ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η «ομπρέλα» του Τσίπρα στον ΣΥΡΙΖΑ – Βρέχει «τάσεις» στην Κουμουνδούρου - Σκωτσέζικο ντους οι δημοσκοπήσεις

του Νίκου Παναγιωτόπουλου - Δημοσίευση 16 Ιανουαρίου 2021, 08:00 / Ανανεώθηκε 16 Ιανουαρίου 2021, 08:47
Η «ομπρέλα» του Τσίπρα στον ΣΥΡΙΖΑ – Βρέχει «τάσεις» στην Κουμουνδούρου - Σκωτσέζικο ντους οι δημοσκοπήσεις
Facebook Twitter Whatsapp

Ο Αλέξης Τσίπρας είναι ο αρχηγός-όσο κι αν κάποιοι δεν θέλουν αρχηγικό κόμμα- που πήρε τον ΣΥΡΙΖΑ από την πολιτική αφάνεια του 3%, τον έκανε κυβέρνηση και τον κρατάει ακόμα στο παιχνίδι του δικομματισμού.

Την ώρα που σημειώνεται «δημοσκοπική ανομβρία» στην περιοχή της Κουμουνδούρου βρέχει «τάσεις» και μανιφέστα στον δρόμο προς το συνέδριο. Και μπορεί οι «τάσεις» να παίρνουν θέση μάχης ενόψει του συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ και στο διάστημα αυτό να σημειώνονται απλώς …εχθροπραξίες, ωστόσο, μάλλον, ξεχνούν τον πραγματικό «πόλεμο» με την πανδημία, τα πρόβλημα στην οικονομία και την κοινωνία αλλά και την πιθανότητα το 2021 να είναι εκλογικό έτος.

Ο Αλέξης Τσίπρας είναι ο αρχηγός-όσο κι αν κάποιοι δεν θέλουν αρχηγικό κόμμα-  που πήρε τον ΣΥΡΙΖΑ από την πολιτική αφάνεια του 3%, τον έκανε κυβέρνηση και τον κρατάει ακόμα στο παιχνίδι του δικομματισμού. Είναι αυτός που κρατάει την «ομπρέλα» εξουσίας και δίνει το δικαίωμα στους συντρόφους του να καταθέτουν κείμενα για το πως θα…κυβερνήσουν τη δεύτερη φορά. Σύμφωνα με γνωστό δημοσκόπο, «ο ΣΥΡΙΖΑ είναι Τσίπρας και χωρίς Τσίπρα η επιστροφή στο 3% είναι σίγουρη» και μάλιστα εξηγούσε ότι η κοινωνία δεν ακούει αλλά και είναι αδιάφορη για την εσωκομματική κουζίνα του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης καθώς δεν υπάρχει η προσωπικότητα αλλά και οι ρεαλιστικές θέσεις που να έχουν απήχηση ώστε να δημιουργηθεί ισχυρός πόλος που θα διαμόρφωνε συνθήκες διαδοχής.

Τα δύσκολα για την οικονομία μπορεί να είναι μπροστά για την κυβέρνηση, η οποία έχει συμπληρώσει ήδη 18 μήνες ζωής μετά τη νίκη της 7ης Ιουλίου 2019, ωστόσο πολιτικά απολαμβάνει μια πρωτόγνωρη δημοσκοπική κυριαρχία παρά τις δύσκολες κρίσεις που κλήθηκε να αντιμετωπίσει και την έντονη δυσαρέσκεια που καταγράφεται στους ποιοτικούς δείκτες. Ο ίδιος δημοσκόπος, σημειώνει ότι   παραμένει πολιτικά κυρίαρχη και προς ώρας κανένας στο πολιτικό σύστημα δεν φαίνεται ικανός να την απειλήσει. Μάλιστα συμπληρώνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ χάνει σχεδόν 10 μονάδες από το εκλογικό του αποτέλεσμα που δεν συνηθίζεται για κόμμα αξιωματικής αντιπολίτευσης και μάλιστα σε συνθήκες κρίσης για την κυβέρνηση.

Τα «κακά μαντάτα», όμως, για την Κουμουνδούρου είναι ότι στην γκρίζα ζώνη των αναποφάσιστων δεν έχει υψηλά ποσοστά αποδοχής. Και καταλήγει, πως το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αυτήν τη χρονική στιγμή δεν διαθέτει αξιόπιστη εναλλακτική πρόταση, ενώ η ΝΔ σε περίπτωση εκλογών θα μπορούσε να υπερβεί και το 40%. Στο συμπέρασμα από τα ποιοτικά στοιχεία, ότι υπάρχει δυσαρέσκεια από τους χειρισμούς της κυβέρνηση και στην αυτονόητη ερώτηση αν με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα ήταν καλύτερα; Η απάντηση είναι συντριπτικά αρνητική για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ο Αλέξης Τσίπρας είναι μόνος του, η κακοφωνία και η ιδεοληπτική προσέγγιση του 3% του ΣΥΡΙΖΑ, που όμως κάνει μεγαλύτερη φασαρία και κυριαρχεί στα ΜΜΕ σε μια σειρά από θέματα καθημερινότητας, θολώνει την αξιοπιστία του και απομακρύνει τους ψηφοφόρους της μεσαίας τάξης.

Η «κομματική κουζίνα» του ΣΥΡΙΖΑ- Και η απάντηση της Κουμουνδούρου  

Ο Αλέξης Τσίπρας γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα την πολιτική γεωγραφία του κόμματος του αλλά και καλωσορίζει το αίτημα για εσωκομματική δημοκρατία και για «τεκμηριωμένη, μαχητική, προγραμματική αντιπολίτευση» αλλά όχι την κακοφωνία και τις υπερβολές.

Μάλιστα, όπως σημειώνουν συνομιλητές του, το σύνολο των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ έχουν ως βασικό τους  μέλημα με τη δράση και τις προτάσεις τους να δώσουν τη μάχη για τη στήριξη της κοινωνίας. Τόσο στο υγειονομικό όσο και στο οικονομικό σκέλος. Και σημειώνουν με νόημα, ότι είναι ίσως η πρώτη φορά στην ιστορία του συγκεκριμένου πολιτικού χώρου που δεν υπάρχει καμία στρατηγική διαφωνία. Η διακήρυξη του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ είχε ψηφιστεί ομόφωνα από την Κ.Ε., είναι απόλυτα φυσιολογικό στον δρόμο για την προγραμματική συνδιάσκεψη της άνοιξης να κατατεθούν συμβολές στο ζήτημα του προγράμματος. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα ευρωπαϊκό προοδευτικό κόμμα ανοιχτό στον διάλογο και τον πλουραλισμό. Όποιος φοβάται τον διάλογο και αναζητά μοναδικές αλήθειες είναι εκτός εποχής και μακριά από το πνεύμα  διαλόγου που οι πολίτες επιθυμούν.

Το κυβερνητικό αφήγημα και το άγχος της ΝΔ

Ο πρώην Πρωθυπουργός δίνει ξεκάθαρο στίγμα, ότι η στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ είναι μία πρόταση με προοδευτικό αριστερό πρόσημο και ταυτόχρονα ένα κάλεσμα στην κοινωνία. Πρόταση για τη στήριξη της εργασίας και την αύξηση των μισθών, τη ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους με διαγραφή μέρους του και αναγέννησης του κοινωνικού κράτους. Σε αυτά δεν υπάρχει καμία διαφωνία και εκεί κρίνονται τα κόμματα στην σχέση τους με την κοινωνία.

Στενοί συνεργάτες του απαντούν στις επικρίσεις για την αντιπολιτευτική τακτική, «Οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ αναγκάζουν το τελευταίο διάστημα τη κυβέρνηση να τρέχει πίσω από τις εξελίξεις. Αναγκάστηκε να υιοθετήσει την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για δωρεάν φάρμακα στους χαμηλοσυνταξιούχους, πρόταση που είχε αρχικά αρνηθεί στην Βουλή. Αναγκάστηκε να παγώσει τελικά τον πτωχευτικό νόμο που καταργεί κάθε προστασία της πρώτης κατοικίας, παραδέχεται έτσι ότι δεν μιλάμε για δεύτερη ευκαιρία. Αναγκάστηκε να κάνει πίσω στο ενδεχόμενο πλειστηριασμών για 35.000 πολίτες που έχουν κάνει αίτηση στον νόμο Κατσέλη και ακόμα δεν έχει εκδικαστεί η υπόθεση τους. Το τελευταίο διάστημα μάλιστα ακούμε μισόλογα για το ενδεχόμενο η επιστρεπτέα προκαταβολή να μετατραπεί σε μη επιστρεπτέα ενίσχυση, κάτι που λέμε από τη πρώτη μέρα».

Και συνεχίζουν: «Δυστυχώς στο θέμα της υγείας δεν έχει ακούσει τις προτάσεις μας για μαζικά δωρεάν τεστ, για επίταξη ιδιωτικών κλινικών και μέτρα υγείας και ασφάλειας στους χώρους εργασίας. Στο θέμα του εμβολίου εμφανίζεται ανίκανη να διαχειριστεί τα αυτονόητα. Μίλαγε για πάνω από 1.000 εμβολιαστικά κέντρα και 2εκ εμβολιασμούς το μήνα. Αυτό το σχέδιο ναυάγησε. Με μπρος πίσω και αντιφάσεις παραδέχονται πόσο σημαντικό είναι το θέμα της πατέντας για τα εμβόλια αλλά πέρα από ένα άρθρο την άνοιξη ο πρωθυπουργός δεν έχει πάρε καμία πρωτοβουλία».

Η έκταση που έχει λάβει η συζήτηση για πρόωρες εκλογές δεν θα μπορούσε να αφήσει αδιάφορο το κομματικό επιτελείο της Κουμουνδούρου που την αποδίδουν  στο κυβερνητικό άγχος για τις ποιοτικές μετρήσεις. Το σύνολο των ποιοτικών στοιχείων «δείχνουν τάση κατάρρευσης του κυβερνητικού αφηγήματος», υποστηρίζουν. Ταυτόχρονα οι συγκεκριμένες προτάσεις που καταθέτει ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ όπως για τα δωρεάν τεστ, την επίταξη ιδιωτικών κλινικών και το πάγωμα του πτωχευτικού καταγράφουν μεγάλη αποδοχή. Αλλά και απαντούν σε όσους θεωρούν ότι φοβούνται τις εκλογές, «Δικό μας μέλημα παραμένει μέσα από τη δράση και τις προτάσεις μας να  είμαστε χρήσιμοι στην μάχη που δίνει η κοινωνία για να νικήσει η ανθρώπινη ζωή. Είμαστε όμως έτοιμοι για κάθε ενδεχόμενο».

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις