ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Διερευνητικές: Τα βαριά διπλωματικά «χαρτιά» Αθήνας και Άγκυρας – Οι δύο άνδρες που θα ηγηθούν των συζητήσεων

Δημοσίευση 16 Ιανουαρίου 2021, 15:00 / Ανανεώθηκε 16 Ιανουαρίου 2021, 15:43
Διερευνητικές: Τα βαριά διπλωματικά «χαρτιά» Αθήνας και Άγκυρας – Οι δύο άνδρες που θα ηγηθούν των συζητήσεων
Facebook Twitter Whatsapp

Ο «μπαρουτοκαπνισμένος» των διερευνητικών από την πλευρά της Ελλάδας και ένας πιστός «στρατιώτης» του τουρκικού ΥΠΕΞ.

Τα δυνατά τους χαρτιά αναμένεται να ρίξουν στο τραπέζι των διερευνητικών επαφών, Αθήνα και Άγκυρα, χρησιμοποιώντας δύο άνδρες με μεγάλη εμπειρία που θα μπορούν να οδηγήσουν το διάλογο στο επιθυμητό αποτέλεσμα.

Παύλος Αποστολίδης

Σύμφωνα με τα «ΝΕΑ» η ελληνική κυβέρνηση δίνει ξανά κεντρικό ρόλο στις διερευνητικές επαφές σε έναν «μπαρουτοκαπνισμένο» διπλωμάτη αυτής της διαδικασίας των ελληνοτουρκικών σχέσεων, στον 79χρονο Παύλο Αποστολίδη. Η επιλογή της Αθήνας δεν είναι τυχαία. Ο Αποστολίδης είχε ηγηθεί της ελληνικής ομάδας στις διερευνητικές από το 2010 έως το 2016 που διακόπηκαν. Εχει δηλαδή την εμπειρία σ’ αυτή την ειδική αποστολή.

Διαθέτει όμως και μακρά εμπειρία στη διπλωματία αλλά και στα ελληνοτουρκικά. Ο Παύλος Αποστολίδης γεννήθηκε στην Αθήνα, φοίτησε στη Νομική, εισήλθε στο διπλωματικό σώμα το 1965 και το 1984 ανέλαβε σύμβουλος της ελληνικής πρεσβείας στην Αγκυρα, όπου έμεινε έως το 1987. Απέκτησε δηλαδή εμπειρία και γνώση των ελληνοτουρκικών σχέσεων σε μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο ανάμεσα στις δύο χώρες, κατά την οποία ο διάλογος ήταν… άγνωστη λέξη.

Υπήρξε πρεσβευτής της Ελλάδας στην Κύπρο, τη Σαουδική Αραβία, την Υεμένη, το Ομάν, γενικός διευθυντής διμερών σχέσεων στο υπουργείο Εξωτερικών καθώς και μόνιμος αντιπρόσωπος της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ενωση στις Βρυξέλλες. Το 1999 η κυβέρνηση του εμπιστεύτηκε τη σημαντική θέση του διοικητή της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (ΕΥΠ), όπου παρέμεινε μέχρι το 2004, οπότε και συνταξιοδοτήθηκε. Από τις δύο παραπάνω θέσεις εκτιμάται ότι αξιοποίησε τη λεγόμενη «διπλωματία των σεισμών», με στόχο τη βελτίωση των σχέσεων και την ανάπτυξη καλύτερης συνεργασίας με την Τουρκία.

Επισημαίνεται ότι ο Παύλος Αποστολίδης είχε αναλάβει κομβικό ρόλο και σε μια περίπλοκη κατάσταση το 1999 – στην υπόθεση Οτζαλάν. Του είχαν αναθέσει να μεταβεί στην Κένυα για να επαναπατρίσει τον πρεσβευτή της Ελλάδας, τον τότε ταγματάρχη Καλεντερίδη, και τις τρεις Κούρδισσες οι οποίες συνόδευαν τον Οτζαλάν.

Σεντάτ Ονάλ

Όπως έγραψαν τα «ΝΕΑ» ο 58χρονος υφυπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Σεντάτ Ονάλ, ένας διπλωμάτης καριέρας που υπηρετεί το τουρκικό υπουργείο από το 1989, είναι αυτός που αναλαμβάνει τον κεντρικό ρόλο του διαπραγματευτή, από πλευράς Αγκυρας, στις διερευνητικές επαφές της 25ης Ιανουαρίου. Γεννημένος στην πόλη Καϊσερί (στην Καισάρεια της Καππαδοκίας δηλαδή) και απόφοιτος της Σχολής Πολιτικών Επιστημών και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου της Αγκυρας, ο Ονάλ δεν είναι από τους πολιτικούς της γείτονος που είναι γνωστοί στην Ελλάδα εξαιτίας των προκλητικών δηλώσεών τους. Υφυπουργός Εξωτερικών έγινε τον Αύγουστο του 2018, όμως έχει προσφέρει τις υπηρεσίες του στην τουρκική εξωτερική πολιτική και σε πολλές διπλωματικές αποστολές της Τουρκίας στο εξωτερικό από πάρα πολλά πόστα. Εχει διατελέσει γενικός πρόξενος στη Βιέννη τη διετία 2007-2009, πρόξενος και αντιπρόξενος στη Νέα Υόρκη, αναπληρωτής γενικός διευθυντής Μέσης Ανατολής του υπουργείου Εξωτερικών το 2009, πρέσβης στην Ιορδανία τη διετία 2012-2016 και αναπληρωτής διευθυντής στο τμήμα Μέσης Ανατολής και Αφρικής του τουρκικού ΥΠΕΞ από το 2016-2018.

Ο Σεντάτ Ονάλ έχει επισκεφτεί μάλιστα και την Ελλάδα (τον Απρίλιο του 2019) στο πλαίσιο των τακτικών πολιτικών διαβουλεύσεων μεταξύ των υπουργείων Εξωτερικών της Ελλάδας και της Τουρκίας, ενώ είχε συναντηθεί με την ελληνική αντιπροσωπεία και στην αντίστοιχη συνάντηση στις αρχές του 2020 στην Αγκυρα. Εχει δηλαδή «τριβή» από συνομιλίες των δύο πλευρών αλλά για πρώτη φορά θα συμμετάσχει σε μία τόσο βαρύνουσας σημασίας επαφή για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Θα πρέπει, πάντως, να σημειωθεί πως το γεγονός ότι ο Σεντάτ Ονάλ δεν έχει προχωρήσει, δημοσίως τουλάχιστον, σε εμπρηστικές δηλώσεις, αυτό δεν σημαίνει ότι η Αγκυρα θα συμμετάσχει στη διαδικασία των διερευνητικών με λιγότερες διεκδικήσεις σε σύγκριση με το παρελθόν. Οι Τούρκοι διαχρονικά διατυπώνουν τις ίδιες αξιώσεις απέναντι στη χώρα μας, ανεξαρτήτως του πολιτικού που βρίσκεται στη θέση του υπουργού ή του υφυπουργού Εξωτερικών. Εξάλλου και τώρα, πριν καν αρχίσουν οι διερευνητικές επαφές Ελλάδας - Τουρκίας, οι Τούρκοι υποστηρίζουν ότι θα επιχειρήσουν να πάνε σε συζητήσεις για όλα τα θέματα «χωρίς προϋποθέσεις», όπως σημειώνουν χαρακτηριστικά.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr