν πρέπει να συζητιούνται πίσω από κλειστές πόρτες αλλά στη Βουλή ενώπιον των Ελλήνων πολιτών όπως είπε χαρακτηριστικά στην τελευταία του συνέντευξη.

Οι πατέντες για τα εμβόλια αλλά και το σχέδιο της κυβέρνησης για την διαχείριση της πανδημίας βρέθηκε στο επίκεντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης στη Βουλή, στην συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών που προκάλεσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ως απάντηση στην πρόταση Τσίπρα να συγκληθεί Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών υπό την πρόεδρο της Δημοκρατίας προκριμένου να συζητήσει ένα εθνικό σχέδιο για την πανδημία. Ο πρωθυπουργός θεωρεί ότι τέτοιας μείζονος σημασίας ζητήματα δεν πρέπει να συζητιούνται πίσω από κλειστές πόρτες αλλά στη Βουλή ενώπιον των Ελλήνων πολιτών όπως είπε χαρακτηριστικά στην τελευταία του συνέντευξη.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας αφού κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι είναι «κατώτερη των περιστάσεων» επανέλαβε την πρόταση του για τις πατέντες των εμβολίων που θα μπορούσαν να αγοραστούν από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και να κατασκευάζονται και εδώ στην Ελλάδα.

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε έωλο το επιχείρημα. «Πάλι καλά που δεν μας ζητήσατε να κρατικοποιηθεί η Pfizer και η AstraZeneca με ένα νόμο και με ένα άρθρο» τόνισε. «Αυτά είναι αστεία επιχειρήματα, είναι αστεία πυροτεχνήματα. Η ανεδαφικότητά τους καταδείχθηκε αμέσως από τις ίδιες τις φαρμακοβιομηχανίες. Είτε δηλώνουν σοβαρή άγνοια για τα ισχύοντα στο διεθνές ερευνητικό και επιχειρηματικό περιβάλλον είτε κάτι άλλο, μία ανεξήγητη αφέλεια, μία διάθεση παραπληροφόρησης της κοινής γνώμης. Φαίνεται ότι κάποιοι, μετά τα λεφτόδεντρα, ανακάλυψαν και τα εμβολιόδεντρα.»

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι η πρωτοβουλία για τις πατέντες έχει τη στήριξη ευρωβουλευτών από την Αριστερά, τους Πράσινους και τους Σοσιαλιστές και θα συνεχίσει ο ΣΥΡΙΖΑ να παλεύει για να αποκτήσει όσο μεγαλύτερη στήριξη γίνεται. Χαρακτήρισε «αναξιόπιστο» τον Κυριάκο Μητσοτάκη διότι είχε στηρίξει την πρόταση για τις πατέντες την οποία είχε διατυπώσει ο καθηγητής κ. Μόσιαλος μέσω της γερμανικής εφημερίδας FAZ τον περασμένο Απρίλιο.

Το NEWPOST έθεσε αυτό το ερώτημα σε κυβερνητικές πηγές οι οποίες επισήμαναν ότι σήμερα οι συνθήκες είναι πολύ διαφορετικές. Η ευρωπαϊκή επιτροπή έστω και με καθυστερήσεις ανέλαβε πρωτοβουλία για την αγορά εμβολίων και την δίκαιη διανομή τους στα κράτη μέλη, ανάλογα με τον πληθυσμό τους. Η Ελλάδα όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός και στη Βουλή έχει προαγοράσει εμβόλια τα οποία καλύπτουν 15.700.000 πολίτες. Δηλαδή, είναι πολύ πάνω από τις ανάγκες του πληθυσμού καθώς από τα 10-11 εκατομμύρια, εάν αφαιρεθούν γύρω στα δύο που είναι οι κάτω των 18 ετών που δεν εμβολιάζονται, καλύπτουν δύο φορές τον πληθυσμό της Ελλάδας. Επίσης σε μία εποχή που όλος ο κόσμος ζητάει εμβόλια, θεωρείται σχεδόν απίθανο οι εταιρείες οι οποίες έχουν επενδύσει αρκετά δισεκατομμύρια στην έρευνα, να πουλήσουν τις πατέντες στην παρούσα φάση που η πανδημία συνεχίζει να βρίσκεται σε έξαρση.

Την πρόταση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης είχε σχολιάσει και ο Πρόεδρος των Ελλήνων Φαρμακοβιοηχάνων Θεόδωρος Τρύφωνος στο ACTION24. Διευκρίνισε ότι ακόμη και να αγοράζονταν οι πατέντες σήμερα, η διαδικασία της παραγωγής θα καθυστερούσε πολύ. «Αν ξεκινούσαμε την 1η Φεβρουαρίου θα είχαμε ελληνικό εμβόλιο τον Σεπτέμβριο του 2022» τόνισε. Και ο πληθυσμός πρέπει να εμβολιαστεί τώρα.

Η Ούρσουλα και το πιστοποιητικό

Ο πρωθυπουργός πρόσφατα έστειλε επιστολή στην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της πρότεινε την θέσπιση ενός ψηφιακού πιστοποιητικού εμβολιασμού. Κυβερνητικές πηγές εξηγούσαν στο NEWPOST ότι θα μπορούσε να διευκολύνει τις μετακινήσεις των ευρωπαίων πολιτών ιδιαίτερα το καλοκαίρι που ενδιαφέρει και την Ελλάδα, μειώνοντας το κόστος που απαιτείται σήμερα με την διεξαγωγή των μοριακών τεστ πριν από κάθε ταξίδι και απαλλάσσοντας όσους έχουν κάνει το εμβόλιο από την υποχρέωση να μπαίνουν σε καραντίνα, στην περίπτωση που σε μία χώρα συνεχίζεται το υψηλό επιδημιολογικό φορτίο.

Κάτι που δεν έχει απαντηθεί μέχρι σήμερα και που θα κριθεί μέσα στους επόμενους 2-3 μήνες όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, είναι το αν κάποιος που έχει κάνει το εμβόλιο μπορεί να κολλήσει τον COVID-19 , να μην νοσήσει ο ίδιος διότι ήδη είναι θωρακισμένος αλλά να μπορεί να τον κολλήσει σε κάποιον άλλον. Το ενδεχόμενο αυτό ερευνάται αν και οι πρώτες εκτιμήσεις αναφέρουν ότι το ιικό φορτίο μειώνεται σημαντικά.

Είναι μία συζήτηση που ξεκίνησε μέσα στους κόλπους της ευρωπαϊκής ένωσης. Από πολλές χώρες αντιμετωπίζεται θετικά αυτό το ψηφιακό πιστοποιητικό που ήδη λαμβάνει ο κάθε εμβολιαζόμενος στην χώρα μας (στα ελληνικά και τα αγγλικά) μετά την δεύτερη δόση του εμβολίου. «Έχουμε κάθε λόγο να είμαστε στην πρώτη γραμμή των χωρών που θα αγωνίζονται ώστε οι μεταφορές, οι μετακινήσεις των ευρωπαίων πολιτών να γίνονται όσο το δυνατόν πιο απρόσκοπτα» δήλωσε ο κ.Μητσοτάκης στη Βουλή. «Και πιστεύουμε ότι αυτό το πιστοποιητικό εμβολιασμού πρέπει να αποκτήσει έναν ευρωπαϊκό χαρακτήρα, έτσι ώστε να μπορούμε οι ευρωπαϊκές χώρες να μοιραζόμαστε, χωρίς διακρίσεις, αλλά να μοιραζόμαστε αυτή την πληροφορία με τον ίδιο τρόπο.»

Θετικά αντέδρασε η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για ένα αναγνωρισμένο πιστοποιητικό εμβολιασμού όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Ό,τι αποφασίζεται -είτε δίνει προτεραιότητα είτε πρόσβαση σε ορισμένα προϊόντα- είναι μια πολιτική και νομική απόφαση που πρέπει να συζητηθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο», δήλωσε από την Λισαβόνα. «Αλλά νομίζω ότι είναι σημαντικό» τόνισε. «Πρέπει να έχουμε ιατρικό προαπαιτούμενο που να αποδεικνύει ότι οι άνθρωποι έχουν εμβολιαστεί», είπε. Υπάρχουν χώρες που αντιδρούν.

Στις 21 Ιανουαρίου η πρόταση Μητσοτάκη θα συζητηθεί στην έκτακτη τηλεδιάσκεψη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr