ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Επέκταση στα 12 νμ στην Κρήτη και αλλού όποτε επιλέξουμε – Η Ελλάδα μεγαλώνει ξανά - Με μηδενική αφέλεια στις διερευνητικές

Δημοσίευση 20 Ιανουαρίου 2021, 11:00 / Ανανεώθηκε 20 Ιανουαρίου 2021, 14:22
Μητσοτάκης: Επέκταση στα 12 νμ στην Κρήτη και αλλού όποτε επιλέξουμε – Η Ελλάδα μεγαλώνει ξανά - Με μηδενική αφέλεια στις διερευνητικές
Facebook Twitter Whatsapp

«Στόχος της κυβέρνησης μας είναι να συνεχιστούν οι διερευνητικές επαφές από το σημείο που σταμάτησαν», υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Περισσότερο από δύο αιώνες μετά στην ίδια περιοχή η Ελλάδα μεγαλώνει ξανά», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην έναρξη της ομιλίας του στη Βουλή έχοντας κάνει αναφορά στο ηνωμένο κράτος των Ιονίων Νήσων.

Διατηρούμε το δικαίωμα επέκτασης των χωρικών υδάτων στην Κρήτη κι αλλού όταν το επιλέξουμε, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός στη διάρκεια της ομιλίας του για την επέκταση της θαλάσσιας κυριαρχίας της χώρας στο Ιόνιο στα 12 νμ. «Διπλασιάζουμε τα χωρικά μας ύδατα στο Ιόνιο», τόνισε ο πρωθυπουργός.

«Στην αρχή του 2021 κάνουμε το δεύτερο μεγάλο βήμα, η χώρα μας επεκτείνει στα 12 ναυτικά μίλια την κυριαρχία της στο Ιόνιο», ανέφερε ο Έλληνας πρωθυπουργός και συμπλήρωσε: «Πρόκειται για ένα πολύ καθαρό μήνυμα σε όσους προσπαθούν με απειλές να στερήσουν από την πατρίδα μας ότι της επιτρέπουν οι διεθνές συνθήκες και κανόνες».

«Την επέκταση των χωρικών μας υδάτων την είχα προαναγγείλει από τον περασμένο Αύγουστο. Η Ελλάδα μπορεί να ασκήσει το δικαίωμα της επέκτασης των 12 ναυτικών μιλίων στην Κρήτη και αλλού, όμως σε χρόνο με τρόπο και υπό συνθήκες που η ίδια θα το επιλέξει», τόνισε.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε πως ειναι «αποτέλεσμα της ενεργητικής διπλωματίας αυτής της κυβέρνησης η επέκταση των χωρικών υδάτων».

«Πριν το διπλασιασμό των χωρικών μας υδάτων είχαμε καταλήξει σε συμφωνίες με την Ιταλία και με την Αίγυπτο. Οι συμφωνίες αυτές ήταν αποτέλεσμα σκληρών και δύσκολων διαπραγματεύσεων», επεσήμανε.

«Η επέκταση των χωρικών υδάτων αποτελούσε μόνιμο επιχείρημα κάθε κυβέρνησης. Μόνο που σήμερα για πρώτη φορά αυτή η επαναλαμβανόμενη ρητορική, αυτή η έκφραση πρόθεσης μετατρέπεται σε χειροπιαστό αποτέλεσμα. Από μελλοντική δυνατότητα μετατρέπεται σήμερα σε τρέχουσα πραγματικότητα», ανέφερε στη συνέχεια.

Αναφερόμενος στα εξοπλιστικά σημείωσε: «Η καλύτερη αναγνώριση του έργου των ενόπλων δυνάμεων δεν είναι άλλη από την έμπρακτη στήριξη τους. Γνωρίζετε πως η συμφωνία για την αγορά 18 μαχητικών αεροσκαφών Ραφάλ έχει ήδη ψηφιστεί – ευτυχώς με μεγάλη πλειοψηφία – από την εθνική αντιπροσωπεία και υλοποιείται με ρυθμούς ταχύτατους, πρωτόγνωρους για τα δεδομένα του υπουργείου Άμυνας και της ελληνικής δημόσιας διοίκησης. Ταυτόχρονα εξελίσσεται η αναβάθμιση των F-16 προχωρούν ενέργειες για την απόκτηση νέων ανθυποβρυχιακών ελικοπτέρων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών. Για το Ναυτικό όπως έχω δεσμευτεί θα προχωρήσει ο εκσυγχρονισμός των φρεγατών ΜΕΚΟ αλλά και η δρομολόγηση ναυπήγησης τεσσάρων νέων φρεγατών πολλαπλού ρόλου. Θα είναι η μεγάλη απόφαση που πρέπει να πάρουμε το πρώτο εξάμηνο του 2021. Προχωράμε και με την ενίσχυση του στρατού ξηράς. Συνολικά μιλάμε για ένα πολύ φιλόδοξο, μεγάλο πρόγραμμα 105 διαφορετικών πρωτοβουλιών ύψους 11,5 δισεκατομμυρίων ευρώ».

«Η επέκταση των χωρικών υδάτων προς δυσμάς, στέλνει ένα μήνυμα και προς ανατολάς. Στο ίδιο πνεύμα μπορούμε να ρυθμίσουμε και τη μεγάλη μας διαφορά με την Τουρκία. Αρκεί η ηγεσία να έρθει στο τραπέζι του διαλόγου και των συνεννοήσεων», είπε ο πρωθυπουργός. «Έχουμε πει ξεκάθαρα ότι σταματούν οι προκλήσεις, ξεκινούν οι συζητήσεις. Προσερχόμαστε με αισιοδοξία και με ελπίδα στις διερευνητικές επαφές με την Τουρκία, αλλά προσερχόμαστε και με μηδενική αφέλεια», ανέφερε.

«Στόχος της κυβέρνησης μας είναι να συνεχιστούν οι διερευνητικές επαφές από το σημείο που σταμάτησαν», υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Υπάρχει η προοπτική ουσιαστικών κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας από την ΕΕ, αν δεν κάνει βήματα αποκλιμάκωσης της έντασης/ Υπάρχει και η αποφασιστική στάση των ΗΠΑ», σημείωσε και συμπλήρωσε: «Οι κυρώσεις αυτές καθαυτές δεν αποτελούν αυτοσκοπό αλλά μέσο για να επανέλθουν οι γείτονες στο δρόμο του διεθνούς δικαίου και της κοινής λογικής. Πως αυτές αν χρειαστεί να επιβληθούν θα βλάψουν πρωτίστως τον τουρκικό λαό που έχει κάθε λόγο να συνυπάρχει και να θέλει να συνυπάρχει ειρηνικά με τον ελληνικό λαό. Πρόθεσή μας είναι μία συνολική προσέγγιση που θα εξυπηρετούσε τελικά και τη λύση άλλων σοβαρών ζητημάτων όπως το προσφυγικό και μεταναστευτικό».

«Εάν δεν συμφωνήσουμε με την Τουρκία, θα πρέπει να συμφωνήσουμε για το πώς θα παραπέμψουμε τη διαφωνία μας στα Διεθνή Δικαιοδοτικά Όργανα. Και με την ευκαιρία αυτή επιτρέψτε μου και μία ακόμα παρατήρηση. Έχω πει πολλές φορές ότι στα εθνικά θέματα είναι πάντοτε καλύτερο να λέγονται λίγο λιγότερα και να πράττονται περισσότερα. Και ακόμα έχει αποδειχθεί ότι η εμπρηστική ρητορική δεν παράγει αποτελεσματική πολιτική», συμπλήρωσε.

«Κλείνω λοιπόν με τα διδάγματα του 2020 τα οποία μπορούν να σταθούν, να τα χρησιμοποιήσουμε ως φάρους για την πορεία μας το 2021. Και αυτά δεν είναι άλλα από την ενότητα και την εθνική αυτοπεποίθηση. Χάρη σε αυτές αναχαιτίσαμε τις εξωτερικές αμφισβητήσεις, περιορίσαμε τις επιπτώσεις του COVID, σφυρηλατήσαμε μία νέα σχέση εμπιστοσύνης. Και αποδείξαμε ότι μπορούμε να μετατρέψουμε και πρωτοφανείς κρίσεις σε προωθητικές ευκαιρίες για τη χώρα. Χωρίς όλα αυτά ίσως δεν θα κάναμε και το μεγάλο βήμα των 12 νμ. Γιατί σήμερα δεν διευρύνουμε μόνο της θαλάσσια κυριαρχία μας. Διευρύνουμε και την εθνική ομοψυχία μας», κατέληξε.

Ολόκληρη η ομιλία του πρωθυπουργού ΕΔΩ

«Είναι αλήθεια αυτό που λέει ο κ. Κοτζιάς ότι φοβηθήκατε πιθανές αντιδράσεις;»

«Για πρώτη φορά από το 1947 η Ελλάδα μεγαλώνει. Ασκεί το δικαίωμά της για επέκταση των χωρικών υδάτων στο Ιόνιο και υπό κανονικές συνθήκες θα έπρεπε να δώσουμε μεγαλύτερη έμφαση σε αυτό το συμβάν και τουλάχιστον στη σημερινή συνεδρίαση να περιορίσουμε τους τόνους της κριτικής για να μην μειώσουμε τη σημασία αυτής της απόφασης. Διότι αν αυτή η απόφαση ήταν τόσο αυτονόητη γεννάται εύλογα το ερώτημα γιατί δεν είχε γίνει τόσα χρόνια. Μάλιστα, για τον κ. Τσίπρα, μερικές φορές μου δίνετε την εντύπωση ότι είστε κυνηγημένος από το φάντασμα των ανεκπλήρωτων προσδοκιών σας. Και εξηγούμαι. Αναφερθήκατε στο τί έγινε το 2018 και θα ήθελα να φρεσκάρω τη μνήμη σας και να θυμίσω στο ελληνικό κοινοβούλιο τα πραγματικά γεγονότα. Ο κ. Κοτζίας ήταν αυτός ο οποίος λίγο πριν αποχωρήσει από το ΥΠΕΞ εισηγήθηκε μέσω ΠΔ την επέκταση των χωρικών υδάτων ισχυριζόμενος μάλιστα κάτι το οποίο μάλιστα το οποίο δεν μπορέσαμε να επιβεβαιώσουμε ότι είχε κάνει μία σημαντική προετοιμασία προκειμένου αυτή η πολιτική απόφαση να υλοποιηθεί. Όντως είναι αλήθεια ότι το 2018 υπήρχαν και στη Νέα Δημοκρατία απόψεις, σκέψεις κατά το πόσο αυτή η επέκταση σε εκείνη τη χρονική συγκυρία αναφέρομαι σε μία επέκταση χωρικών υδάτων που θα γινόταν πριν την οριοθέτηση ΑΟΖ θα ήταν ωφέλιμη. Προσωπικά δεν είδα να ανασύρετε κάποια δικιά μου δήλωση γιατί για το θέμα αυτό δεν είχα τοποθετηθεί επειδή αντιλαμβανόμουν την πολυπλοκότητά του. Το ερώτημα εδώ πέρα γεννάται από το τι έγινε μετά την αποχώρηση του κ. Κοτζιά. Ο κ. Κοτζιάς στο βιβλίο του που κυκλοφόρησε πρόσφατα γράφει επί λέξη και θα έχει ενδιαφέρον να τοποθετηθείτε επ’ αυτού: «Μετά την παραίτησή μου στα μέσα του Οκτώβρη του 2018 ο Τσίπρας έκανε πίσω. Πιθανόν τον φόβισαν οι συνεργάτες του υποστηρίζοντας ότι μία τέτοια κίνηση δεν θα άρεσε στους Τούρκους». Είναι αλήθεια αυτό; Πρέπει να τοποθετηθείτε. Διότι τα γεγονότα μάλλον επιβεβαιώνουν αυτό που είπε ο κ. Κοτζιάς», ανέφερε στη δευτερολογία του ο πρωθυπουργός.

«Γιατί δεν το κάνατε κ. Τσίπρα; Είναι αλήθεια αυτό που λέει ο κ. Κοτζιάς ότι φοβηθήκατε πιθανές αντιδράσεις ή υπήρχε κάποιος άλλος λόγος; Σε κάθε περίπτωση είναι πολύ άδικο να ασκείτε κριτική σε μία κυβέρνηση που προχώρησε σε αυτή την πρωτοβουλία όταν εσείς είχατε τη δυνατότητα να το κάνετε και για λόγους που φαντάζομαι θα θέλετε να διευκρινίσετε κάποια στιγμή επιλέξατε τελικά να ακολουθήσετε την πολιτική της δημιουργικής αδράνειας», συμπλήρωσε.

«Εσείς κ. Τσίπρα όχι αμυντική συμφωνία με τη Γαλλία δεν μας φέρατε ούτε καν ανταλλακτικά για τα Μιράζ δεν είχατε φροντίσει να προμηθευτείτε. Μην αγανακτείτε», είπε στη συνέχεια.

«Εξωτερική πολιτική μόνο με προθέσεις δεν γίνεται»

«Είπατε ότι δεν είχατε χρόνο, ότι ήταν προεκλογική περίοδος, ότι διαφωνούσε η αντιπολίτευση. Είπατε με άλλα λόγια, αυτό κατάλαβα τουλάχιστον ότι για μία τέτοια σημαντική εθνική πρωτοβουλία έπρεπε να υπάρχει η συναίνεση της αντιπολίτευσης αλλιώς δεν μπορούσατε να το κάνετε. Αυτό δεν είπατε; Αυτό κατάλαβα. (…) Έχω επ’ αυτού δύο ερωτήματα. Αν θεωρούσατε ότι είναι τόσο σημαντικό γιατί δεν επικοινωνούσατε απευθείας μαζί μου και να ζητήσετε τη στήριξη της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Δεν το κάνατε ποτέ. Αλλά το πιο ενδιαφέρον είναι αυτή τη συναίνεση γιατί δεν την επιδιώξατε για τη συμφωνία των Πρεσπών; Δηλαδή για τη συμφωνία των Πρεσπών θα την περνούσατε και θα εμφανιζόσασταν ως ο μεγάλος πρωτεργάτης της Βαλκανικής εξωτερικής πολιτικής όπου περίπου στο δικό σας το μυαλό ήταν μία αφορμή για να διχάσετε τη ΝΔ και όταν αντιληφθήκατε ότι αυτό το εγχείρημα δεν σας βγήκε πολιτικά αποφασίσατε να προχωρήσετε μόνος σας κατάλαβα λοιπον ότι στη συμφωνία των Πρεσπών για ένα θέμα πολύ πιο ευαίσθητο εθνικά ως προς τον τρόπο που το βίωνε η κοινωνία επιλέξατε να προχωρήσετε μόνος σας αλλά για την επέκταση των χωρικών υδάτων δεν προχωρήσατε μόνος σας διότι δήθεν ήμασταν σε προεκλογική περίοδο.Εξ όσων γνωρίζω είχατε αρκετούς μήνες μέχρι να αποφασίσετε να πάτε σε εκλογές μετά την παταγώδη αποτυχία σας στις ευρωεκλογές», ανέφερε ο πρωθυπουργός στην τριτολογία του.

«Εξωτερική πολιτική μόνο με προθέσεις δεν γίνεται. Ήσασταν υπουργός εσείς ο ίδιος και παρά ταύτα δεν προχωρήσατε. Φαντάζομαι και αυτό εντάσσεται στο κεφάλαιο της κυβέρνησής ‘θέλαμε αλλά και εδώ δεν προφτάσαμε’», κατέληξε.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις