ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κουτσούμπας: Ενεργειακοί όμιλοι πανηγυρίζουν, ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ σιγοντάρουν την τουρκική επιθετικότητα

Δημοσίευση 19 Ιανουαρίου 2021, 20:00 / Ανανεώθηκε 19 Ιανουαρίου 2021, 20:50
Κουτσούμπας: Ενεργειακοί όμιλοι πανηγυρίζουν, ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ σιγοντάρουν την τουρκική επιθετικότητα
Facebook Twitter Whatsapp

Είπε ότι το ΚΚΕ έχει επισημάνει ξεκάθαρα πως «η χώρα μας όπως και όλα τα κράτη έχει δικαίωμα σε αιγιαλίτιδα ζώνη στα 12 ν.μ., και στον καθορισμό της στη βάση της μέσης γραμμής όπου αυτό χρειάζεται». «Αυτό ισχύει και πρέπει να ισχύει ανεξάρτητα από το πότε θα ασκηθεί αυτό το δικαίωμα» τόνισε.

«Δίνουν και παίρνουν οι μεγάλες κουβέντες, ότι "ζούμε ιστορικές στιγμές", ότι "η ελληνική επικράτεια μεγαλώνει", ότι "αυξάνεται ο χώρος εθνικής κυριαρχίας από το 1947" και άλλα πολλά» ανέφερε Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, στη σημερινή του ομιλία στη Βουλή επί του νομοσχεδίου του υπουργείου Εξωτερικών για την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στα 12 ν.μ. στο Ιόνιο.

Συνεχίζοντας, τόνισε: «Βέβαια, για να λέμε ολόκληρη την αλήθεια, περισσότερο πανηγυρίζουν κάποιοι μεγάλοι ενεργειακοί όμιλοι, οι οποίοι βάζουν ήδη στο χέρι τα οικόπεδα στην περιοχή του Ιονίου, για να αυγαταίνουν τα κέρδη τους. Γι΄αυτό, το ΚΚΕ αντιμετωπίζει με μεγάλη σοβαρότητα και υπευθυνότητα το ζήτημα αυτό. Εδώ δεν χωρούν μεγάλα λόγια και πανηγυρισμοί».

Είπε ότι το ΚΚΕ έχει επισημάνει ξεκάθαρα πως «η χώρα μας όπως και όλα τα κράτη έχει δικαίωμα σε αιγιαλίτιδα ζώνη στα 12 ν.μ., και στον καθορισμό της στη βάση της μέσης γραμμής όπου αυτό χρειάζεται». «Αυτό ισχύει και πρέπει να ισχύει ανεξάρτητα από το πότε θα ασκηθεί αυτό το δικαίωμα» τόνισε.

Ανέφερε ότι η επίλυση των προβλημάτων που αφορούν την αιγιαλίτιδα ζώνη, την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ προς όφελος των λαϊκών συμφερόντων πρέπει να συνδέεται με τρία κρίσιμα ζητήματα που πρέπει να πρυτανεύουν στις όποιες αποφάσεις: Πρώτον με την οικοδόμηση σχέσεων αμοιβαίου οφέλους μεταξύ γειτονικών κρατών και λαών. Δεύτερον με την εκμετάλλευση του θαλασσίου πλούτου με κριτήριο τις εργατικές λαϊκές ανάγκες. Τρίτον με την αποδέσμευση της χώρας από ιμπεριαλιστικές συμμαχίες που έχουν εχθρικούς σχεδιασμούς για τους λαούς. «Και οπωσδήποτε σε όλα αυτά κουμάντο να κάνει ο λαός στη χώρα του».

«Σήμερα υπηρετούνται τα συμφέροντα των μονοπωλίων, υπηρετούνται παζάρια που κάνει η άρχουσα τάξη για να αναβαθμίσει τη δική της θέση στην περιοχή και όχι για την αναβάθμιση των συμφερόντων του λαού και της χώρας. Για όλους αυτούς τους λόγους στην αυριανή ψηφοφορία τοποθετούμαστε με "παρών"» τόνισε ο Δ. Κουτσούμπας.

Είπε ότι όσο μεγαλώνει η εμπλοκή της χώρας στα επικίνδυνα σχέδια ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ η επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στα 12 ν.μ. «δεμένη προφανώς με όλα τα παραπάνω, μπορεί μόνο να μεγαλώσει κι άλλο τους ανταγωνισμούς στην περιοχή».

Υπενθύμισε ότι η κυβέρνηση «με τις ίδιες τυμπανοκρουσίες» έφερε στη Βουλή προς επικύρωση τον καθορισμό ΑΟΖ με την Ιταλία και την Αίγυπτο, με το ΚΚΕ και τότε να εκφράζει την ανησυχία του και την κυβέρνηση να υποστηρίζει ότι αυτές οι συμφωνίες αποτελούν ανάχωμα στην τουρκική επιθετικότητα.

«Οι προσδοκίες αυτές διαψεύστηκαν. Το κουβάρι περιπλέχτηκε παραπέρα. Τα προβλήματα με την Τουρκία οξύνθηκαν καθώς η επιθετικότητας κλιμακώθηκε ακόμα περισσότερο. Γιατί, όταν προχωράτε σε μερική επέκταση των χωρικών υδάτων της χώρας και υπογράφετε συμφωνίες με γειτονικές χώρες, όπως η Ιταλία και η Αίγυπτος -συμφωνίες όμως που προβλέπουν υποχωρήσεις από κυριαρχικά δικαιώματα, όπως είναι η μικρότερη επήρεια των ελληνικών νησιών, αυτό που κάνετε είναι, μόνο να ανοίγετε την "όρεξη" στις επιδιώξεις και τους στόχους της τουρκικής αστικής τάξης, η οποία προβάλλει παρόμοια επιχειρήματα, για να προωθήσει τις απαράδεκτες διεκδικήσεις της» τόνισε.

Ενόψει της έναρξης των διερευνητικών συνομιλιών Ελλάδας-Τουρκίας είπε ότι «σε αυτόν τον 61ο γύρο των διερευνητικών επαφών, η Τουρκία θα θέσει το σύνολο των διεκδικήσεων που προβάλει και δημόσια, παρά τα όσα λέει η κυβέρνησή σας, ότι μοναδικό θέμα διαλόγου είναι η ΑΟΖ και η υφαλοκρηπίδα».

Επισήμανε ότι «το τραπέζι του διαλόγου το έχουν στρώσει οι Αμερικανοί, το ΝΑΤΟ και η ΕΕ, αυτοί που σιγοντάρουν αυτή την επιθετικότητα και κάνουν πλάτες στις διεκδικήσεις της Τουρκίας». Ανέφερε ότι οι ομοτράπεζοι της κυβέρνησης στην ΕΕ δίνουν χρόνο στον Ερντογάν για να διαμορφώσει τετελεσμένα καθώς «αυτό που βαραίνει στις αποφάσεις της ΕΕ, και κυρίως του ηγετικού της πυρήνα, είναι η στρατηγική της συνεργασία με την Τουρκία, οι πολύμορφες οικονομικές, γεωπολιτικές, στρατιωτικές σχέσεις που έχουν μαζί της τα ηγετικά κράτη-μέλη της ΕΕ, όπως η Γερμανία για παράδειγμα». «Αντίστοιχα, αυτό που επίσης καθορίζει τη στάση των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, είναι να διατηρηθεί η Τουρκία στο ευρωατλαντικό στρατόπεδο, με όποιο αντάλλαγμα. Και στην προκειμένη περίπτωση το αντάλλαγμα που προσφέρουν ακουμπά και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας. Κι αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει, επειδή στις ΗΠΑ η κυβέρνηση πέρασε από τα χέρια των ρεπουμπλικάνων στα χέρια των δημοκρατικών, από τον "ανισόρροπο" Τραμπ, στον Μπάιντεν» προσέθεσε ο Δ. Κουτσούμπας τονίζοντας ότι «η πολιτική των ΗΠΑ έχει συνέχεια και καθορίζεται πρώτα απ΄ όλα από τα δικά τους αποκλειστικά συμφέροντα στην ευρύτερη περιοχή».

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr